#94 – Megújult cella | Egyházi büfé | Sógoros átvilágítás

#94 – Megújult cella | Egyházi büfé | Sógoros átvilágítás
Nem is köldük.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Hosszú lett a hírlevél, nem pazarlom az elejére a betűket. Jó olvasást és szerencsés továbbkattintásokat!

Üdv, 
Ervin


#kispont

A legkompaktabb pécsi közgyűlések versenyszámban világrekord született: nettó 3 óra 20 perc alatt 54 napirendi ponton sikerült végigmenni. Ehhez nagy melegre, valamint néhány hangadó képviselő nélkülözésére volt szükség. A teljes, előterjesztésekre bontott mozgóképes közvetítést itt lehet visszanézni, míg a PécsMa írott beszámolója itt olvasható. Szokás szerint csak a legfontosabb, legérdekesebb részeket emelem ki:

 • Változik az idei költségvetés, csak az önkormányzati cégek, intézmények béremelése, cafeteria-emelése 270 millió forinttal növeli a kiadási oldalt. Erről részletes közleményt is kiadott már múlt héten a városvezetés, de ezen túl az előterjesztésből (pdf) az is kiderül, hogy a közétkeztetési keretet további 531 millió forinttal kell emelni a Hungast indítványozására. Hasonló, 500 millió forintos összeggel megemelték a Biokom támogatását is az idei évre, míg a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. működési támogatása 100-ról 180 millió forintra nőtt. 
 • A városvezetés egyik legkönnyebben támadható és nehezen védhető kiadása az MSZP-s Török Ottó sporttanácsadói megbízása, amivel a politikus 2020 óta havonta 1,1 millió forintba kerül, és amit egy újabb évre meghosszabbítanak (pdf). A konkrétan neki tulajdonítható sikereket nehéz megtalálni a csak bizottsági szinten tárgyalt beszámolójában (pdf). Amihez persze az is hozzájárul, hogy ellenzéki lobbistaként nem egyszerű támogatásokat szerezni a kormányzattól. 
 • A várostól hivatalosan is a Pécsi Sport Nzrt. vagyonkezelésébe kerülnek (pdf) a műjégpálya melletti teniszpályák (2016 óta volt tisztázatlan a viszony), és ezzel fejlesztési lehetőségek nyílnak meg. Három új pályát és egy klubhelyiséget építenének a telken (pdf), vagyis a Lauber Dezső Sportcsarnokkal szemközti területen.
 • Úgy tűnik, hogy három padelpálya is lesz Tüskésréten, legalábbis az A.C.D.L Kft.-nek ez a szándéka (pdf). A sport a tenisz és squash tömörített kombinációja, amivel ugyanaz a legnagyobb probléma, mint a pickleballal: a zaj. Hollandiában, ahol évek óta szárnyal a sport népszerűsége, az ellenzők hosszas küzdelme után május óta szabályokhoz kötik a létesítésüket. Ebből a szempontból Pécsen eleve jó helyen lesznek a pályák, hiszen a legközelebbi lakóházak több mint 150 méterre vannak.
 • A Hopp Mecsek Kft. lett a közösségi e-roller-rendszer üzemeltetésére kiírt pályázat győztese. Még a Tiernél is sokkal jobb, már-már irreálisan jó ajánlatot nyújtottak be (pdf). A Hopp egy izlandi mikromobilitási startup, amit informatikusok azért alapítottak, mert a nagyobb e-roller szolgáltatók mellőzték a szigetországot. Azóta franchise-partnerek segítségével terjeszkednek (7 ország, 35 város), és az oldalon elérhető kalkulátor szerint a pécsi szerződésben vállalt 400 (!) e-rollerből álló rendszerhez nagyjából 150 millió forintos befektetésre van szükség. Először csak egy tesztidőszak jön, a továbbiak a lakossági visszajelzések alapján is változhatnak. A nyertes céggel kapcsolatban nemrég az is megjelent, hogy Siklóson és Harkányban is üzemeltetne rollereket.
 • Új logója és arculati kézikönyve lesz a városnak: a pályázaton a PTE művkaros hallgatójának, Hudák Eszternek a munkája (pdf) volt a befutó. A nyertes logó az öt templomot és a Mecsek lankáit ötvözi letisztult, minimalista megközelítésben, mellé a Pannon Sans és a Pannon Next Sans betűtípusokat rendeli. Utóbbiak a PTE MK októberben díjazott (#59) tipográfiatanárának, Boskovitz Oszkárnak a munkái. A győztes pályázó 500 ezer forintot nyert, míg az arculati kézikönyv elkészítésére a PTE kap megbízást 3,9 millió forint értékben, augusztusi határidővel (pdf).
 • Felmondja (pdf) a város a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesülettel kötött közművelődési szerződést, ugyanis nem tudják ellátni a vállalt feladataikat, mert az egyesület áprilisban eladta a székházát. A belvárosi ingatlan, vagyis a Rácz Aladár Közösségi Ház (József utca 6.) eladásával már 2020-ban is próbálkoztak.
 • Július 1-jétől az állam elveszi az önkormányzatoktól a védőnői rendszer működtetését is, Pécsen a feladatok szervezése az Egyesített Egészségügyi Intézményektől a PTE Klinikai Központjához kerül. Ezzel együtt a 42 pécsi védőnő által eddig használt ingatlanokat a PTE kapja ingyenes használatba. Már, amelyiket... Papíron sem tűnik zökkenőmentesnek az átállás, de kevesebb mint két héttel az átadás előtt a részletek még mindig nem egyértelműek, ezért a polgármesternek a PTE-vel kell tárgyalnia (pdf).
🙌

A Tiszta Kezek Frakciótól – szokás szerint – pofás kis kérdésbokrétát kapott a polgármester (innen lehet visszanézni), amiknek a többségére Péterffy Attila – szokás szerint – 15 napon belül írásban válaszol. Ismét lakásügyeket is feszegettek a képviselők, de a Tüke Busz szerződései is terítéken voltak megint. Utóbbival kapcsolatban rossz hírt kell közölnöm: fordulhattak volna rögtön a céghez is, így egy kört megspóroltak volna a közérdekű adatigénylésükkel. A polgármester írásbeli válaszairól majd beszámolok.

🥒

A következő – rendkívüli – közgyűlés július 15-én lesz és a lakásrendeletről fog szólni. A következő rendes gyűlés pedig már szeptemberben lesz, addig a folyó ügyekről az illetékes bizottságok döntenek.


Tetszik, amit olvasol? Itt feliratkozhatsz és a következő hírlevelet már kapod is:


#nagykötőjel

– LÁTNIVALÓK: Régóta esedékes táblázatokat adott ki a pécsi városvezetés: összehasonlították, hogy a városi intézményeknek, cégeknek összesen mennyibe kerültek a jogi szolgáltatások 2017–2019 és a 2020–2022 időszakokban. A közleménynek ez a része önmagában is érdekes, mert az látszik, hogy majdnem kétszer annyi pénz ment el ügyvédi megbízásokra Páva Zsolték utolsó három évében, mint Péterffy Attiláék első három évében. 960 millió forint vs. 501 millió forint. Azonban az utóbbi összeget 102 millió forinttal megdobják az önkormányzati választások után elindított jogi és gazdasági átvilágítások, amik az előző ciklusban történt visszásságokat próbálták felderíteni. Az igazságszolgáltatás útvesztőiben ezek egyelőre valóban még csak bolyonganak, de az is tény, hogy a rendőrség és az ügyészség mintha nem is nagyon akarná erőltetni azt a kéttucatnyi ügyet. Azonban nem csak büntetőjogi, de gazdasági, forintosítható vetülete is van ezeknek az átvilágításoknak. Ebből a szempontból pedig erősen pluszos a 100 milliós tétel, hiszen nagyjából 700 millió forint értékben sikerült ingatlanokat (központi menza, kispiacos fejlesztés) visszaszerezni és rengeteg túlárazott szerződést tudtak a cégek megszüntetni, újratárgyalni. Nem véletlen, hogy erről a fideszes képviselők nem nagyon szeretnek beszélni, amikor a tévéjük kérdezi őket. A beszámolót egyébként a pénzügyi bizottság hétfőn tárgyalta, a háttér ebben az előterjesztésben (pdf) olvasható. A fideszes képviselők a konkrét átvilágítási jelentéseket, szerződéseket és a teljesítési igazolásokat kérik. Kérdés persze, hogy ez a folyamatban lévő jogi eljárásoknak jót tenne-e?

