#140 – Végképp törleszteni | Pénzért muzsikálni | Lassan befejezni

#140 – Végképp törleszteni | Pénzért muzsikálni | Lassan befejezni
Mi meg nem küldünk!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal nem csak az előfizetők, de az ingyenes feliratkozók és a teljes hírlevelet kapják.

Havonta csak egyszer van ez így. Ha mindig a teljes hírlevelet szeretnéd, akkor válts előfizetésre! Részletek itt.


#aszerk.

Kampányosan: „Megígértük, megcsináltuk!” Egyelőre kísérleti jelleggel, de a Mecseki Müzlin ezentúl megjelenő cikkeket már meg is lehet majd hallgatni. Sőt, podcastként is fel lehet rájuk iratkozni. Az első ilyen cikk itt érhető el, a felolvasott cikkek podcastja pedig itt. A hang kicsit robotos és nem mindig tagol jól, de kezdetnek megteszi. 

A hírleveleket ez a fejlesztés egyelőre nem érinti, de elképzelhető, hogy a későbbiekben itt is lépünk egyet a hallgatható tartalmak irányába. Ha bármilyen véleményed van erről, akkor írd meg egy válaszlevélben!

Üdv,
Ervin

U.i.: Ha zavar a túl sok politika a hírlevélben, akkor jó hírem van, már csak 24-et kell aludni a választásokig! Utána megint egészségesebb lesz a Mecseki Müzli összetétele is.


#2024

Állítólag sokan vannak, mégis nehéz megtalálni, megszólítani őket. Mi most mégis megpróbáltuk, hogy megtudjuk: szekértáborokra szakadt társadalmunkban milyen kétségei, fenntartásai, gondolatai vannak egy bizonytalan szavazónak az önkormányzati választással kapcsolatban? Bizonytalanokat keresve a Mecseki Müzli előfizetőihez, feliratkozóihoz fordultunk és a jelentkezőkkel négy rövid interjút készítettünk. A válaszadók név nélkül szerettek volna nyilatkozni, ezt tiszteletben tartottuk. A teljes cikk itt olvasható, de szerintünk ez volt a négy legfontosabb gondolat:

 1. Fontos volna, hogy egy képviselő találja meg azokat a csatornákat, amiken a legnagyobb mértékben és a leghatékonyabban el tudja érni a választópolgárokat és a városi lakosokat. Ne csak választópolgárok legyenek, akikkel a választások idején foglalkozik, hanem hogy két választás között is legyen ismerete, tudása, információja arról, hogy az emberek miről mit gondolnak.” –  Á. Sz. (50+, férfi)
 2. Nincsenek olyan óriási illúzióim a helyi önkormányzati jelöltekkel kapcsolatban, hogy bárki olyan iszonyatosan alkalmas lenne, hogy itt az érdekeimet képviselje a városban. Viszont olyan mértékű alkalmatlanságot látok a kormánypárti oldalon, hogy őszintén meglepne, ha bármit tudnának csinálni. Így nem érzem tétjét annak, hogy itt elveszne az ellenzéki vezetés.– K. A. (40+, férfi)
 3. Hozzá kell tennem, hogy bezzeg Budapest. Karácsony sokkal jobban elvitte a közbeszédet szakpolitikai témák felé. Illetve, Józsefvárosban ténylegesen arról vitáznak, hogy jó-e ez a sok fásítás, zöldítés, jó-e ez a szociális bérlakásprogram? Pécsen nem nagyon látok ilyen témákat és ügyeket, hanem tényleg ez a Fidesz, nem Fidesz; köcsög, nem köcsög, ez a törésvonal van. Ez a sajtón keresztül lejön.– B. M. (30+, férfi)  
 4. A jelöltek egy része azt mondja magáról, hogy ők civilek és az a furcsa, hogy ezt pártpolitikusok is elkezdték bizonygatni magukról. Számomra, választóként fontosabb lenne ismerni a tervüket, hogy majd a munkájuk során miképpen fogják a választókerületük tényleges civiljeit, polgárait, ott működő vállalkozásait képviselni. Hogyan fognak az igényeikre figyelni azokat közvetíteni?” – N. E. (30+, nő)

Mellár Tamás az LMP-közeli Bahírnek adott interjút, aminek a lényege az utolsó bekezdésben van. A Párbeszéd frakciójában ülő politikus abban reménykedik, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület indulásának köszönhetően létrejöhet egy „háromfős civil frakció”, ami el tudja látni az ellenőrzés és az informálás funkcióját. Az interjúban elhangzó vélemények rengeteg kérdést vetnek fel. Azt is, hogy Mellár parlamenti tapasztalatai alapján egy esetleges fideszes kétharmaddal működő városvezetést vajon hogyan tudnak majd ellenőrizni? | bahir.hu
🧡
Őri László és Nacsa Lőrinc – aki nem fideszes „humorista”, hanem KDNP-s politikus – közös „sajtótájékoztatón” jelentette be, hogy „tájékoztató” kampányt indítanak Pécsen. A téma: mUtyIháZa, GyuRcSáNy. Nagy segítség ez a magyar családoknak! | pecsiujsag.hu

#közgyűlés

A választások előtti utolsó közgyűlést végig a kampányszlogenek fűtötték. A teljes, 6 óra 45 perces közvetítést itt lehet visszanézni, az önkormányzati PécsMa szokás szerint írásban tudósított. Volt olyan kérdés, ami hatszor hangzott el egymás után, mégsem érkezett rá válasz és egy fél évtizede cipelt anyagi teherről is döntés született. Az ülés főbb pontjai:

 • Nagyobb vita és feszültség nélkül egyhangúan elfogadta a testület a 2023-as költségvetésről szóló határozatot. (előterjesztés)
 • A nap legmeghatározóbb napirendi pontja a 9,54 milliárd forint állami visszatérítendő támogatás utolsó részletének befizetéséről szóló döntés volt. Péterffy Attila pulpitusnál tartott beszéde után feszült vita kezdődött, mindezt itt lehet végignézni. A döntésről és hátteréről al #nagykötőjel rovatban írunk részletesen. (előterjesztés)
 • Elindulhat a pécsi akvapark következő tervezési szakasza, ez alapján írhat majd ki feltételes közbeszerzési eljárást a város a kivitelezésre. Ez azt jelenti, hogy a projekt előkészítése újabb szintet léphet, ezután tud majd az önkormányzat a kormányzathoz támogatásért fordulni. (előterjesztés)
 • Futsal-csarnok építésére pályázatot nyújt be az önkormányzat, a PEAC közreműködésével. A beruházás kapcsán három potenciális területre adhatták le voksaikat a pécsiek és végül a Névtelen utcai helyszínre érkezett a legtöbb szavazat. (előterjesztés)
 • A Belvárosi Általános Iskola épületszerkezeti problémáinak teljes feltárásához és a javítások tervezéséhez Kővári János indítványozott 20 millió forintot. A tankerület 18 millió forintot tud biztosítani két tartószerkezeti elem megjavítására, azonban még több ponton szükség lenne beavatkozásra. Az ÖPE politikusának javaslatát P. Horváth Tamás módosítójával fogadták el. Ennek értelmében a tényleges javítások költségeinek felosztásáról kezdeményezzen egyeztetéseket az önkormányzat mint tulajdonos a tankerülttel mint fenntartóval. (előterjesztés)
 • Önerőből finanszírozott útépítésre bruttó 273 millió forintot szavazott meg a közgyűlés. Az Üszögi út – Palahegy utca kereszteződésében a Warema Sun Shading Systems Hungary Kft. telephelyének fejlesztését segíti a város: jelzőlámpával biztosított gyalogátkelőhelyet és buszmegállót építenek a keretből, ennek a kivitelezésére közbeszerzést ír ki a város. (előterjesztés)

Kampányka

Indulatos vitát hozott, hogy a Pécs Jövője-MSZP frakcióhoz tartozó Csaba István és az ÖPE-KDNP-t képviselő Kővári János is benyújtotta saját békepárti nyilatkozatát. Csak úgy röpködött a háborúpárti jelző, de tény, hogy végül Csaba István nyilatkozatát fogadták el, és így nem a Kővári-féle fideszes-oroszbarát narratívára nyomott igent a városvezetés.

Ennél is pontosabb képet a politikai helyzetről Csizmadia Péter reakciója. Hat képviselő, azaz Kunszt Márta, Horváth Tamás, Sajgó György, Ágoston Andrea, Auth István és Csaba István egymás után tették fel kérdéseiket a Fidesz polgármester-jelöltjének. Csizmadia a buszbotrány idején a gazdasági és ellenőrzési bizottság elnöke volt, így a felelősségéről és a Volvo-beszerzés támogatásáról kérdezték. A jelölt bár egyszer sem adott választ, de változatos módon kritizálta a többi képviselőt, a jelenlegi városvezetést és azt hangoztatta, hogy ez az egész egy „aljas lejárató kampány” ellene. A teljes jelenetet itt lehet visszanézni.

A következő közgyűlésre már az önkormányzati választás után, június 25-én kerül sor.


A Mecseki Müzlit most teljesen ingyenes, de a működéshez előfizetőkre, támogatókra van szükségünk. Ha tetszik, amit olvasol, még többet szeretnél, akkor segíts!

ELŐFIZETEK!

#nagykötőjel

– PÁVAHITEL: A keddi közgyűlés vitathatatlan fénypontja az a jelenet volt, amikor Péterffy Attila élő adásban, a városháza ülésterméből utalt el 1,75 milliárd forintot. Ez volt az utolsó törlesztőrészlete a fideszes városvezetés idején felvett 9,54 milliárd forintos kölcsönnek. 

Miért fontos ez? 2019 óta minden évben 1-1,75 milliárd forintot kellett kigazdálkodni és visszafizetni a központi költségvetésbe. Ezentúl Pécs városa szabadabban gazdálkodhat, és nem csak a kötelezettség megszűnése miatt, de azért is, mert a „csődbiztosok” sem maradnak a városházán. Illetve nem egészen, mert a Magyar Államkincstár szakmai tanácsaira továbbra is igényt tartana a város, csak ennek a keretei nem ismertek még. Az újabb eladósodás megakadályozása érdekében pedig még februárban az ellenzéki városvezetés egy olyan határozatot fogadott el, ami megtiltja, hogy működési hitelt vehessen fel az önkormányzat, illetve a hozzá tartozó cégek, intézmények.  

🎤
A keddi performanszokhoz kapcsolódva – és túltolva – Péterffyék a „függetlenség napja” címszóval kezdték el hirdetni a Quimby pénteki, ingyenes koncertjét. Erről a csöpp kis aktuálpolitikai gellerről csak szerdán értesült a zenekar, érthető, hogy nem tetszett nekik. Legközelebb Kaczor Ferit kell felkérni, hogy hozza a Polgármester című slágerét, biztos nem problémázna ennyit! | telex.hu

#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Lehet, hogy valakinek meglepő, de a fotón egy Nyalóka-részlet látható. Ugyanis a  MÁV területei igazgatóságának udvarában elhelyezett, és 2013-ban teljesen felújított, MÁV 22-es sorozatú gőzmozdonyának beceneve a Nyalóka. A mellékvonalak forgalmát biztosító mozdony teljesítménye 290 LE, sebessége 65 km/h volt. 1928-tól 1940-ig gyártották hazánkban, összesen 148 db készült a MÁV megrendelésére, továbbá 13 db a Jugoszláv Államvasutak részére.

📸
A rovatot a Pécs Története Alapítvány támogatta.

#ajánlott

– A geometrikus, konstruktív üvegművészet magyarországi jeles képviselőjének, Botos Péternek az alkotásaiból nyílik kiállítás péntek 17 órakor a Nick Galériában (Széchenyi tér/Király utca). Gondosan csiszolt, egymással összekapcsolt színmezők, transzparens idomok. Köszöntő: Kalmár Lajos, fotóművész. | Nick/FB

– Óriástök-nevelő bajnokságot hirdet idén is a Donátusi Baráti Kör, nevezni május 18-án és 25-én lehet. Eredményhirdetés októberben, a főnyeremény egy kerámia grill. | facebook.com

PécsLit Kölyök címen új gyerekirodalmi minifesztivál mutatkozik be szombaton (máj.18.) a Tudásközpontban. A sztárvendégek között Varró Dániellel és Kertész Erzsivel. Nem meglepő módon az őszi PécsLit kistestvéréről van szó, így talán az sem meglepő, hogy a személyi átfedéseknek köszönhetően az eseményhez délutáni, már felnőtteknek szóló program is kapcsolódik. A Bertók-pódium sorozat ezúttal dupla könyvbemutatóval jelentkezik 17 órától.

– Az új Quimby valójában már évek óta a Carson Coma, akik viszont szombaton lépnek fel Pécsen, a Káptalan Kert nyitóhétvégéjén. Annyiban is eltérnék még a Quimbytől, hogy kevésbé tartanak a politikai véleménynyilvánítástól. | CC/FB


#gyűjtő

 • Halott Pénz, Mehringer, Burzsoá Nyugdíjasok  – pécsi zenékről szólt a Partizán szerda reggeli adása. De szóba került a beletörődésipar is. | Partizán/YT
 • Átvilágítások: miért nem sikerült az elszámoltatás úgy, ahogy azt tervezték. Spoiler: a főátvilágító szerint nagyrészt a hatóságokon múlt. | szabadpecs.hu
 • Átadták a Diana téri piacot, múlt pénteken már vásárolni is lehetett a zöldségesektől. | pecsma.hu
 • Háromnapos hétvége jön, a buszok máshogy közlekednek majd. Így. | tukebusz.hu
 • Ideiglenesen megváltozik a forgalmi rend a Tettye utcában mivel a párhuzamos Vince utcát felújítják. Hónapokig. | biokom.hu

Tetszett a hírlevél? Segíts!

 • Küldd tovább egy barátodnak és mondd meg neki, hogy iratkozzon fel!
 • Oszd meg Facebookon vagy ahol szeretnéd!
 • Segítsd a hírlevelet egyszeri támogatással, elköteleződés nélkül, akár egy jó kávé árával! Itt.
 • Idáig elolvastad? Ez bizony három hónapos, titkos kedvezményt ér! Itt.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth
Nem szeretném, ha a Fidesz visszajönne, de… – biztosan szavazó pécsi bizonytalanokat kérdeztünk

Nem szeretném, ha a Fidesz visszajönne, de… – biztosan szavazó pécsi bizonytalanokat kérdeztünk

Állítólag sokan vannak, mégis nehéz őket megtalálni, megszólítani. Mi most mégis megpróbáltuk, hogy megtudjuk: szekértáborokra szakadt társadalmunkban milyen kétségei, fenntartásai, gondolatai vannak egy bizonytalan szavazónak az önkormányzati választással kapcsolatban? Múlt héten a Mecseki Müzli előfizetőihez és feliratkozóihoz fordultunk és a jelentkezőkkel négy miniinterjút készítettünk. A válaszadóink név nélkül szerettek volna

By mecseki müzli