#80 – Pártos békehippik | Opártos építészek | Inflációkövető aláírók

#80 – Pártos békehippik | Opártos építészek | Inflációkövető aláírók
↑↑↑ Levél ↑↑↑ vs. ↓↓↓ Hírlevél ↓↓↓

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Az a jó hírem van, hogy az elmúlt hetekben belátható közelségbe került a mecseki müzli fenntarthatósága. A fenntarthatóság itt azt jelenti, hogy az előfizetési díjak fedezik a hírlevél költségeit (munkám, infrastruktúra + kávé). A belátható közelség pedig – az organikus növekedés eddigi üteméből következtetve – 1-2 hónapot jelent. Szóval itt az ideje a továbbiakon, a bővülésen gondolkozni. Ha van javaslatod, hogy merre menjen tovább a hírlevél (például: heti 2x jelenjen meg, legyen új rovat, legyen megint podcast, stb.), akkor most írd meg egy válaszlevélben!

Üdv,
Ervin

+ Jövő hétfőn az előfizetők külön hírlevelet kapnak, amiben az elmúlt hónapok fejleményeiről számolok be és megválaszolok néhány beérkezett kérdést is.


#nagykötőjel

– KETTŐ: Megjelent Péterffy Attila idei második vlogja is, amiben elsősorban városüzemeltetési kérdésekre válaszolt. Ezeket a PécsMa most is vázlatosan összefoglalta. A legérdekesebb infók röviden:

  • A legtöbb súlyos problémát (pl. átfogó útburkolatjavítások) csak pályázati forrásból lehetne megvalósítani.
  • A közbiztonsággal kapcsolatos kérdések -» Péterffy szólt a köztereseknek.
  • Elhagyott újságosbódék -» a városnak bevétele van belőlük, de szólnak a tulajdonosnak (Lapker Zrt.) a rendbe tételükről.
  • Belvárosi száguldozás: 10 km/h-ás korlát van érvényben, a bicikliseknek, rollereseknek is ezt kellene betartani. (Csak érdekességként: a temetőben nemrég emelték meg a sebességhatárt 20 km/h-ra, mert a korábbi limit életszerűtlen volt. A Király utca elején néhány éve pedig 5 km/h volt a maximálisan megengedett sebesség.)

– TIZENKETTŐ: A Fidesz idén is külön ünnepelte meg március 15-ét Pécsen, és ehhez sztárvendéget hívtak. Lázár János hozta a kötelező fideszes sablonokat, de a rendezvénynek több érdekes momentuma is volt:

  • Lázár a balladai homály és sejtetés eszközéhez nyúlva beszólt a jelenlegi városvezetésnek, hogy Pécs „nincs felzászlózva” – jelentsen ez bármit – majd rögtön Hoppál Pétert kezdte dicsérni. Mi ez, ha nem egy ajánlás a jövő évi önkormányzati választáshoz?
  • Lázár végig erőltette a 12 pont követelései és a fideszes szabadságharc közötti párhuzamot. A ménesbirtoki lóláb leginkább a cenzúra és a „liberális véleményterror” közé tett egyenlőségjelnél lógott ki, de a szuverenitás szajkózása sem gyenge mutatvány, miközben az ukránellenes, oroszbarát szólamok sem állnak messze a Fideszttől.
  • Felföldi László – katolikus egyházi vezető létére – elég hippisre vette a figurát, ami elég furcsa egy szabadságharc kezdetéről szóló ünnepségen. Mindenesetre arra, kérte a megjelenteket, hogy „saját szívünkben, városunkban, közösségünkben azokhoz csatlakozzunk, akik a békét teremtik meg, és a békét akarják”. Kacsint-kacsint.
😇
Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e cikk a bama.hu-n az alábbi címmel: Miért közeledik az egyház fideszes politikusokhoz?
🗞️
Az önkormányzati újság részletesen beszámolt a városi és a fideszes ünnepségről is.

– HÁROMEZER: Már múlt csütörtökre az egyetemi dolgozóknak majdnem a fele aláírta azt a három szakszervezet által indított petíciót, amiben inflációkövető bérrendezést követelnek. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének városi elnöke szerint egyre többen tartják megalázóan alacsonynak a fizetésüket. Horváth Csaba már fél éve kezdeményezte a bérkompenzációt, amire a kancellár azt a választ adta, hogy nincs erre lehetőség. A szakszervezet most elsősorban a legalacsonyabb fizetésű dolgozók bérrendezését kéri.

📊
A konkrét számokat a G7 hasonlította össze az FDSZ és a KSH adatai alapján. A cikkből csak ennyit idéznék: „Mivel idén egy újonnan belépő Aldi áruházi dolgozó kezdőbére üzlettípustól függően 430-473 ezer forint, 451 ezer forintos átlagot nézve ezt a bért jóformán csak a PTE Orvostudományi és Műszaki és Informatikai Karának tanársegédi, valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának tanársegédi bérei haladják meg. A többi kar tanársegédei a két egyetemen kevesebbet keresnek ennél.”

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth