#65 – Cukormentes Pécs | Felajánlási véghajrá | Beérő perpatvar

#65 – Cukormentes Pécs | Felajánlási véghajrá | Beérő perpatvar
Ütős lett a hírlevél, de eskü, nem lesz baja a postafiókodnak! 

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők, a támogató tagok és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Ahogy azt november elején jeleztem: jövőre is fel szeretném ajánlani a mecseki müzli előfizetésekből és tagsági díjakból származó bevételeinek 10%-át. November 30-ig lehetett jelölni azokat a pécsi civil szervezeteket, akik közül egy előszűrés után majd az előfizetők és a tagok választanak. Ha részt szeretnél venni a szavazásban, akkor még most érdemes előfizetésre váltani, mert a szavazást csak hétfőn indítom. A szavazásra jogosultak külön e-mailt kapnak majd.

Mivel a szavazás csak hétfőn indul, ezért vasárnap, azaz december 4. éjfélig meghosszabbítom a jelölési határidőt. Szóval, a kérdés röviden: 2023-ban melyik pécsi civil szervezet kapja a mecseki müzli rendszeres bevételeinek a 10%-át? Jelölést válaszlevélben tudsz leadni.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– SUGARFREE: A cukorra bevezetett hatósági ár ellátási gondokhoz vezetett, ami egyáltalán nem meglepő vagy új jelenség, de az ünnepek közeledtével még szembetűnőbb. Egy országos körképhez én is megnéztem, hogy mi a helyzet Pécsen, és hétfő kora délután a város három pontján, négy különböző boltban kerestem cukrot. Nyilván ez egyáltalán nem reprezentatív, de azért beszédes, hogy egyik helyen sem volt árstopos kristálycukor.

A Zsolnay Vilmos úti Penny Marketben az eladó reakciójából egyértelmű volt, hogy nem először szegezte neki egy vásárló kérdést, hogy mikor lehet majd cukrot venni? A nem hivatalos ajánlás szerint korán kell kelni, mert reggel hatkor általában van. Ezután a pécsi Árkádban található Intersparban tekintettem meg a hűlt helyét az árstopos terméknek, ami állítólag volt, talán majd megint lesz. Ezt követően a két Tüzér utcai konkurens, vagyis a szomszédos Aldi és Lidl kínálatában nem találtam cukrot. A Lidl raklapjain csak néhány szakadt, üres zacskó – na meg az árcédula – mutatta, hogy itt van a cukor helye. Az Aldinak pedig a kasszájánál voltam, amikor begurult a parkolóba az áruszállító kamion, azaz lehet, hogy egy órával később már lehetett cukrot kapni. Ugyanakkor, az egyik eladó éppen azt ecsetelte: „Mintha megéreznék, és elkapkodják".

A telexes cikkben a Spar nyilatkozata is ezt támasztja alá: az ellátási gondokért leginkább az ársapkával kiváltott vásárlói magatartás felelős. Hiszen „van olyan árstopos termék, amiből a korábbiakhoz képest háromszoros mennyiséget értékesítenek,  a kristálycukor esetében a tavalyi egész éves mennyiség már idén nyárra elfogyott.”

🇭🇷
PROTIPP: Ha az árak vagy a vásárlói vécé miatt eddig nem érte meg átjárni az első horvátországi Lidlbe vásárolni, lehet, hogy az ellátásbiztonság miatt majd érdemes lesz? Egyébként a különlegességek és néhány termék minősége miatt már most is. | telex.hu

– PROPIWATCH: Annyira parádés lett a „városvezető frakciók” propagandaszemléje, hogy egy kicsit irigy is vagyok – és el is marad a héten a hasonló funkciót betöltő #hájper rovat. A szerző(k) három példát emelt(ek) ki a Fidesz-közeli médiumok múlt heti terméséből, pontosan bemutatva a hírhamisítás, a csúsztatások működését. Illetve – érthető okokból – sajnos a linkek hiányoznak a bekezdésekből, de így is nagyon jó példák ezek. Egyébként hétről hétre annyira bőséges a választék a helyi fideszes médiauniverzumban, hogy nem is csoda, ha egy-két lejárató anyag kimarad.

Szóval, könnyű kiegészíteni még eggyel. A Pécs Aktuál szerzője azzal támadta be (?) Péterffy Attilát, hogy még az adventi gyertyaégetést is elrontotta, mert a legkisebbel kezdte. A cikk mondanivalóját némileg hitelteleníti, hogy teljesen egyforma méretű és színű gyertyákról van szó. Ennek – a cikkben kissé marginálisan megjelenő – észrevételnek aztán a kommentelők is hangot adtak. A cikk címe – jelzés nélkül – valamikor feltételes módba került. Az url azért őrzi az eredeti verziót is.

🕯️
Itt jelezném, hogy jó lenne ideológiai felzárkóztatást tartani a saját bubin belül is: Kovács István, a Megafon és az Alapjogokért Központ kulcsfigurája Pécs Aktuál-os mércével nagyon rossz illusztrációt választott az adventi posztjához :(

– BÓNUSZKA: Szentgyörgyi Dávid, a Pécsi Vagyonhasznosító korábbi vezetője azért indított munkaügyi pert a volt munkahelye ellen, mert nem kapta meg a közel 10 millió forintos prémiumát. Első fokon mondta most ki a bíróság, hogy jogszerűen tagadta meg a tulajdonos önkormányzat a bónusz kifizetését. Ráadásul mindezt az átvilágítások során nyilvánosságra hozott zűrös ügyekkel támasztották alá, aminek így már még több jelentősége lehet a Szentgyörgyi ellen zajló pótmagánvádás eljárásokban. Ezekben egyébként közös, hogy a nyomozóhatóságok szerint nem volt semmi látnivaló.

⚖️
A PVH egyik furcsa és már bírósági szakaszban lévő beszerzéséről még az átvilágítások előtt, 2019 nyarán írtam cikket a Szabad Pécsre. Az abban szereplő adatokért egyébként perelni kellett, de rögtön látszott, hogy miért titkolózhattak. | szabadpecs.hu

– VIP: Foglalkozzunk egy kicsit az igazán fontos hírekkel is! A nemrég 50. életévét betöltő Hoppál Péter a Horthy kormányzó kezdeményezésére alapított Vitézi Rend tagja lett. Várhattak volna az avatással még 1,5 hónapot, és akkor Baranya vármegyében, a főispán jelenlétében is történhetett volna az esemény. Amin nem csak Semjén Zsolt két fia, Álmos és Botond, de a volt tévés műsorvezető, fideszes országggyűlési képviselő, gasztrokalandor Pállfy(-Orbán) István avatása is megtörtént. A parádés beszámolót egyébként kötelező olvasmánnyá tenném, a jelenlegi trendek mellett nem kizárt, hogy az is lesz. Legfeljebb más előjellel.

🍅
A tiktok paradicsomkirálynőjével, azaz Szentkirályi Alexandrával tartott közös, nemzeti konzultációs stand-upot Hoppál Péter szerda este. Aminek az egyik érdekessége, hogy ugyanazt a blőd diát is bemutatták, amit nemrég Kövér László. És, amit valamiért később töröltek (#63) Hoppál Facebook-oldaláról. Vajon Őri László fotójának is ez lesz a sorsa?

Tetszik, amit olvasol?
Kérsz még mecseki müzlit? Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!


#közszolg

 • Hidegebb időjárásra készülve a Biokom idén is bedobozolt három köztéri szobrot, amiknek a látványa így is attrakció. A Zsolnay-negyedben már hetekkel ezelőtt számtalan alkotás kapott hasonló védelmet.
 • Tovább bővült az okosparkolási rendszer: most már nem csak a Parker (Android, IOS) alkalmazásban, de kihelyezett, elektronikus táblákon is látni lehet a szabad helyek számát.
 • Teljes gázzal (!) tisztítja Pécs és tizenkét környező település szennyvizét a város szennyíztelepe, amit a fél éves próbaüzem után most szimbolikusan is átadtak.

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Kalló Viktor Ércbányász (1965) című szobra az Esztergár Lajos úton, a Mecsekérc Zrt. székháza előtt látható. A felállításakor modernnek számító, krómacélból készült alkotás nem nyerte el az Uránvárosban élő bányászok tetszését. Mégis mostanra ez lett a 25 évvel ezelőtt, 1997 decemberében befejeződött uránbányászat legjobb emlékműve. A termelés hivatalosan év végéig tartott, de az utolsó megrakott csille a Népszabadság beszámolója szerint (fizetős tartalom) szeptember 26-án indult a felszínre. A termelés leállításáról pedig csak 1997 márciusában született kormányhatározat, de hosszas egyeztetések előzték meg. Az elkerülhetetlen vég oka anyagi természetű volt: a Dunántúli Napló szerint csak 1996-ban 1 milliárd forintos mínuszt hozott össze a vállalat.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#idézett

Úgy nézett ki a dolog, hogy nem akarnak mártírt csinálni belőlem a direkt úton való eltávolításommal, hanem addig maradok, amíg bírom, de arról meg gondoskodnak, hogy ez ne tartson sokáig

Pankotai Lili, slammer, ex-lajosista diák | szabadpecs.hu


Ha tetszik, amit olvasol és még sok ilyet szeretnél, akkor segítsd előfizetéssel (1190 Ft/hó) vagy támogató tagsággal (1990 Ft/hó). Bármikor lemondhatod. Részletek itt.


#gyűjtő

 • Kispál és a Borz dokumentumfilm készült, ami az idén nyáron újra összeállt zenekar felkészülését, a tagok vívódásait mutatja be. A filmnek egyelőre egy zártkörű, támogatói vetítéséről lehet tudni, a többit meglátjuk. | telex.hu
 • Psycho Mutants lemez érkezik hamarosan, ezt pedig egy közösségi finanszírozási kampány, és a pécsi zenekar vadonatúj videója vezeti fel. | youtube.com
 • Támogatói kört alapított a Janus Egyetemi Színház, hogy a meghívottak saját vállalásaikkal segítsék a társulat működését. Az idei évadtól egyébként a nézők is segíthetnek: támogatói jegyek vásárlásával. | univpecs.com
 • Gamerösztöndíjat ír ki a PTE egy olyan magyar startuppal együttműködve, ami Oszkó Péter cégét is a befektetői között tudhatja. | univpecs.hu
 • Helyi termelőkről és a Pécsi Kosárközösségről forgatott videót a 24.hu, nagy jó kis anyag született. | 24.hu
 • Országosan aktív közbeszerzési polipról számolt be az Átlátszó, aminek természetesen pécsi szála is van: miattuk nem készült még el az egyik új tűzoltőlaktanya. | atlatszo.hu
 • Donauschwaben témakörben tartott előadást Pécs ex-polgármestere, Páva Zsolt a chicagói Magyar Konzulátus közösségi diplomatájaként. Fogalmam sem volt, hogy valaminek a szakértője! | BocskaiRádió/FB
 • Megdöbbentő kordokumentum bukkant fel: drMáriás, Bada Dada és Rátgéber László beszélgetése a Hard Rák Caféban, 1996-ból. Néhány másodpercre éreztem még a hely szagát is. | youtube.com

Tetszett, amit️ olvastál? Segítenél?

 • Továbbítsd a hírlevelet egy ismerősödnek, oszd meg Facebookon, mesélj róla másoknak! Mondd el nekik, hogy bármikor feliratkozhatnak! Itt.
 • Elégedett vagy az ingyenes verzióval? Egy-egy alkalommal, rendszeres kötelezettségek nélkül is támogathatod a mecseki müzlit: akár 500 Ft-tal. Részletek itt.
 • Véleményed van a hírlevélről? Valamit rosszul írtam, esetleg valami fontos kimaradt? Írd meg egy válaszlevélben!

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth