#80 – Pártos békehippik | Opártos építészek | Inflációkövető aláírók

#80 – Pártos békehippik | Opártos építészek | Inflációkövető aláírók
↑↑↑ Levél ↑↑↑ vs. ↓↓↓ Hírlevél ↓↓↓

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Az a jó hírem van, hogy az elmúlt hetekben belátható közelségbe került a mecseki müzli fenntarthatósága. A fenntarthatóság itt azt jelenti, hogy az előfizetési díjak fedezik a hírlevél költségeit (munkám, infrastruktúra + kávé). A belátható közelség pedig – az organikus növekedés eddigi üteméből következtetve – 1-2 hónapot jelent. Szóval itt az ideje a továbbiakon, a bővülésen gondolkozni. Ha van javaslatod, hogy merre menjen tovább a hírlevél (például: heti 2x jelenjen meg, legyen új rovat, legyen megint podcast, stb.), akkor most írd meg egy válaszlevélben!

Üdv,
Ervin

+ Jövő hétfőn az előfizetők külön hírlevelet kapnak, amiben az elmúlt hónapok fejleményeiről számolok be és megválaszolok néhány beérkezett kérdést is.


#nagykötőjel

– KETTŐ: Megjelent Péterffy Attila idei második vlogja is, amiben elsősorban városüzemeltetési kérdésekre válaszolt. Ezeket a PécsMa most is vázlatosan összefoglalta. A legérdekesebb infók röviden:

  • A legtöbb súlyos problémát (pl. átfogó útburkolatjavítások) csak pályázati forrásból lehetne megvalósítani.
  • A közbiztonsággal kapcsolatos kérdések -» Péterffy szólt a köztereseknek.
  • Elhagyott újságosbódék -» a városnak bevétele van belőlük, de szólnak a tulajdonosnak (Lapker Zrt.) a rendbe tételükről.
  • Belvárosi száguldozás: 10 km/h-ás korlát van érvényben, a bicikliseknek, rollereseknek is ezt kellene betartani. (Csak érdekességként: a temetőben nemrég emelték meg a sebességhatárt 20 km/h-ra, mert a korábbi limit életszerűtlen volt. A Király utca elején néhány éve pedig 5 km/h volt a maximálisan megengedett sebesség.)

– TIZENKETTŐ: A Fidesz idén is külön ünnepelte meg március 15-ét Pécsen, és ehhez sztárvendéget hívtak. Lázár János hozta a kötelező fideszes sablonokat, de a rendezvénynek több érdekes momentuma is volt:

  • Lázár a balladai homály és sejtetés eszközéhez nyúlva beszólt a jelenlegi városvezetésnek, hogy Pécs „nincs felzászlózva” – jelentsen ez bármit – majd rögtön Hoppál Pétert kezdte dicsérni. Mi ez, ha nem egy ajánlás a jövő évi önkormányzati választáshoz?
  • Lázár végig erőltette a 12 pont követelései és a fideszes szabadságharc közötti párhuzamot. A ménesbirtoki lóláb leginkább a cenzúra és a „liberális véleményterror” közé tett egyenlőségjelnél lógott ki, de a szuverenitás szajkózása sem gyenge mutatvány, miközben az ukránellenes, oroszbarát szólamok sem állnak messze a Fideszttől.
  • Felföldi László – katolikus egyházi vezető létére – elég hippisre vette a figurát, ami elég furcsa egy szabadságharc kezdetéről szóló ünnepségen. Mindenesetre arra, kérte a megjelenteket, hogy „saját szívünkben, városunkban, közösségünkben azokhoz csatlakozzunk, akik a békét teremtik meg, és a békét akarják”. Kacsint-kacsint.
😇
Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e cikk a bama.hu-n az alábbi címmel: Miért közeledik az egyház fideszes politikusokhoz?
🗞️
Az önkormányzati újság részletesen beszámolt a városi és a fideszes ünnepségről is.

– HÁROMEZER: Már múlt csütörtökre az egyetemi dolgozóknak majdnem a fele aláírta azt a három szakszervezet által indított petíciót, amiben inflációkövető bérrendezést követelnek. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének városi elnöke szerint egyre többen tartják megalázóan alacsonynak a fizetésüket. Horváth Csaba már fél éve kezdeményezte a bérkompenzációt, amire a kancellár azt a választ adta, hogy nincs erre lehetőség. A szakszervezet most elsősorban a legalacsonyabb fizetésű dolgozók bérrendezését kéri.

📊
A konkrét számokat a G7 hasonlította össze az FDSZ és a KSH adatai alapján. A cikkből csak ennyit idéznék: „Mivel idén egy újonnan belépő Aldi áruházi dolgozó kezdőbére üzlettípustól függően 430-473 ezer forint, 451 ezer forintos átlagot nézve ezt a bért jóformán csak a PTE Orvostudományi és Műszaki és Informatikai Karának tanársegédi, valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának tanársegédi bérei haladják meg. A többi kar tanársegédei a két egyetemen kevesebbet keresnek ennél.”

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli