Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere
Az illusztráció generatív MI (Pixlr) felhasználásával készült

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség.

  • Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.
  • Egy független fejlesztő hobbiból készített egy sokkal jobb megítélésű alternatívát.
  • Bár a járatkövetésre 2014 óta van lehetőség a Tüke Busznál a Volánbusz idén beelőzte a pécsi tömegközlekedési céget: a távolsági járatok valós idejű helyzete a Google Térképen is látható.
  • Növekszik az igény az elektronikus jegyek iránt is, ez a szolgáltatás most nem egységes, pedig a múltban már létezett jó megoldás a Tükénél.
  • Ha Pécs egy korszerű közlekedési alkalmazást szeretne fejleszteni, akkor olyan városokról kell példát vennie mint Bécs, ahol a közlekedési alkalmazás temérdek egyéb funkcióval egészül ki.

Utasként manapság már gyakran az internet segítségével tervezzük meg az útvonalainkat, ezzel szemben a hagyományos térképeket és menetrendeket egyre inkább mellőzzük. Ez Pécs esetében is így van, utasként a pontos menetidők ismeretének hiányában útjainkat vagy a Google Térképen tervezzük meg vagy egy gyors keresés után rátalálunk a Tüke Busz hivatalos oldalára. Hardcore buszozók pedig letölthetik a hivatalos alkalmazást.

Azonban létezik egy további lehetőség is: a krisz768 nevet használó fejlesztő hobbiból és egy szakdolgozathoz készítette el a PécsLines alkalmazást, amely lényegében a fent említett szolgáltatások alternatívájaként szolgál. Az alkalmazásban egy térképen látszik a járatok valós idejű helyzete, a buszok típusa és még az is, hogy fel vannak-e szerelve légkondival. Tapasztalataink szerint a PécsLines egy átlátható, modern, könnyen használható alkalmazás, amely képes valós idejű információval ellátni a felhasználót. Az értékelések alátámasztják az álláspontunkat, krisz768 alkalmazását átlagosan 4,9 csillagra értékelik. Kérdéseinkre adott válaszában a fejlesztő elmondta, hogy célja az utasok segítése volt, mert szerette volna, ha könnyebben és gyorsabban tudnának információhoz jutni. Kihívásként tekintett a projektre, és úgy érzi, hogy a céljait sikerült megvalósítani. Több mint fél éven keresztül dolgozott az applikáción, ami aztán 2023 áprilisában jelent meg, és számos frissítés után továbbra is elérhető maradt. Az alkalmazás a legfrissebb verziókat is támogatja, és máig pozitív értékeléseket kap. 


A Tüke Buszról szóló sorozatunk első részében részletesen bemutattuk a közlekedési vállalat pénzügyi nehézségeit. A cikksorozat azért készül, mert előfizetőnk az olvasók által ajánlott témák közül erre szavaztak. Ha szeretnél te is egy pécsi témát ajánlani, akkor kérünk, ezt az űrlapot használd:


Miért kellett a PécsLines?

A Google Térképre ugyan feltöltötték a Tüke Busz menetrendjeit, az algoritmus ezt figyelembe véve számolja ki, hogy merre és mivel érdemes menni, illetve mennyit időt fog igénybe venni az út; de a buszok pontos helyzetét azonban Pécsen nem látja, így könnyen előfordulhat, hogy nem értesülünk időben az eltérésekről. 

A Tüke oldalán két lehetőséget is találunk: 

A transIT menetrend a PécsLineshoz hasonló feladatot lát el. Egy térképen tünteti fel a járatok valós idejű pozícióját, a különböző vonalak menetrendjét, és az azoktól való eltéréseket. A technológia lényege, hogy a busz fedélzetén egy GPS-készülék van elhelyezve, amely aztán rövid időközönként közli a helyzetét egy adatbázissal. Ez lehetővé teszi, hogy a térképen kövessük, hogy pontosan hol is tartanak a járatok valójában, ezeket kis busz ikonokkal jelölik. A transIT alkalmazás utoljára 2014 novemberében kapott frissítést. Ráadásul PécsLines funkciói közül több is hiányzik a transIT-ből, például a busztípusok jelölése.

Az app átlag pontszáma jelenleg csak 2,4 csillag, és az utóbbi időben született felhasználói értékelések gyakori hibákról, értelmetlen adatbázis frissítésekről és hiányzó funkciókról számolnak be:

„Nagyon sok a hiba. A menetrendből a másnapi dátumra nem talál menetrendi adatot. Az aznapit adja…Valamikor megbízható app volt.”

„Nagyon gyenge alkalmazás. Nagyon sok idő, amíg az induló járatot megtalálja az ember. A kedvencek funkció segít egy picit.”

„Nehezen használható alkalmazás. Kár, hogy hosszas keresgélés után lehet megtalálni amit keresek”

A menőBusz oldal működőképes állapotban van, viszont a felületét mai szemmel elsőre nehéz kiismerni, ráadásul a dizájn is eléggé elavult. Ami nem is csoda, hiszen az oldal hivatalos dokumentációjában, illetve a jogi részein szintén a 2014-es év van feltüntetve, amiből arra következtethetünk, hogy

a menőBusz ugyancsak tíz éve kapta meg az utolsó komolyabb frissítését. Ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy a feladatát ellátja.

Megtalálható az összes vonal, az összes megálló, és nagyjából tíz másodpercenként frissül a buszok tartózkodási helye is. Azonban a Tüke Busz oldalán feltüntetett többi szolgáltatással ellentétben a menőBuszra nem egy nagy gomb vezet, hanem egy szövegbe beágyazott link. Ez nagyban megnehezíti a kortárs felhasználói felületekhez szokott utasok feladatát, így pedig könnyebben elkerülheti a figyelmüket a menőBusz szolgáltatás.

Krisz768 fejlesztése, a PécsLines ugyanezeket a nyilvánosan elérhető adatokat használja fel a működéséhez. A fejlesztő megjegyezte, hogy nem zárkózik el egy szorosabb együttműködéstől, már egyszer meg is próbálta felvenni a kapcsolatot a céggel, de akkor nem kapott választ.

Elégséges szolgáltatás?

Fontos részlet, hogy Pécsen a magyar hallgatók mellett jelentős a külföldiek száma is, ugyanis a PTE számos idegennyelvű képzést is biztosít. Az egyetem adatai szerint a nemzetközi hallgatók száma 2020-ra már elérte már az 5000 főt, ők gyakran más kontinensekről érkeznek a városba. Közülük sokan választják a tömegközlekedést, hiszen csak ideiglenesen tartózkodnak a városban, és a zöld színű buszok egy viszonylag olcsó és megbízható közlekedési módot biztosítanak számukra. Nekik a magyar nyelv és a helyi kultúra ismeretének hiányában nagyobb kihívást jelent az utazás, és a más magyar városokból érkezett fiatalokhoz hasonlóan nagyobb valószínűséggel fogják a Google Térképet választani a tájékozódáshoz. Ha pedig így döntenek, akkor lényeges információkról maradnak le, és nem fognak időben értesülni a menetrendtől való eltérésekről. Emiatt jogosan merül fel a kérdés:

Ha a buszokat felszerelték a célra alkalmas GPS rendszerekkel, és azok jelenleg is adatokat szolgáltatnak, akkor miért nem osztja meg a cég ezeket az adatokat a Google Térképpel is?

Meg is kerestük a Tüke Busz Zrt.-t, hogy mikorra tervezik frissíteni ezeket a szolgáltatásokat, illetve tervezik-e a Google Térkepen a járatok valós idejű helyzetének megjelenítését. Válaszukban kiemelték, hogy elkötelezettek a korszerű informatikai fejlesztések mellett, de türelmünket kérték, mert jelenleg is zajlanak azok az egyezetések, melyek a jövőben a helyzeten javítanának. Lényegi információval azonban nem szolgáltak.  

A Volánbusz beelőzött

Az illusztráció generatív MI (Pixlr) felhasználásával készült

A Volánbusz 2024 január elejétől valós időben követhetővé tette a járatait a Google Térképen, a projektet Vitézy Dávid saját állítása szerint szerint még 2022-ben ő maga indította el. Így a Google Térkép már a késések és az esetleges menetrendi változások figyelembevételével tervezi meg az útjainkat, és jelzi is, ha valamelyik busz megcsúszott, vagy eltér a menetrendtől.

Megkeresésünkre a Volánbusz elmondta, hogy nagy kihívást jelentett a menetrendi adatbázisok elkészítése, emellett a fejlesztő cégnek folyamatosan egyezetnie kellett a Google-val is. Jövőbeli céljaik közül a szolgáltatás helyi közlekedésre való kiterjesztését emelték ki.

Mondhatnánk, hogy a Volánbusz egy országos cég, és lényegesen több erőforrással rendelkezik, tehát nem összehasonlítható a Tüke Busszal. Viszont mint ahogy azt fentebb megírtuk, ez nincs teljesen így, mert a Tüke Busznak igenis van három különböző működő járatkövető megoldása is. Próbáltunk utánajárni, hogy mennyire lenne nehéz feladat a Tüke Busz Google Térképes járatkövetési szolgáltatását felállítani, de kérdésünkre a Tüke Busz Zrt-től nem kaptunk konkrét információt, az HC Linear nem kívánt válaszolni.

Megváltozott jegyvásárlási szokások

Egyre növekvő igény mutatkozik Pécsen is az e-jegyek iránt is. A koronavírus idején bevezetett mobiljegy rendszer évről-évre egyre népszerűbbé válik, 2022-ben közel 280 000 jegyet vásároltak a zöld buszok utasai. Tavaly pedig már január 1. és augusztus 31. között 40 ezerrel több utat vásároltak elektronikusan.

Lyukasztva – Fotó: Gűth Ervin

Az elektronikus jegy- és bérletrendszer Pécsen jelenleg azonban nem egységes, a rövid, egyjáratos jegyeket a Nemzeti Mobilfizetési alkalmazáson keresztül lehet megvenni, míg a időhöz kötött jegyeket és bérleteket a MÁV Jegyértékesítési rendszerében kaphatunk. Az utóbbi 2023 december 6-án kezdődött el, több mint 5 évvel azután, hogy a Tüke Busz takarékosságból felmondta a szerződést a szegedi Hedz Magyarország Kft.-vel, annak ellenére, hogy a Hedz éves díja nem haladta meg az egymillió forintot. A Hedz majdnem tíz éven keresztül nyújtotta a sokáig egyedülálló szolgáltatást. A rendszer sok funkcióval rendelkezett, akár más nevére is lehetett jegyet venni.

Korunk egyik legmeghatározóbb jelensége a médiakonvergencia. Ez az elnevezés a különböző funkciók és formátumok egy irányba való mozgását, majd egy médiummá olvadását takarja. Nem kivétel ez alól a különböző nagyvárosok applikációi is: Bécs például képes valós idejű adatok alapján segítni az útvonaltervezésben, az online jegyvásárlásban és még közlekedési híreket is szolgáltat. És, ha ez még nem volna elég, akkor még kuponok útján kulturális és gasztronómiai ajánlatokat is tesz. Ahogy a médiakonvergencia teret nyer, a felhasználók elvárásai is megnőnek, ami érthető, hiszen nagyfokú kényelmet jelent, ha több feladatot is el tudunk végezni egy appban. Ennek megfelelően a Tükének is figyelembe kell vennie a mai felhasználók igényeit, és amennyiben az alkalmazás fejlesztése mellett döntenek, úgy érdemes volna sok új funkcióval, például gyors e-jegy vásárlási lehetőséggel, is bővíteniük a transIT menetrendet, vagy annak utódját. 

Szerző: Kalmár Kristóf

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth