Most már bármilyen szakos tanárt is keresnek

Most már bármilyen szakos tanárt is keresnek
Photo by Ivan Aleksic / Unsplash

A nyári szünidő egybe esik az iskolakezdési nyugtatgatás időszakával is. Minden évben ekkor nyilatkozza le valamelyik szakember, hogy milyen „jó minőségűek" az idei tankönyvek, és valójában „nem drámai" a tanárhiány. Idén sem történt ez máshogy, a köznevelési intézményeket irányító állami hivatal, a Klebelsberg Központ elnöke szerint: nem az üres álláshelyeket kell feltölteni, hanem a „szakos ellátottságot kell biztosítani". Azaz nem is biztos, hogy minden iskolába kell például kémiatanár. Azért ez minimum fenntartásokkal kezelendő, és a helyzetről megkérdeztem Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének regionális ügyvivőjét is.

Pécsen, Baranyában van tanárhiány?
Aki iskolában dolgozik, akinek a gyerekei, unokái iskolába járnak, azok pontosan látják, hogy mi a helyzet. Az az állítás, hogy nincs tanárhiány egész egyszerűen nem igaz. Ugyan nem baranyai tapasztalat, de nemrég egy középiskolás azt mondta nekem, hogy még nem volt fizika szakos fizikatanára. Amúgy jó órái voltak, az énekszakos kolléga tartotta például a legjobb fizika órákat. A kémiaoktatás pedig kifejezetten nem jó példa az iskolák közötti hatékony ingázásra. Már, ha kísérleteket szeretnénk bemutatni, azokra felkészülni elpakolni és így tovább. Azt látom, hogy most már bármilyen szakos tanárt is keresnek a megyében. Van olyan pécsi iskola, ahol a 34 fős tantestületből csak az idei évvel nyolcan távoznak. Ebben persze vannak hárman nyugdíjba vonulók, de pályaelhagyók is. Van, aki már pincérként dolgozik, és ebben a nyolcban nincs is benne az a kolléga, aki hidegburkolónak tanul és készül a pályaelhagyásra.

Az írás eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

Benyújtott számlák, iskolafront, szalonnaküldetés – itt a mecseki müzli -2. száma
Ez itt a mecseki müzli hírlevél, ami minden csütörtök reggel érkezik. Ha valaki továbbította neked, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. És fel is iratkozhatsz. #aszerk.Az elmúlt pár napban nyilvános tesztfázisba jutott a hírlevél, mivel olyanok is feliratkoztak, aki…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!