#90 – Lakásszigor dzsessz | Erasmus blues | Irodalmi punk

#90 – Lakásszigor dzsessz | Erasmus blues | Irodalmi punk
A Mecseki Müzli nem ebbe a ládába való, úgyhogy vedd fel a hírlevél feladóját a névjegyzékedbe!

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.

#aszerk.

A feliratkozók, előfizetők több mint 15%-a kitöltötte a múlt heti kérdőívet, ami önmagában is nagyon jó érzés. Köszönöm! A pozitív visszajelzések mindig lendületet adnak a folytatáshoz. De vannak olyan igények, amik változtatásokra ösztönöznek. Van, ami nem lesz kevesebb, de van, amiből több lesz. Az eredményekről, azok várható hatásáról hamarosan részletesen, egy külön levélben számolok majd be az előfizetőknek.

Köszönöm még egyszer a Bohemia Sörkonyhának a támogatást! A véletlenszám generátor segítségével lebonyolított sorsolás nyerteseit e-mailben értesítem az 5000 Ft-os utalványok átadásával kapcsolatban. De innen is gratulálok Krisztának, Lászlónak és Gyöngyvérnek!

Üdv,
Ervin


#kispont

Az önkormányzati lakásgazdálkodást vizsgáló belső ellenőrzés eredményét ismertette a szociális ügyekért felelős alpolgármester, hivatalnokok és a Pécsi Ellátó Központ (PEK) vezetője hétfőn, egy rendkívüli sajtótájékoztatón. Ugyan a vizsgálat elsősorban 2022-es állapotokra vonatkozott, de több évtizedes hiányosságokat is feltártak. Ezek között olyanokat is kiemeltek és állapítottak meg az ellenőrzés során, amikkel kapcsolatban civil szervezetek már régóta szeretnének előrelépéseket látni. Az A Város Mindenkié – Pécs kritikái többek között az átláthatóság és az objektivitás hiányáról szóltak, ezért is fontos, hogy a most elhangzott ígéret szerint a készülő új lakásrendeletben – amit a júniusi közgyűlésen tárgyalhatnak – ezekre fog törekedni a városvezetés. Ráadásul újabb vizsgálat is kezdődik, ami nem csak a tavalyi, hanem az elmúlt 10 év lakáskiutalási gyakorlatát vizsgálja majd.

A hiányosságok a hivatalt (lakásgazdálkodási csoport) és a PEK-et is érintették, ezek két csoportba sorolhatóak:

  • technikai problémák (létesítménygazdálkodási, iratkezelési, szabályozási, informatikai hiányosságok),
  • konkrét ügyek (például a Lánc utcai lakáskiürítéseknél nem tartották be az eljárásrendeket, illetve a bérlői jogosultságokat nem ellenőrizték az előírtak szerint).

A belső ellenőrzésről bemutatott prezentáció ezen a linken érhető el, a PécsMa pedig részletesen is beszámolt a sajtótájékoztatóról.

🏠
A lakásgazdálkodási csoport egyik korábbi vezetője ellen nyomozás folyik, a vizsgálat eredményeit a hatóságok is megkapták. Azóta már az új vezető is távozott: előző közgyűlésen derült ki, hogy elhagyta a hivatalt, mert még a próbaideje alatt piaci ajánlatot kapott.
🥬
Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője lényegében ugyanazt a kérdést tette fel Péterffy Attilának írásban, amit az áprilisi közgyűlésen (#87) Hencsei Zsolt. Azaz, hogy valóban a polgármester juttatta önkormányzati bérlakáshoz az MSZP-s Nyőgéri Lajos „köreit” a pandémia alatt? Ezúttal a jegyző válaszolt: nem. A megnevezett személyek már korábban (2014-ben és 2017-ben) kaptak bérlakást, a polgármester a pandémia idején pedig ezeknek a szerződéseknek a meghosszabbítását írta alá, a lakásgazdálkodási csoport javaslata alapján. A jegyző válasza szerint az eljárás a hatályos rendeleteknek is megfelelt: személyi összefonódást nem vizsgáltak, csak jogosultságot.

#nagykötőjel

– LEFULLADT: A B Build & Trade fantasztikus sikerszériát tudhat maga mögött: 2012-es alapítása óta több mint 30 közbeszerzést nyertek – elsősorban Pécsen és Baranyában. Jellemzően fideszes önkormányzatok, cégek megbízásából dolgozhattak nagyberuházásokon. Ennek most vége. A cégnél komoly problémák vannak, így két pécsi, több milliárd forintos projekt is veszélybe került. A PVSK új multifunkcionális csarnokának már készen kellene lennie, de a csúszások miatt a sportegyesületnek szerződést kellett bontania a céggel. Hasonló a helyzet a PTE innovációs parkjánál is, annyi különbséggel, hogy a Nyár utcai épületegyüttesnél éppen csak elindult a munka. A pletykák már hetek-hónapok óta kifizetetlen alvállalkozókról szóltak, ezt most a PVSK és B Build & Trade-re nemrég bejegyzett végrehajtás is megerősítette. Az egyik árulkodó közbeszerzési dokumentum szerint nem csak az anyaghiány, brutális infláció, de a banki folyószámlahitelek drágulása is hozzájárulhatott a problémákhoz. Az is érdekes, hogy az elmúlt időszakban nem is nagyon nyert már pályázatokat a cég. (Ellenben a VivaPalazzo nevű siklósi kivitelezővel, aminek a története kísértetiesen ismerős lehet a NER 13. évében.) A B Build & Trade nemrég átadott munkáival (pécsi vásárcsarnok, labdarúgóakadémia) a bankgaranciáknak köszönhetően a csőd, megszűnés, felszámolás esetén sem lehet probléma, de a ki nem fizetett alvállalkozóknál és a folyamatban (nem) lévő projekteknél elég cudar lesz a helyzet. Úgy tudom, hogy több olyan vállalkozás is van, amelyeknek 60 millió forint körüli összeggel tartozik a B Build & Trade.

– TELITALÁLAT: Hivatalosan is elindult a Pécsi Közösségi Térkép, amiről a müzli múlt heti fizetős verziójában írtam csak, de utólag, hogy linkelni tudjam, most nyilvánosan elérhetővé tettem. A lényeg, hogy ugyanannak a Fideszhez köthető álcivil polipnak egy újabb csápjáról van szó, amiről tavaly tavasszal írtam részletesen. Az oldalt működtető Bio Város Egyesület politikai kötődése eddig is egyértelmű volt számomra, de a projektet most egyenesen a helyi Fidesz mutatta be. Ettől függetlenül nem érzem bajnak, hogy lényegében a Járókelőt kissé fapadosan lemásolva, már egy másik felületen is be lehet jelenteni a városüzemeltetési problémákat. Csak az eddigiek alapján nem tartom valószínűnek, hogy a Pécsi Közösségi Térképnél is a megoldáskeresés volna fókuszban, inkább a pártpolitikai haszonszerzés lehet itt a valós cél.

😥
A sajtótájékoztatóra sajnos nem kaptam meghívót, így nem tudtam a helyszínen megkérdezni, hogy a 10 éve működő Járókelőnél, ahol aktívan ellenőrzik és követik az ügyeket, a PKT vajon mennyivel lesz több vagy jobb?

– PTERASMUS: Részletes pécsi riportban tudósít a belga De Morgen az Erasmus-program körüli bizonytalanságról. A cikkben a PTE néhány hallgatója és a rektor is értékeli helyzetet. Az egyik nyilatkozó, aki a közgáz Erasmus-irodájában gyakornok, maga is Németországban töltene egy félévet, így nem örül a fejlemények hiányának. De szerinte az is érthető, hogy az Európai Bizottság keresztül akarja vinni az akaratát. Az újságnak Miseta Attila, rektor is nyilatkozott, nagyon fájdalmasnak érzi a helyzetet. Nem csak anyagi szempontból: „Az európai oktatási rendszer része voltunk.” Úgy látja, hogy ha egyszer feketelistára kerülünk, akkor onnan nagyon nehéz lesz lekerülni.

Árvai Péter, a PTE nemzetközi igazgatóságának igazgatóhelyettese szerint már most baj van, ugyanis a partneregyetemek elutasítják a hallgatókat és az egyetemi alkalmazottakat, túl kockázatosnak tartják a magyar egyetemekkel való együttműködést.

A cikkből az is kiderül, hogy a PTE nem szállt be abba a jogi eljárásba, amit hat másik magyar egyetem indított a Bizottság ellen az Erasmus és Horizont+ források megvonása miatt. Ugyanakkor Miseta is azt gondolja, hogy a PTE-t fenntartó alapítvány kurátorait „politikailag érzékeny” módon választották ki, de szerinte erre nem egy politikailag motivált szankció a megoldás.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth