Pont a kampányhajrára lett egy kicsit kevesebb a kormányzati propaganda Pécsen

Pont a kampányhajrára lett egy kicsit kevesebb a kormányzati propaganda Pécsen
A propaganda korábbi árnyalatai (2018-2022)

Eltűntek a Mészáros-birodalomhoz tartozó hirdetőoszlopok Pécs utcáiról. Ezeken a közterületi felületeken az elmúlt években szinte kizárólag kormányzati hirdetéseket láthattunk. És mivel Magyarországon a kormányzati kampányok legtöbbször a Fidesz pártérdekeit szolgálják, így elég furcsa fejlemény, hogy ezeket pont egy fontos kampány közepén számolják fel.

Így megkérdeztem a Biokomot, hogy mi áll a hengerek elbontásának a hátterében? Az általában készségesen válaszoló városüzemeltetési cégtől a városházi sajtósokhoz irányítottak, ami arra utal, hogy politikai kérdésként (is) kezelik a hirdetőoszlopok sorsát. Nyilván nem alaptalanul.

Az önkormányzat válaszában annyit írt, hogy az elmúlt években már többször kérték az üzemeltetőt, a Mahír Citypostert, hogy bontsák el a hirdetőoszlopokat. Annál is inkább, mert a 2014-ben – az akkor még a Simicska Lajoshoz kötődő jogelőd Euro Publicity Kft.-vel – megkötött szerződés szabályozási környezete jelentősen megváltozott. Egy jogszabályharmonizáció miatt meghozott 2017-es önkormányzati rendeletmódosítás szerint már csak az utcabútorok minősülnek reklámhordozónak, a hirdetőhengerek nem. Ezekre csak közművelődési tárgyú hirdetéseket lehet(ne) elhelyezni. A fideszes városvezetés idején elfogadott határozat szerint a hengerek esetében a határozatlan idejű szerződéseket 2020-ig kellett megszüntetni, míg a határozott idejű szerződéseket lejártuk után már nem lehetett meghosszabbítani.

A kérdéseimet elsősorban azzal a hengerrel kapcsolatban tettem fel, aminek a kijavítása miatt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pécsi passzivistáit tavaly ősszel rabosították. Erre vonatkozóan azt is elárulta az önkormányzat, hogy határozott idejű szerződés volt rá érvényben, ami 2018-ban lejárt. „Bár időközben újra lehetőség nyílt a hengerre vonatkozó szerződés meghosszabbítására 2023-ig, ezzel az önkormányzat nem kívánt élni, és arra kérte a tulajdonost, hogy bontsa el a hengert" – írták válaszukban. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a passzivisták által összematricázott oszlopok akkor már ott sem lehettek volna.

Az egyik Rákóczi úti hirdetőoszlop helye, itt vett le ujjlenyomatokat a rendőrség (2022.03.04.)

A Cityposternek eddig a rendeletben rögzített havidíjat (5-10 ezer Ft/hó/oszlop) kellett kifizetni a közterülethasználat után, és így a Biokomnak ebből évente összesen 4 millió forint bevétele származott a 22 db oszlopból. (Eredetileg 26-ot terveztek a városba 22 simát és 4 belülről megvilágítottat.) A fizetéssel nem is volt gond, ami nem csoda. Elég ránézni a cég listaáraira, hogy lássuk: nem rossz üzlet ez.

Másfél hete kérdéseket küldtem a Mahír Cityposter hivatalos e-mail-címére is, de egyelőre nem kaptam választ, így sajnos azt nem sikerült megtudni, hogy vajon miért pont most bontották el a hirdetőoszlopokat?


A szöveg eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

#29 – Több hirdetés | Ugyanannyi tartalom | Kevesebb propaganda
A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten a támogató tagok, az előfizetők és a feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják. #aszerk.Csak három rövid szolgálati közlemény: Korábbi fogadalmamtól (#24) eltérően mégis hird…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!

Tovább »»

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Az ellenzéki tárgyalások megkezdődtek, a jelenlegi városvezető Péterffy Attila újrázni szeretne, de a korábbi szövetségesek közül többeket pótolni kell. A Fidesz jelöltválasztását közvéleménykutatás segítheti. A 2024-es önkormányzati választáson Pécsen egyelőre egy polgármesterjelölt indulása biztos. A város ellenzéki vezetője, Péterffy Attila határozottan újrázni szeretne. A hírt a pártoktól független polgármester Kunhalmi

By Ervin Gűth
A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A kortárs művészet és a közízlés viszonya sose volt felhőtlen. Nyilván a szembeállítás is tévút, de a feszült viszonynál van rosszabb is. A közömbösség. Az érdeklődés, a nyitottság hiánya. De lássuk be, a kortárs művészetekkel, művészekkel általában tényleg nem könnyű, ezért is hiánypótló a Zsolnay-negyed Kortárs Junior néven futó sorozata.

By Ervin Gűth