#98 – Pécsi stróman | Hajléktalan életmentő | Frissített útvonal

#98 – Pécsi stróman | Hajléktalan életmentő | Frissített útvonal
Ez a hírlevél biztos nem ebbe a csőbe való

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Ez ismét egy nyári, rövid szám, és ilyenből még kettő várható.

Üdv, 
Ervin


#nagykötőjel

– FNFKRCHN: Szép kis strómanhálózatot rajzolt fel a G7.hu, amiben egy pécsi, árbevétellel nem rendelkező cégtől a miniszterelnök vejének cégéig csoroghatnak a milliárdok. Az korábban is ismert volt, hogy a Duna House ingatlanos franchise pécsi vezetőjének, Hornung Áronnak üzleti kapcsolata van Jellinek Dániellel, aki az ország egyik leggazdagabb emberének számít. Aki pedig az elmúlt években többször üzletelt Tiborcz Istvánnal. A G7 egy eddig nem nyilvános folyamat jeleire bukkant a cégadatokban: a cikk szerint Jellinek Geraldton nevű cégének az egyik beszámolójában véletlenül benne maradt, hogy több mint 5 milliárd forint osztalékot fizetett ki Hornung Fagales nevű cégének. És hasonló osztalékfizetések később is voltak. Érdekes módon Tiborcz István cégéhez, a BDPST Zrt.-hez pont ezekben az időszakokban ezeknek a pénzeknek rendre ugyanakkora hányada érkezett meg osztalékfizetések formájában, összesen nagyjából 27 milliárd. Aminek az eredete nem volt nyilvános, és kérdésre sem árulták el. 

A cikk szerzője megkereste az érintetteket, többen először nyilatkoztak volna az újságnak. Később azonban Jellinek visszavonta a válaszait, majd – Hornunghoz és közös könyvelőjükhöz hasonlóan – jogi lépéseket helyezett kilátásba. 

– MSZLMPM: Az MSZP, az LMP és a PM is válaszokat, magyarázatot vár a kormánypártoktól, fideszes politikusoktól, hogy a múlt héten beruházási célterületté nyilvánított (#97) bicsérdi, kővágószőlősi, kővágótöttösi szántókkal és erdőkkel valójában mi is a terv? Az ellenzéki politikusok egyértelműen azért aggódnak, hogy valójában akkumulátorgyártással kapcsolatos beruházás előkészületeit látjuk. 

Az ügynek és a gyanúnak bőven vannak előzményei: 

  • Ruzsa Csaba alpolgármester már decemberben a gödi példa elkerülésére hivatkozott, amikor az Áper laktanya egy részének a visszavásárlásáról döntött a közgyűlés,
  • az önkormányzat szerint csak 2022-ben 16 aksigyártással kapcsolatos beruházási megkeresést kaptak,
  • határozatot fogadott el a közgyűlés, hogy ezeket továbbra is utasítsák el,
  • vitatott közvéleménykutatásban kérték ki a városvezető frakciók a pécsiek véleményét az akkugyárakról.

Ha valóban akkumulátorgyártással kapcsolatos beruházást készít elő a kormány, akkor ez lehet a legdélebbi, hiszen eddig csak a Balaton vonalától északra létesültek ilyen – egyébként államilag brutálisan támogatott – üzemek. A terület méretei erre engednek következtetni: a célterület legalább háromszor akkora, mint a Pécs Déli Ipari Park, a Pécsi Ipari Park és a Pannova Ipari Park összesen. Az pedig, hogy az ellenzéki vezetésű Pécs mellett és nem Pécsen belül lesz valami, csak tovább erősíti a gyanút. 

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth