#35 – Hangos müzli | Repülő őrszem | Váratlan meghívás

#35 – Hangos müzli | Repülő őrszem | Váratlan meghívás
Ez már tényleg egy running gag 

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten a feliratkozók, az előfizetők és a támogató tagok is a teljes hírlevelet kapják


#aszerk.

Szolgálati közlemény: lett podcast. Egyelőre kísérleti jelleggel, még nem is érhető el minden alkalmazásban, szolgáltatónál. Várom a visszajelzéseiteket, jobbító szándékú kritikáitokat. Nyilván figyelni fogom a statisztikákat, abból úgyis kiderül majd, hogy van-e igény hírháttér jellegű, viszonylag rövid (max. 20 perc), és viszonylag rendszeresen jelentkező adásokra. Amiket bárki szabadon meghallgathat, viszont az enyhén szerkesztett átirat csak előfizetőknek és támogató tagoknak érhető el. Itt.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

ZSARUDRÓN: Nyilván a nyelvhasználatból is sejthető, hogy nem valami disztópiáról szóló irodalmi műből, hanem a police.hu-ról idézem: „a szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében Baranyában is bevezették azt a módszert, amelynek során drónnal ellenőrzik a közlekedőket.”

Szerintem a tanulság ne az legyen, hogy a büntetések elkerülése érdekében a levegőben repkedő drónokra figyelünk vezetés közben, inkább tartsuk be a szabályokat. A rendőrség szerint egyébként egy nap alatt 14 járművezetőnek összesen 700 000 forint közigazgatási bírságot szabtak ki, amelyhez a sofőrök nyolc büntetőpontot is szereztek. Három esetben pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek a rendőrök.

🚨
A drónos-rendőrségi mizériát nyilván lehet fokozni, Kína természetesen ebben is előttünk jár. Április elején, Sanghajban a hatóságok röpködő, megafonként használt drónokkal igyekeztek betartatni a fogyóban lévő ellátmányuk miatt tiltakozni próbáló lakosokkal a rendkívül szigorú covid-előírásokat. „Irányítsd lelked szabadságvágyát" – harsogták többek között.

KESZTYŰPARK: Új közparkot avatnak pénteken délután 5 órától a Vince utcában. A néhai kesztyűgyár irodaépülete mögötti elhanyagolt zöldfelületet egy közeli cég munkatársa, Illés Zoltán kezdte el rendbe tenni, a törekvést pedig felkarolta a városvezetés. Sőt, a Pintér János parkmegújítási programba is bekerült a terület, amit Hamerli Jánosról, a kesztyűgyár alapítójáról, tímármesterről neveztek el. A terület rendbetételében részt vesz a Pöttyös Macska Egyesület is, ők egy nagyméretű falfestménnyel is beszálltak a projektbe.

🌳
Új parkokra, még több és okosan telepített zöldfelületre mindenképpen szükség van Pécsen is, ezzel ugyanis életeket lehetne menteni (#13). A WHO konkrét ajánlása: olyan helyen jó lakni, aminek a 300 méteres körzetében legalább fél hektárnyi zöld terület található. Tavaly ezzel kapcsolatban meg is jelent egy tanulmány, amiben a 100 ezer főnél több lakosú európai városokat vizsgálták. Pécs elég rosszul szerepelt, a 16. legrosszabb helyen végzett, a 866 vizsgált városból.

ÚJULGATÁS: A Széchenyi téren több szégyenfoltot, elhanyagolt épületet is találni, ezek közül most úgy tűnik, hogy egyre tényleg lesz megoldás. Az persze a pályázati azonosítóból is rögtön látszik, hogy még évekkel ezelőtt nyert európai uniós pénzeket a város a több mint egy évtizede elhagyatott régészeti múzeum felújítására. A folyamatos építőipari drágulás miatt a projektet többször át kellett tervezni (gyakorlatilag el sem indult a projekt), és az erről szóló közbeszerzéseket újra ki kellett írni, és csak tavaly lehetett a kivitelezésre eredményt hirdetni. A bíráló bizottság szerint a Strabag nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot, így május 2-ától ők dolgozhatnak az épületen, míg például az előző városvezetés nagy kedvence a B Build&Trade – bár pályázott – ezúttal lemaradt. Az 1,3 milliárd forintos projekt részleteiről a városháza adott ki közleményt, de a legérdekesebb része, hogy az átalakítással egy olyan kávézó is létrejön az épületben, amit a múzeumi nyitvatartási időn kívül is lehet hasznosítani. Dante feeling?


#csak1kérdés

Pécset is közvetlenül támogatja az Európai Bizottság egy kísérleti programban, amelynek célja, hogy a kiválasztott városok mások által is alkalmazható klímasemlegességi terveket dolgozzanak ki. Ezeket pedig a helyi szereplők bevonásával készült klímaszerződésekbe kell foglalni. A 360 millió eurós keretösszeg nem konkrét beruházásokra, hanem stratégiák, tervek kidolgozására és szemléletformálásra fordítható. Magyarországról még Budapest és Miskolc pályázatát válogatták be, így három ellenzéki vezetésű város lehet a „küldetés” hazai nagykövete. Arról, hogy ennek lehet-e politikai üzenete Pálné Kovács Ilonát, KRTK Regionális Kutatások Intézetének kutató professzorát, a PTE egyetemi tanárát kérdeztem.

Mi ennek a közvetlen támogatásnak a jelentősége?

Maga a döntés nem annyira meglepő és nem is annyira rendkívüli, de kétségtelen, hogy szimbolikus és politikai üzenete is van.

Mindig is voltak „Brüsszelnek”, az Európai Bizottságnak olyan programjai, ahol közvetlenül osztottak szét forrásokat. Ezek általában speciális, európai léptékű döntéshozást igénylő, innovatív megoldásokat kereső projektek. Például a felsőoktatás, a kultúra területén most is vannak ilyenek. Az elfogadásakor azt is lehetett tudni, hogy az európai Green Dealnél, amihez ez a projekt is kapcsolódik, a bizottságnak közvetlen végrehajtó szerepe lesz és ehhez forrásokat is tud rendelni.

A főszabály viszont az, hogy a strukturális alapok szétosztása, a nemzeti kormányok, illetve ideális esetben helyi, regionális szereplők, önkormányzatok, fejlesztési tanácsok hatásköre. Magyarországon azonban a helyi döntéshozóknak gyakorlatilag nincs hozzáférése a kormányzati elosztáshoz. A 2000-es évektől ez a fő szabály, az EU intézményei a tervezésben és ellenőrzésben kaptak szerepet. Ezért is voltam korábban szkeptikus az ellenzéki városvezetők szándékával kapcsolatban, hogy a kormányt megkerülve juthassanak fejlesztési forrásokhoz. Ez a program inkább kivétel az általános modellhez képest, és nagyságrendileg nem olyan jelentős. A rendszer egésze azonban nem változott.

Van politikai bukéja Budapest, Pécs, Miskolc kiválasztásának, hozzátéve, hogy ehhez azért jó pályázatokat is kellett benyújtani. De a jogállamisági mechanizmus elindítása, a korrupciós problémák tükrében most könnyebben elképzelhető, hogy változni fog a rendszer, és nagyobb európai uniós alapokra közvetlenül is tudnak majd pályázni például a városok is. Ehhez a változáshoz azonban nem elég az Európai Bizottság, hanem a tagállamok hozzájárulása is kell.

A #csak1kérdés alapját adó teljes beszélgetés itt hallgatható meg.


#hájper

RSVP: A fideszes médiauniverzum évente 130 milliárd forint közpénzből fenntartott csatahajója, vagyis az MTVA, egy új műfaj meghonosításán dolgozik. A hirado.hu-n listákat közölnek, hogy adott időszakban melyik ellenzéki politikust hívták meg a hírműsoraikba, és az mit válaszolt. Mindezt érdekes módon a parlamenti választások után, és nem előtt teszik. Még komikusabbá teszi az egészet a szöveg végén szereplő mondat: „A közölt adatok írásos dokumentumokkal bizonyíthatók." Mintha nekik bármit is bizonyítaniuk kellene, ahhoz, hogy leírhassák, elmondhassák!

Mindenestre az egyik friss közlésükből az derül ki, hogy Péterffy Attilának, Pécs polgármesterének a megjelenésére is számítani lehet, méghozzá június 2-án. A városházi sajtómunkatársak szerint ilyenre korábban nem volt példa, azaz megyei jogú város polgármestereként, az elmúlt 2,5 évben még nem hívták Pécs polgármesterét adásba, szóval: Save the date!


#ingyenreklám

Nemrég carbonarát kértem az egyik pécsi, (mostantól csak) olaszos étteremben. Nyilván az én vétkem, de valóban nem kérdeztem rá, hogy mennyire autentikus a fogás? Jóhiszemű voltam, na. Tejszínnel dúsított, koagulált (értsd: rántottába forduló) szószt és a kelleténél jóval vastagabb, enyhén túlfőtt tésztát kaptam, majdnem 3000 forintért. A szalonna mondjuk rendben volt, viszont az összhatás kiábrándító – és a gyomornak is megterhelő.

Szóval, egy ilyen többnapos frusztrációtól vezérelten tértem be a Király utcai Azzurába, ami az elmúlt években stabilan hozta az autentikus carbonara-élményt. És szerencsére most is.

A fogás viszonylag gyorsan érkezik, de tányérnak nem ezt választottam volna. A tojás hibátlan emulzióként, nem túlkészítve vonja be a fogkemény tésztát. Sajt sincs lespórolva, szóval már ránézésre is visszaadja az ember hitét. A szalonna bőven elégséges, és pont úgy ropog, ahogy szeretem.

Na igen. Az ár itt is megvan, ugyanis a tészta és fél liter szóda kombóra már 3690 Ft-ot (mondjuk < 10 EUR!) fizettem. Úristen, mondhatnánk, ha nem sejtenénk, hogy kb. egy ezres lesz a simalángos idén a Balatonon, ami márpedig a gasztronómiai infláció egyetlen értelmezhető mértékegysége kishazánkban.

Evés közben még az is felmerül bennem, hogy itt van egyedül a városban olyan carbonara, ami Olaszországban – a YouGov reprezentatív felmérése szerint – is széleskörűen elfogadható lenne? Írd meg válaszlevélben, hogy hol csinálják még tisztességesen Pécsen!

🍷
Pécs bora választással egybekötött közönségkóstoló lesz a Zsolnay-negyedben péntek délután háromtól. Sajnos nem tudok rá elmenni, azt se tudom, ki nevezett, szóval teljesen vakon tippelve mondom, hogy ezekre a befutó pincészetekre lehet számítani: Planina (vörös), Szabó (fehér), Belward (rozé) Hárs (édes). Ne legyen igazam! A belépő egyébként 4990 Ft.

#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Az e heti rejtvény megfejtése egyszerre nehéz, és banális: az egyik legpécsibb helyen, a vásártér zsibi részén készült a kép. Ezekkel a rögzített táblákkal jelölik az árusítóhelyeket. Ahogy egy tanult kollégám egy másnapos (még kicsit talán ittas) vásározás alkalmával megjegyezte: itt bizony néha nehéz eldönteni, hogy hol ér véget az áru és honnan indul a fövenyes.

Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#ajánlott

Vágvölgyi B. András Greed c. regényének pécsi bemutatója május 12-én 19 órakor lesz az Apolló Moziban. Először idézetek láthatóak majd a regényhez kötődő, annak kiindulópontjául szolgáló GREED (Mohóság, Gyilkos arany, 1924) című Erich von Stroheim filmből melyet Darvas Kristóf élő zongorázása kísér, majd a szerzővel Keresztesi József író/kritikus beszélget. Az esemény ingyenesen látogatható, de előzetes helyfoglaláshoz kötött. | apollopecs.hu


#köz.ügy

Idén már negyedik alkalommal lesz Élő Adás Pécsen, ami egy különleges adománygyűjtő program. És nem azért, mert hibrid verzióban (online+a Reggeliben) lehet részt venni rajta, hanem a koncepció miatt. A szervezők által kiválasztott kezdeményezések és a potenciális támogatók között közvetlen kapcsolat alakulhat ki. Május 18-án három projekt várja az adományokat: Jó Szatyor, Élménytár, Anyautam. | pecsikozossegialapitvany.hu

💲
Tudtad, hogy a mecseki müzli előfizetésekből, támogató tagságokból származó bevételeinek 10%-át az idei évben a Pécsi Közösségi Alapítványnak utalom tovább? 

#idézett

A mi társadalmi körünkben ügyvédnek lenni óriási dolog. Nem éreztem magam képesnek arra, hogy elvégezzem a jogi egyetemet.

dr. Mitrovics Zoltán, Alsószentmártonból származó jogász, a PTE óraadója | univpecs.com


#gyűjtő

  • Szezont nyitott a mecseki kisvasút is: május 1-től már minden nap 10 és 18 óra között közlekednek a szerelvényei. | pecsiujsag.hu
  • Szkeptikus voltam eleinte ezzel a sorozattal kapcsolatban, de egyre inkább úgy érzem, hogy van helye az önkormányzati fakenews vadászatnak. | pecsma.hu
  • Közlekedésről szól majd elsősorban a május 10-én, kedden délután 17 órakor kezdődő közmeghallgatás az Apáczai Művelődési Ház színháztermében (Apáczai körtér 1/D). De utána bármilyen közügyet fel lehet hozni. | pecs.hu
  • Három lehetőség, (elvileg) egy szavazat. A pécsiek dönthetnek (elvileg), hogy mi legyen a város szlogenje.| pecs.hu
  • Elhunyt dr. Koltai Dénes, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának emeritus professzora, volt rektorhelyettes. | pte.hu
  • Emlékművet állítana a városvezetés Jandó Lászlónak, a nemrég, hirtelen elhunyt virágárusnak, ezért adománygyűjtést indítottak. | szabadpecs.hu
  • Hiábavalónak tűnik a varjak elleni küzdelem: a költési szezonon kívüli, egyébként engedélyköteles fészekleverések ellenére is tovább nő az állomány Pécsen. | pecsma.hu
  • Ismét forgalmi változás lesz Kertváros egyik legforgalmasabb körforgalmánál, ezúttal május 9-től, várhatóan két hétig, ugyanis új útburkolatot kap a Keszüi út, a Megyeri út és a Nagy Imre út kereszteződése. | tettyeforrashaz.hu
  • Hagyományos tavaszi növényvásár lesz a pénteken (május 6.) a Kossuth téren, a városüzemeltetési társaság főként fás szárú és mediterrán fagytűrő növényekkel készül. | biokom.hu

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!