Miért csinál valaki közösségi rádiót Pécsen?

Miért csinál valaki közösségi rádiót Pécsen?

Színesedik a helyi média: Déli Fekvés Rádió néven október 1-jével közösségi, önszerveződő projekt indult. Az online rádió főszerkesztőjét, Berényi Csabát (Kanada Káosz) kérdeztem.

Miért csináltok rádiót?
Friss pécsiként, friss szemlélettel vehetek részt a rádió indításában. Azért költöztünk ide, mert a gyermekem anyja a művészeti karon elektronikus zenélést tanul, a fiam pedig már itt kezdte az általános iskolát. És nekem is kellett valami elfoglaltság.

Régóta rádiózom és dj-zek, de főleg Budapesten, viszont sok pécsi kapcsolatom, kötődésem is van. Beszélgettünk ismerősökkel, és az utolsó mohikán Periszkópon kívül nem találtunk helyi közösségi médiát. Mondták, hogy volt már vagy öt, és mindenki benne volt valamelyikben, de mind megszűntek, és nagy igény lenne valami új rádióra itt. Ezért is találtuk ki, hogy összeszervezünk egy szerkesztőséget és egy könnyen hallgatható webrádiót csinálunk.

Az FM-kultúrából jövök, és könnyen lemondtam arról, hogy hagyományos földi sugárzású adóban gondolkodjunk, többek között a hatósági kötöttségek, kötelezettségek és kényszerek miatt is. A szabad közösségi rádiózás híve vagyok, és ehhez ma már nincs szükség az FM frekvencia használatára. Így podcast alapú, online adások lesznek október 1-jétől. Ezt plusz tartalmakkal, szövegmenetes zenei csatornákkal bővítjük majd a dfr.hu internetes oldalon. Több különböző stábbal indulunk már. Elsősorban fenntartható életmódhoz, helyi kulturális eseményekhez és szabadidőhöz kapcsolódó műsoraink lesznek.

A csatornánk működtetéshez az első anyagi támaszunk a jelenleg zajló swimathonos adománygyűjtés lehet. Az itt befolyt összeget technikára költenénk, és a továbbiakban is közösségi finanszírozással tervezünk. Aztán persze indulunk majd pályázatokon, és hirdetéseket is szeretnénk az oldalra.


A cikk eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

#5 – Utak | Tervek | Választások
Ez itt a mecseki müzli, ami minden csütörtök reggel érkezik. Elolvasok minden pécsi hírt, és összefoglalom neked a lényeget. Ha valaki továbbította neked a hírlevelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. #aszerk.Nem szeretnék az ürgebőrbe varrt fideszes propaganda r…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth