Mandala Étterem

Ha egy ilyet hosszú távon és állandó színvonalon lehet működtetni Pécsen, akkor jó úton van a város gasztronómiája.

Mandala Étterem

Az elejétől nagyon szurkoltam a Mandalának, mert egy fine diningba hajló vega étterem mégiscsak kiváló indikátor. Ha egy ilyet hosszú távon és állandó színvonalon lehet működtetni Pécsen, akkor jó úton van a város gasztronómiája.

Nem tudom, hogy a kétéves fennállás már az idő próbáját jelenti, vagy azt, hogy még mindig inkább szerelemprojekt ez, de az állandó minőség biztosan megvan. A spenót, a répa és az édesburgonya új szintjeivel ismerkedtem meg itt és ennyi idő alatt több olyan fogás is volt náluk, amiket könnyű felidézni, mert emlékezetesek. Önmagukban állták meg a helyüket és nem gondolok rájuk húspótlóként. Merthogy húsevő vagyok – bár volt néhány év, amikor teljesen vega voltam – és a húsevők alapvetően húspótlóként gondolnak a vega kajákra. Mindenesetre, én nyitott vagyok a nem húsalapú étkezésre, és örülök, ha egy étlapon nem a rántott sajt–rizs–tartár az egyetlen ilyen opció.

A déli ajánlatoknál a változatosság miatt nem emelnék ki külön fogást. Viszont azt meg kell jegyezni, hogy a versenyképességet most már az adja, hogy a járványtól terhelt hónapokban a valamire való belvárosi menük árban felkúsztak a Mandala árai közelébe. Jelenleg két fogás 2200 Ft. És mivel mégiscsak prémium alapanyagokkal dolgozó helyről van szó, és a déli menük is szinte ugyanazt a törődést kapják, mint az á la carte fogások, így ár-érték arányban jól állnak. Ez sok másik helyen biztos nincsen így, holott a különbség most már csak pár száz forint.

De ezúttal azért konkrét ételről is írok. Az is egyértelmű, hogy a burger(eke)t kell kiemelni. Elsősorban azért, mert ez a fogás, a legalapabb burger (2890 Ft) az egyik lehető legjobb beugró a vega világba. Nyilván el kell ismerni, hogy lehet akármilyen tökéletes egy vegán pogácsa, az sem textúrában, sem ízélményben nem tudja azt hozni, amit egy hibátlan marha burger. (Ennek legalább részben biológiai okai vannak: helló zsíríz!) De megközelíteni sikerül. A buci minden morzsájában tökéletes, és örülnék, ha máshol is inkább ilyen könnyed, keretként szolgáló pékárut választanának. Tapasztalatom szerint a vega ételek akkor járnak a húsételektől megszokott telítettség érzéssel, ha kellően intenzíven vannak fűszerezve. Ezt simán hozzák a Mandalában, amit jól támogatnak, emelnek ki a bátran alkalmazott savas kiegészítők. Viszont, a sült krumpli is kell a teljes fogáshoz: ez is hozzájárul ahhoz, hogy teljesnek érezzem az étkezést.

Mandala Étterem | Perczel Miklós u. 26.


A cikk eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

#14 – Bonyolódó buszbeszerzések | Kádárék undergroundja | Ízes vegaság
Ez itt a mecseki müzli, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm neked az elmúlt hét nap legfontosabb, legérdekesebb pécsi vonatkozású híreit. Tetszik, amit olvasol? Küldd tovább egy ismerősödnek! Annak, aki szeret jó borokat kóstolni. #nagykötőjel– EBUSZOK: Ismét elektromos buszokat próbálhat…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!