#55 – Mínuszos pluszok | Törölt lezsírozások | Felesleges lecsapások

#55 – Mínuszos pluszok | Törölt lezsírozások | Felesleges lecsapások
A második Pécsi Pride-ot nem mosta el az eső

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten a feliratkozók, az előfizetők és a támogató tagok is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Bár az volt a terv, hogy ebben a hónapban már nem lesz több teljesen ingyenes hírlevél, most mégis így küldöm ki ezt. Az ok egyszerű: az elmúlt hetekben rengetegen iratkoztak fel és a legjobb reklám a prémium müzlinek, ha szabadon hozzáférhető egy-két teljes szám.

Persze legszívesebben mindig mindenkinek a teljes hírlevelet küldeném, de ebben az esetben szinte biztos, hogy csak minimális bevételem lenne ebből a munkámból. Ez pedig nem lenne fenntartható és így nem is lehet cél. Köszönöm, hogy megérted!

Üdv,
Ervin


#kispont

Bruttó 10 órásra sikerült az őszi évad első közgyűlése. Itt vagy itt lehet vele bárkit audio-vizuálisan kínozni. A legfontosabbakat a PécsMa szövegesen is lekövette.

Parttalan szócséplések, színvonaltalan villongások, kényszeredett szurkálások kísérték végig a legjelentéktelenebb kérdéseket, és egy kezemen meg tudom számolni, mikor sikerült értelmes vitát produkálni. Jellemzően egyébként a városüzemeltetési kérdéseknél. Na, de születtek fontos döntések, koncentráljunk ezekre:

 • Módosítani kellett az idei költségvetést, ugyanis a kormányzati elvonásokból most 2 milliárd forintot visszapótoltak. A fideszesek szerint hálásnak kellene lenni ezért a „pluszpénzért”. Ruzsa Csaba részletesen elmagyarázta, hogy miért nincs ez így, és hol tévednek a képviselők.
 • Külön mikrovita alakult ki a módosított költségvetés egyik soráról: a Pécsi Kommunikációs Központnak nyújtott 20 millió forintos támogatásról is. Korábbi években 150 millió forintot kapott a cég, most ez, a jelenlegi állás szerint 100 millió forint lesz év végéig. Ezeket részletekben adja át az önkormányzat, erre hitte azt a városházi ellenzék, hogy plusz támogatás. (Ebből aztán a fideszes Pécs Aktuálon született ez a cikk.)
 • Várhatóan nem a most megszavazott 600 millió forintos plusz támogatás lesz idén az utolsó plusz pénz a Tüke Busznak. Mindezt több tényező is indokolja.  A covid miatt még mindig nem tértek vissza az utasok. Az üzemanyagár-sapkát csak a lakossági fogyasztók vehetik igénybe, így a költségek megugrottak. A sofőrhiányt túlórákkal próbálják enyhíteni, ami többletköltséget jelent, miközben a sofőrök bére emelkedett is. Az új, korábbi évekhez képest csökkentett őszi-téli-tavaszi menetrendet is ezek indokolják. Ami egyébként kísérleti, és két hónap után értékelik.
 • Ismét sikertelen lett a Tüke Busz vezérigazgatói pozíciójára kiírt pályázat, most majd fejvadászok segítségével próbálnak új vezetőt találni a cég élére.
 • A Pécsi Sport Nzrt. év elején 160 millió forint kölcsönt kapott, ennek visszafizetését elengedte most a közgyűlés, ugyanis olyan mértékben megnőttek a cég költségei, hogy nem csak erre, de további 450 millió forint működési támogatásra van szüksége még idén.
 • Tanulmányterv készülhet a nemrég kiürített Lánc utcai tömb nyugdíjasházzá alakítására, erre 90 millió forintot szánnak.
 • A Castrum Pécs Kft. úgy épített Pécs belvárosában társasházat, hogy a kötelező parkolóhelyek VÉLETLENÜL kimaradtak. Százharminckettőt kellene pótolni. Ezzel a problémával Páva Zsolték elég elnézőek voltak, 2019-ben hozzájárultak, hogy egy másik telken kialakított parkolóhelyekkel váltsa ki a vállalkozó a mulasztást. Ez azóta sem történt meg, most hosszabbítást kért, és ebbe Péterffyék belementek. A polgármester szóbeli indoklása szerint azért, mert a vállalkozó az egyetemnek adná el a kérdéses telket, a tárgyalások lassan zajlanak. A kialakítandó parkolóhelyek száma az ügylet esetén is megmaradna, de azt a városvezetés is elismerte, hogy ha az egyetem megveszi ezt a Tüzér utcai ingatlant (volt MSZP székház), akkor akár máshova is kerülhetnek ezek a parkolók.

Trashkontent

Ha már ennyire kitettek magukért a képviselők, akkor nézzük meg alaposabban is a legkínosabb részleteket.

 1. Bár legutóbb a pride-dal kapcsolatos kérdéseimre Kővári János nem akart válaszolni (#54), most ismét aktivizálta magát a témakörben. Azt kérdezte a polgármestertől, hogy mit tett annak érdekében, hogy a felvonulás ne okozzon akkora problémákat a város életében, mint tavaly. Péterffy Attila elmondta, hogy egyeztetett a rendőrséggel. Úgy látták, hogy a szervezők által kijelölt útvonal eleve kevesebb problémát okoz. Amit sajnos mindkét politikus elfelejtett: nem a pride miatt van szükség korlátozásokra és óvintézkedésekre, hanem az esetleges támadások miatt. Annak idején a Pécs City Karnevál miatt sem kellett hermetikusan lezárni a fél belvárost pedig több vonaglás és pucér seggrázás volt mint a pride-on!
 2. Fideszes körökben az a mantra, hogy a „pécsi baloldal egyetlen vívmánya” a pride. Ezzel ment nyíltan szembe Kamarás Péter (KDNP), aki talán első kormánypárti politikusként nem csak megértette, de ki is mondta, hogy a pride-ot valójában nem „a baloldal” szervezte. És azt is, hogy a városvezetésnek ráhatása sincs, mert a gyülekezési jog vonatkozik a tüntetésre. Amit viszont nem akart, vagy tudott megérteni a Zsolnay-negyedbe szervezett záróbulival kapcsolatban: ha a ZSÖK a rendezvény jellege miatt nem fogadja be a „drag queen partit”, akkor könnyedén úgy is járhattak volna, mint 2018-ban. Amikor az Egyenlő Bánásmód Hatóság pont a ZSÖK-öt büntette 200 ezer forintra, mert nem adták ki a korábban Soros-ügynöknek nevezett Emberség Erejével Alapítványnak a Művészetek és Irodalom Háza egyik termét. De a pride szervezői is szereztek tapasztalatot hasonló témában.
 3. Ruzsa Csaba, alpolgármester hallhatóan lehülyézte Barkóczi Csabát a közgyűlésen. Ami nyilván nem szép dolog, nincs rá mentség. Az esetről a Pécs Aktuál egy gondosan összevágott videót is kitett, de szerintem érdemes a kontextus miatt a teljes 10 percet rászánni, mert példásan mutatja a fideszes Barkóczi tudatos trollkodását és általános felkészületlenségét.
 4. Berényi Zoltán (ÖPE) negyvenöt percen keresztül (5:25:10-től) faggatta a polgármestert, amivel, ha a tartalom rendben lenne, tényleg nem is lenne baj. Csak sajnos sokszor már a kérdésekbe is irtózatos problémák csúsztak. Például azért reklamált a képviselő, hogy a hetilapként, hétfőnként megjelenő Pécsi Hírek miért csak szerdánként jut el a választókerületébe. De mégsem ebben a háromnegyed órában nyújtotta a csúcsteljesítményét, hanem néhány perccel később. Egy ponton egyenesen számon kérte a polgármestert, hogy az miért nem cenzúrázza a városi lapot és online kiadását a PécsMa.hu-t? Sőt, a Pécsi Stopot is!!!

+ Hatalmas hiányérzetem volt, mivel szombaton nem csak a pride, de a Mi Hazánk által szervezett gyűlöletkeltő ellentüntetés is volt Pécsen. Ez ellen senki nem emelt szót a közgyűlésben, pedig ők tényleg másokra is veszélyes eszméket terjesztettek. Igaz, csak maroknyi közönségnek.


#nagykötőjel

– TÖRÖLVE: Elsősorban nem baranyai beruházások elkaszálásával fogják meg azt a 2100 milliárd forintot Lázár Jánosék, amit márpedig meg kell fogni. Ha nincs sok tervezett beruházás, akkor nincs mit elkaszálni, ugye! Mindenesetre, Pécsen csak három projekt érintett.

Ezek közül a legfájóbb a Janus Pannonius Gimnázium energetikai felújítása, hiszen az épület – ami előtt nemrég ismét tanárok tiltakoztak – immár több mint egy évtizede van felállványozva. Hosszas huzavona után pedig éppen ezen a nyáron nyertest is hirdettek a felújításra kiírt nettó 1 milliárd forintos közbeszerzésen. Meglepetés: két Fidesz-közeli vállalkozás, a Viva Palazzo és a Fenstherm Kontakt lett a befutó. Utóbbi Mészáros Lőrinc holdudvarához tartozik, és ebből is látszik, hogy a megszorítások a NER-t is elérték.

Ezen kívül törölték még a Jakováli Hasszán Pasa Dzsámi és Minaret kőrestaurátori állagvédelmi munkáinak elvégzését is.

A harmadikat kicsit nyomozni kellett, ugyanis nem csak nekem nem volt világos, hogy a Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark Program keretében mi nem fog megépülni. Nagyon röviden: még 2016-ban (!) pályázott az előző városvezetés két szabadtéri edzőparkra. Ezeknek a helyszínét aztán többször módosították, a legfrissebb nyilvános információ 2019 őszi. A városházi előterjesztés (pdf) szerint a Péchy Blanka téren (műjégpálya mellett), valamint Tüskésréten lett volna két edzőplacc, de ezekből azóta sem lett semmi. Hát, ezek szerint nem is nagyon fog haladni mostanában a projekt, amit egyébként a szintén beszántásra ítélt BMSK intézett. Vagy, hát nem intézett, inkább úgy-ahogy zsírozott.

– MCCFEK: Tovább húzódik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) jövendőbeli pécsi főhadiszállásának, vagyis a volt Fegyveres Erők Klubjának felújítása a Király utcában. A tavaly december elindított (#16) közbeszerzést még mindig nem sikerült lezárni, ugyanis a nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint az egyik budapesti pályázó előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be. A 3000 m2-es belvárosi telek felújításának tervezésére beérkezett ajánlatok között nagyon durva eltérések vannak: a legdrágább 652 millió forintról, a második 270 millió forintról míg a legkedvezőbb 130 millió forintról szól. Egyelőre a pécsi Masszi Építész Iroda tűnik nyertesnek, de – ahogy írtam – még nincs lejátszva ez.

😳
A PécsMa pont a héten kérdezett rá a projektre az MCC-nél. A közbeszerzés jelenlegi állásával kapcsolatban mindössze annyit írtak: a „kiválasztás a végéhez ért, az ajánlatok kiértékelése folyamatban van.” Azt viszont elmondták, hogy a munkálatok nem lesznek egyszerűek, mert az évtizedek óta üresen álló épülettel rengeteg probléma van.

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A „négyszázágyas” Ifjúság úti bejárata mellett látható Majoros János Orvostudomány című mázas samott plasztika alkotása, amit 1966-ban adtak át.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

Rendszeresen akadnak borkulturális rendezvények a városban, de egyiknél sem olyan töretlen a hagyomány, mint az Európai Bordalfesztiválnál. Idén már 26. alkalommal rendezik meg, ráadásul nem csak Pécsen, hanem a régióban vannak boros-dalos programok. A fő attrakció persze minden évben a szombati gálakoncert, aminek méltó helyszíne a Kodály Központ. A program hitelessége megkövetel egy prémium kóstolót is – és hát eléggé adja magát, hogy ez a Villányi borvidékről szóljon. Szóval, szigorúan a hitelesség miatt, érdemes gálakoncert-bormustra kombójegyet venni. | winesongfestival.hu


#gyűjtő

 • Díjmentes utazás lehetőségével kecsegtet ma a Tüke Busz (mint minden áldott szeptember 22-én) az európai autómentes napon. | tukebusz.hu
 • Főtaxiként folytatja a pécsi EuroTaxi, aminek szerintem azért kisebb a jelentősége az árversenyben, mint a Bolt év eleji megjelenésének. | napi.hu
 • Hétvégi olvasnivalónak sem utolsó helytörténeti áttekintés Pilch Andor városkép-meghatározó építészetéről. | orszagut.com
 • Retró ez már? – tehetném fel álnaívan a kérdést, mert hát a Bocaccio, B52, Dante és a Rák felemlegetése egészen biztosan az. | blog.csgyk.hu
 • Gázelosztót javít az Eon: szeptember 30-ig le lesz zárva a Bajcsy-Zsilinszky utcának a 6-os főút és Rákóczi út közötti szakasza. Ez bizony a buszközlekedést is érinti. | bama.hu
 • Folytatódik a Volvo-per a Kaposvári Törvényszéken ma, és remek gyorstalpaló készült a politikai szálakat pedzegető túlárazásos buszbeszerzésről. | napi.hu
 • Változott a látogatási rend a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, 10–19 óra helyett 15–19 óra közöttre korlátozták szeptember 21-től. | kk.pte.hu
 • Fideszes politikusoknak vázolta a Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány 2030-ig szóló stratégiai terveit Bódis József, kuratóriumi elnök. A város képviselői, ellenzéki politikusok nem voltak jelen a keddi megbeszélésen. | Móring József/Facebook
 • Barnakőszénigény-felmérést tart az önkormányzat a belügyminisztérium felkérésére, de hogy ezután mi lesz az eljárás, egyelőre rejtély. | pecsma.hu
 • Hatósági áras tűzifaprogram részletei már megjelentek a területileg illetékes állami erdőgazdálkodások oldalain. Sok, sok pdf-ben. | mecsekerdo.hu
 • Kétnapos tanársztrájk volt a baptisták által fenntartott Cserepka Iskolában: a gyerekek 90%-a otthon maradt. | telex.hu
 • Virrasztással folytatódik a közoktatásban tapasztalható állapotok elleni tiltakozáshullám: a Szent István téren szeptember 27-28-án lesz az akció. | Facebook