#31 – Kibeszavazás | Lenemleplezés | Felseújítás

#31 – Kibeszavazás | Lenemleplezés | Felseújítás
Minden lehetőségre meg kell próbálni felkészülni...

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten a támogató tagok, az előfizetők és a feliratkozók is ugyanazt a hírlevelet kapják.


#aszerk.

Nagyon gondolkodtam, hogy bekopipésztelem ide a múlt heti köszöntőmet, mert amit leírtam talán még aktuálisabb és még érthetőbb a választási eredmények tükrében. Illetve, nem is az eredményt, hanem a szavazatszámlálók kissé orientalista, rácsodálkozó beszámolóit megemésztve érthető igazán, hogy miről és miért írtam.

Mindenesetre, pont ezekből a beszámolókból látszik az is, hogy erre az eredményre senki nem lehet büszke. Az ellenzék sem, de a Fidesz még annyira sem. Ennek, egy ilyen mértékű győzelemnek/vereségnek az ára/tanulsága borzalmas. Nyilván megvan és meg is lesz minderre – mint mindenre – a kormánypárti spin, ami a gépezetet könnyedén figyelmen kívül hagyja.

De vitathatatlan, hogy a gépezet teljesen kész, és demokratikus út visszafelé nincs, amíg van hozzá üzemanyag. Vagyis, amíg minden társadalmi rétegben kellő mennyiségű szavazót tudnak egy-egy testre szabott üzenettel (ígérettel, hazugsággal, megvesztegetéssel, a biztonság illúziójával, stb.) megszólítani, addig működni fog. Legfeljebb kicsit állítgatni kell. Nincsenek illúzióim, tudom, ha csak rajtuk múlik, akkor hogyan hangolják majd most a gépezetet. Merre van az az előre.

Ez nyilván azt is mutatja – nem is került véka alá rejtésre –, hogy ki ne számítson semmi jóra. Még le nem rabolt szektorok, civilek, önkormányzatiság, média – a béke jegyében folytatott háború folytatódik. Ha majd mindez ennek a hírlevélnek a jövőjét is érinti, akkor szólni fogok.

Üdv,
Ervin

Nagyon jó társaságba kerültem egy cikk erejéig. A magyar médiahelyzetről, leginkább a Partizánra koncentrálva közölt hosszú cikket még múlt csütörtökön a Szabad Európa, benne néhány bekezdéssel a mecseki müzliről. | RFE/RL (angolul)

#nagykötőjel

AKTIVIZMUS: Már nem szabálysértési, hanem büntetőeljárás folyik Heindl Péter, pécsi aktivista ellen, aki jó ideje írja át a kormányzati plakátokat a városban. (Amiknek egy része gyakorlatilag kint sem lehetett volna.) „A célom továbbra is az, hogy hazai bíróság, vagy ha az nem jön össze, jogorvoslat folytán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága mondja ki, hogy az államnak a pártok versenyébe való beavatkozása törvénytelen és aláássa a szabad választás intézményét" – írta a sajtónak eljuttatott közleményében a jogász.

AKVARIZMUS: Korábban úgy tűnt, hogy a pécsi önkormányzat besegíthet az orfűi fürdő megnyitásába, de a városháza közleménye szerint megvizsgálták a lehetőségeket és rövid távon nem tudnak erre áldozni. A teljes felújítás csaknem 200 millió forintba, míg a részleges nyitás is csaknem százmillióba kerülne. Mivel az új NER-közeli tulajdonosok az élményfürdő teljes rekonstrukcióját és bővítését tervezik (némi kormányzati támogatásban bízva), ezért az ideiglenes, alig egy-két évre szóló felújítás felesleges lenne, így a nehéz gazdasági helyzetben lévő pécsi önkormányzat – az orfűi önkormányzattal egyetértésben – nem támogatja a park ideiglenes újranyitását. A megnyitás költségei egyébként azért lennének ilyen magasak, mert a 2020-as és a 2021-es szezonban nem nyitott ki strand, a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az orfűi önkormányzatot is meglepve az elárverezés mellett döntött, és így az alapvető karbantartási munkákat sem végezte el senki.

A helyi Fidesz rögtön felajánlotta a segítségét az ügyben, de nem érdemes a közleményben választás utáni szerénységet keresni. | bama.hu

- JOGHARMONIZMUS: A köztársasági elnöki kegyelemben részesített pécsi tanár, Jancsula Dezső ügyében közleményt adott ki a Pécsi Törvényszék elnöke. A személyi szabadság megsértésének bűntette miatt indított büntetőügy kapcsán azt írja, hogy ha az eljárási kegyelem következtében megszűnik az eljárás, akkor ugyan bűnésség megállapítására, felmentésre nem kerülhet sor, „azonban ez nem jelenti azt, hogy a Pécsi Járásbíróság korábbi eljárása a büntetőeljárási törvény, vagy egyéb jogszabály megsértésével zajlott volna". Azt is hozzáteszi, hogy az ügyészség benyújtott vádirata alapján, a törvényi rendelkezések megfelelő alkalmazásával hozta meg a bíróság tárgyaláson kívül, büntetővégzéssel marasztaló döntését, amelyet a rendelkezésre álló bizonyítékok, különösen a cselekményt rögzítő videófelvétel alapozott meg. Tldr; a bíróság mindent jól csinált, az elnöki kegyelem pedig nem jelenti azt, hogy nem történt bűncselekmény.


#2022

- IZGIVOLT: Rengeteg országos elemzést olvashattunk, a helyi adatokat nem is elemezném ki. Innen is csak a lényeget emelem ki: az ellenzéki összefogás ellenére (vagy miatt) Mellár Tamás egyelőre 1000 szavazattal kevesebbet gyűjtött be mint négy éve, amikor függetlenként indult. Úgy tűnik, így is nyerni tud. Nem úgy, mint Szakács László, aki összefogásos ellenzékiként egyelőre 10 000-rel kevesebbet, mint amennyit négy évvel ezelőtt az ellenzéki indulók összesen.

És ugyan véglegesnek tűnik, de elméleti esély szombatig még mindig van arra, hogy mindkét pécsi szavazókerületben megváltozzon a most látható állás. Ugyanis választókerületenként egy-egy kijelölt szavazókörben, a leadott szavazatokhoz még hozzáöntik a külföldi képviseleteken regisztrált szavazók és az átjelentkezett belföldi szavazók voksait.

Baranya 1-ben, ahol egyelőre 255 szavazattal Mellár Tamás vezet Kővári Jánossal szemben, még összesen 3255 szavazatot kell kiértékelni (504 helyben leadott, 1884 átjelentkezett belföldi, 867 külföldi képviseleten regisztrált) a 48-as pécsi szavazókörben. És, bár a jelek inkább Mellár Tamásnak biztatóak, itt még azért izgulhatnak a jelöltek, hiszen a szavazatok 53%-ával már Kővári nyerhet.

Nem úgy, mint Baranya 02-ben, ahol Hoppál Péter 2276 szavazattal magabiztosan vezet Szakács Lászlóval szemben, és csak 2772 szavazatot (444 helyben leadott, 1603 átjelentkezett belföldi, 725 külföldi képviseleten regisztrált) kell még megszámolni a 69-es pécsi szavazókörben. Azaz Szakácsnak a szavazatok kb. 90%-át kellene begyűjteni, amire tényleg csak elméleti esély van.

A témában szombatig olvasgassuk még a tényellenőrzésen átesett fideszes sajtóközelményeket. | PécsMa
Meglepő, de volt olyan falu, ahol ellenzéki képviselőjelölt gyűjtötte be a szavazatok többségét. De, hogy ez a falu miért pont Keszü, egyelőre számomra is rejtély. | 444.hu

– DUGÓGATE2: A sok választási hír között talán egy kicsit elveszett, de kár lenne nem kiemelni, hogy a túlnyomóan fideszes delegáltakból álló Nemzeti Választási Bizottság 500 ezer forintról 20 ezer forintra mérsékelte a Hoppál Péter kábelhúzogatós akciójáért járó bírságot. Az indoklásban két dolgot emeltek ki: korábban, ebben a kampányban még nem marasztalták el Hoppált és túlzó volt a maximálisan kiszabható összeg felét megállapító büntetés.

Érdekesség még, hogy az MTI a döntésről szóló hírben ezt írta: „Az NVB többsége ugyanis megszavazta, hogy 20 ezer forintra mérsékeljék a jelöltre kiszabott bírságot." Míg a határozatban ez szerepel: „A Nemzeti Választási Bizottság dr. Hoppál Péter Tamás (a továbbiakban: Beadványozó) egyéni képviselőjelölt által benyújtott fellebbezés tárgyában – 7 igen és 7 nem szavazattal – meghozta a következő határozatot".

A képviselő azóta is „running gag"-ként kezeli a jogsértését.

MERRE: Árulkodó az is, hogy a kormányváltás mellett nyíltan kiálló Péterffy Attila hétfőn egy Facebook-bejegyzésben gratulált a két nyertes(nek tűnő) jelöltnek. „Azt várom el tőlük, hogy majdani esküjükhöz híven politikai meggyőződésüktől és párthovatartozásuktól függetlenül mindenek felett a pécsiek érdekeit szolgálják. Ehhez eredményes és sikeres munkát kívánok nekik" – írta Pécs polgármestere. A gratuláció nem sokáig maradt viszonzatlan. Kedd reggel, egy sommás bejegyzésben Hoppál Péter Márki-Zay Pétert és Pécs polgármesterét is politikai hullának nevezte.


#csak1kérdés

Bár nem voltak egyenlőek a feltételek a választás technikailag rendben zajlott az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója által még hétfőn közzétett jelentés szerint. Jogszabályi hiányosságokra, nem azonos médiaviszonyokra, sérülő szavazategyenlőségre, nyomásgyakorlásra, szavazatvásárlásra, megfélemlítésre, konstruktív viták hiányára, állami erőforrásokkal való visszaélésre hívták fel a figyelmet. Kíváncsi voltam, hogy hogyan látta a megfigyelők munkáját egy magyar kísérőjük, így Mester Zoltánt, az Emberség Erejével Alapítvány (EEA) kommunikációs vezetőjét kérdeztem.

Miért jelentkeztél segítőnek a megfigyelőkhöz?
Egyrészt volt bennem kötelességtudat, mert mi is a teljeskörű EBESZ missziót kérő civilszervezetek között voltunk. Amire korábban európai uniós országok közül csak Bulgária esetében volt példa. Másrészt nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan zajlik egy ilyen megfigyelés. Ráadásul, így olyasmibe is bele lehet látni, amibe szavazatszámlálóként például nem. És egy kicsit nagyobb vállalás is, összesen 4 nap. Az EEA-tól ráadásul idén majdnem mindenki elment szavazatokat számolni, 2018-ban csak én. Ráadásul olyan városi kört kaptam volna, amire könnyebb volt mást találni, így inkább a megfigyelők segítését vállaltam.

Ormánságtól Sásdig jártuk a megyét, mindenhol legalább fél órát töltöttünk. A jelentést teljesen helytállónak érzem, a technikai lebonyolítás valóban precíz volt, nem voltak nagyon kirívó szabálytalanságok. Voltak csalásra (például buszoztatásra) utaló nyomok, de nem tapasztaltuk meg. Az igazi csalás szerintem nem az urnáknál történik. Általában nyitottak voltak a szavazatszámláló bizottságok, és ezzel kapcsolatban pozitív tapasztalat volt ez a külföldieknek. Volt olyan megfigyelő is, aki nem csak a technikai lebonyolítást dicsérte, de az utakat, a falvakat is. Aztán kiderült persze, hogy például Kirgizisztán, Tadzsikisztán volt a viszonyítási alap. A parlamenti választással kapcsolatban nem is igazán tudtak komoly következtetéseket levonni és arra is kényesen ügyeltek, hogy a megfigyeléseikben ne legyen szubjektivitás. Amit egyáltalán nem értettek, az a népszavazás. Leginkább azt nem értették, hogy állami plakátok, hogyan hordozhatnak ennyire pártpolitikai üzenetet. És persze azt, hogy ezek a kérdések hogyan juthattak el egyáltalán egy népszavazásig.


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Új köztéri szoborral gyarapodik Pécs, amit a befogadó PTE Általános Orvostudományi Kara egyelőre nem vert nagydobra. A nemrég elkészült elméleti oktatási tömb melletti parkban állították fel néhány hete Borbás Dorka Covid-szobrát, ami egyelőre le van takarva. Bár a sajtóban már több cikk és fotó is megjelent róla, egyelőre túl sok információt a kérdéseimre sem árult el a szobor hátteréről az ÁOK. Azt sem, hogy a Ferenczy Noémi-díjas üvegművész hetedik köztéri üvegszobra, a már egy éve elkészült alkotás, hogyan került végül „hosszas keresés után méltó helyére". Azt viszont igen, hogy a nemrég lezárult átadási és megtekintési szezonon kívül, valamikor április végén lesz a hivatalos avatás. Akkor válaszolnak a kérdéseimre is, és többet tudhatunk majd meg „a klasszikus értékrendet a családból" hozó művész alkotásáról.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

Frankofón Filmnapok már 12. alkalommal az Apolló Moziban. Azaz három nap alatt (április 8–10.) kilenc francia és francia-kötődésű filmet vetítenek, szombaton éjszakába nyúlóan. | Apolló Pécs


#gyűjtő

  • Felelős gasztrohős díjat kapott a reggeli, amihez innen is gratulálok, mert megérdemlik! | streetkitchen.hu
  • Lakossági nyílt nap lesz a hamarosan elkészülő, új pécsi vásárcsarnokban április 9-én, szombaton, amire előzetesen regisztrálni kell. | pecsivasarcsarnok.hu
  • Tanulói, hallgatói díjat hirdetett meg a pécsi önkormányzat, amivel kiemelkedő közép-, vagy felsőokatási teljesítményeket ismernek el és jutalmaznak majd. | gov.pecs.hu
  • Adományokat gyűjt továbbra is az önkormányzat az ukrajnai menekültek számára, minden gyakorlati infó egy helyen. | pecsma.hu
  • Civil kurázsit ismert el idén is az Emberség Erejével Alapítvány az Emberség-díjjal, amit ezúttal a Jó szatyor kezdeményezés és Híves-Varga Aranka, a PTE Neveléstudományi Intézetének vezetője és a Romológia és Nevelésszociológia Tanszék docense kapott. | pecsma.hu
  • Lement a választás, szóval már nem volt akadálya a polgármester és a püspök közös sajtótájékoztatójának (ennek hátteréről múlt héten írtam), és bejelentették a Városi keresztutat, ami április 9-én lesz. Dicsértessék! | pecsiegyhazmegye.hu
  • Kiemelt figyelmet szentel a közterület-felügyelet a kutyatartás szabályainak, a közterületi szeszesital-fogyasztásnak, a köztisztaságnak, a parkolásnak és a behajtási engedélyeknek áprilisban. | bahir.hu
  • Egyre inkább rossz stratégiának tűnik, hogy az előző városvezetés zűrös ügyeiből többet is a kampányhajrára időzítettek, de azért ne feledkezzünk meg arról, hogy még mindig vannak ki-kidőlő csontvázak és le nem zárt ügyek. Például a Zsolnay. | pecsma.hu

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth