#18 – Repetázó menzacég | Stadioff kariba | Még álló megálló

#18 – Repetázó menzacég |  Stadioff kariba | Még álló megálló

A mecseki müzliben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ha új feliratkozó vagy, akkor itt elolvashatod, hogy pontosan mi is ez.


#aszerk.

Nem tudom, hogy te hogyan vagy vele, de nekem eléggé hiányzott a múlt heti hírlevél. Szigorú rutint alakítottam ki az elmúlt hónapokban: szerdánként csak ezzel foglalkozom. Ez a záloga, hogy minden csütörtök reggel 6:30-kor a postafiókodban legyen a müzli. És szeretem is ezt csinálni, szóval hiányzott.

Azért töltődés közben visszaolvastam az eddigi számokat és tényleg úgy tűnik, hogy jó és fenntartható irányba haladunk. Ehhez persze nem lesz elég az én rutinom, és a szerdáim. Ehhez a te támogatásodat és visszajelzéseidet is szeretném kérni.  

Üdv,
Ervin

ui: A kiemelt képről el kell mondanom, hogy 2012-es foci Eb egyik csoportmérkőzése (ESP–ITA 1–1) alatt készítettem, futás közben a Szigeti úton.


#nagykötőjel

– ÚJRAMELEGÍTIK: Hivatalosan ugyan még nincs kimondva, de a közbeszerzés nyilvánosan elérhető dokumentumaiból látszik, hogy júliustól újabb (minimum) öt évre kerülhet a pécsi közétkeztetés a Hungasthoz, és alvállalkozóihoz. A nevelési és szociális intézményekben zajló étkeztetés biztosításáról szóló tendert (#-2) még szeptemberben írta ki a Pécsi Ellátó Központ. Határidőre ketten adtak be pályázatot, azonban a másik induló nem tartotta fenn az ajánlatát, így csak a Hungast maradt versenyben. Az előzetes városházi számítások szerint ez az ötéves szerződés bruttó 15 milliárd forintos kiadás a városnak.

A Hungast sikereit nem nehéz a NER-hez kötni: az egyik legismertebb, sokatmondó történet szekszárdi, ahol a fideszes városvezetés a saját tulajdonú közétkeztetési cégével szemben hozta előnybe a cégcsoportot. Pécsen is viták övezték a jelenleg is érvényben lévő, ugyancsak 5 évre megkötött (majd 5 évvel meghosszabbított) szerződést. Ugyanakkor, a korábbi kritikusok (például az MSZP-s Nyőgéri, aki akkor ellenzékben volt, most pedig alpolgármester), a mostani helyzetben egyelőre – és nyilvánosan – nem fogalmaztak meg kritikát. A soron következő közgyűlésen nem csak az ő reakciójukat, de az ellenzékét is érdemes lesz majd figyelni, hiszen a megkötendő szerződés várhatóan napirenden lesz. Még inkább annak tükrében érdekes ez, hogy immár az önkormányzat és a Hungast sorsa a focin keresztül is összefonódik, hiszen 2021 augusztusától a cégcsoport egyik tagja lett a PMFC a többségi tulajdonosa.

– STADIOFF: A kormányzati túlköltekezés, a rekord költségvetési hiány, az EU-s források késése, valamint a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok év végi megszorításokhoz vezettek, és ennek egyik áldozata éppen a PMFC-nek beígért új stadion lett.

Nem tudom, hogy mennyire volt nehéz a döntés, hogy a minimum 20-22 milliárd forintos beruházást év végén egész egyszerűen elhalasztották, de a helyi kormánypárti képviselőknek bizony nehezére esett hihetően magyarázni, amit vélhetően ők is csak ekkor tudtak meg. Legalábbis, Hargitai János már-már szabadversnek is beillő magyarázata különösen fájdalmas annak tükrében, hogy gyakorlatilag ő vitte a stadion kommunikációját. Ő jelentette be 2020 májusában, hogy Orbán kegyes volt a PMFC-vel. Ráadásul a stadiont a pécsi városvezetés is támogatta, így különösen furcsa az a szándék, hogy fideszes politikusok, és megmondóembereik most a polgármesterre, urambocsá, a pécsiekre kenjék a kudarcot.

Bár az tény, hogy Mellár Tamás többször kiállt a stadionépítés ellen, leghangosabban talán 2021 tavaszán, amikor egy felméréssel tematizálta a kérdést. Ennek ellenére egészen valószínűtlennek tűnik a Nemzeti Sportban is sulykolt elmélet, mely szerint azért nem lesz stadion, mert a pécsiek nem akarták. Pláne, annak tükrében, hogy még 2021 nyárán is megerősítette a kormány a szándékot, Kásler Miklósnak delegálva a feladatot. Sőt, pont Mellár kérdésére még december elején is az a válasz érkezett Rétvári Bencétől a parlamentben, hogy sínen van a stadion. Érdekesség, hogy a pécsi egyéni választókerületekben induló fideszesek, azaz Hoppál Péter és Kővári János egyáltalán nem nyilvánultak meg az amúgy igen aktív Facebook-oldalaikon a kérdésben.

– 2022: Az év első munkanapján ülésezett a Helyi Választási Iroda, ami az első hivatalos jele annak Pécsett, hogy valamikor tavasszal országgyűlési választás lesz. Leginkább technikai jellegű módosításokról döntöttek, például arról, hogy a szavazókörök száma 140-ről 134-re csökkenjen, mivel több helyen a törvényi minimum alá csökkent a szavazókörben élők száma. A legtöbb esetben azonban ez nem jelent változást a szavazók szempontjából, ugyanis a választóknak ugyanabban a választóhelyiségben kell majd leadniuk a voksukat, ahol eddig is. Ugyanakkor meg is szűnik néhány szavazóhelyiség, például azért, mert magántulajdonban vannak és már nem lehet igénybe venni azokat. Ezek helyett, újak lettek kijelölve, de a szavazási értesítőkkel együtt ezt az információt is kézhez kapják majd az érintettek. Arról is döntött a választási iroda, hogy a csak települési szintű lakcímmel rendelkezőknek (pl. hajléktalanok) a 48-as téren kell majd szavazniuk (Zipernowsky szakközép), míg voksukat átjelentkezve leadóknak a Kossuth téren (polg. hiv.).

– MÉGÁLLÓ: A Magyar Kétfarkú Kutya Párt gerillaakciójában egy buszmegálló került kihelyezésre az Ágoston téren. Próbálkoztak ezzel már korábban is, de 2018-ban a Biokom elbontotta a létesítményt. Tény, hogy se akkor, se most nem szerezte be szükséges engedélyeket, hozzájárulásokat a helyi MKPP. Ugyanakkor az is tény, hogy az építmény minőségével a helyszíni szemlét végző biokomos szakemberek szerint nem volt gond. Ráadásul a körzet képviselője is támogatja, hogy maradhasson a buszmegálló. Pincehelyi Zita, az MKKP pécsi passzivistája a kérdésemre elmondta, hogy már rászánta magát a buszmegálló szabályos fennmaradásához szükséges dokumentumok kitöltésére, de az akció másnapján kiadott városházi közlemény elvette a kedvét. Ebben nem csak az előzetes egyeztetés, engedélyek és a lakossági igény hiányát emlegetik fel, de nem túl hízelgően, „városképtől idegen bódé"-nak is nevezik a színes buszmegállót. A kutyák mindenesetre maguktól nem bontják el a kb. 150 ezer forintba kerülő buszmegvárót, így a sorsa egyelőre kérdéses.
+ Az inkriminált közszereplők, Pincehelyi Zita (#9) és tettestársa, fellebbeznek a kijavított plakátok ügyében, ugyanis nem fogadják el, hogy a rendőrség a kormányzati propaganda megrongálása miatt megrovásban részesíti őket.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth