A pécsi kispark, amivel nem terveztek, de aztán kétszer is átadták

A pécsi kispark, amivel nem terveztek, de aztán kétszer is átadták
Hungária út melletti terület, avagy a Steinmetz kapitány tér – Fotó: Gűth Ervin

Megmentett pályázati pénzből újjáélesztett parkot avattak szombaton a Szigeti városrészben. A Zöld kapu néven futó projektben eredetileg sokkal kevesebb „zöld” fejlesztés lett volna és részben a helyszín is megváltozott.

A projektre 600 millió forint támogatást nyert 2017-ben, az akkor még Páva Zsolt vezette önkormányzat. Az eredeti terv a Ferencesek utcájának felújítása, a Jókai téri Tünde ház fejlesztése, a Memi Pasa fürdő rendbetétele, a pécsi villamos környezetének rendezése, elektromos oszlopok kiépítése és elektromos autótöltő elhelyezése volt. Az egyre növekvő költségek miatt aztán már 2018-ban újra kellett tervezni a koncepciót: több elem is kiesett, lényegében csak a legfontosabbnak ítélt felújítás maradt. A Ferencesek utcájának rendbetétele miatt az önkormányzat szerint 2020-ra csak 214 millió forint maradt. „Tekintettel a Tünde ház méretére, annak műemléki jellegére és a pályázati felhívásban szereplő előírásokra, az a fenti összegből, adott piaci körülmények (építőanyag árak) között, a megfelelő műszaki tartalommal nem tudott volna megvalósulni” – írta az önkormányzat a megkeresésünkre. Ezért, és hogy a pályázati forrás mégiscsak jelentős része ne vesszen el, volt szükség a tervek és projektelemek felülbírálására és egy új koncepció kialakítására. 

Árnyéksakk a parkban – Fotó: Gűth Ervin

A városvezetés úgy döntött, hogy a Hungária – Nagy Jenő – Petőfi és Rókus utca találkozásánál található tér felújítására fordítanák a fennmaradt pályázati összeget. A Steinmetz kapitány téren 2023 szeptemberében kezdődtek meg a munkálatok és idén március 28-án tartották a sajtónyilvános projektzáró eseményt. Amit az első átadónak tekinthetünk, bár a munkálatok még nem értek véget.

🎖️
A korábbi Kabók Lajos teret (Hungária – Nagy Jenő – Petőfi – Rókus utcák által határolt rész) 1950-ben nevezték el a hősi halottként elhíresült kapitányról. A térnek nevet adó Steinmetz Miklós szülőházán, a Szabadság utca 2. számon fali plasztika őrzi a katona emlékét. A második világháború alatt bekövetkezett halálát a szocialista propaganda saját érdekeire használta fel. A legenda szerint németek gyilkolták meg, de valójában balesetben hunyt el. A valótlan történetet negyven éven át az iskolákban is tanították. 

A rendezvényen Csúcs Zoltán, a Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója elmondta, hogy önkormányzati önerő is kellett a beruházáshoz. Az erről szóló közgyűlési előterjesztés szerint a projektre a pályázati forráson felül további nettó 56 millió forintot biztosított a városvezetés.

A pályázat újratervezésével több zöldfelületet érintő fejlesztés valósult meg, az eredeti koncepcióhoz képest. A beruházásban a parkolókat rendezték, új gyalogos sétányokat hoztak létre, pihenő felületeket alakítottak ki, fejlesztették a közvilágítást, új padokat és utcabútorokat helyeztek el, valamint elektromos autótöltő állomást telepítettek. A pályázatban kötelező elemként szerepelt egy gazdasági célt szolgáló épület kialakítása is, így a területre egy vendéglátós pavilont telepítettek, hozzá kapcsolódó közterületi akadálymentes mosdóval. Információink szerint az üzemeltetésre kiírt licit sikeres volt, így heteken belül beköltözhet a bérlő.

A köztéri világítás problémái miatt április közepén meg kellett bontani a nemrég lehelyezett térkőburkolatot. A második átadóra már nem volt nyoma a munkálatoknak – Fotó: Gűth Ervin

Április közepén, néhány héttel a projektzárást követően még folytatódott a tér korszerűsítése a térvilágítás, a locsolóberendezés és az elektromos autótöltők üzembe helyezésével. Azonban az utca déli oldalán nem működő közvilágítás okának felkutatásáért szükség volt a térkő megbontására. A plusz munkálatok ellenére április 27-én hivatalosan is átadták a Szigeti városrész új közösségi parkját. 

Megmentett beruházások

A Zöld kapu projekt mellett több olyan, a mostani önkormányzati ciklusban elkészült beruházás is van, amelyekre még az előző városvezetés nyert el támogatást. A városvezetés szerint a sokszor éveket csúszó projektek kivitelezésénél problémát jelentett az alultervezettség, a folyamatos átszervezés és az egyre dráguló árak. A 2014-20-as uniós pályázati időszakban támogatott, de csak az utóbbi időszakban megvalósuló projektek közé tartozik többek között a Misina Tetőpont és a Vásárcsarnok kivitelezése is.

Az egykori Misina Étterem romos épületére 2016-ban 500 millió forint uniós támogatást nyert el az akkori önkormányzat. Az eredeti tervek szerint látogatóközpontot hoztak volna létre, azonban a 2017-ben kezdődött munkálatokat egy év múlva leállították, mivel az épület bontása közben „előre nem látható statikai problémák” miatt ellehetetlenült a kivitelezés, de a korrupció gyanúja is felmerült a projekt kapcsán. Ezt követően már az új városvezetés 2020-ban vette újra napirendre az épület kérdését. A pécsieket is bevonva jött létre az új koncepció, amely egy újabb pályázat benyújtását követően 1,2 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg. 

Az új csarnok belülről – Fotó: Gűth Ervin

A korábbi városvezetéstől megörökölt beruházások egy másik példája az új vásárcsarnok megépítése, amelyre ugyancsak 2016-ban nyert el 3,6 milliárd forint uniós támogatást az akkori önkormányzat. A győztes tervpályázatot 2018-ban kihirdették, azonban pénzügyi okok, áttervezések miatt, sikertelen közbeszerzési kiírások sora után, az önkormányzati választások előtt nem sokkal nyert el a  kivitelezési megbízást – az azóta már felszámolás alatt lévő, NER-kedvenc – B Build & Trade. Az ő ajánlatuk több mint 3 milliárd forintról szólt, azonban ekkor csak 2,5 milliárd forint volt erre a célra. Kormányzati döntésre, a támogatás emelésére, sokáig hiába várt a város, így ideiglenesen önerőből, részben hitelből pótolták ki a pályázati forrást, így időben, a pénz elvesztése nélkül valósulhatott meg a beruházás.

Szerző: Kapás Réka

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth