#74 – Pénzes ügyek | Sérelmi díjak | Össze férhetetlenségek

#74 – Pénzes ügyek | Sérelmi díjak | Össze férhetetlenségek
Szerencsére ez nem az! Szerencsére ez nem az! Szerencsére ez nem az!

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.

Nincs ez mindig így! Mindig a teljes hírlevelet szeretnéd? Válts előfizetésre!


#aszerk.

Sok újdonságot nem tartalmazó, viszont mégiscsak remek gyorstalpaló jelent meg a pécsi EKF-ről a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Főváros évad kapcsán. Nem igazán tudnék a megszólalókkal vitatkozni. Egy apró kiegészítést csak tennék a cikkhez, mert egészen felháborító, hogy az interneten alig van nyoma a 2010-es évadnak. Leginkább azért, mert a központi weboldal releváns tartalmai egész egyszerűen eltűntek. Az enyészet folyamata az archive.org mentéseiből valamelyest rekonstuálható: a legnagyobb krach éppen 10 éve, valamikor 2013-ban következhetett be. Kár, hogy nem volt felelős beosztású kultúrával foglalkozó politikus az elmúlt tíz évben a városban, aki egy kicsit foglalkozhatott volna az üggyel!

Amúgy, egy himi-humi oldalacska még 2018-ig biztosan elérhető volt. Viszont tavaly novemberben már egy magánszemély regisztrálta újra, és használja a pecs2010.hu-t. Reméljük, jobb gazdája lesz!

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– MATEKOZÁS: Ellenzéki képviselőknek és a sajtónak is Ruzsa Csaba kedden mutatta be az idei városi költségvetés főbb számait. A tájékoztatóról a PécsMa készített egy remek összefoglalót. Az alpolgármesteri prezentációt elkértem, odaadták és a pdf-et innen lehet letölteni. A költségvetést a következő közgyűlésen fogadhatják el. Ezek nem végleges adatok, de mindenképpen jelzik, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni:

 • idén várhatóan 5,5 milliárd forinttal emelkednek a rezsiköltségek,
 • 1 milliárd forint kompenzációt már kapott a város a kormányzattól, de további 4,4 milliárd forintos igény elbírálásáról nincs információ,
 • a helyi iparűzési adóról szóló törvény módosítása 320 millió forintos mínuszt jelent,
 • az államkasszába fizetendő szolidaritási hozzájárulás 1,3 milliárd forinttal, összesen 2,73 milliárdra emelkedik,
 • ezzel és a – fideszes városvezetés idején – felvett kormányzati kölcsön törlesztőrészletével együtt összesen 4,4 milliárd forintot fog idén befizetni a város a központi költségvetésbe,
 • 80+8 millió forintos kerettel idén először lesz részvételi költségvetés.
💸
Húsz+húsz millió forintos alapot hoznak létre a városi civil szervezetek megsegítésére, aminek az elosztásáról megkérdezik az érintetteket. A keret egyik felét a polgármesteri keret adja, a másikat pedig a költségvetésből különítették el.

– VAGYONKÁZÁS: Nem csak az országgyűlési, de a városházi képviselőknek is évente vagyonnyilatkozatot kell készíteni, ezek többsége itt elérhető. Tavaly voltak bizony helyi szinten is mulasztások (#22), de mivel különösebb retorzióra nem kell számítani, így láthatóan idén sem vette mindenki halál komolyan a feladatot. Négy képviselő (Kóbor József, Ágoston Andrea, Pokorádi Gábor, Kamarás Péter) nyilatkozata egyáltalán nem került fel még.

A jobbikos Fogarasi Gábor pedig mintha a tavalyi nyilatkozatát adta volna be újra, hiszen ahogy korábban, úgy most is feltüntette a Pécs Aktuál kiadójától sérelemdíjként szerzett 900 ezer forintot. De hasonlóan gyanús a fideszes Csizmadia Péter bevallása is, aki még mindig elsősorban katás ügyvédként hivatkozik magára. Ami még nem változott: Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester a testület legvagyonosabb politikusai.

Ezen kívül is vannak persze érdekességek: Csaba István Jácint (MSZP) képviselői munkája mellett az Országgyűlés Hivatalától kap fizetést. Vagyis, ahogy korábban Ágoston Andrea, úgy most ő dolgozik valamelyik parlamenti képviselőnek. A fideszes Barkóczi Csabánál a legnagyobb újdonság, hogy tavaly vásárolt egy Mitsubishi pick-upot, amit vélhetően nem városi cirkálóként, hanem méhészeti, erdőgazdálkodói tevékenységével kapcsolatban hasznosít. Legalábbis remélem.

💵
A pécsi országgyűlési képviselők közül csak Hoppál Péter vagyona változott jelentős mértékben, Mellár Tamás pedig eladta a 2005-ben vásárolt VW Golfját. | pecsma.hu

– JELÖLÉS: Az Emberség Erejével Alapítvány ismét meghirdette az Emberség-díjat, amivel a régió civil kurázsiról ismert szereplőit (személyeket, szervezeteket) szeretnék évről évre elismerni. A nevezés kritériumai itt olvashatóak. Nem árt tudni, hogy a kezdeményezés anyagi hátterét mi is adja: még a fideszes vezetésű Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megsértette az alapítvány jó hírnevét, és ezért 300 ezer forint sérelemdíj járt.

Aktuális, kapcsolódó jó hír, hogy még néhány évre biztosan elegendő tőkeinjekciót kapott a díj, ugyanis múlt héten a Tempus Közalapítvány ellen is jogerősen pert nyert az Emberség Erejével Alapítvány. A sokáig szakmai alapokon működő Tempus a fideszesítés után az azóta európai uniós nyomásra hatályon kívül helyezett civil törvény betartását követelte egy pályázati folyamat közben, de az Emberség Erejével megtagadta a vitatott nyilatkozattételt. A Tempusnak most bocsánatot kell kérnie, és 600 ezer forintot fizethetnek a pécsi alapítványnak. Ami egyébként erkölcsi elégtételnek is kevés, ha hozzátesszük, hogy a Tempus miatt egy 70 ezer eurós pályázatot bukott el a civil szervezet. A fideszes vezető azóta már nincs a közalapítványnál: február 1-től felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár lett.

– HULLÁMTÖRÉS: A Vári Attila ellen, a Pécsi Sport Nzrt.-től eltűnt adathordozók miatt indított pótmagánvádas eljárás utolsó érdemi tárgyalását tartották múlt csütörtökön. Az eltűnt céges levelezések ügyében a vád indítványára a bíróság megkereste a tárhelyszolgáltató Magyar Telekomot, de azok már nem tudták a tevékenységi és biztonsági naplófájlokat átadni, mert csak egy évig őrzik azokat. Ez azt is jelenti, hogy a nyomozás megkezdésekor még lett volna esély megtudni, hogy ki és honnan törölte az adatokat. Viszont a nyomozást, vádemelés nélkül, bűncselekmény hiányában lezárták, ugye ezért is indult pótmagánvádas eljárás...

Mindenesetre, a tárgyaláson a nyomozás során felkért igazságügyi szakértő elmondta, hogy több számítógépben is jártak az önkormányzati cégtől eltűnt merevlemezek. Azok, amiket a nyomozás megkezdése után Vári Attila vitt be a rendőrségre. Az ügyben tisztábban lehetne látni, ha a vádlott elmondta volna, hogy hogyan kerültek hozzá, miért voltak nála és mit csinált az adathordozókkal, de hát az egykori sportoló nem tett vallomást. A következő tárgyalási napon ebben az ügyben már ítéletet hirdethetnek, más ügyek pedig még folyamatban vannak.

🤽🏻‍♂️
Nagyon örülök, hogy a tárgyalásról szóló tudósításban végül linkeltem a vádlott önéletrajzát, ami a Testnevelési Egyetem oldalán érhető el. Leginkább azért, mert a helyzet abszurditását mutatja, hogy a kétes ügyek miatt félreállított exvízilabdázónak bűnmegelőzési előadó végzettsége is van a rendőrtiszti főiskoláról. És azért linkeltem még jókor, mert lehet, hogy nemsokára már nem lesz elérhető, mivel a TE-et fenntartó alapítvány kuratóriumából is távozni kényszerült. Vagy hivatalosan: egyéb elfoglaltságra hivatkozva lemondott.

#hájper

Eredetileg csak egy linkajánlóban szerettem volna megemlíteni, hogy pécsi szálként már nem csak PTE jogi karát (#73) említik a Schadl–Völner-ügyként elhíresült korrupciós botrány nyomozati anyagai. Ezúttal a Telex közölt újabb részleteket a vallomásokból, és a tanúk megnevezik Csizi Péter volt pécsi alpolgármestert, országgyűlési képviselőt is. De, akkor miért szerepel ebben a #hájper rovatban ez az információ? A Pécs Aktuál cikke miatt, amiben azt írja a szerző: „A lap – vagy informátorai – ugyanis nem tudták beazonosítani, hogy kire vonatkozhat a Cs. P. monogram, és vagy Csizit vagy Cseresnyés Pétert sejtik mögötte.” Pedig a Telex cikkéből egyértelműen kiderül, Cseresnyés Pétert ÉS Csizi Pétert is megnevezik a vallomásban. A vonatkozó részben – amit megnézhettem – egyébként az is ki van emelve, hogy egy pécsi ügyvéd végrehajtói kinevezésével kapcsolatban merült fel a politikus neve. Szóval, nem a „lap vagy informátorai” találgattak.

A Pécs Aktuál szerzője Csizi Pétert azzal is mentegeti, hogy 2018 után már nem is volt képviselő, hanem „csupán” egy állami cégnél kapott pozíciót, így nem is lehetett befolyása. Hogy mennyire kiesett a NER-pikszisből mi sem szemlélteti jobban, mint a tény, hogy a pécsi fideszes kampányokban azóta is részt vett, és 2022 nyarától a belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkáraként vették újra állományba.


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen nem az egyéves pedagógussztrájk-sorozat és a közoktatási tüntetések szimbólumaként bevált felkiáltójel, hanem a Barbakán bástya egyik lőrése látható. A 15. századi vármegerősítés során épült Barbakán később funkcióját vesztette, sokáig kis házak vették körül. A várárokban néhány évig sportpálya (nyáron tenisz, télen korcsolya) volt, kulturális rendezvények helyszíneként is szolgált. A bástyában is voltak kisebb színházi és balettelőadások, koncertek. A műemléki, várostörténeti jelentőségű építményt legutóbb 2019 végén kellett felújítani, hogy idegenforgalmi funkcióját be tudja tölteni. A polgármester akkor a Citrom utcai várfal gyilokjárójának a felújítását, látogathatóvá tételét is bejelentette, de ez egyelőre elmaradt.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#idézett

Az összeférhetetlenség fontos kérdés, mélyen érinti az egyetemeket. Ha az lehetséges, hogy egy kurátor egyben kancellár és szenátor is, akkor mégis, mi az összeférhetetlenség kritériuma?

Heidl György, a PTE BTK dékánja | univpecs.com


A mecseki müzli csak az előfizetéseknek köszönhetően működhet. Ha tetszik, amit olvasol és mindig a teljes hírlevelet szeretnéd, akkor válts előfizetésre (1190 Ft/hó) vagy támogatói előfizetésre (1990 Ft/hó). Részletek »»


#gyűjtő

 • Kampányvideóval segíthette a tavasszal függetlenként induló egykori DK-s alpolgármestert a Fidesz pécsi szövetségese. Na, ez így lehet, hogy bonyolult volt, de a videó elég egyértelmű. | pecsistop.hu
 • Alakul az egyetemi Tudomány és Innovációs Park a Nyár utcában, van amit már 2023-ban átadnának. Első körben 4,4 milliárd forint van rá. | univpecs.com
 • Fizetős vagy korlátozott parkolási övezet lehet a Rókus-tömb (Xavér utca és a Rókusalja utca) környékéből, amennyiben a lakók is úgy akarják. | pecsma.hu
 • Kék füst szállt fel a hőerőműből egy olvasó szerint, ami a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy fiút szült a főispánné, hanem azt, hogy töri a fényt! Derült ki (?) ebből a #goldenkontent szintű anyagból. | bama.hu
 • Péterffy Attila szerint bármilyen esetleges pécsi beruházást akkor tudnak támogatni, ha az nem megy szembe városvezetés környezet- és klímavédelmi elveivel. Ezt pedig mindenki úgy értékeli, ahogy szeretné. | bahir.hu
 • Hoppál Péter parkolópályára állt: már nem kulturális államtitkár, csak miniszteri biztos. De állítása szerint szeptembertől kormánybiztosi pozíciót kap. | telex.hu
 • Saját online előjegyzési rendszert vezettek be a pécsi szakrendelésekre az eddigi telefonos és e-mailes lehetőség mellé, nem várták meg az EEI-nél az EESZT fejlesztését. | pecsma.hu
 • Szabadkőműves jelképek is vannak a város leghíresebb – jelenleg letakart – egykori bútorraktárán, aminek a névadója 200 éve született. | mnl.gov.hu
 • Hálóval takarják le az MCC leendő pécsi központjának, vagyis az egykori tiszti kaszinónak a homlokzatát. | bama.hu
 • Bátor kiállásra lehet számítani a Nagy Lajos Gimnázium volt diákjaitól, akik név nélkül szervezkednek az iskola mellett, mert a csúnya gonosz TASZ meg Pankotai Lili bántsa a sulit!! | bama.hu

Tetszett, amit️ olvastál? Segíts!

 • Legyél te is előfizető! De csak akkor, ha tetszik és még sok mecseki müzlit szeretnél a postafiókodba. Több infó itt.
 • Elégedett vagy az ingyenes verzióval? Egy-egy alkalommal, rendszeres kötelezettségek nélkül is támogathatod a mecseki müzlit: akár 500 Ft-tal. Részletek itt.
 • Továbbítsd a hírlevelet egy ismerősödnek, és mesélj róla másoknak! Mondd el nekik, hogy bármikor feliratkozhatnak! Itt.
 • Véleményed van a hírlevélről? Valamit rosszul írtam, esetleg valami fontos kimaradt? Írd meg egy válaszlevélben! Vagy csak dobj egy lájkot!