Társasozás a Möbius-síkon: pécsi matematikus ötletéből készült kártyajáték

Társasozás a Möbius-síkon: pécsi matematikus ötletéből készült kártyajáték
dr. Ruff János, matematikus, a PTE adjunktusa – Fotó: Gűth Ervin

Ruff János matematikus életében a hármasnak hatványozottan fontos szerepe van. Hármasikrek édesapja, azonban a három azonos figura megtalálásáról szóló társasjáték ötlete mégsem a magán-, hanem a szakmai életéből jött. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusaként projektív síkokkal, véges geometriával foglalkozik, és egy ideje már kártyákkal is.

Az interjú előtt el kell mondanom, hogy dr. Ruff Jánossal régóta ismerjük egymást, finoman szólva, nem egyszer kávéztunk együtt. Ennek köszönhetően valamennyire figyelemmel követhettem az elmúlt években a most már Møbee névre hallgató játék alakulását. A hivatalos megjelenés előtt ki is próbálhattam, és bármennyire egyszerűnek hangzanak a játékszabályok és bármennyire bonyolult a mögötte rejlő matematika, elfogultság nélkül állíthatom, hogy a játék nagyon is szórakoztató.

Apple | Google | Spotify | Acast | RSS | YouTube

A beszélgetés szerkesztett változata a Telexen olvasható:

Egyetemi matek sem mindig elég az elméleti alapjai megértéséhez, mégis az ötévesek a legjobbak benne
Társasozás a Möbius-síkon: pécsi matematikus ötletéből készült kártyajáték indul a világ meghódítására. A Møbee olyan, mintha a népszerű Dobble kapna még egy dimenziót.

A beszélgetésben említett videók:

A játék weboldala: mobeecards.store

Tovább »»

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna

Az ellenzéki tárgyalások megkezdődtek, a jelenlegi városvezető Péterffy Attila újrázni szeretne, de a korábbi szövetségesek közül többeket pótolni kell. A Fidesz jelöltválasztását közvéleménykutatás segítheti. A 2024-es önkormányzati választáson Pécsen egyelőre egy polgármesterjelölt indulása biztos. A város ellenzéki vezetője, Péterffy Attila határozottan újrázni szeretne. A hírt a pártoktól független polgármester Kunhalmi

By Ervin Gűth
A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre

A kortárs művészet és a közízlés viszonya sose volt felhőtlen. Nyilván a szembeállítás is tévút, de a feszült viszonynál van rosszabb is. A közömbösség. Az érdeklődés, a nyitottság hiánya. De lássuk be, a kortárs művészetekkel, művészekkel általában tényleg nem könnyű, ezért is hiánypótló a Zsolnay-negyed Kortárs Junior néven futó sorozata.

By Ervin Gűth