#124 – Váratlan várvédő | Hazugsággal lejárató | Kőbe véső

#124 – Váratlan várvédő | Hazugsággal lejárató | Kőbe véső
Ez nem az.

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Az elmúlt hetekben folytatott beszélgetéseknek, olvasói visszajelzéseknek az egyik legfontosabb tanulsága, hogy mennyien ábrándultak ki a helyi politikából. Sokaknak a színvonal és a tartalom (hiánya) is taszító ezért inkább elfordulnak. Ráadásul, a központosítás, az önkormányzati szektor önrendelkezésének elsorvasztása (Hello szuverenitásvédelem, my old friend!) miatt a legfontosabb döntések amúgy sem helyben történnek, így minek foglalkozni vele. Sok igazság van ezekben a gondolatokban, azonban azt is látni kell, hogy még ezen a nehezített pályán is bizony tétje van annak, hogy ki és hogyan vezeti a várost. Éppen ezért az elkövetkező időszakban kiemelten foglalkozunk az önkormányzati választásokkal, igaz, nem a helyi médiában megszokott módon.

Üdv, 
Ervin


#közgyűlés

Bruttó hétórás, de nettóban csupán 4,5 órás bemelegítő közgyűléssel vette kezdetét a helyi politikai évad. A teljes közvetítést – napirendi pontokra bontva – itt lehet végignézni, de szerencsére a PécsMa ismét írásban is tudósított. A huszonhét, elsősorban technikai döntésből a Mecseki Müzliben (szokás szerint) a parttalan vitákat kihagyjuk és csak a legfontosabb témákat, legérdekesebb mozzanatokat szemlézzük:

 • Decemberben fogadta el (előterjesztés) a közgyűlés a jelenlegi európai uniós finanszírozási ciklusra vonatkozó Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát. A dokumentum a városfejlesztési irányokat, konkrét programot nevez meg, amire EU-s forrást fordítana Pécs. Az üzemeltető tankerület kérésére a városvezetés a Janus Pannonius Gimnázium energetikai fejlesztését is betette volna a dokumentumba – mivel az erre szánt kormányzati forrást (1 milliárd forint) Lázár János még 2022-ben, a választás után törölte. Az előterjesztést azonban levették a napirendről, mert a városházi ellenzék újabb iskolákat is betett volna, és erről további egyeztetések lesznek a tankerülettel. 
 • Ismét drágul a pécsi közétkeztetés (előterjesztés). Ruzsa Csaba szerint az eredeti árhoz képest most már 38%-kal fizet többet egy-egy iskolai menüért, de egyelőre nem kell a növekedést tovább terhelni a családokra. Közben a városvezetés abban bízik, hogy az állami támogatás is hamarosan felzárkózik az emelkedéshez. 
 • Az infláció miatt jócskán meg kell emelni a zebraprogram költségvetését (), így már 857 millió forintba kerül majd 28 gyalogátkelőhely és 3 gyalogos-átvezetés kialakítása. Bár a Fidesz-ÖPE-tandem és a médiájuk azt próbálja elhitetni, hogy egy zebra kerül átlagosan 30 millió forintba, valójában a hatósági előírások, útépítés, forgalomtechnika, közműkiváltás csomag kerül ennyibe – és nem a festék. Ez persze világosan és százalékosan benne is van az elfogadott előterjesztésben
 • Több ponton is módosították (előterjesztés) a Kodály Központ működési kódexét. Évente nyolc helyett már tíz civil rendezvényt fogadhat be (nyílt pályázat), köznevelési intézmények jubileumi rendezvényeikre kaphatják meg.
 • A fogászati klinika előtti új buszváró az egyetem területén van, de a használatért nem pénzt kérnek, hanem „magas építészeti színvonalú” létesítményt, amit a Biokomnak kell kezelnie. Valamint azt, hogy PTE saját közérdekű tartalmait (tehát nem kereskedelmi, politikai reklámot) jelentethessenek meg rajta. Ez még önmagában talán nem annyira érdekes, de az azért furcsa, hogy az előterjesztéshez mellékelt szerződésen nem frissítették a PTE-t fenntartó alapítvány kurátori listáját. Így még a decemberben búcsúzó Rappai Gábor is szerepel 2024-es dokumentumban. 
 • Egy salátaelőterjesztésből kiderült, hogy az 1995-ös megrongálása óta először ismét működni fog a Xavér-kút, Getto József, Ybl-díjas építész alkotása, amiről ebben az augusztusi hírlevélben írtunk.
🪫
Csaba István (MSZP) a fideszes Csizmadia Péterhez intézett kérdéséből az derült ki, hogy egy Fidesz-közeli közvélemény-kutató nemrég arról kérdezte a pécsieket, hogy mit szólnának egy jó kis aksigyárhoz? Csizmadia érdemben nem reagált a felvetésre, csak arról beszélt, hogy Pécsnek az önkormányzati választáson le kell váltania a mostani városvezetést. A teljes kérdezz-felelek itt nézhető vissza.
💡
Napirend utáni felszólalásra Fogarasi Gábor, a Jobbik képviselője jelentkezett. Két Fidesz-közeli médium ellen indított pert, mert azt állították, hogy pénzért és szexért cserébe intézett önkormányzati lakásokat a képviselő. Mindkét fideszes médiumot jogerősen elítélték – jelentette be Fogarasi. Nem ez az első ilyen eset: a jobbikos városházi képviselő még a 2022-es vagyonbevallásában is feltüntette, hogy a Pécs Aktuál – és kiadója a P1 Media Group – 900 ezer forintos sérelemdíjat fizetett neki.

#2024

Magyarországon tizenhárom elismert nemzetiség van, a jogaik közé tartozik saját nemzetiségi önkormányzati választás kitűzése is. A Nemzeti Választási Iroda közleménye szerint nemzetiségi önkormányzati választást kell kitűzni egy településen, ha:

 • a legutóbbi népszámlálás szerint a nemzetiséghez tartozók száma eléri a 25 főt, vagy
 • a 2019-es választáson nemzetiségi önkormányzat alakult és a nemzetiséghez tartozók száma 20-24 fő, vagy
 • valamilyen nemzetiségi oktatási intézmény működött 2023. január 1-én.

A három feltételből elég egynek megfelelni a választás kitűzéséhez, de a választást ténylegesen csak akkor tartják meg, ha van elegendő jelölt is. Jelöltet csak nemzetiségi szervezet indíthat, független jelöltek nincsenek. A jelölt indulásához a nemzetiségi névjegyzékben szereplők 5%-ának, de minimum 5 embernek az ajánlására van szükség. Szavazatot is csak akkor lehet leadni, ha a választó neve szerepel a nemzetiségi névjegyzékben. Regisztrálni, törlést kérni elektronikusan vagy személyesen a választási irodában lehet.

Pécsen jelenleg 11 nemzetiségnek van saját testülete, csak szlovén és szlovák önkormányzat nincs a városban. Mind a tizenegy nemzetiség teljesíti az első feltételt, így 2024-ben várhatóan mindegyikre ki kell tűzni a választást. A legnagyobb kisebbség a német, 4223 regisztrált fővel, utána a roma 1905-tel, és őket követi a horvát 1186 fővel. Nemzetiségi oktatási intézménye a horvátoknak, a lengyeleknek, a németeknek és a romáknak van. 


#hájper

Az önkormányzati választási kampány már hónapok óta tart, sorra jönnek az ígéretek a kormánypártoktól. Az egyik legújabb ötlet, hogy Pécsnek is legyen „várfesztiválja”. A fideszes polgármesterjelölt-jelölt, Csizmadia Péter szerint „a visegrádi és az egri várjátékok mintájára”, de Athinay Simonról elnevezve kellene útjára indítani a „város legnagyobb, kulturális, gasztro- és utcabálját” – akár a Fényfesztivál árnyékában. A közlemény kulcsmondatát idéznem kell, ízlelgessük együtt:

„Kevesen tudják, hogy a hős pécsi várvédő vitéz vezetésével a törökök 1541-ben sikertelenül ostromolták meg a várost.” 

Na, de a várfesztivál ötletével – a nagyot mondani akaráson túl – önmagában is több probléma is van. Például az sem lehetett véletlen, hogy az előző fideszes városvezetés idején az úgynevezett Janus Hagyományőrző Fesztivállal is csupán kétszer próbálkoztak, 2015-ben és 2016-ban. Talán, egy ilyen fesztivál sikeréhez nem elég egy Dalriada koncert, illetve nem csak várfal, de vár is kéne hozzá. De erről lehet, hogy egy másik fideszes polgármesterjelölt-aspiráns többet tudna mesélni, akinek talán még lesz lehetősége szakmai titkokat megosztani a Párttal.


#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen a pécsi Dóm Kőtár egyik kapudísze látható. Az angyal egy másolat, az eredeti kőszobor a XII. századból származik és a kőtárban tekinthető meg.

A kőtár egyik kiemelt gyűjtőhelye a hazánkban fennmaradt kevés középkori és reneszánsz emléknek. A gyűjtemény alapját képező kőfaragványokra a székesegyház átépítésekor találtak rá, az 1800-as évek végén, és 125 évvel ezelőtt már a Pécsi Püspöki Múzeum Kőtárat nyitották meg

💡
A rovatot a Pécs Története Alapítvány támogatta. 

#ajánlott

Idén is Pécsen vendégeskedik a BIDF, vagyis a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. Szokás szerint az Apollóban, ezúttal orosz, ukrán, spanyol, izlandi, indiai és kínai alkotások, valamint a filmekhez kapcsolódó beszélgetések várják az társadalmi problémákra, személyes sorsokra érzékeny közönséget február 1–4. között. Teljes program, jegyvásárlás itt: apollopecs.hu/bidf2024

(Disclaimer: az egyik beszélgetésnek én leszek a moderátora.)


#gyűjtő

 • Városviták címmel indított sorozatot még tavaly az LMP-közeli Pécs Most Egyesület, pénteken (18 órától) a Nappaliban Berkecz Balázs, Mindum Károly és Keresztes László Lóránt Pécs „zöldebbé” válásáról beszélget. | FB
 • Akkuipari beruházásokról tartottak fórumot múlt pénteken ugyanitt, az Átlátszó pedig összefoglalta a lényeget. | atlatszo.hu
 • Tüke-díjat kapott idén dr. Dóczi Tamás és dr. Kiss László mellett a Pécs-Normandia Lions Club, az OMSZ helyi szervezete és a Jelenkor is. | pecsma.hu
 • Harmincéves lett a Pécsi Diagnosztikai Központ, aminek a további működése, finanszírozása körül van némi bizonytalanság: 2024-ben meg is szűnhet a „pécsi modell”. | aok.pte.hu
 • Szexi a pécsi távhő Péterffy Attila szerint, ezt Budapest MSZP-s alpolgármesterének, Tüttő Katának a KataPult (!!!) című „podcastjában” fejtette ki. | KataPult/YT
 • Pécsi (Széchenyi tér, Zsolnay-kút, tévétorony, dzsámi) és baranyai tematikájú emlékérmeket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank márciusban, amelyek névértéke 20 és 3 ezer forint lesz. | mnb.hu
 • Üzlethelyiséget és kirakatot lehet kipróbálni kedvezményes feltételekkel megint a Király utcában, de erre egy jó ötlettel kell pályázni március 8-ig. | k20kirakatpecs.hu

Tetszett a hírlevél? Segíts!

 1. Küldd tovább egy barátodnak és mondd meg neki, hogy iratkozzon fel!
 2. Oszd meg Facebookon vagy ahol szeretnéd!
 3. Segítsd a hírlevelet egyszeri támogatással, elköteleződés nélkül, akár egy jó kávé árával! » ITT

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth