#110 – Váratlan ostrom | Évfordulós villamos | Kitartó parkoló

#110 – Váratlan ostrom | Évfordulós villamos | Kitartó parkoló
Azt hiszed már mindent láttál, erre jön egy ilyen s.p.a.m.s.z.ű.r.ő.

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

A szokásosnál is tartalmasabb lett a hírlevél, úgyhogy most sem pazarolom a karaktereket egy felesleges bevezetőre. Jó olvasást és továbbkattintást!

Üdv, 
Ervin


#közgyűlés

A fantasztikus hangulatú és csupán bruttó 6,5 (nettó 4,5) órás keddi közgyűlést itt lehet visszanézni, de technikai probléma miatt több napirendi pont (29–31.) felvétele hiányzik, élőben sem lehetett követni. A PécsMa részletes tudósítása itt olvasható. Csak a legérdekesebb mozzanatok:

 • Kővári János idegengyűlöletet fröcsögő, a kormánypropagandát hűen felmondó felszólalása után a terror áldozataira emlékeztek a képviselők. (Ukrán civilek ellen elkövetett háborús bűnöket követően nem ez volt a lappangó fideszes Kővári hozzáállása.) Bognár Szilvia javaslatára Sólyom Lászlóról is megemlékezett a közgyűlés.
 • Az első napirendi pont tárgyalása közben fideszes és KDNP-és aktivisták kis táblákat tartva akasztották meg az ülést, de a polgármester kérésére helyet foglaltak és szót kaptak. Ahogy arra Ágoston Andrea (Pécs Jövője) is felhívta a figyelmet: Páváék alatt ez a városvezetői hozzáállás elképzelhetetlen volt. Az egyik idős résztvevő felolvasta a nyílt levelüket, amiben folyamatosan magukra, mint a „pécsiek”-re hivatkozott. Lényegében az elmúlt hetek fideszes kampánytémáit sorolta fel (közlekedés, önkormányzati bérlakások stb.). 
 • Sajnálatos, hogy ez vitte el a show-t, ugyanis az első előterjesztés – amit elfogadott a közgyűlés – önmagában sokkal érdekesebb. Az Alkotmány utca 21. előtti társasház egyik lakója ugyanis évekkel ezelőtt megvásárolt egy 19 négyzetméteres területet a háztól, és rendszeresen ott parkolt. Csakhogy, a közterület-felügyelet számtalanszor megbírságolta, mivel a terület elvileg a járda része. A magánszemély – akinek a személyes adatai ki vannak takarva az előterjesztésből – nem hagyta magát és bíróságon szerzett érvényt igazának. Az önkormányzat kisajátíthatná a területet, 700 ezer forint lenne, de alku született. A magánszemély a járdadarabért cserébe egy rendszámtáblára szóló közterületi parkolóhelyet kap a házzal szemben, 4 évre.
 • Komoly szócsata alakult ki a Tettye Vízház Kft. beolvadása miatt. A céget már tavaly átvette a Tettye Forrásháztól a Pécsi Vagyonhasznosító – így leginkább technikai megoldás ez most –, de a heves vitában elég vicces állítások is elhangzottak. A fideszes frakcióvezető, Csizmadia Péter szerint a baloldal adta el a franciáknak a vízművet, a „nemzeti oldal” 2010 után nekiállt a problémák megoldásának. A valóság ezzel szemben az, hogy Páva Zsolt első polgármestersége idején vásárolta be magát a Suez a Pécsi Vízműbe, a visszafoglalás 3,5 milliárd forintba került, és a rezsicsökkentés miatt összeomlóban van az ágazat.
 • Ahogy a múlt heti, előfizetőknek szóló hírlevélben előre jeleztem, önkormányzati cégek újabb támogatására is szükség van. A Tüke Buszt év végéig további 763 millió forinttal kell kisegíteni, míg a PSN Zrt. idei támogatását, több mint a duplájára, azaz 456 millió forintról 972 millió forintra kell emelni. És, kap még 52 millió forintot a Zsolnay Örökségkezelő is a Cella Septichorára, mert nemrég ugyan eu-s pályázatból felújították a létesítményt, azonban a Dóm tér csapadékelvezetése problémás. Ezért sürgősen meg kell oldani, hogy ne ázzon be, és ne rongálódjanak a világörökségi helyszínek, erre közbeszerzést írnak ki.
 • A Fressnapf Pécsen nyit irodát, azonban csak 2024 elején tudnak beköltözni, addig Csizi Péter és Hoppál Péter egykori képviselői irodáját (240 négyzetméter, a Jókai téren) használhatja a cég. A rezsit fizetniük kell, de a bérleti díjat elengedi a város.  

A képviselői kérdés-válaszokat itt lehet visszanézni.


#nagykötőjel

– KAPITÁNYOK: A múlt heti #hájper rovatban (#109) a siklósi várkapitány polgármesteri ambícióiról írtam, amit a fideszes Pécs Aktuál vitt tovább. Természetesen, nem hivatkozták meg a hírlevelet, hanem bubis eleganciával inkább hetek óta tartó „városháza közeli pletykákra” hivatkoztak. Semmi baj, a cikkben sikerült csupa olyasmit cáfolni, amit én nem is állítottam, és szerintem senki sem állított. Klasszikus dezinformációs technika. De legalább nyilatkozott nekik Szentgyörgyváry, aki szerint „egyelőre” nincs mögötte semmilyen párt. Egyelőre, ugye. Közben a közéleti aktivitásáról is beszél, holott eddig legfeljebb csak a bulvár-szórakozás rovatokban szerepelt munkásságával.

🥊
Szentgyörgyváryt nem hagyhatta szó nélkül Kővári János (mint másik jelöltaspiráns) sem, és a Pécs Aktuál nem volt rest újabb cikket írni. Aminek a legerősebb állítása, hogy a város vezetéséhez „férfi kell”. De a felütés a legérdekesebb: Kővári mindenkit ekéz, és szerinte a hintázgatós várkapitány sem lenne jó. A cikket Facebookra is kitette a fideszes újság, Kővári ott is kommentelt, amiből egy újabb cikk született. Itt már azt hangsúlyozta a veterán politikus, hogy „felkészületlen önjelöltekre” nincs szükség.
🏰
A siklósi várkapitány arcával sikerült kiplakátolni a fél várost, aminek minden bizonnyal semmi köze ahhoz, hogy a fideszes polgármester-jelöltek kiválasztása előtt alaposan meg szokták szondázni a közvéleményt. Minimum furcsa, hogy a hirdetésen nagyobb a kapitány, mint az elvileg reklámozott vár.

– ELZÁRVA: Ha bárkinek lett volna eddig bármi kétsége, hogy mi is lesz az akvapark-projektből, már nem kell izgulni. Péterffy Attila, a legújabb Városinfóban egy beküldött kérdésre válaszolva mondta el, hogy „a Sportért Felelős Államtitkárság ugyanis idén nyáron arra utasította az önkormányzatot, hogy az akvapark beruházás előkészítését függesszük fel”. A polgármester azt is elmondta, hogy az előkészítés következő lépése a kiviteli tervek beszerzése lett volna, amivel a végső költségeket is meg lehetett volna becsülni. És azt is hozzátette, hogy levélben a projekt újraindítását is kérték. Fontos infók még:

 • a fedett jégpálya projekt sem igazán halad, mert bár Pécs is bekerült az országos programba, de azt felfüggesztették,
 • továbbra is az a terv, hogy szálloda legyen a régi vásárcsarnokból,
 • esély van a Búza téri épülettorzó rendezésére, áttervezés utánmegnyithatják a mélygarázst,
 • a Magyar Posta elzárkózott, hogy több pécsi postafiókot is újranyissanak,
 • Ispitaalján a Kolozsvár utca–Mártírok útja–Megyeri út–6-os út által határolt terület korlátozott várakozási övezet lehet,

– ELDÖNT: Elindult a szavazás a város első közösségi költségvetéséről, azaz a beérkezett ötleteket az előválogatók értékelték és most már zónánként 5 ötletre lehet szavazni. Regisztráció után elvileg online is, azonban a hírlevél írásakor (okt. 18.) még nem működött a felület, így személyesen az úgynevezett Pécsiség Pontokon kell leadni a szavazatokat. Vagy várni kell egy kicsit.

– SIKER: A valaszonline.hu alaposabban is egymás mellé tette az ország leggazdagabb embereit és a miniszterelnököt összekötő pécsi szálakat. Azt találták, hogy az elmúlt években az ingatlanos Jellinek Dániel, valamint a térkőkirály Balázs Attila érdekeltségeitől 54,44 milliárd forint vándorolt a cikkben Tiborcz István zsebeként emlegetett pécsi Hornung Áron érdekeltségeihez.

 • Módszer: a G7 pont a héten ismertette részletes cikkben, nekik köszönhető, hogy a Jellinek–Hornung–Tiborcz-háromszögre egyáltalán fény derült. | g7.hu

#hájper 

Alig néhány hete mutattam be a Telexen és itt (#107), hogy a HírTV pécsi tudósítója, Szilágyi Jenő az idei pride-os bejelentkezésében gyakorlatilag beismerte: a korábbi években brutális csúsztatásokkal számolt be az emberjogi demonstrációról. Sose sikerült megközelítőleg sem megbecsülni, hogy éppen hányan is vettek részt a rendezvényeken. Sőt, olyan is volt, hogy az ismertetett számok kapcsán a rendőrségre hivatkozott, pedig hivatalosan a rendőrség még az esemény után is csak a szervezőknek árul el ilyen adatokat. Amik aztán köszönőviszonyban sem voltak a riporter becsléseivel. A szándék persze könnyen kitalálható: minden áron bizonygatni, hogy mennyire nincs támogatottsága a pride-nak, vagyis, hogy „több a rendőr mint a tüntető”.

Ehhez képest – remek időérzékkel – a baranyai önkormányzat a múlt hétvégén éppen Szilágyi Jenőnek adott sajtódíjat. Aki „a tévés szakma emblematikus alakjává vált” és 18 éve dolgozik folyamatosan a HírTV-nek. És tényleg.

Nyilván sose szerencsés, ha aktív újságírót tüntet ki a hatalom. De ráadásul arról van szó, hogy a HírTV-nél rendszeresen és súlyosan manipulálják, hamisítják a tényeket. Ez igazából nem is kérdés. Amit ilyenkor még talán kérdezni lehet, hogy a fideszes megyei önkormányzat ennek ellenére vagy éppen ezért adott a pécsi tudósítónak sajtódíjat?

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth