#95 – Büszke balítéletek | Kimért hulladékok | Szofisztikált beszólások

#95 – Büszke balítéletek | Kimért hulladékok | Szofisztikált beszólások
A Mecseki Müzli nem terheli agyon a postaládat.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Többen jelezték, hogy az előző számban a közgyűlési dokumentumok linkjei nem működtek. A probléma nem a mi készülékeinkben van, úgy tűnik, többször átvariálták a hivatali oldal beállításait. És, bár próbáltam, de nem tudtam végérvényesen megjavítani a fájlok közvetlen elérési útvonalait. Korábban ilyen nem nagyon fordult elő, de van tanulság. Ezentúl inkább saját tárhelyre töltöm majd fel a hivatkozott előterjesztéseket.

Üdv, 
Ervin


#UQA

Rendkívül sok, a PTE-ről szóló hír gyűlt össze az elmúlt hét napban, így érdemes ezekről külön beszámolni.

  • A legutóbbi szenátusi ülésen, a hamarosan életbe lépő törvénymódosítások miatt változtatni kellett a PTE Klinikai Központjának szervezeti és működési szabályzatán, és később az egyetem alapító okiratán is igazítani kell majd. Július 1-jétől a PTE és az OKFŐ irányítása alá kerül a védőnői hálózat, és központosítják a beszerzéseket is. A szűrővizsgálati rendszer reformja miatt a PTE-nek kell biztosítani a logisztikát, szűrőbuszokat és a megfelelő személyzetet, amivel a kistelepüléseket is le kell fedni. Szeptembertől pedig az Országos Mentőszolgálat és a PTE közösen gondoskodik majd az esti, éjszakai háziorvosi ügyeletről 9 járásban. A két legfontosabb idézet az ülésről:
  1. „Az átalakítás közvetett és közvetlen költségei kb. 18 milliárd forintra rúgnak, ami nagyjából ugyanannyi, mint amit a modellváltás hozott” – tájékoztatta a szenátorokat dr. Schepp Zoltán gazdálkodási rektorhelyettes.
  2. „Ebből is látszik, mennyire hamis volt az az argumentáció, mely szerint a modellváltással az egyetem önállóvá válik és független lesz az államtól” – mondta Heidl György, a PTE BTK leköszönő dékánja.
  • Még mindig nincs aláírt finanszírozási szerződése a PTE-nek a kormányzattal az idei évre, éppen ezért nem is lehettek sikeresek azok a bértárgyalások, amiket még márciusban kezdeményeztek a szakszervezetek. Azaz hiába van nyitottság a bérrendezésre, csak egyszeri 200 ezer forintos bérkompenzációt tudott utalni az egyetem, azoknak „akiknek alapbére nem haladja meg a bruttó 450 ezer forintot, és azoknak, akiknek átlagos munkabére nem haladja meg a bruttó 550 ezer forintot”. Az egyik szakszervezeti vezető, Horváth Csaba szerint az is probléma, hogy a PTE-t fenntartó alapítvány nem eléggé tőkeerős. (Csak egy példa: a vagyonkezelő alapítványok létrehozásakor a PTE a lepukkant mecseki tüdőszanatóriumot kapta, míg az MCC 10%-os MOL- és Richter-részvénycsomagot 300 milliárd forint értékben.)
  • Bódis Józsefet, az UQA kuratóriumának elnökét egy „ünnepi tudományos ülésen” köszöntötték a 70. születésnapja alkalmából. Egy tavaly októberi törvénymódosításnak köszönhetően felhőtlenül ünnepelhetett Bódis professzor, hiszen eltörölték a 70 éves korhatárt az egyetemi oktatóknál, így továbbra is három egyetemi zsebből kaphatja a fizetését
  • A PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) beszámolója szerint a szervezet első teljes évében összesen 117 millió forint ment a vezető tisztségviselők (5 kurátor + 3 felügyelő bizottsági tag) juttatásaira.
  • Európai uniós forrásból ráncfelvarrást kapnak a PTE gyakorlóiskolái (1-es, 2-es, Babits), erre összesen 800 millió forint áll rendelkezésre. Bár a kivitelezői pályázatokon még nem hirdették ki a győzteseket, a közbeszerzési eljárás dokumentumaiból úgy tűnik, hogy kisebb meglepetés született. Mindhárom részfeladatra érvényes ajánlatot adott be a NER-közeli – és sok tekintetben a B Build & Trade-et váltó – VivaPalazzo, de egyiken sem tudott nyerni. Így hatvan napja várhatóan a Grin-Bau Kft.-nek, az Alinea 2000 Kft.-nek, valamint Topa és Társa Kft.-nek lesz arra, hogy ügyesen befejezzék a feladatokat.


#nagykötőjel

– BALÍTÉLET: Alig jelentette be (#94) az Identitásom Szabadsága Emberi Jogi Fesztivál és a harmadik Pécs Pride időpontját a Diverz Ifjúsági Hálózat (DIH) a városvezetés közleményben kérte meg a civilszervezetet, hogy keressenek más helyszínt és/vagy időpontot. A szöveg szerint – ami látványosan kerüli a meleg, pride stb. kifejezéseket – az „esélyegyenlőségi felvonulás” a Pécsi Napokkal és Tanuló Város fesztivállal ütközik. Ezeknek az időpontja valóban régóta ismert. Megkerestem a pride szervezőit, és szerintük korábban csak annyit kért városvezetés, hogy a Széchenyi teret kerülje el a menet. Ennek tükrében szervezték a Kossuth térről a Szent István térre vezető útvonalat, illetve azt is elmondták, hogy a felvonulással „minden évben egy kicsit más arcát szeretnék megmutatni a városnak, de közben a lehetőségek is korlátozottak”. Azóta is folyamatosan egyeztetnek a programok szervezőivel, a rendőrséggel, de vélhetően nem fognak változtatni a terveiken. Alternatív útvonalat is javasoltak már, de erre még nem kaptak választ.

👨‍👩‍👦‍👦

Nem kérdés, hogy joga van a szervezőknek a fesztiválhoz. Az sem kérdéses, hogy a gyakran „ellenérvként” felhozott mozzanatok (provokáció, „vonaglás”) egyáltalán nem jellemzőek a pécsi meneteken. Az alapvető problémát, feszültséget pedig továbbra is az ellentüntetők, provokátorok okozzák, akik miatt az óvintézkedésekre, lezárásokra egyáltalán szükség van. Szóval, nekem úgy tűnik, hogy a városvezetés közleménye címzettet tévesztett.

🏳️‍🌈

A kéthetes emberi jogi fesztivál külsős programokat is befogad, az ötleteket ezzel az űrlappal lehet eljuttatni a szervezőkhöz július 20-ig. | docs.google.com

– KUKÁBA: Alaposan megváltozik a lakossági hulladékudvarok rendje július 1-jével, ugyanis 35 évre a MOL leányvállalatához kerül a teljes hazai hulladékkezelés szervezése. (És haszna.) Na, de a koncesszió odaítélésének felháborító körülményein túl érdemes az azonnali változásokra koncentrálni, ezeket a Délkom itt ismerteti. Nem úgy tűnik, hogy gördülékenyebb lesz az ügymenet: fajtánként, típusonként mérlegre kell tenni majd a leadandó hulladékot. Raklapemelő mérleg itt a kulcskifejezés, és az olyan apróságok, hogy ezentúl „a hulladékokat raklapra rakodható formában” tudják fogadni. Az építési törmeléket például ládában, vödörben, zsákban. Mivel az ismertető szerint az „elektronikai eszközök akkumulátorát, elemét elkülönítve kell leadni”, így ebből – nekem – nem világos, hogy a beépített akksis elektronikai eszközökkel (telefonok 90%-a) mi lesz a helyzet? De nem csak a protokollok változnak, hanem a korlátozásokkal leadható mennyiségi határok is. Ezeket ebben a táblázatban lehet megtalálni. 

♻️

A botrányos koncesszió részleteiről leginkább a Szabad Európa sorozatát (1, 2, 3, 4) ajánlom, vagy a G7-nek ezt a podcastját.