Így büntetik a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat

Így büntetik a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat
Nagy Erzsébet (PDSZ) a Pécsi Tankerületi Központ előtt beszél (2021-12-13)

A pedagógusok ágazati tiltakozása polgári engedetlenségi mozgalommá alakult. A szervezők próbálják napról napra összegyűjteni és térképre helyezni, hogy éppen melyik intézményben „engedetlenkedik" a testület (vagy néhány tagja), de szinte képtelenség nyomon követni. A tisztánlátást az is nehezíti, hogy vannak, akik nem is szeretnék, hogy teljes nyilvánosságot kapjon a tiltakozásuk, mert tartanak a retorzióktól. Erről Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagját, baranyai ügyvivőjét kérdeztem.

Milyen retorziókról számoltak be a sztrájkban, polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok?

A január 31-i figyelmezető sztrájk után érdekes különbségeket láttunk. A szakképzési centrumokban dolgozó kollégák rögtön be tudták mutatni, hogy a két óra munkabeszüntetést a munkáltatók levonták a januári bérükből. És az is fel volt tüntetve, hogy „sztrájk", hogy véletlenül se lehessen félreérteni a levonás okát. A tankerületek által foglalkoztatott kollégáknál viszont nem láttunk ilyet, még a februári fizetésük sem lett ezért kevesebb. Ez egy szép gesztus (és adminisztrációs könnyítés) volt a tankerületek részéről.

Viszont a polgári engedetlenség kapcsán nagyon drasztikus módszereket alkalmaznak a munkáltatók. Sokszor még óvodapedagógusokkal szemben is. Rengeteg tankerületből kaptunk visszajelzést, hogy komoly levonások voltak. Ráadásul teljes napi illetményeket levontak, akár úgy is, hogy adott napon azért tartottak órákat a kollégák. Illetve, a polgári engedetlenséggel töltött időben készültek a következő napi óráikra. Sőt, a különböző pótlékokból is levonták az adott napi illetményt. Mindez, az álláspontunk szerint, teljesen jogsértő, és ezért is kérjük a kollégákat, hogy írják meg a tapasztalataikat.

A legdurvább mindennek a következménye: mivel egy teljes napra vonták el az illetményeket, így a folyamatos biztosítotti jogviszony is megszakadt. Ezért erre a napra be kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és egy nyilatkozatot is tenni kell a NAV-nál a kollégáknak. Ezen kívül még fenyegetőzések is voltak: a jogviszony megszűnését helyezték kilátásba. De ez tényleg „csak" fenyegetőzés szintjén merült fel.


A cikk eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

#27 – Elektromos szezonstart | Politikusnéi korrektúra | Marhapofás kandidátus
A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten csak a támogató tagok és az előfizetők kapják a teljes hírlevelet. #aszerk.Annyi szar történik manapság – nem kezdem el sorolni, lesz lentebb még bőven –, hogy a szokásosnál i…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli