#115 – Lakhatási üvegküszöb | Magányos párbeszéd | Várható e-bérlet

#115 – Lakhatási üvegküszöb | Magányos párbeszéd | Várható e-bérlet
Fő a biztonság!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Kicsit izgulva készülünk a holnapi, előfizetők számára nyitott első szerkesztőségi találkozóra. A részleteket a friss előfizetők ebből a posztból tudhatják meg, a többiek meg már úgyis tudják. Reményeink szerint jövőre ezek az események a rendes működésünkhöz tartoznak majd. Szóval, szerintem már most érdemes előfizetni.

Üdv, 
Ervin


#kispont

Kilencvenkilenc egyetemi hallgató önkéntes segítségével épült ház egy rászoruló párnak Pécsen. A projekt a Szolidáris Építészet Kutatócsoport kezdeményezése volt, akik zártkertekben élők lakhatási körülményeit és megküzdési stratégiáit vizsgálták. Az építészek és szociálpszichológusok olyan személyekkel készítettek interjút, akik kiszorulnak az építészek szolgáltatásaiból vagy abból, hogy üzletekben vásárolják meg mindazt, amiből egy házat össze lehet rakni. A házépítés alapanyagai közadakozásból gyűltek össze, cégek és magánemberek felajánlásaiból. A könnyűszerkezetes, hőszigetelt ház 11 nap alatt megépült és habár nem minősül lakóépületnek, fűteni lehet, így a tél átvészelésére megfelelő. Így Ágnes és Tibor már fűtött otthonukban várhatják a téli időszakot. 

Azonban a városban ezernél is több ember kényszerül az utcára, az év leghidegebb napjain. 2022-ben összesen 1037 főt részesítettek hajléktalanellátásban Pécsen. Eközben a KSH adatai szerint 2011 és 2022 között 7242-ről 9790-re nőtt a nem lakott lakások száma a városban, ami a lakóingatlanok 13%-át érinti. Amellett, hogy idén 249 befejezett ingatlanárverés történt Pécsen. Ráadásul július 4-én fogadta el a városvezetés az új lakásrendeletet, ami úgynevezett „alsó jövedelmi plafonhoz” köti a szociális bérlakások igénylését. Ez azt jelenti, hogy a lakásbérléshez bejelentett munkaviszonnyal, illetve rendszeres jövedelemmel kell rendelkezni. A rendelet így mind a szociális lakbér, a költségelvű lakbér és a piaci lakbér kapcsán meghúz egy alsó határt. A szociális lakbérnél a legalacsonyabb alsó határ a minimum 3 fős háztartások esetében a nettó minimálbér 30%-a, azaz idén az egy főre eső havi 46 284 Ft jövedelem. 

A rendelet vitájában a szociális ügyekért felelős alpolgármester elmondta, ezeket az értékhatárokat azért kellett meghúzni, hogy kezelhetőbbé és fenntarthatóvá tudják tenni a lakásállományt, ugyanis – egyéb problémák mellett – 700 millió forintos rezsitartozás és 800 millió forintos bérleti díj tartozás halmozódott fel. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeknek a kérdéseknek a megoldása, nem csak önkormányzati, hanem elsősorban nemzetállami feladat lenne.

A teljes cikk itt olvasható:

Nem csak egy menedékhely kellene, hanem rengeteg otthon
„Ebben a kunyhóban éltünk” – mutat a kertben álló épületre Tibor, aki november elején költözhetett be új otthonába élettársával, Ágnessel. „Ha esett, a tetőről befolyt a víz. A padló felázott. Hat hónapja élünk ezen a telken, előtte a bátyáméknál kaptunk menedéket. Néhány hónapja találkoztunk az épí…

#nagykötőjel

– SZEMBESÍTŐS: Múlt csütörtökön folytatódott a hűtlen kezeléssel vádolt Szentgyörgyi Dávid a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) volt vezérigazgatója ellen indított pótmagánvádas eljárás. Szentgyörgyit 2019-ben hirtelen és azonnali hatállyal mentették fel, ekkor már nagyban zajlottak a Péterffy-féle átvilágítások. Jelenleg több pótmagánvádas eljárás is zajlik a volt vezérigazgató ellen. A csütörtöki tárgyaláson két tanút hallgattak meg. A PVH volt gazdasági vezetője elmondta, hogy 2017-ben szabályos beszerzésbe kezdtek, mert a cég elavult informatikai rendszereit mindenképpen le kellett cserélni. A legjobb ajánlat egy tapasztalt helyi cégé volt. Neki is láttak a feladatoknak, azonban a szerződést Szentgyörgyi nem írta alá. Helyettük egy másik céggel kötöttek végül szerződést, a következő gazdasági vezető tanácsára, aki más ügyekben szintén vádlott. Bár a nem éppen olcsó előfizetési díjat kifizették, a teljesítést leigazolták az informatikai cég fejlesztései közül lényegében alig használtak valamit. A PVH informatikai vezetője és a informatikai cég vezetője egymást hibáztatták emiatt. A bíróság a következő, és várhatóan utolsó, tárgyalási napon ezt az ellentmondást próbálja majd ismét egy szembesítéssel feloldani, de új tanúkat – bár a vád kifejezetten és ismételten kérte – már nem idéznek be. 

– BÉRLETEZŐS: Elektronikusan is lehet majd bérleteket vásárolni a Tüke Busz járataira – közölte a cég. A 2020 óta elérhető mobilalkalmazásos jegyvásárlás mellett, december 6-tól a MÁV jegyértékesítési rendszerén keresztül 24 órás, 72 órás és 7 napos jegyeket, valamint a 30 napos, a tanulói és a nyugdíjas bérleteket lehet majd kapni. A Tüke Busz szerint „ennek a 21. századi megoldásnak a legnagyobb előnyei a gyorsaság és a kényelmesség lesznek”. A Tüke Kártyával járó kedvezemények egyelőre még nem érvényesíthetőek a MÁV rendszerében. A szolgáltatás elvileg december 6-án érkezik, késésről nincs információnk!

Egyébként 2009 és 2018 között is lehetett elektronikus bérleteket vásárolni Pécsen. Hiába volt viszonylag alacsony, évente kevesebb mint 1 millió forintos költsége a rendszernek, kihasználatlanságra hivatkozva leállították. Éppen abban az időszakban, amikor több intézkedéssel is spórolni próbált a Tüke Busz. Azóta többször felmerült (#56), hogy ismét lehessen telefonos alkalmazás segítségével bérletet is venni és ne csak mobiljegyeket, de a túlzott költségekkel (jutalék a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek) indokolta a cégvezetés a fejlesztés elmaradását. 

– FELHANGOS: Kesselyák Gergely követi Bogányi Tibort a Pannon Filharmonikusok vezető karmestereként januártól. Bogányi nem szakít a társulattal: első állandó vendégkarmesterként folytatja a közösen, 12 éve megkezdett zenekarépítő munkát. Kesselyák Gergely korábban az Operaház kötelékében dolgozott, azonban az újrázó Ókovács Szilveszter a nyáron kirúgta. Nem előzmények nélkül: Kesselyák, Miklósa Erika és Vadász Dániel pályázatát támogatta a szakmai zsűri a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára, ennek ellenére Csák János miniszter inkább a Ókovácsot nevezte ki. Kesselyák ősztől egyébként a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színházrendező osztályának vezető tanára lett.

– MONOLÓGOS: Mellár Tamás kiléphet a Párbeszéd parlamenti frakciójából, erről ATV-nek nyilatkozott a pécsi politikus. A képviselő szerint sok ellenzéki társa megélhetési politikus lett, mert a parlamentben kevés munkával sok pénzt lehet keresni. Mellár így nem tud hatékonyan dolgozni, és az összefogást is hiányolja. *Ha a karácsonyi szünetben úgy dönt, hogy tényleg kilép, akkor a frakció meg fog szűnni, mert nem lesz meg a minimális öt fő. Mellár 2022-ben szoros versenyben nyert a fideszes Kővári János ellen a Baranya 1-es körzetében.

*Javítás: Az ATV eredeti, javítás előtti cikke alapján azt írtuk, hogy Mellár kilépésével megszűnhet a Párbeszéd frakciója, azonban jelenleg 6 tagja van, míg a minimális létszám 5. A tévedésért elnézést kérünk!

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth