#4 – Gyűlések | Viták | Tetők

#4 – Gyűlések | Viták | Tetők

Ez itt a mecseki müzli, ami csütörtök reggelente érkezik. Elolvasok minden pécsi hírt, és összefoglalom neked a lényeget.

Ha valaki továbbította neked, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. És fel is iratkozhatsz.

#aszerk.

Sokat gondolkodtam azon, hogy honnan, mitől számít egy projekt sikeresnek. Nyilván elsősorban erről a hírlevélről gondolkodtam, és több mérce is eszembe jutott. Olyasmi, aminek a mérése nehéz, mert elsősorban nem is számok jutottak eszembe. Ezeknek egy részét máris teljesítettem: köszönöm is a sok-sok pozitív visszajelzést.

Viszont tény, hogy mérhető eredményeket is szeretnék. Ezeket nehezebb is teljesíteni, de legalább könnyebben számonkérhetőek. Kijön-e a matek-e, ugye-e. A matek meg annyi, hogy hosszabb távon akkor tud ez az egész jól működni, ha például fél év múlva lesz rá elég feliratkozó (mondjuk 500) és azon belül is elég előfizető/tag (mondjuk 50). Aztán több.

Mivel elsősorban az organikus növekedésben (a termék jó hírében) hiszek ezért rajtad is múlik, hogy lesz-e közép és hosszú távon ez a hírlevél. És, ha lesz, mennyi időt, energiát tudok rászánni. Szóval, ha tetszik, amiket olvasol, szeretnél még, akkor egy-egy továbbküldéssel, facebookos megosztással – vagy ahogy tudod – vidd a hírét a mecseki müzlinek!

Köszi,
Ervin


#nagykötőjel

– KÖZGYÜLI: Rekordgyanús, bruttó tízórás önkormányzati ülés volt kedden. Csak perverzeknek ínyenceknek érdemes végignézni Youtube-on vagy átfutni a PécsMa tudósítását. A szimbolikus ügyek mellett érdemi döntések is voltak. Például, hogy újabb 8 elektromos buszra írnak ki közbeszerzést, és ez a buszpark állapota, kimaradó járatok miatt mindenképpen jó hír. A másik, hogy már uniós forrásokra is pályázhatnak a nem állami víziközmű szolgáltatók, de a támogatáshoz előzetes feltételes közbeszerzésre van szükség, ezért ezt a folyamatot is elindítják. Így 5 milliárd forintos összköltségvetésű projektre van esély, 70%-os támogatási intenzitás mellett, ami komoly lendületet adhat a nagyon is szükséges víziközmű-rekonstrukcióknak.
Az első komoly vita egyébként a #3-ban is említett Megyeri úti lakópark kapcsán alakult ki. A pécsi fideszes képviselők olyan – amúgy jogos – aggályokat fogalmaztak meg, amelyekre maga az előterjesztés konkrét válaszokat kínált. Például a parkolóhelyek száma, a kialakuló forgalom, a beépítési sűrűség tekintetében. Érdekes módon, amikor 2018-ban a Rókus dombra (Mecsek oldal) tervezett 110 lakásos Golden Cornerről kellett dönteni, az előterjesztések úgy mentek át, ahogy egy NER-közeli vállalkozásnál illik. Sőt, korábban valamiért pont oda épült egy összekötő út is: közpénzből. A Pécs Pláza melletti lakóparknál pont fordított helyzet áll elő: a beruházó még az építkezés megkezdése előtt épít – saját költségen – utakat.

– VITÁS: Első körben – a Pécs-Baranyai Értelmiségi Klub szervezésében – nem sikerült minden ellenzéki előválasztási jelöltet egy asztalhoz ültetni. Szakács László, Keresztes László Lóránt és Nemes Balázs ott volt, de Mellár Tamás a Vasutas Művelődési ház helyett inkább az ATV-be ment. Szavazatmaximalizálási, választóelérési szempontból lehet, hogy jó döntést hozott. És ez igaz lehet arra is, hogy a közpénzekkel kitömött Fidesz-közeli Pécs Aktuálon is jelennek meg fizetett politikai hirdetései. De az se csoda, ha sokaknak vannak rossz érzései mindkét döntéssel kapcsolatban.
Na, de a Partizánnak köszönhetően mégiscsak lesznek minden pécsi indulót felvonultató előválasztási viták. Ráadásul – mivel a informatikai rendszer múlt szombati földbeállása miatt szeptember 28-ig meghosszabbították a szavazást – ezeknek még több értelme (akár tértje) is lehet. A viták szeptember 24-én pénteken 17.00 és 19.00 kezdettel a Zsolnay-negyedben (E78) lesznek, de online is lehet majd követni.

– HÁROMBÓL: Magyarországon minden helyi önkormányzatnak kötelező évente legalább egyszer közmeghallgatást tartania. Erre idén október 12-én kerül majd sor, viszont újdonság, hogy már a közmeghallgatás témáját is a lakosokra bízná az önkormányzat. A város megújult weboldaláról (erről lásd a #2-es számot) egy felméréshez eljutva, nem szabadszövegesen, hanem kiválasztósan lehet javasolni. Három témából: 1) lakásgazdálkodási koncepció, 2) parkolási rendelet módosítása, 3) belvárosi biciklizés.
Voltak már jól és kevésbé jól sikerült közmeghallgatások is Pécsen. A „jól" alatt azt is értem, hogy lett eredménye egy-egy felmerülő, közügyet érintő lakossági kérdésnek, amiknek a megválaszolása akkor is 15 napon belül kötelező, ha az nem az összehívás tárgyához kapcsolódik. A buszos kutyabérlet ötlete is egy ilyen fórumon merült fel komolyabban, de persze aztán az illetékesek kitartó nyüstölése is kellett, hogy tényleg legyen a Tüke Busznál is 30 napos ebbérlet.

– CSEREPES: Kedden, a Bólyból indult Terrán-cégcsoport új üzemét adták át, amiben napelemes cserepeket gyártanak. A gyártás valójában már korábban elkezdődött az Engel János József utcában – a Dunántúli Napló, de még inkább a Szikra Nyomda egykori épületegyütteseiben –, a járvány miatt viszont el kellett halasztani ezt az eseményt is. A cég napelemescserép-gyártása eddig a bólyi üzemben zajlott, azonban a növekvő igény indokolta a bővítést. A cég szerint a Generon jelenleg nemzetközileg is egyedülálló fejlesztés, és tudomásuk szerint ez az egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható tetőcserépre integrált napelem.


#csak1kérdés

A hétvégén megtartották az első Pécs Pride-ot, azaz meleg büszkeség felvonulást. Magyarországon ez volt az első ilyen vidéki rendezvény, amit egy többnapos emberi jogi fesztivál vezetett fel. A tapasztalatokról Rigó Bálintot, a szervező Diverse Youth Network tagját kérdeztem.

Mi az első vidéki pride és a fesztivál tanulsága?
Mi sem szűrtünk le még minden tanulságot, de van több is. Ezer fő részvétele is sokáig kérdéses volt, most pedig azt látjuk, hogy több mint háromezren voltak. Ez azt mutatja, hogy igenis van létjogosultsága, alapja a rendezvénynek. Figyeltük az ellenérveket, például a sok korlátozás az egyik ilyen, de szerintem arra nem a békés rendezvényünk, hanem az ellentüntetések, és az azt övező félelem miatt került sor. A számonkérés, hogy ezzel károkat, költségeket okoztunk – ami részben még jogos is lehet –, akkor lenne igazságos, ha a Mi Hazánkat is számonkérnék. A gyűlöletkeltő matricáik miatt is, ami miatt magát is feljelenthetné a párt.
És azt is érdemes utólag kiértékelni, hogy a hónapokig tartó, spekulációkon alapuló ellenkampánynak mennyi állítása volt igaz azzal kapcsolatban, hogy ez egy provokatív rendezvény lesz.
Összességében, a fesztiválunk célja az volt, hogy az emberek olyan témákban szerezhessenek információkat, amikkel kapcsolatban a mindennapokban nem igazán. Az események, workshopok szinte mindegyike teltházas volt.
És az is tanulság, hogy a céljaink nem változtak, legfeljebb kicsit más, hatékonyabb lesz a stratégiánk ezek megvalósításában.


#ingyenreklám

Szabadkikötő Két éve még a megszűnés közelében volt, most pedig egy bezárással egybekötött átépítés után hatalmasat bővült a Király utcai vendéglátóhely. Az udvar még eléggé lomis ugyan, sajnos eltűnt a hangulatos üvegház is, de a hely hasznos alapterülete nőtt, elrendezése változott, és a konyha is megújult. Minden tekintetben.
Korábban kedveltem a déli menüket itt, amit most hiányolok is, ugyanis egyelőre csak táblás ajánlattal indítottak újra. A fogások frissen készülnek, így várakozási időre (15-20 perc) mindenképpen számítani kell, de mivel különösebb promóció nincs, így zsúfoltságtól sem kell tartani délidőben.
Többször is voltam tesztelni, már csak azért is, mert az első új benyomások jók voltak. A padlizsánkrémmel kínált saját készítésű falafelben ugyan az én ízlésemnek kicsit sok (0,01 mg-nál több) volt a koriander, de még az is lehet, hogy elpártolok a petrezselymes vonaltól. Az adag mennyisége több, mint előétel, sőt, ha lenne mellé egy kisebb lepény, akkor könnyű ebédnek simán el tudnám fogadni. Másodiknak a francia lecsót (ratatouille) is bevállaltam, ami itt tartalmas paradicsomszószos alapra karikázott, sült zöldségeket jelent – elég korrekt kenyérrel. Ez a kétfogásos kombó igazából soknak is bizonyult.
Következő alkalommal már a harcsapaprikásnak szavaztam bizalmat. A hal biztos, hogy kevesebb fehérjével járult hozzá az étkezésemhez, mint a lasagne-szerűen elkészített túróstészta. Szóval a hal kicsit kevés, a túró cserébe sok. Nem is klasszikus a recept, amivel megintcsak semmi baj nincs, csak az arányok csúsztak el egy picit. Az egyetlen igazi baj a harcsával volt: kicsit túlkészült.
Összességében kicsit azt éreztem, hogy a konyha nem talált még önmagára, de vannak bizalomkeltő jelek, amik miatt mindenképpen be-benézek majd. És közben reménykedem, hogy az ár-értékben is versenyképes menü (pláne vega menü) megint elérhető lesz, mert hétköznapi egyfogásos ebédekre egyelőre nem szeretnék több mint 2000 Ft-tal kalkulálni.

Szabadkikötő | Király u. 64.


#köz.ügy

A környékbeli termelőket a helyi vásárlókkal összekötő Pécsi Kosár Közösség új főhadiszállást keres. A Balokány-ligetben, a Pepita eddig is inkább kényszermegoldás volt, de az igények, az érdeklődés növekedésével konkrét elképzeléseik vannak, hogy mire lenne a gördülékeny ügymenethez szükség. Raktár és üzlethelyiség közötti „furcsa átmenetet" keresnek, legalább 120 négyzetméterest, vízzel, villannyal, aminek jó a megközelíthetősége. Részletek itt.


#gyűjtő

  • Új imázsvideó készült befektetők számára Pécsről, már-már nekem is kedvem lenne ideköltözni! | HIPA
  • Még egy hétig lehet fellépőként jelentkezni a pécsi zenekarok messze földön híres, egynapos fesztiváljára | Made in Pécs-fesztivál
  • Ha van sziszifuszi munka a világon, akkor az az útburkolati jelek újrafestése. Most megint 35 kilométeren kezdtek neki a biokomosok | PécsMa
  • Szinte morbid egy temető kapcsán komposztálásról is beszélni, de tény, hogy a pécsi köztemetőben már szelektív a hulladékgyűjtés | Biokom
  • Szabad-díjas lett a pécsi születésű Pál Márton, „A család az család” kampány egyik kitalálója | TASZ
  • Várostörténeti atlasz készült Pécsről, ami egy európai és magyar sorozat legújabb, nyolcadik darabja | UnivPécs

Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!