Ugyanaz az ebéd háromszoros áron? A pécsi közétkeztetésben ez sem lehetetlen

Ugyanaz az ebéd háromszoros áron? A pécsi közétkeztetésben ez sem lehetetlen
Photo by Elena Mozhvilo / Unsplash

Az persze nem meglepő, hogy országosan és Budapesten is rendkívüli mértékben drágultak a menzák. Viszont a pécsi önkormányzati fenntartású intézményekben 2019 óta nem nőttek a közétkeztetési díjak. A városvezetés szerint egyelőre nincs is olyan szándék, hogy továbbterheljék a családokra az áremelést. Az idei költségvetést is ebben a szellemben tervezték. Ugyanakkor, a menzák esetében a szülők által fizetett összeg csak az egyik eleme a szolgáltató felé fizetett teljes díjnak. A szolgáltatói árak pedig nyilván Pécsen is emelkedtek, így a másik két összetevő, vagyis az állami normatíva és az önkormányzati hozzájárulás már 2022-ben is emelkedett.

A helyi közétkeztetési piac legnagyobb szereplőjének, a Hungastnak tavaly tavasszal is sikerült 10%-os emelést érvényesítenie. Ez a 2012 óta érvényben lévő tízéves szerződésre vonatkozott, ami nyáron lejárt. Azonban az új közbeszerzést is a Hungast nyerte (#18) és ezzel a Fidesz-közeli cégcsoportnak újabb 5+5 évre sikerült bebiztosítani a pécsi közétkeztetési piac legnagyobb falatát. Az új szerződés júliusban lépett csak érvénybe, de a szolgáltató már júniusban jelezte (pdf), hogy 2022 szeptemberétől 10%-os díjemelést tart indokoltnak. Erre a közgyűlés csak év végén bólintott rá (#66), visszamenőleg is befogadva az emelési igényt. Ez éves szinten bruttó 240 millió forint plusz kiadást jelent a városi költségvetésnek, amit – ahogy írtam is – vita nélkül fogadtak el.

A szülők által fizetett és gyerekekre vetített számokat nézve: a városi óvodákban bruttó 432 Ft/nap a teljes árú ellátás, de jogosultság esetén kedvezményeket is igénybe lehet venni. Általános iskolákban a napközis ellátás 508 Ft/nap, a tízórai és ebéd kombináció pedig 432 Ft/nap áron vehető igénybe.

A nem önkormányzati fenntartású intézményekben ennél magasabb árakkal találkoznak a szülők. Ilyenek például a PTE gyakorló iskolái, ahol szintén a Hungast szolgáltat. Az 1-es gyakorlóban a 2022/2023-as tanévben a napközis ellátás például 1032 Ft/nap árról indult. A 2-es gyakorlóban pedig éppen február 1-től jelentettek be áremelést: itt 1683 Ft/nap áron lehet a napközis ellátást igénybe venni.

Vagyis ugyanazért az ellátásért, ugyanazokért a fogásokért most már háromszorosát fizetik a szülők az egyetemi fenntartású iskolában, mint egy önkormányzatiban.

A pécsi közétkeztetési piacon egyébként más, sokkal kisebb szereplők is jelen vannak. A német nemzetiségi önkormányzati fenntartású Koch Valéria Iskolaközpontban a Mevid szolgáltat. Itt például az általános iskolai alsó tagozatosok napközije naponta 787 Ft-ba, míg a felsősöké 800 Ft-ba kerül a szülőknek. A pécsi egyházmegye pedig saját közétkeztetési céget működtet Mannza néven.


A cikk eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

#75 (light) – Menzáról menzára | Megyéről vármegyére | Apáról fiúra
A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet. Mindig a teljes hírlevelet szeretnéd a postafiókodba? Válts előfizetésre! #aszerk. Múlt csütörtökön a Pécsi Közösségi Alapítvány tartot…

Tetszik, amit olvasol?
Kérsz még mecseki müzlit? Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli