#5 – Utak | Tervek | Választások

#5 – Utak | Tervek | Választások

Ez itt a mecseki müzli, ami minden csütörtök reggel érkezik. Elolvasok minden pécsi hírt, és összefoglalom neked a lényeget.

Ha valaki továbbította neked a hírlevelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez.

#aszerk.

Nem szeretnék az ürgebőrbe varrt fideszes propaganda rendszeres és tételes cáfolatára túl sok időt vesztegetni (senkiét se), de ezúttal egy kicsit többet foglalkozom az elmúlt hét – néhol már nevetségesbe forduló – erőlködésével. Miért?
Mert körülvesz minket egy sok szereplővel felépített, virtuális valóság, amire irdatlan mennyiséget költenek a mi pénzünkből. A végtermékkel mégiscsak jobb tisztában lenni, mert van, akinek ez igenis meghatározza a gondolkodását. A gyanútlan olvasót meg tudják téveszteni a tények elferdítésével, egy-egy információ elhallgatásával, és kegyes hazugságokban tartják a híveket.
És, ha már kizárni úgysem tudjuk, akkor legalább elemezzük! Így a mozgatórugókról, belső folyamatokról is lehet elképzelésünk. Szóval, az e heti kis magyar kremlinológia az ennek dedikált #hájper rovatban.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– ÖTÉVESTERV: Az elkövetkező öt évre 1630 milliárd forintot szavazott meg a fideszes parlamenti többség azoknak a Fidesz-közeli alapítványoknak, amelyek az ún. modellváltás során felsőoktatási intézmények fenntartói lettek. A PTE fenntartója, a Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány ezzel a döntéssel 2022-től 2026-ig minden évben legalább 42 milliárd forintot kap a központi költségvetésből. Ez a 22 modellváltó felsőoktatási intézmény közül a harmadik legmagasabb összeg, csak a debreceni és a szegedi egyetem jut több forráshoz így. Ebben a finanszírozási modellben az egyetemek könnyebben tervezhetnek, kevésbé függnek a fejpénztől, vagyis a hallgatói létszámtól.

– TEKERNÉKMÉG: Alig fejezték be a Szigeti úti – a fák kivágása és használhatósága miatt is kritizált – kerékpárutat máris alaposan hozzányúlna a városvezetés a környék közlekedéséhez. És nem csak a biciklis közlekedéshez. Egy tervezésről szóló közbeszerzési kiírás szerint, aminek a beadási határideje kedden volt, a Szigeti út északi oldalán, a Szántó Kovács János utca és az Erkel Ferenc utca között a meglévő járda szélesítésével és áttervezésével elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítanának ki. Már az eredeti beruházásnak is létezett egy ilyen verziója, de végül csak kerékpársávot festettek fel, több furcsa kanyarral. A kiírás azonban egy új elemet is tartalmaz:  „új gyalogátkelőhely megtervezése a Kürt utca – Szigeti út – Lázár Vilmos utca csomópontban". A megbízás azt is felveti, hogy az átkelőhely egyúttal egy lámpás csomópont kialakítását is jelentheti. Mindennek a költsége a tervezés után derülhet ki.

– BEIDÉZVE: Két fideszes (ex)politikust is meg fog hallgatni a bíróság a Volvo-perben. Csizi Péter volt alpolgármestert és országgyűlési képviselőt, valamint Páva Zsolt volt polgármestert még idén beidézi a kaposvári törvényszék az elsőrendű vádlott jogi képviselőjének az indítványára. Sőt, a továbbiakban, ha a bíróság úgy látja, akkor Bánki Erik, a parlament költségvetési bizottságának fideszes elnöke is így járhat. Az ügy egy 2014-2015-ös buszbeszerzés miatt van folyamatban: a gyanú szerint a Hollandiából egy közvetítőcégen keresztül Pécsnek vásárolt buszflotta kb. 600-700 millió forinttal lehetett túlárazott. Ennek az összegnek a gyanús vándorlása keltette fel a holland nyomozóhatóságok figyelmét, és ennek lett egy magyarországi nyomozás, majd vádemelés az eredménye. A három gyanúsított – akik között nincs politikus – ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette miatt emeltek vádat. Az elsőrendű vádlott azzal védekezik, hogy valójában politikusok, rokonok és tanácsadóik irányították a szálakat. A másodrendű vádlott ügyvédcsere után is az ártatlanságát bizonygatja. A harmadrendű vádlott korábban már elismerte bűnösségét.

– AMUSEBOUCHE: Bármit is harsogjon a kormánypárti propaganda, az előválasztás, mint politikai termék, hatalmas siker. A hírlevél kiküldésekor a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok végleges száma még nincs meg, csütörtökön, a nap folyamán derülhet ki, hogy ki jut a második fordulóba. De várhatóan Dobrev, Karácsony, Márki-Zay lesz a sorrend, így közülük kerülhet ki Orbán kihívója.
De választókerületi szinten már eldőlt, hogy kik lesznek az ellenzéki összefogás jelöltjei Pécsen. A több mint viharosan alakuló Baranya 01-ben Mellár Tamásnak (szavazatok: 4563 | arány: 54,78%) sikerült Nemes Balázst (szavazatok: 3767 | arány: 45,22%) maga mögé utasítania. Baranya 02-ben jóval szorosabb verseny alakult ki, amiből Szakács László (szavazatok: 3695 | arány: 51,31%) került ki győztesen és így nem Keresztes László Lóránt (szavazatok: 3507 | arány: 48,69%) lesz tavasszal az összellenzéki jelölt. Azt, hogy a Baranya 03-ben és 04-ben ki szerezte meg a legtöbb szavazatot, szintén csak csütörtök napközben tudjuk majd meg. Innen.


#hájper

A közpénzekkel stafírozott, ennek köszönhetően stabil hátterű Pécs Aktuál bulvárban rendkívül jól teljesít, nem is irigylem tőlük, de a közéleti anyagokkal láthatóan megszenvednek. Általában ugyanaz a 4-5 orbánista troll, kamuprofil vagy éppen Hoppál Péter és Kővári János asszisztense kommentelget a „leleplező" és „megfejtő" anyagaik alatt. Most viszont az előválasztásról, előválasztási vitákról szóló, szerző nélküli cikkük valóságértelmezése kiverte az ellenzéki hozzászólóknál a biztosítékot.
„Az eddigi részvétel azonban mégis alacsonynak tűnik" – írták kedden a hétfői 570 ezres részvételi adatra. Hát, oké.
A miniszterelnök-jelölti vitát 650 ezer ember nézte az RTL Klubon, amivel a múlt hét 14. legnézettebb műsora lett a teljes lakosság körében. Ezt a Pécs Aktuál úgy tálalta, hogy „nem generált izmos számot". Egy közéleti, politikai műsor egy kereskedelmi médiumban. Hát, oké.
Ennél már csak a következő nézettségi adatok felvezetése viccesebb. A Partizán által szervezett pécsi jelöltek vitáira azt írták, hogy „Pécsett a 4 ezret sem érte el azok száma, akiket érdekelt Mellár Tamás és Nemes Balázs, vagy Szakács László és Keresztes László Lóránt vitája". Linkeltek is két videóra, csakhogy azok nem a konkrét viták, hanem az abból készült, jóval rövidebb összefoglalók. Ezeken valóban nem volt meg a cikkük publikálásakor a 4000 megtekintés, azonban a teljes viták már ekkor is jóval magasabb számokat produkáltak. Mellár vs. Nemes: csak a Facebookon több, mint 8000 megtekintést ért el. Szakács vs. Keresztes vita pedig 6000-et. Ehhez még érdemes hozzátenni a valamivel ennél alacsonyabb youtube-os számokat is, még akkor is, ha lehet átfedés. Az előzmények után nehéz elhinni, hogy csak tévedésről lenne szó. Hát, oké.
Persze, csak a viszonyítás miatt, azt is jó lenne tudni, hogy a Fideszen belüli nyilvános viták milyen nézettséget produkálnának. Feltételezem, mivel a kormánypárt mindenben jobb, így minden nézettségi rekordot megdöntenének. Ha lennének nyilvános vitáik.


#csak1kérdés

Színesedik a helyi média: Déli Fekvés Rádió néven október 1-jével közösségi, önszerveződő projekt indul. Az online rádió főszerkesztőjét, Berényi Csabát (Kanada Káosz) kérdeztem.

Miért csináltok rádiót?
Friss pécsiként, friss szemlélettel vehetek részt a rádió indításában. Azért költöztünk ide, mert a gyermekem anyja a művészeti karon elektronikus zenélést tanul, a fiam pedig már itt kezdte az általános iskolát. És nekem is kellett valami elfoglaltság.
Régóta rádiózom és dj-zek, de főleg Budapesten, viszont sok pécsi kapcsolatom, kötődésem is van. Beszélgettünk ismerősökkel, és az utolsó mohikán Periszkópon kívül nem találtunk helyi közösségi médiát. Mondták, hogy volt már vagy öt, és mindenki benne volt valamelyikben, de mind megszűntek, és nagy igény lenne valami új rádióra itt. Ezért is találtuk ki, hogy összeszervezünk egy szerkesztőséget és egy könnyen hallgatható webrádiót csinálunk.
Az FM-kultúrából jövök, és könnyen lemondtam arról, hogy hagyományos földi sugárzású adóban gondolkodjunk, többek között a hatósági kötöttségek, kötelezettségek és kényszerek miatt is. A szabad közösségi rádiózás híve vagyok, és ehhez ma már nincs szükség az FM frekvencia használatára. Így podcast alapú, online adások lesznek október 1-jétől. Ezt plusz tartalmakkal, szövegmenetes zenei csatornákkal bővítjük majd a dfr.hu internetes oldalon. Több különböző stábbal indulunk már. Elsősorban fenntartható életmódhoz, helyi kulturális eseményekhez és szabadidőhöz kapcsolódó műsoraink lesznek.
A csatornánk működtetéshez az első anyagi támaszunk a jelenleg zajló swimathonos adománygyűjtés lehet. Az itt befolyt összeget technikára költenénk, és a továbbiakban is közösségi finanszírozással tervezünk. Aztán persze indulunk majd pályázatokon, és hirdetéseket is szeretnénk az oldalra.


#köz.ügy

Feljebb már linkeltem, az egyik teszthírlevélben pedig a felhívás is szerepelt, de most külön is kiemelem, hogy a Pécsi Közösségi Alapítvány (PKA) ismét swimathont szervez. Az adománygyűjtés során a követek egy jó ügy érdekében, elsősorban a saját közösségeikben kampányolnak. Az idei támogatható projektek között van a Déli Fekvés Rádió, a Pécsi Down Alapítvány, az Élménytár, az Ormánsági Kultúrmisszió, az Európai Gondolatok Egyesülete, a Retextil, a Pécsi Kosárközösség és maga PKA is. Hogy ki mire költené a négyhetes, október 16-ig tartó kampányban begyűjtött összeget, és hogy miként lehet adományozni, az itt olvasható.


#gyűjtő

  • Pálné Kovács Ilona, az MTA Regionális Kutatások Intézetének igazgatója parazitavárosokról is beszélt a IX. Falukonferencia kapcsán, és arról, hogy mennyire nem épít sem a helyi, sem az országos politika a náluk felhalmozott tudásra | UnivPécs
  • Fogyogat a fideszes városvezetés alatt felvett hitel: idén is 1,75 milliárd forintot kellett törleszteni. 5,25 milliárd HUF to go | PécsMa
  • Vegetáriánus volt és absztinens. A Time magazin az év emberének nevezte. A német kancellár egyik híres beszédéhez még a Pécsi Jótékony Nőegylet is gratulált. Sőt, az eredeti távirat is fennmaradt. 1939-ből :( | Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára
  • Ismét elektromos buszokat tesztelhetnek a pécsiek, ezúttal az Ikarus jóvoltából. Ez leginkább a gyártónak hasznos, és nincs köze ahhoz, hogy 8 újat venne a város (lásd #4), mert addig ezek az Ikarusok nem is kerülnek sorozatgyártásba | PécsMa
  • Eddig az egyetem területén (nyilván az orvosi karnál) láttam csak biciklis szervizszekrényt a városban, de a rollertartó is elég jó ötletnek tűnik. Három helyre telepített most a Biokom, ha jók a visszajelzések, akkor lehet több is |  PécsMa
  • „A vaddisznók számának növekedése a károkozáson túl nyugtalanságot okoz a lakosság körében" – hangzik városházi a tájékoztatás tételmondata, amiben a Nagydeindoli utca, Középdeindoli út, Jakabhegyi út, Szabolcs-szőlőhegy, Basamalom utca, Nagyárpád, Tüskésrét környékén lakókat kérik fokozott óvatosságra, kertjeik gondozására | GovPécs

Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth