Társasozás a Möbius-síkon: pécsi matematikus ötletéből készült kártyajáték

Társasozás a Möbius-síkon: pécsi matematikus ötletéből készült kártyajáték
dr. Ruff János, matematikus, a PTE adjunktusa – Fotó: Gűth Ervin

Ruff János matematikus életében a hármasnak hatványozottan fontos szerepe van. Hármasikrek édesapja, azonban a három azonos figura megtalálásáról szóló társasjáték ötlete mégsem a magán-, hanem a szakmai életéből jött. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusaként projektív síkokkal, véges geometriával foglalkozik, és egy ideje már kártyákkal is.

Az interjú előtt el kell mondanom, hogy dr. Ruff Jánossal régóta ismerjük egymást, finoman szólva, nem egyszer kávéztunk együtt. Ennek köszönhetően valamennyire figyelemmel követhettem az elmúlt években a most már Møbee névre hallgató játék alakulását. A hivatalos megjelenés előtt ki is próbálhattam, és bármennyire egyszerűnek hangzanak a játékszabályok és bármennyire bonyolult a mögötte rejlő matematika, elfogultság nélkül állíthatom, hogy a játék nagyon is szórakoztató.

Apple | Google | Spotify | Acast | RSS | YouTube

A beszélgetés szerkesztett változata a Telexen olvasható:

Egyetemi matek sem mindig elég az elméleti alapjai megértéséhez, mégis az ötévesek a legjobbak benne
Társasozás a Möbius-síkon: pécsi matematikus ötletéből készült kártyajáték indul a világ meghódítására. A Møbee olyan, mintha a népszerű Dobble kapna még egy dimenziót.

A beszélgetésben említett videók:

A játék weboldala: mobeecards.store

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth