Zenélő utat avattak a kétfarkúak Pécsen, a táblájuk egy hétig sem jelezhette az úthibát

Nem javították meg az utat, csak valaki leszedte a táblát.

Zenélő utat avattak a kétfarkúak Pécsen, a táblájuk egy hétig sem jelezhette az úthibát
Múlt pénteken még megvolt az április 1-jén felszerelt tábla, de hétfőre eltűnt – Fotó: Gűth Ervin

Azért ide tettünk ki egyet, mert nincsen kétezer táblánk minden pécsi kátyúhoz” – mondta a Telex megkeresésére Martos Csongor, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt regionális koordinátora. Stílszerűen április 1-jén helyeztek ki négy táblát az Alkotmány utcában, a fő attrakció, a zenélő utat jelző tábla egy kereszteződésbe került. Az azóta eltávolított táblához hasonló akciójuk már Budapesten több is volt és a hagyományt folytatva itt is death metálosnak ítélték meg az útproblémákból fakadó közlekedési zajokat.

Martos Csongor szerint elsősorban a figyelemfelkeltés a céljuk. Nem csak a közlekedőknek, de az illetékeseknek is jelezni szeretnének. Ezért is sajnálja, hogy már el is tűnt a tábla. A városüzemeltetési céggel, a Biokommal és a városvezetéssel most nem rossz a kapcsolatuk, korábban, a fideszes városvezetés idején, egy-egy akciójuk miatt rendőrt hívtak rájuk. Ebben a ciklusban csak a buszmegállótelepítés kapcsán volt konfliktusuk. „De azt megbeszéltük és azóta a Biokom segítségével öt színes buszmegállót tudtunk telepíteni” – mondja a passzivista.

Autó egy barázdás úthibákkal teli kereszteződésben
Nem a 67-es úton készült a kép, hanem az Édesanyák útja kereszteződésében – Fotó: Gűth Ervin

Megkerestük a táblával és az úthibával az önkormányzati tulajdonú városüzemeltetési céget, és állításuk szerint nem ők szedték le a táblát. A Biokom álláspontja, hogy az ilyen táblák politikai választási hirdetéseknek minősülnek, amelyekkel kapcsolatban a választási irodánál lehet kifogást emelni. Ugyanakkor ez a válasz már csak azért is érdekes, mert a hivatalos kampányidőszak csak április 20-án kezdődik.

A jelenleg zajló útfelújítási programban ez a szakasz nem szerepel, de a középtávú tervek között igen. Viszont a kereszteződésben még idén új gyalogosátkelőhely készül, aminek a kialakítása 1,9 millió forint. Ehhez még jönnek a hatósági feladatok (közműkiváltás, építés), ami egy városházi előterjesztés szerint további 11,6 millió forinttal növeli a költségeket.

Kampányidőszak még nincs, de kampány már van

Az MKKP szerint ez egyáltalán nem választási plakát. Az önkormányzati választással kapcsolatban Martos Csongor megerősítette a Telex értesülését, hogy minden pécsi választókerületben indítanak jelöltet, de külön polgármesterjelöltjük nem lesz. Ahogy az EP-választáson is támogatnak külsős, civil tevékenysége miatt elismert jelöltet, úgy ez önkormányzati szinten is meglesz Pécsen. „Viszont nekünk igazából két polgármesterjelöltünk is van. Péterffy Attilát és Szentgyörgyváry Pétert sem tartjuk vállalhatatlan figurának, mint amilyennek a fideszes jelöltet” – mondta Martos Csongor és azt is hozzátette, hogy hamarosan a teljes listájukat közlik. A Mi Hazánkhoz hasonlóan ők is elsősorban a töredékszavazatok alapján egy kompenzációs listáról bekerülő képviselőben bíznak.

Tartalmi együttműködésünk keretében a cikk eredetileg a Telexen jelent meg.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth