Van, ahol receptre jár – kipróbáltuk a Mecseki Erdőfürdőt

Van, ahol receptre jár – kipróbáltuk a Mecseki Erdőfürdőt

Már Pécsen is van erdőfürdő. A Japánból eredő meditatív módszer testre-lélekre pozitívan hat és néhány éve Magyarországon is elérhető. Sőt, Budapest XII. kerületében már „zöld receptre” is felírhatják az orvosok. Elmentünk a Mecseki Erdőfürdő egyik vezetett sétájára, szervezőkkel, résztvevőkkel beszélgettünk.


A hangoscikkeinkre podcastként is feliratkozhatsz itt.


Hétfős társaságként indulunk Égervölgy parkolójából az erdőbe. Eszter, az erdőfürdő vezetője instrukcióival irányítja figyelmünket a környezet sokszínűségére. Hol egy csörgedező patakparton, hol az ösvényekről letérve érzékeljük a természetet: a növények árnyékát lessük egy papírlapra vetülve, a közeli és távoli madarak hangját hallgatjuk, tekintetünkkel követjük a víz fodrozódását. A végén pedig festünk és megörökítjük az erdőfürdő témáját, ami a magból fa elnevezést kapta. 

„Az erdőfürdő egy vezetett, lassú séta az erdőben vagy a természetben, aminek a legfontosabb célja az, hogy felvegyük a természet ritmusát és megtapasztaljuk azt, hogy a természet részei vagyunk. Itt az érzékszerveinkkel is dolgozunk: a látással, a hallással, a tapintással, akár az ízérzékeléssel és a propriocepcióval, vagyis a testérzékeléssel.

A séta közben áthelyeződik a hangsúly a pörgős hétköznapi életről egyfajta lassabb észlelés felé”

– mesélte Tóth Eszter, képzett erdőfürdő-vezető.

Az 1980-as években Japánból induló módszer eredeti elnevezése shinrin-yoku, ami a természet atmoszférájában való megmerítkezést jelenti. Magyarországon 2019 óta vannak nemzetközi képesítéssel rendelkező erdőfürdő vezetők. A Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság (MEET) megalakulását követő évben, 2022-ben pedig elindult az első hazai képzés. Az erdőfürdő módszertanának kidolgozása eredetileg az elvárosiasodás és a felgyorsult életmód ellensúlyozására jött létre. Ez egy természet alapú jóllét program, ami a testi, lelki és mentális egészség védelmét szolgálja. A vezetett erdei séta, tudományosan felépített módszertanával segíti a résztvevőket a tudatos jelenlét kialakításában, az érzékelésük megerősítésében, az ellazulásban és a lelassulásban. A cél pedig az, hogy ezeket a tapasztalatokat be tudják építeni a mindennapjaikba is.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth