#91 – Kicsinyességi bajnokság | Oktatási elégtelenség | Folyó folyamatosság

#91 – Kicsinyességi bajnokság | Oktatási elégtelenség | Folyó folyamatosság
Reklámmentes hírlevélküldés 2021 szeptembere óta!

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Ismét nagyot nőtt a feliratkozók száma, aminek örülök, de a szokásos mantrámat megint el kell mondanom. Mindenképpen

  1. olvasd el, hogy mi ez az egész, hogy később ne érjen csalódás,
  2. és ha biztosan neked valónak ítéled meg a mecseki müzlit, akkor vedd fel a feladóját a névjegyzékedbe, hogy mindig megkapd a hírlevelet!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– ELÉGTELEN: A közoktatásban uralkodó állapotok folyamatos romlását és az ebből fakadó feszültségeket tovább fokozta a kilátásba helyezett ún. státusztörvény, amit érdemi tárgyalások nélkül, minimális engedményekkel vinne keresztül a kormány. Illetve Pintér Sándor belügyminisztériuma. Velős üzenettel, a Tanítanék mozgalom országos akciójához csatlakozva a Pécsi Oktatási–Nevelési Társulás (PONT) szervez tiltakozást a Széchenyi térre ma (jún. 1.), 18 órára. A tüntetőket transzparensekkel várják az aktivisták, akik a résztvevőket a Pécsi Tankerületi Központhoz is elvezetik majd. Hasonló méretű megmozdulás tavaly novemberben volt utoljára, az esemény egyik moderátora nem sokkal később pályaelhagyására kényszerült.

🕯️
A hosszúhetényi általános iskolában szülők szerveztek gyertyás megmozdulást és közös gondolkodást miután kiderült, hogy mindkét leendő elsős osztály tanítónénije elhagyja a közoktatást. A Pécsi Tankerület meglepő választ adott a megkeresésemre: neki nem jelezte pedagógus a távozási szándékát az intézményből. A válasz érdekessége, hogy egy hirdetés azért megjelent a tanítói állásra. | telex.hu
👩‍🏫
Azóta nevét vállalva, részletesen nyilatkozott is az egyik tanítónő a távozása okairól: „az elmúlt években annyi nyomasztó hírt kaptunk arról, hogy a kormány mit tervez a pedagógusokkal, hogy egy ideje csak azt éreztem, nem szabad folytatnom.” | nepszava.hu

– BEÉRETT: A Tiszta Kezek Frakció képviselői ismét rengeteg olyan kérdéssel sorozták meg a polgármestert a legutóbbi közgyűlésen (#89), amikre csak írásban tudott válaszolni. Ezek a dokumentumok most felkerültek az önkormányzat oldalára és az eddigi próbálkozásokhoz képest most úgy tűnik, hogy van amelyik betalált.

A Bognár Szilviának adott válaszok (pdf) között elég érdekes infó, hogy Bánkuti István, a Tüke Buszt május közepén otthagyó vezérigazgató két éves regnálása alatt összesen 4 járművet (+2 csereautót) fogyasztott el, és az önkormányzati cég összesen 8 millió forintot költött erre a juttatásra. Ezen belül még érdekesebb, hogy Bánkutinak szolgálati ideje elején egy Bánkuti érdekeltségébe tartozó cégtől bérelték az autót. (A válasz szerint nem horror áron!) További érdekesség, hogy a polgármester egyik válaszban valamiért kitakarták azokat a cégeket, amelyekkel a Tüke Busz autóbuszjavítási keretszerződést és rezsiszerviz megállapodást kötött az elektromos BYD és Mercedes buszokra. A kitakarás nehez érthető, hiszen egyértelműen közadatokról van szó. Mivel a Szerződések menüpont üresen tátong a Tüke oldalán, így ennek kapcsán kénytelen voltam közérdekű adatigénylést benyújtani.

Hencsei Zsolt súlyos állításokat megfogalmazó kérdéseit (pdf) még több fenntartással érdemes olvasni, de az egyik válasz azért elég érdekes. Ebből kiderül, hogy a Pécsi Ellátóközpont (PEK) ideiglenesen megbízott egykori igazgatója jogcím nélküli lakáshasználóként lakik egy önkormányzati bérlakásban és jogi eljárás van folyamatban az ingatlan kiürítésére. Az említett egykori megbízott igazgató 2021-ben csupán 8 hónapig vezette a PEK-et, de előtte is egy olyan igazgatót kellett meneszteni, akinek nem sikerült a feltárt hiányosságokat orvosolni. Sőt. Mindezt figyelembe véve, a PEK jelenlegi vezetője – aki múlt héten a legutóbbi belső ellenőrzés eredményeit foglalta össze – már rekordernek számít a pozícióban.

– FOLYIK: Kiírják a Magyarürögi-vízfolyás (Égervölgyi-patak városi része) északi, 1,3 km hosszú szakaszának rendezésére is a kivitelezési közbeszerzést egy friss bizottsági előterjesztés szerint. Ez a hosszabb, jóval problémásabb szakasz, ahol a lakók a villámárvizek elleni védekezés reményében sok helyen gerillatámfalakat építettek. A többször áttervezett, végül két részre bontott kivitelezés második szakasza az előzetes becslés szerint nettó 378 millió forintba kerül majd, és várhatóan 2024-ben kezdődhetnek a munkálatok. Döbbenet: de ez egy 2016 óta húzódó projekt.

🌊
Legutóbb márciusban (#81) volt szó részletesebben a vízfolyásról, mivel az előző közbeszerzés nyertesével az irányítóhatóság miatt (és a projekt elhúzódása miatt) szerződést kellett bontani. Ezt nehezményezték is ellenzéki képviselők a közgyűlésben, mivel 20 millió forintot fizetett így is az önkormányzat a kivitelezőnek. Viszont a városvezetés által szervezett vállalkozói egyeztetésre egyik kritikus városházi képviselő sem ment el.

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A fotó Rákóczi út 34. vagyis a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék 2005-ben átadott épületének keleti oldaláról készült. A belváros határára a vezető tervező, Koller József a földből előtörő sziklatömböt álmodott meg. Ezt a gondolatot erősíti az épületet kívülről burkoló fűrészelt isztriai Kanfanar kő különleges használat: a keleti oldalon a bányászott szélek kerültek egymás mellé, máshol csak sima, egyenes felületeket látunk.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss és valamiért aktuális vagy csak simán érdekes pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#hájper

Átadták a japán Seiren első európai (pécsi) gyárát, amiben a próbatermelés már el is kezdődött. Találós kérdés is lehetne, hogy vajon miért szerepel egy autóipari beszállítóról szóló esemény az alternatív médiavalóságokkal foglalkozó #hájper rovatban? Röviden: Hoppál Péter miatt.

Meglehetősen furcsa módon Péterffy Attila, Pécs polgármestere csak az átadó előtt és után találkozott a Seiren vezetőivel, de nem volt jelen a rendezvényen. Sejteni lehetett, hogy ilyesmi nem történik véletlenül. Péterffy az esemény másnapján felfedte mindennek az okát. Eredetileg úgy volt, hogy ő is beszédet mond, de később arról tájékoztatták, hogy nem szólalhat fel, mert az „idősávra” Hoppál Péternek, a „szomszédos választókörzet országgyűlési képviselőjének van szüksége”. Ilyen ez a fideszes cancel culture, na.

Közben pedig Hoppál Péter is behisztizett, hogy az önkormányzati tulajdonú PécsMa tudósításában csak az egyik képaláírásban említik és ott is „csak” a Parlamenti Magyar–Japán Baráti Társaság elnökeként hivatkoznak rá. Sőt, a cikk szövegében már csak ezzel a furcsa – bár kétségtelenül passzoló – titulussal említik. Mondjuk a politikus elkövette azt a hibát a posztjában, hogy valótlanságokat híresztelt, de ebben már bőven van tapasztalata.

És közben lehet találgatni, hogy a Nemzeti Beruházási Ügynökségnél vagy a Külgazdasági és Külügyi Minisztériumban ki döntött a megvalósult forgatókönyvről, de én azt semmiképpen sem hallgathatom el, hogy a futsalokos magyar hintapolitika jómadara is részt vett a rendezvényen.

🤷🏻‍♂️
Mindezek tükrében érdemes elolvasni a bama.hu csavaros történetvezetésű cikkét is.

#idézett

Egyre kevesebb a szakdolgozó, így jó, ha a rutinellátás egy részét robotokra lehet bízni. Ennek köszönhetően az ápolás emberi kapcsolatot igénylő részét is jobban tudják ellátni a szakdolgozók, a robotok terhet tudnak levenni a vállukról.

Dr. Wittmann István, egyetemi tanár, klinikaigazgató, PTE-ÁOK | univpecs.com


#gyűjtő

  • Romlott a lakásvásárlás lehetősége Magyarországon: Pécsen 10 év átlagos nettó jövedelemből lehet egy átlagos lakást megvásárolni az MNB szerint, ami a régióban egyébként nem is rossz helyezés. | nepszava.hu
  • Szakíró kategóriában Takáts József, a PTE adjunktusa, irodalomtörténész veheti át idén a Szinva Irodalmi Díjat. | litera.hu
  • Historizáló, neoromán, bauhausos pécsi épületek a két világháború közötti időszakból Cseri László friss fotóesszéjében. | jelenkor.net
  • Háromszorosára emelte a jegyárakat a Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetése, de csak a vendégszurkolóknak és csak az NKA-Pécs – PVSK-Veolia párharc utolsó összecsapására. | pecsma.hu
  • Aknafedlapfotó-pályázatot írt ki a városi víziközmű-szolgáltató, részletek az oldalukon. | tettyeforrashaz.hu
  • Dobbantó címmel írt ki pécsi, baranyai kötődésű zenekaroknak koncerttámogatási pályázatot a Zsolnay Örökségkezelő. Csak az illetékes meg ne tudja! | e78.hu

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli