#92 – Bevállalt szúnyogirtás | Városi szelfipontozás | Csillagos trollkodás

#92 – Bevállalt szúnyogirtás | Városi szelfipontozás | Csillagos trollkodás
Szerencsére minden héten találok legalább egy pazar pécsi postaládát!

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Már-már érezni véltem a nyári uborkaszezon illatát, de aztán csak összeállt ez a hírválogatás is.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– SZELFI: Elképesztő alapossággal és rendszerezetten foglalta össze az önkormányzati PécsMa a polgármester legújabb városinfóját. Mintha előre tudták volna, hogy mi lesz benne! Szóval, könnyű átfutni és elmélyedni is a kérdezz-felelekben, így nekem tényleg csak linkelnem kellene. De! A megoldandó városüzemeltetési feladatok listája után felmerült egy felettébb fontos kérdés: mi lesz a beígért szefliponttal?!?!?! A műfaj nagy rajongójaként igazi örömhírként értékelem, hogy hamarosan 4 (négy!4!!) hivatalos, önkormányzati „Pécs” felirat lesz városban!!! Mert a Kossuth téren kudarcot valló és a II. János Pál úti körforgalomba száműzött szelfipontról mégse feledkezzünk meg sose. Ahhoz túl drága (3 millió forint) és kevéssé használható (életveszélyes) volt az a Páva-pont. A lényeg, hogy most lesznek Péterffy-pontok. Egy optikai csalódásos a Széchenyi téren, egy virágos a Szent István téren és „hatalmas fa képkeretes” Malomvölgyben. Már-már költészet. De! Más helyszín is felmerült, „vizsgálják”, hogy a Niké szobornál is lehetne-e. Hát persze, hogy lehetne! Minden térre „Pécs” feliratot! Ezeknek a költségéről egyelőre nem nyilatkozott a polgármester.

– VEGYILEG: Beadta a város a derekát és már nem csak biológiai lárvagyérítés, de kémiai szúnyogirtás is lesz a városban. Utóbbi sokkal kevésbé hatékony, drágább és csak tűzoltásra alkalmas módszer, ami ráadásul a szúnyogokat rezisztenssé teszi, más rovarokat sem kímél és fokozhatja a járványok megjelenését. Szóval frankónak semmiképpen sem nevezhető. Azt a szakemberek is elismerik, hogy a kedvező időjárás (?) miatt idén a sokéves átlaghoz képest rengeteg a szúnyog a városban. Azonban azt is hozzáteszik, hogy jellemzően magánterületeken vannak a problémás keltetők, amiket a június 12-i akció várhatóan nem ér el kellő hatékonysággal.

A sokat kritizált országos szúnyoggyérítési program a katasztrófavédelemhez tartozik, ennek a menetrendje itt található. Pécs az e heti menetrendben sincs benne, csak néhány környező település. Ezért is vállalhatja be az önkormányzat, hogy hétfő este nyolckor elindítják a mérget szóró kocsikat ezekben a városrészekben: Zsebedomb, Kovácstelep, Patacs, Rácváros, Makár, Murom, Somogy, Vasas, Hird. Ablakokat becsukni!

– FÜGGŐBEN: Frissült a Lázár János által lényegében elkaszált beruházások listája (tavaly nyáron 2000 milliárd forint megtakarítását kapta feladatba az építési és beruházási (!) miniszter), ami így már nincs összhangban a tavaly szeptemberben megjelent verzióval. Vadai Ágnes (DK) kérdezett rá ismét a dolgok állására, és a parlamenti írásos válasz szerint, nem csak egy pécsi sportparknak, de az M60 Pécs–Szigetvár közötti szakaszának előkészítésének és a Tüskésréti és Megyeri utat összekötő út előkészítésének is lőttek. A sportpark felfüggesztése már a szeptemberi listán is rajta volt, viszont a másik kettő és jóval nagyobb tételeket jelentő beruházás leállítása újdonság.

A listából ezúttal hiányzik a Janus gimnázium energetikai korszerűsítése és a Jakováli Hasszán dzsámi restaurálási feladatai sor, de a közeli megvalósulásukra azért nem vennék mérget. Nem csodálkoznék például, ha a Janusra új közbeszerzést kellene kiírni, ugyanis éppen egy évvel ezelőtt csak eredményt hirdettek, a szerződést úgy tűnik nem kötöttek a nyertes (NER-közeli) kivitelezőkkel. Azóta az árak pedig teljesen elszálltak…

🇷🇺
A legnagyobb presztízsveszteség Hargitai Jánost érte a friss listával, ugyanis a mohácsi Duna-híd is függő híd lett. Csak nem úgy, ahogy a képviselő még áprilisban reklámozta. Azért gyorsan nyilatkozott egy baráti médiumnak: 2026-ban már tényleg megkezdődHET a hídépítés, de csak, ha Putyin is úgy akarja!

– CSÓK: Kihirdette az előadó-művészeti szervezetek támogatására meghirdetett pályázat eredményét a kulturális és innovációs minisztérium. Nagyon sok független színházi társulat nem kapott semmit, erről a hvg.hu hosszabb véleménycikket is jegyez. Pécsen inkább a popban utazó a Moravetz Produkció és Pannon Filharmonikusok tartoznak a nagy vesztesek közé, a többiek pedig különböző jogcímeken, ennyi támogatást kapnak erre az évre:

  • Janus Egyetemi Színház - 4 millió Ft
  • Pécsi Horvát Színház - 20,5 millió Ft
  • Bóbita Bábszínház - 29,5 millió Ft
  • Apolló Kulturális Egyesület - 32,5 millió Ft
  • Pécsi Balett - 56 millió Ft
  • Pécsi Harmadik Színház - 66 millió Ft
  • Pécsi Nemzeti Színház - 72 millió Ft