– SÓGI: Várva várt tanú meghallgatásával folytatódott a Pécsi Vagyonhasznosító volt vezetője ellen indított pótmagánvádas eljárás a Pécsi Járásbíróságon múlt csütörtökön. A volt kommunikációs vezető sógora került sorra, akinek a kommunikációval, marketinggel foglalkozó cégét úgy hívták meg egy ajánlattételi eljárásra, hogy csak később derült ki, hogy ő a sógor! Egy még nagyobb véletlennek köszönhetően, ami a tanú szerint szintén utólag derült ki, a másik két ajánlattevőt is ismerte a sógor. Hát, a sógor nem megnyerte azt szerződést? De. Ami viszont nehezen érthető és a tanú sem tudta megmagyarázni, hogy mégsem a nyertes összegre szerződtek a PVH-val, hanem pontosan a másik haveri cég által beadott, kevésbé kedvező ajánlati árra.

⚖️

A szerződés körüli furcsaságokról már 2019-ben írtam: a PVH volt az egyetlen önkormányzati cég, amelyik még azt is kétségbe vonta, hogy nekik közérdekű adatigénylésre válaszolni kellene. A pert megnyertük, a cég akkori jogi tanácsadója pedig a vádlottak padján ül egy másik eljárásban.

– BÜSZKESÉG: Idén is lesz Pécs Pride, szeptember 23-ára jelentette be a szervező Diverz Ifjúsági Hálózat. Ez már sorban a harmadik vidéki LMBTQ felvonulás lesz, és úgy tűnik, hogy a szervezők visszatértek az első forgatókönyvéhez. Vagyis gyülekező a Kossuth téren, érkezés a Szent István térre. Bár az útvonal egyelőre nem nyilvános, biztonsági okokból ezt csak az utolsó pillanatban szokták közzétenni.

🏳️‍🌈

A tavalyi rendezvény ilyen volt. | telex.hu


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A fotón a Cella Septichora látogatóközpont üvegteteje látható – esős időben. A létesítményt pályázati forrásból újították fel és a projekt azért is húzódott sokáig, mert az előző városvezetés idején civilek, ellenzéki aktivisták akadályozták meg a tervek megvalósítását, ami még több betonnal és fakivágásokkal járt volna a belvárosban. A projektet 2020-2021-ben teljesen áttervezték és a munkálatok szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek. A Lokart keretében érkező Salamon Eszter táncművész előadásával tegnap este nyitották meg újra. A világörökségi helyszín mától ismét látogatható.

📸

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss és valamiért aktuális vagy csak simán érdekes pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.


#ingyenreklám

A gazdasági helyzet (Európa bajnok infláció, energiaválság) alaposan betett a Mecseki Müzli gasztronómiai rovatának is: az elmúlt hónapokban alig-alig lehetett új helyekről írni. Nem vagyok érzéketlen, de mégiscsak szembetűnő, hogy jó szívvel ajánlható vendéglátóipari egységek nem nagyon nyílnak. Talán nem véletlen, hogy éppen egy egyházi hátterű cégnek sikerült említésre méltó vendéglátással jelentkezni. Ami még úgy is ajánlható, hogy bosszantó hibák egész sorát tapasztaltam a Rózsakertben. Mondjuk „csak” a folyamatokban és a kommunikációban, de szerencsére nem a kajában.

Csak azért lapos, mert elfelejtettem, hogy le is akarom fotózni és összenyomtam. Bocs.

A kultikus helyszín – ami egyébként egy visszatemetett ókeresztény kápolna (cella trichora) felett van – májusban már nem csak belvárosi miniparkként, rendezvényhelyszínként nyitott meg, de street food-ot kínálnak és italozni is lehet. A látvány szinte hibátlan csak az északi fal gabionos (sziklarács) megoldása rontja az összképet. 

A keleti oldalon található vendéglátós pavilon méretéhez képest teljesen reális vállalás az étlap, ami burgereket, tortillát, „frissensülteket” és desszertet listáz. Sajnos csak egyszer volt alkalmam kipróbálni a legalapabb burgert, ami Püspökfalat néven fut és fűszeres sült krumplival 3590 Ft-ba kerül. A bucitól megijedtem, azt hittem, a mennyiségével dominálni fogja a szendvicset, de valójában annyira könnyed, hogy csak a belevalók összetartását szolgálta. És ez így van jól. A húst a médiumon csak egy kicsit ment túl, ez az, ami szerintem bárkinek megfelel. A fűszeres hasábburgonya hibátlanra készült, és ebben a melegben, amúgy sem baj, hogy talán egy kicsit jobban megszaladt a só. Szóval nagyjából minden rendben van, de semmi flanc. Simán visszamegyek még tesztelni a Lucifert, Aszkétát és akár a Hedonistát is. Ami fájó, hogy egy sima fél literes kóla 850 Ft, míg egy erősen közepes minőségű kávé 650 Ft. A sör pécsi, a bor meg szekszárdi.

Rózsakert / k–cs, v: 11–21h, p–szo: 11–24h#köz.ügy

Májusban civileknek hirdetett rezsitámogatási pályázatot az önkormányzat, a 40 millió forintos keretre 21 egyesület és 6 alapítvány nyújtott be érvényes pályázatot. Ők 23,5 millió Ft támogatásban részesültek, egy frissen elfogadott közgyűlési határozat értelmében (pdf) pedig a maradványra is lehet jelentkezni. Az új pályázat részletei, feltételei, jelentkezési módja már fel is került a város hivatali oldalára: ezúttal szakmai programokat támogat az önkormányzat. | gov.pecs.hu


#gyűjtő

 • Rongálás miatt első fokon elítélte és próbára bocsátotta a Pécsi Járásbíróság Heindl Pétert, aki a kormányzati propagandát módszeresen ragasztotta át a városban. Az abszurd tárgyalással az ügynek biztosan nincs vége. | szabadpecs.hu 
 • Színes napvitorlák és a hőséget enyhítő permetkapuk mutatják a nyári napfordulóra mindegyik a helyére került. A pécsi ivókutak, közkutak és permetkapuk ezen az oldalon megtalálhatóak. | tettyeforrashaz.hu  
 • Helyi művészeket, műalkotásokat bemutató oldal készült, ami tényleg hiánypótló kezdeményezés. A minőségi szűrőt a Művészeti Tanács biztosítja. | art.pecs.hu
 • Tízéves fennállását ünnepli a Nick Gallery pénteken, az egy ideje már Balatonfüredre migrált Zsdrál Arttal együttműködve, és pécsi alkotókkal a fókuszban. | @NickGallery 
 • Lakossági fórum lesz a Magyarürögi úti sebességméréssel kapcsolatban a Waldorf Iskola (Fábián Béla utca 7.) tornatermében június 30-án, 17 órától. | pecsma.hu
 • Ötvenhatodik alkalommal szervezik meg idén a Mecsek Rallye-t, aminek a lényege, hogy most pénteken és szombaton Magyarhertelend felől kell kerülni, ha Orfűre szeretnénk eljutni… | mecsekrallye.com
 • Múzeumok Éjszakája programokat ajánlani lehetetlen: csak a Janus Pannonius Múzeum teljes kínálata például így néz ki. | jpm.hu
 • Elindult a pécsi Járókelő, azaz átlátható, követhető módon lehet bejelenteni a városüzemeltetési problémákat. | emberseg.hu
 • Meglepetésre a pécsi Gáspár Pincészet 2021-es olaszrizlingje platina minősítést kapott egy nemzetközi fajtaversenyen, az évjáratosok kategóriájában. | pecsiborozo.hu

Tetszett, amit️ olvastál? Segíts!

 • Továbbítsd a hírlevelet egy ismerősödnek, és mesélj róla másoknak! Mondd el nekik, hogy bármikor feliratkozhatnak! Itt.
 • Véleményed van a hírlevélről? Valamit rosszul írtam, esetleg valami fontos kimaradt? Írd meg egy válaszlevélben! Vagy csak dobj egy lájkot!
 • Segítsd a mecseki müzli működését előfizetéssel vagy támogatói előfizetéssel. Részletek: itt.

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth