#pécsiszál: Mi köze van a PTE-nek a Fidesz eddigi legjobban dokumentált botrányához?

#pécsiszál: Mi köze van a PTE-nek a Fidesz eddigi legjobban dokumentált botrányához?
Rogán és Völner – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A korrupciós botránya miatt lemondásra kényszerült, volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál ügyét a több mint 1700 oldalas nyomozati anyag alapján kezdte el feldolgozni a 444.hu. Az első cikk rögtön pécsi szálat mutat be, hiszen a PTE jogi karának egyik óraadója az ügy kulcsfigurája: Schadl György.

A végrehajtói kar elnöke, aki a gyanú szerint rendszeresen fizetett Völnernek különböző szívességekért, a cikk – illetve a nyomozati anyag – szerint nemcsak személyi és ingatlanügyeket, de tanulmányi előremenetelt is intézett fideszes politikai szereplőknek, hozzátartozóiknak. Úgy tűnik, Rogán Antal egyik bizalmi emberének, Nagy Ádámnak több vizsgát is előre lezsíroztak a pécsi jogi karon. A folyamatokat a jogi kar munkatársai segíthették, akikkel Schadl telefonon is egyeztetett, ezzel is bizonyítékot szolgáltatva a hatóságoknak. Az adatgyűjtésekből úgy tűnik, hogy Rogán embere még akkor is sikeresen vizsgázott, amikor meg sem jelent.

A nyomozati anyag tartalmáról egy ideje keringtek pletykák, így nem csoda, hogy az ügy kapcsán pár nappal korábban a Mi Hazánk is videót forgatott, amiben megszólaltatták Fábián Adriánt, a pécsi jogi kar dékánját. Azt a dékán is elismerte, hogy Völner Pál furcsa módon kiemelt figyelemmel követte az egyetemen zajló végrehajtói képzést, a hallgatók előremeneteléről és várható végzésükről információt is kért. Sőt, Fábián azt is elmondta, hogy drukkol Schadl Györgynek, és mivel barátjának tartja, így reméli, hogy sikerül tisztáznia magát. A dékán hangsúlyozta, hogy a tudomása szerint csak szabályos („rugalmas, méltányos") kedvezményeket kaptak a hallgatóik. Azt viszont határozottan tagadta, hogy – tudomása szerint – pénzért cserébe engedtek volna át valakit a vizsgán. A beszélgetés egy pontján pedig hamis vád miatti feljelentést is kilátásba helyezett az interjú készítőivel szemben, és neveket, időpontokat, konkrétumokat kért.

Hát, a 444.hu cikkében, és a nyomozati anyagokban mindegyikből akad, így nem is nagyon volt más választása a PTE-nek, mint belső vizsgálatot indítani. Egy tanársegéd vizsgáztatási jogát már vissza is vonták. Az ugyancsak érintett szegedi egyetemen nem húzták az időt: a belső vizsgálatot lezárták, mely szerint náluk minden okés volt.

A PTE, illetve a kar oldalain egyelőre nem láttam hivatalos közleményt, de később eltűnő facebookos kommentek igen. Nyilván sose jó egy ilyen pr-katasztrófa egy oktatási intézménynek, de a HVG rangsorában legjobb vidéki jogi karként számon tartott ÁJK-nak így most nehezített pályán kell megküzdenie a felvételizőkért folytatott idei ádáz küzdelemben.


A cikk ebben a hírlevélben jelent meg először:

#20 – Morális péerkatasztrófa | Vasarelys gördeszka | Barackos aktivista
A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ha új feliratkozó vagy, akkor itt elolvashatod, hogy pontosan mi is ez. Ha tetszik, amit olvasol, akkor küldd tovább annak az ismerősödnek, aki szereti a Pécsi Sört! #aszerk.Jövő hétfőn ér…

Legközelebb már te is megkaphatod a hírlevelet, a feliratkozás ingyenes:

Kipróbálod a
mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre.

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli