#21 – Prémium kontentje | Jövő akvakparkja | Nem témája

#21 – Prémium kontentje | Jövő akvakparkja | Nem témája

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ha új feliratkozó vagy, akkor itt elolvashatod, hogy pontosan mi is ez.


#aszerk.

Ez a pillanat is elérkezett: februártól fizetős lesz a mecseki müzli. Vagyis jövő héttől, az összes és teljes számot csak az előfizetők és a támogató tagok kapják majd meg. A feliratkozók pedig havonta egy-két teljes és két-három tartalomcsökkentett verziót.

Ennek megfelelően frissítettem is az ászf-et és a feliratkozásról, előfizetésről szóló oldalt, ahol minden lényeges infó szerepel. Többek között az a jó hír is, hogy havi 1190 Ft-ért már jár a prémium csomag, az eddig is létező – és havi 1990 Ft-ba kerülő – támogató tagság mellett. A többit meglátjuk.

Üdv,
Ervin


#kispont

Rekordrövidségű közgyűléssel indult az év (itt nézhető vissza, a PécsMa írásban is közvetítette), hiszen mindössze 22 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Ráadásul ezek nagyrészt technikai jellegű előterjesztések voltak, ami részben azt eredményezte, hogy különösebb vita nélkül fogadták el őket.

Nyilván így is sikerült több összetűzést generálni, de igazán hosszan, csak a városi sportstratégia elfogadásánál, illetve a sportügyi biztos negyedéves beszámolójánál.

A 2022-2029 sportstratégiával kapcsolatban az ellenzék azt kifogásolta, hogy jelentős átfedések vannak a budapesti XV. kerületi önkormányzat számára készített hasonló dokumentummal. Erről a stratégia készítői azt mondták, hogy felvállalják, és azért van így, mert a magyarázó, „filozófiai" rész a 2007-es, most is érvényben lévő magyarországi sportstratégiához illeszkedik. Nyilván nem a méret a lényeg, inkább az, hogy mit csinálnak vele, de a XV. kerület dokumentuma 42, míg a pécsi 108 oldalas. Azaz, a kopipésztelés önmagában nem lett volna elég. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az anyag gerincét, alapját éppen az „újrahasznosított", illetve a pécsi sportegyesületeket bemutató, csupán leíró jellegű rész teszi ki.

A sportlobbistaként alkalmazott Török Ottó beszámolója arra mutatott rá, hogy mekkora meglepetés volt a pécsi futballstadion elkaszálása. Hiszen december végéig úgy tűnt, minden sínen van. A szakemberek és a polgármester azóta tájékozódni próbálnak, hogy mik is a kormány szándékai, egyelőre sikertelenül. A beszámolóból egy másik érdekességre is fény derült: a pécsi sportuszoda–szálloda–akvapark-komplexum még mindig a tanulmányoknál tart, de most már inkább nyílt tervpályázatot írnának ki a tervezésre. Mindez azt vetíti előre, hogy nagyon optimista forgatókönyvvel számolva 2023 nyara előtt a munkálatok sehogy sem kezdődhetnek el.

+ A közgyűlés utolsó napirendi pontjaként a Nemzetiségi Tanács működéséről szóló tájékoztatót vitt be a DK-s Auth István. Erről az önként vállalt tájékoztatóról, a szervezeti és működési szabályzat szerint nem lehet vitát nyitni. Azonban a pécsi roma önkormányzat helyettes vezetője számára, aki aláírásgyűjtő aktivistaként a Fideszt is segítette már, a fideszes Kővári János szeretett volna szót kérni. A jegyző jelezte, hogy érintettség okán kérhet szót (saját maga), mint kisebbségi képviselő. Miután ezt megtette, és már éppen lehetőséget kapott volna, addigra a néhány perces vita annyira felbosszantotta, hogy inkább elhagyta a termet. Talán nem véletlen, hogy a parlamenti képviselőnek készülő Kővári János Facebook-oldalán jelent meg ezután egy összevágott jelenet, ami – finoman szólva – nem bontja ki a valóság minden részletét. Ha valakit érdekel a balhé háttere, innen megnézheti a kérdéses 10 percet, vágás nélkül.


#nagykötőjel

– KIMARADT: Bár az önkormányzati újság még múlt héten, csak négy nappal a közgyűlés előtt arról számolt be, hogy januárban elfogadhatják az új lakásgazdálkodási koncepciót, erre mégsem került sor. A témafelelős alpolgármester, Nyőgéri Lajos szerint az utolsó, január 19-i tárgyaláson „a módosítások kisebb pontosítására került sor".

Hogy ennél azért többről lehetett szó, és hogy utóélete is volt a tárgyalásnak, jól mutatja a Pécsi Civil Lakhatási Szövetség által kiadott közlemény, amit hat szervezet írt alá.

A szöveg szerint több problémájuk is volt a koncepció társadalmasításával, de az sem derült ki, hogy az önkormányzat megbízásából ki készítette el a dokumentumot. Hiányolták a civil szervezetek, érintettek bevonását, és azt is problémásnak érzik, hogy a koncepció az adósságrendezés egyetlen formáját nevesíti: a behajtást. Azt is írják, sikerült legalább azt elérni, hogy még csak ne is februárban, hanem márciusban hozzon döntést a közgyűlés. Addig konkrét javaslatokkal próbálják segíteni a munkát, részben korábban már megfogalmazott, szakmai anyagokkal.

Az új lakásgazdálkodási koncepció évtizedes hiányosságot pótolhat, és a megalkotása civil szemszögből egész jól indult. Aztán kisiklottak a folyamatok, erről még 2020 tavaszán beszélgettem A Város Mindenkié Pécs aktivistájával, ebben a podcastban.

NEMTÉMA: Még valami hiányzott a közgyűlésről, ráadásul pont egy olyan téma, amivel kapcsolatban rendkívül éles hangvételű közlemények születtek a héten. Mind a városvezetés, mind a Fidesz részéről.

Hétfőn Péterffy Attiláék erősen szálltak bele a rendőrségbe, ugyanis három ügyben is megszüntették a nyomozást. „A NER nyomozóhatósága nem állapított meg bűncselekményt, hiába tárt fel az önkormányzati átvilágítás olyan ordítóan gyanús üzelmeket, amik egy jogban járatlan embernek is azonnal szemet szúrnak. Pedig a nyomozóhatóság kapott rá esélyt, és meggyőződésem szerint az esély mellé egy komoly szakmai háttérrel, felelősen elvégzett jogi és pénzügyi átvilágítás minden anyagát" – írták a közleményben. És bizony eddig is bőven akadt példa, amikor jól dokumentált esetek kerültek süllyesztőbe.

A helyi Fidesz rögtön felszállt a dilivonatra, bizonyítottnak látják, hogy valójában politikai boszorkányüldözés zajlik és valójában nincs is semmi látnivaló. Sőt, fel is szólították a polgármestert, „hogy nyilvánosan kérjen elnézést a pécsiektől azért, amiért politikai érdekből megpróbálta őket becsapni és megtéveszteni, és el akarta velük hitetni, hogy az előző városvezetés idején bűncselekményeket követtek el." A meg nem nevezett érintettek is megszólaltak, méghozzá egy közleményt jutattak el a fideszes Pécs Aktuálnak, amiben a közvélemény és hatóságok félrevezetésével vádolják Péterffyéket.

Erre a korábbinál is élesebb hangvételű közleményt adtak ki a városvezető frakciók, aminek tényleg csak három lényegi pontját idézem:

 • „A fideszes képviselők örülnek annak, hogy az Aranyhajó fogadót olyan négyzetméteráron adtak el Tiborcz István barátjának, amennyiért akkor legfeljebb használt kertvárosi lakást lehetett kapni Pécsett.
 • A fideszes képviselők annak is örülnek, hogy a pécsieket egy Bánki Erikhez köthető ügyvédi iroda több mint 100 millió forinttal megkárosította.
 • A fideszes képviselők azt is üdvözlik, hogy a volt központi menza-ügyben sikerült egy 150 milliós vagyont 1,5 millió forintért elherdálniuk."

Igazából sajnálom is, hogy nem merült fel a téma a közgyűlésen. Mindenesetre az ügyek valójában nem értek véget: Péterffyék panasszal fognak élni, és ha kell akkor pótmagánvádas eljárásokat indítanak.

– BUSZSTOP: Ismét visszavonták az új elektromos buszok vásárlásáról szóló közbeszerzést, azaz nem mostanában gyarapodik a tavaszra beígért nyolc járművel a Tüke Busz flottája. Az előző, 2020 decemberi kiírást többször módosították 2021-ben, végül inkább vissza is vonták. A teljesen új közbeszerzést 2021 decemberében írta ki a közlekedési társaság, viszont alig egy hónappal később, múlt héten, már vissza is vonták. Indoklás nélkül, és a nyilvános dokumentumokból sok minden nem is derül ki. A közgyűlésen az okokról faggatta a polgármestert Kővári János is, aki láthatóan le van maradva, ugyanis nemhogy az elsőt, de már a második kiírást is visszavonták. Mindenestre, a polgármester, aki – saját bevallása szerint – szintén nem volt képben, írásbeli tájékoztatást ígért a képviselőnek.

– MÁRNEMÁLLÓ: Majdnem egy hónap huzavona után mégiscsak „elbontásra került" a kutyapárti aktivisták buszvárója az Ágoston térről. Az egymáshoz címzett hivatalos és félhivatalos, nyílt és zár levelezésekben, illetve a vérre menő kommentfolyamokban azt hiszem már minden lehetséges nézőpontot kitárgyaltak az érintettek – és kevésbé érintettek. Mindenestre nagyon szomorú, hogy odáig fajult a kompetenciáját védő önkormányzat és a jószándéktól vezérelt passzivisták közötti viszony, hogy egy havas téli szombat reggelen a Biokom telephelyére szállították a színes kalyibát.

– PEDAGÓGUSSZTRÁJK: Egyelőre csak kétórás figyelmeztető akció lesz hétfőn az oktatási intézményekben, de olyan mértékű, amire évek óta nem volt példa. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még októberben közös sztrájkbizottságot alakított, amihez Pécsen is rengetegen csatlakoztak. A résztvevők azt kérik, hogy az a szülő, aki megteheti, január 31-én délelőtt csak 10-re vigye gyermekét óvodába, iskolába. Illetve, ha meg tudja oldani, akkor inkább ne is vigye aznap egyáltalán. A pedagógusok ősszel kezdtek tárgyalásokat az emberi erőforrások minisztériumával, többek között béremelést, valódi életpályamodellt, alacsonyabb kötelező óraszámot szeretnének. Ha az akció ellenére sem lesznek sikeresek a tárgyalások, akkor március 16-án egy újabb, még nagyobb sztrájk jöhet.

Tetszik, amit olvasol? Szerintem támogatnod kellene havi 1990 Ft-tal, hogy legyen még több és jobb!

Ráadásul a bevétel 10%-a 2022-ben a Pécsi Közösségi Alapítványnak megy!

Támogatom!

#2022

A választási rovat extrarövid kiadása következik, ami ráadásul ismétlés, hiszen gyakorlatilag szeptember óta lehetett tudni (#3), hogy Kővári János, Hoppál Péter, Nagy Csaba és Hargitai János lesznek a szerencsések, akiket Baranyában tavasszal elindít a választáson a Fidesz. Szerdán hivatalosan is bejelentették az egyéni választókerületi jelöltjeiket.


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A József utca és a Szent Mór utca sarkán található kút, amit a Mecseki Források Jegyzéke Balatonyi-kútként tart számon. A nevét a ház egykori tulajdonosáról, a néhai pécsi ügyvédről, Balatonyi Józsefről kapta. Az elmúlt évtizedekben láthatóan többször felújították a kutat, legutóbb 2019-ben.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

„Magyarországon a települések 89%-a község, ugyanakkor csak a népesség harminc százaléka él falun. Arról, hogy mi izgatja az ottélőket, a városiaknak inkább csak bizonytalan sejtéseik vannak. Ami a médiában a falvakról megjelenik, témaválasztásban és a tálalásban is a városi médiamunkások elképzeléseit tükrözik" – írja köszöntőjében Bogár Zsolt, az Egy magyar falun kísérleti médiaprojekt szerkesztője. Így már talán érthető, hogy mit csinált az ELTE és a PTE néhány médiás hallgatója Szentlászlón, az apró dél-zselici községben. A kezdeményezést a Goethe Intézet támogatta, ezért az ő oldalukon érhető el a munka eredménye. Ráadásul a projektből egy kiállítást is összeállítottak a szervezők, ami Pécsett február 18-ig lesz látható a Tudásközpontban (Universitas u. 2/a.). Megnyitó: január 27., 16.30.


#gyűjtő

 • Névpályázatot hirdetett a Mecsekerdő Zrt., ugyanis a Mecsek Discovery Center munkacímen futó létesítmény várhatóan idén elkészül és ennél mégiscsak valami jobb kellene. | Mecsekerdő
 • Szlogent keresnek Pécsnek, pályázatot írt ki az önkormányzat. Mondjuk időszerű a megújulás. A legtöbben biztos elfelejtették már a jócskán megkopott néhai szlogeneket, úgymint: a „mediterrán hangulatok városa", a „kultúra városa", „Kis-Moszkva". De, nemcsak jelmondatról, hanem teljes arculati megújulásról is szó van, a pályázattal ebbe szeretnék bevonni a pécsieket. | pecs.hu
 • Fogadóhetet tart a közterület-felügyelet a Pécs-Keleti Közbiztonsági Centrumban január 31-től, délelőtt 10 és este 6 óra között. | PécsMa
 • Fogadónapot tart a polgármester is: február 1-jén 9–15 óra között a Nevkóban lehet beszélni vele. | Péterffy Attila
 • Grand Hotelre már korábban átkeresztelte az új tulajdonosa a Palatinust, viszont most az egész szálloda megújulhat. A beruházás hátterében nyilván egy NER-lovag cége áll, a finanszírozási minta is elég neres. Az persze tény, hogy erre a belvárosi épületre is ráfér egy külső, belső ráncfelvarrás. A cikkben látványtervek is vannak. | Építészfórum
 • Újfajta együttműködési megállapodást kötött Pécs, a PTE, a helyi kereskedelmi és iparkamara, valamint az agrárkamara a megyével. Próbáltam a bullshittelésen túlmutató konkrétumokat keresni a bejelentésről szóló közleményben, de mindhiába… | UnivPécs
 • Fizetett hallgatóság előtt parádézhatott a fideszes képviselőjelölt, egy olyan eseményen, amiről a résztvevőknek – a Pécsi Stop szerint – nem mondták el, hogy gyakorlatilag kampányrendezvény. | Népszava
 • Országjáró roadshow keretében az Egyensúly Intézet Pécsen is bemutatkozott, a zártkörű esemény után az agytröszt igazgatójával interjúztam. Szegénységről, munkavállalói mobilitásról, de leginkább a szakpolitika hiányáról beszélgettünk. | Szabad Pécs

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth