#66 – Ársapkás müzli | Utolsó döntések | Túltolt kreténség

#66 – Ársapkás müzli | Utolsó döntések | Túltolt kreténség
OK, nem dobok senki postaládájába reklámanyagot. Egyelőre.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Az elhibázott brüsszeli szankciós politika utolérte a mecseki müzlit is: az oldalon hirdetések jelentek meg. Történt ez annak érdekében, hogy az előfizetői és tagdíjakon 2023-ban is megmaradhasson az ársapka. Sőt, az előfizetők, tagok bejelentkezés után az oldalon sem találkoznak majd hirdetésekkel, ez most már az 1190/1990 Ft-os ajánlat része. És, aki még a héten előfizet, az vasárnapig szavazhat, hogy jövőre melyik pécsi civil szervezet kapja a mecseki müzli bevételeinek 10%-át. Részletek itt.

Üdv,
Ervin


#közgyűlés

Az idei utolsó rendes közgyűlés is érzelmi viharokban gazdag délelőttöt és kérdéseket, majd egy jóval laposabb, akadálymentes délután hozott. A közvetítést itt lehet visszanézni, a teljes szöveges tudósítást a PécsMa tolmácsolásában ajánlom. A bruttó 9 óra lényegi döntései után a kevésbé fontos, de érdekes pillanatokat is elemezzük.

 • Több ponton is módosítani kellett az idei költségvetést (pdf), ami egyébként várhatóan pozitív lesz. A változásokhoz az is hozzájárul, hogy összesen 1,6 milliárd forint újabb kormányzati kompenzációt kapott a város, ami még így is 500 millió forinttal elmarad az igényelttől (és ez pedig államkincstár által jóváhagyott, azaz jogos összeg). Az is érdekes, hogy a mínuszban záró Pécsi Városfejlesztési cégnek nem kell visszafizetnie 80 millió forint kölcsönt a város kasszájába. És megjelentek a költségvetésben is azok az összegek, amikkel az önkormányzati cégek dolgozóit segíti a városvezetés.
 • Mégsem lép ki (pdf) a város az elsősorban szociális feladatokat összehangoló többcélú kistérségi társulásból, mert sikerült tisztázni egy kockázatos helyzetet. Nyáron azért hívtak össze rendkívüli közgyűlést, hogy a törvényi határidőket betartva feltételes kilépési szándékot jelenthessen be a város, mert egy törvénymódosítás értelmében Pécs akár normatív támogatásoktól is eleshetett volna, ha valamelyik céltársulási település nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének.
 • A Középmakár dűlőben építési tilalmat rendelt el (pdf) az önkormányzat az út védelmében, ugyanis egy esetleges újabb építkezés már komolyan veszélyeztetné azt. Kővári János slágertémája ez, nem is mulasztott el hozzászólni: erre máshol is szükség volna.
 • Beolvad a Pécsi Vagyonhasznosítóhoz tartozó informatikai szolgáltató, az Eunet 2000 Kft. a Biokomba. A munkatársakat is átveszik és a feladatköreiket is bővítenék: okosváros koncepciók megvalósításán, a városi szolgáltatások digitalizációján dolgoznának.
 • A Zöld Kapu projekt (amiből például a Ferencesek utcájában található Memi pasa fürdője újulhatott volna meg, de nem volt rá elég a pénz) maradványából, azaz 214 millió forintból a Nagy Jenő utca és a Hungária út közötti területet újítanák meg (pdf). Vagyis a parkolót és a parkot, és egy pavilont helyeznének ki, ami a helyi gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos elemet hivatott szolgáltatni a pályázatban. Egyelőre kérdéses, hogy hogyan.
 • Bár 100 ezer forintokról is szívesen elvitázgatnak a közgyűlésben, a közétkeztetés 9.99%-os drágulása (pdf) – ami bruttó 120 millió forintos tétel – fű alatt, ellenzéki ellenvetés nélkül ment át. Ebben közrejátszhatott, hogy a közétkeztetést végző Hungast Csoport a Fidesznek igencsak kedves. Mindenesetre a drágulást egyelőre nem fog megjelenni a családoknál, ugyanis a különbséget egyelőre a város vállalja át, az állami normatíva emelésében bízva.
 • Az ülés végén a polgármesteri beszámolóból kiderült, hogy az önkormányzati átvilágításokra épülő jogi képviseletre a következő évben 4 millió forint keretösszegig (10 ezer Ft/óra díjazással) köt a város szerződést a Bodnár Ügyvédi Irodával. A fideszesek szerint ez persze pénzkidobás, és politikai játszma csupán, eredmények nélkül. Ezt Ruzsa Csaba az eddig visszaszerzett ingatlanvagyonnal, valamint a még folyamatban lévő eljárások várható hasznával cáfolta. Egyébként a fideszes érában tapasztalt és a jelenlegi ügyvédi díjakról itt egy érdekes összehasonlítás.

Trashkontent

 • Tiszta Kezek néven új városházi frakciót alapított az ex-dékás, az ex-jobbikos és az ex-momentumos képviselő. Vagyis a tavaszi parlamenti választáson a Baranya 01-ben már függetlenként induló Bognár Szilvia (2.96%) és a Baranya 02-ben induló Hencsei Zsolt (1.62%), valamint az április 3. után függetlenedő Topán László.
 • A költségvetési vita egy pontján Ruzsa Csaba szó szerint rögzítve vetette jegyzőkönyvbe Barkóczi Csaba (Fidesz) hozzászólását, aki az alpolgármester szerint „tényszerűen hazudik”. A fideszes állítás egyébként az volt, hogy a fejlesztési célú hitelkeret terhére gazdálkodva adósították el a várost. Ezeket a pillanatokat érdemes külön megnézni.
 • Ahogy Csizmadia Péter (Fidesz) felvezetőjét is, aki az egyik Péterffy Attilához intézett kérdés kapcsán kijelentette, hogy az önkormányzati sajtóosztály nem lehet pártsajtóosztály. Ezzel egyébként tökéletesen egyetértek. Kár, hogy egy olyan párt képviselőjének a szájából hangzik el ilyesmi, amely a központi költségvetésből finanszírott elvileg közszolgálati médiából pártpropagandát csinált, a kormányzati tájékoztatásból pártpropagandát csinált, de még a sárga csekkekből is. Szóval, ezt a rövid jelenetet is ajánlom. Amihez még azt kell tudni, hogy képviselőnek vélhetően ezek az álhírvadász közlemények fájnak.
 • Az igen nagyra becsült Pécsi Értéktárba idén, két pécsi érték is bekerült: a pécsi kerékpársport és a Bagolyvár Fogadó. Innen is gratulálok.
 • A polgármester egy rendkívüli közgyűlést is bejelentett december 14-re, de ennek tárgya felől egyelőre hiába érdeklődtem.

#helyreigazítás

Az előző számban (#65) rossz vitézi rend weboldalát linkeltem a Hoppál Péter avatásáról szóló hírben. A tévedésért elnézést kérek! A helyes link, a zavar oka a hvg.hu cikkében megtalálható, és az is, hogy miért illegális Hoppálék historizáló bohóckodása.  


#nagykötőjel

– PÉCSISZÁL: Bár a PTE-hez is köthető a Schadl–Völner-féle botrány több szála, úgy tűnik a kapocs, vagyis a furcsa körülmények között Pécsen végző Nagy Ádám már nem bukkan fel a vádiratban. Pedig a nyomozati anyagokban még szerepelt Rogán Antal kabinetfőnöke, akinek a végrehajtói kar elnöke vizsgákat intézhetett a jogi karon. Mindez állítólag csak baráti alapon ment. A problémát először a dékán is elismerte, de az egyetem belső vizsgálata alapján „nem volt megállapítható egyetemi vizsgákkal kapcsolatos visszaélés vagy egyéb szabálytalanság”. Nincs itt semmi látnivaló, na.

🤔
És nem csak itt, a Fidesz-közeli Pécs Aktuálon sincs. Illetve, már nincs, ugyanis először szemlézték a 24.hu beszámolóját, de valamiért aztán eltüntették. A Google azonban még őrzi a cikk emlékét.

– TŰZI(FA)JÁTÉK: Még péntekig lehet szavazni, hogy tűzijátékra költsön nagyjából három millió forintot a Zsolnay Örökségkezelő vagy ekkora értékben még több szociális tűzifát adjon a város rászorulóknak. Az összeg egyébként képviselői kérdésre derült ki, ahogy az is, hogy ebben a fűtési szezonban 10,5 millió forint értékben zajlik a pécsi szociális tűzifaprogram. Szóval, ezen áldilemma nélkül rögtön meg lehetett volna 30%-kal növelni a program keretét. És, most legalább valós súlya is lett volna egy ilyen kiállásnak, nem úgy mint augusztus 20-ához kapcsolódóan, amikor nem is nagyon szokás Pécsen tűzijátékozni.