#54 – Labilisan bizonytalan | Stabilan biztos | Szokatlanul unalmas

#54 – Labilisan bizonytalan | Stabilan biztos | Szokatlanul unalmas
„Igor itt járt" | A fotó nem Ukrajnában, hanem – az egykori megyei kórház faláról – a Váradi Antal utcában készült

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Szolgálati közlemény:

  1. eddig nem Google Analytics-et használtam az oldalon, ez tegnaptól megváltozott, és ezért az adatvédelmi irányelveket is át kell írnom,
  2. eddig nem voltak, ezentúl lehetnek hirdetések az oldalon.

Minderre jó okom van, de erről majd később…

A hírlevélben az előfizetők, támogató tagok biztosan nem fognak hirdetésekkel találkozni, és dolgozom azon, hogy nekik – bejelentkezés után – az oldalon se jelenjenek meg reklámok. Már csak ezért is érdemes előfizetésre, tagságra váltani.

Üdv,
Ervin


#kispont

Az Átlátszó és 444 is egy-egy nagyobb körképpel mutatta be, hogy országszerte miként érintik az önkormányzatokat az elszálló energiaárak. A Telex cikkéhez én is megkérdeztem a pécsi városvezetést, és bár vannak részletes számítások, de nyilván nehéz előre látni.

Azt már most is lehet tudni, hogy mivel a pécsi önkormányzati szociális, oktatási, kulturális és sportintézmények (nagyjából 150 telephely) többségében távhőszolgáltatás biztosítja a fűtést, és ennek az ára még nem emelkedett, így 2022-ben nem számolnak jelentős költségnövekedéssel. És a nyitvatartás korlátozását sem tervezik.

Azonban az áram árának alakulása a pécsi költségvetést sem kíméli. Ebben az évben a leginkább növekvő tétel a közvilágítás: a jelenlegi piaci árakat alapul vevő becslés szerint idén mintegy 300-400 millió forinttal többet kell majd fizetni az augusztus–december közötti időszakra, mint egy évvel korábban. A legnagyobb növekedésre a jelentős villamosenergia-felhasználással működő sportintézményekben, így a Hullámfürdőben és a városi műjégpályán számítanak.

Ami ennél is rosszabb hír, hogy az igazi problémák jövőre jelentkeznek majd. A mostani árakkal számolva, 2023-ban a földgáz drágulása miatt 500 millió Ft-tal, az éves villamosenergia-felhasználás alapján pedig 3,5 milliárd Ft többletköltséggel kell számolnia az önkormányzatnak. Összehasonlításként: a város teljes éves költségvetése 2021-ben 69 milliárd forint volt.

Az önkormányzat azt is írta, hogy a „jelenleg ismert árak mellett várhatóan nem lesz elkerülhető” a díszkivilágítás időtartamának, intenzitásának a csökkentése, de ennek az esetleges hatását még csak vizsgálják. Döntés nincs róla. A további takarékossági intézkedéseket is még vizsgálja az önkormányzat.

Közben az energiahatékonysági fejlesztésekre már rendelkezésre álló EU-forrásokat mielőbb fel szeretnék használni (sportcsarnok, Nagy Jenő utcai óvoda), és újabb, hasonló pályázatokat készítenek elő. A válaszában azt is hozzátette az önkormányzat, hogy a koronavírusjárvány alatt képzett tartalékalapok csak kis részben tudnak fedezetet nyújtani a megnövekedett költségekre.

🟠
A pécsi Fidesz szociális támogatási csomagra tett javaslatot. Szerintük, 100 millió forint átcsoportosításával az önkormányzat a lakosságot és a vállalkozásokat segíthetné. Előbbieket például havi rezsitámogatással, utóbbiakat például bérleti díjak megfelezésével.
🔥
Erős közleménnyel válaszolt erre a felvetésre a városvezető frakciószövetség: a helyi fideszes politikusoknak inkább azért kellene lobbizni a kormánynál, hogy átütemezzék az általuk felvett hitel hamarosan esedékes újabb 1,7 milliárd forintos törlesztőrészlet.

#nagykötőjel

– HOSSZABBÍTÁS: Kővári János fenntartható városfejlesztési biztosi megbízatását év végéig hosszabbította meg a Baranya Megyei Közgyűlés múlt csütörtökön. Az elmúlt egy évben végzett tevékenységéről csak szóban, és kevesebb mint öt percben számolt be a politikus. Ami annak tükrében különösen érdekes, hogy a fideszes politikus, pécsi városházi képviselőként rendszeresen azzal támadja a biztosokat (Nemes Balázst, Török Ottót), hogy azok semmitmondó beszámolókat adnak le a tevékenységükről. Ami ettől persze még jogos kritika lehet, csak tőle kevésbé hiteles.

A beszámolási kötelezettség hiánya mellett a megyei fenntartható városfejlesztési biztosi pozíció súlyát, az azzal járó felelősséget jól érzékelteti az is, hogy maga Kővári János sem szerepeltette a nyilvános képviselői vagyonbevallásában az ezért a feladatért járó havi 350 ezer forintos juttatást. Ezt a kis mulasztást nem sokkal később orvosolta.

A megyei közgyűlés előtt megkérdeztem az eddigi biztosi munkájáról a politikust, aki elismerte, hogy írásban nem kellett beszámolnia. Azt is elmondta, hogy „számtalan alkalommal egyeztetett” a témafelelős pécsi alpolgármesterrel a jelenlegi EU-s finanszírozási ciklusban benyújtható pályázatokról, most pedig már nem stratégiai, hanem konkrétabb feladatokban mondja majd el a véleményét. Az eddigi munkájával kapcsolatos konkrétumoknak, eredményeknek pedig ezek szerint hiába keressük a nyomát, hacsak az ebben a szerepben kitett – és a választási kampányával egybeeső időszakban megszaporodó – facebookos fotókat, bejelentkezéseket, „átadásokat és megtekintéseket” nem vesszük annak.

🤷🏻‍♂️
Ha már szóba elegyedtem Kővári Jánossal, aki az első pride elleni aláírásgyűjtési kampány élére állt, megkérdeztem volna a második pécsi pride-ról is, de ezekre a kérdésekre már nem válaszolt.
😳
Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt arról írtam, hogy Kővári pozíciója erősíti azt az infót, mely szerint őt indítja majd az országgyűlési választáson a Fidesz. Pipa. A meghosszabbított kinevezése most szerintem arra is utal, hogy Kővárinak még mindig nem engedte el kezét a párt – esetleg polgármesterjelöltként is kipróbálnák. Pedig Budapesten kívül csak két fideszes jelölt hasalt el a tavaszi parlamenti választáson: Szegeden Bartók Csaba, míg Pécsen Kővári János.

– SZLOGENESDI: Kicsit csalódott vagyok. Hoppál Péter közösségi médiás aktivitásának szórakoztatási mutatója – a választások óta – a nulla felé közelít. Pedig egykor megérdemelten nevezhettem a mi Paris Hiltonunknak. Mióta megint államtitkár lett, csak ritkán villant valami bődületes marhaságot, mint a híres klímaváltozás-tagadós posztja. Vagy az, hogy a háborús fenyegetettségen néhány nappal az orosz támadás előtt még jókat röhögött. Szóval, manapság árnyéka önmagának. Esetleg lecserélte a túlkapásokra hajlamos digitális kollégáját, hiszen április óta szinte kizárólag protokolleseményekről posztolgat.

Így, az olyan apró gyöngyszemeknek is örülni kell, hogy megint a pécsi polgármester szlogenjét használta, #pécsiségmindenkor formában.

Tényleg nem egy nagy szám, a hashtag hijacking-nek ez egy enyhe formája, de úgy tűnik, hogy a hatására VALAKI még hétfőn bejegyeztette a „pecsisegmindenkor.hu" domaint. Tartalom egyelőre nincs rajta, de annyit sikerült megtudnom, hogy a városvezetéshez közel álló magánszemély volt szemfüles. Ennél többet a GDPR szabályok miatt nem tudhatunk biztosan, hiszen ha egy domain használója magánszemély, akkor a neve nem számít nyilvános adatnak.

🤦🏻‍♂️
Egy másik szlogenről is szót kell ejteni: a hétvégi Mediterrán Rally szervezői „Pécs – Mediterrán szerelem városa” formában használják (pdf) a közönségdíjas alkotást. Azt hiszem, ez az első eset, hogy valaki hivatalosan is erre vetemedik.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth