Új civil koncepció készül – vannak még hiányosságok

Új civil koncepció készül – vannak még hiányosságok
Photo by Dylan Gillis / Unsplash

Még idén szeretné elfogadni a pécsi városvezetés az új civil koncepciót, hogy a jövő évi költségvetésben már tervezni lehessen vele. A tervezetet a Nevelők Háza Egyesület készítette, véleményezésre pedig két hetet kaptak a szektor szereplői. Ma (október 15.) délutánig még várják a javaslatokat, de közben az Emberség Erejével Alapítvány részletes javaslatokat tett közzé egy cikksorozatban. Ezekről a javaslatokról és magáról a koncepcióról Peták Pétert kérdeztem.

Milyen elvárásaitok vannak az új civil koncepcióval kapcsolatban?

Ez alapvetően az önkormányzat dokumentuma, ami azt a célt szolgálja, hogy a szereplők tisztán lássák egymáshoz fűződő viszonyukat. De elsősorban az önkormányzat vállalásai mellé kellene kapacitásokat tenni. Vagyis egy egyértelmű, átlátható keretrendszer megteremtése lenne a cél. Szabályoznia kellene a kapcsolódási pontokat. Például a civil referens, a civil adatbázis, a civil tanácsnok jó eszközök és ennek a dokumentumnak kellene megmondania, hogy kinek mi a dolga, hatásköre. Szó lehet még ingatlanhasználatról, európai uniós forrásokhoz való hozzáférésről, és a döntéselőkészítési folyamatokról. Ezekben támaszkodhat rájuk és segítheti is a civileket az önkormányzat.

Szabályozza azt is, hogy az önkormányzati struktúra különböző szereplői (közgyűlés, polgármester, képviselők) milyen feltételek mellett, hogyan és mennyi pénzt juttassanak civil szervezeteknek. Megjegyzem, a legjobb felállás az lenne, ami korábban volt és most hiányzik: a civil alap. Ebben az esetben felkért civil kurátorok döntenek a forrásokról.

Azt látom, hogy a koncepcióalkotás folyamatába komolyabban és több civil szervezetet is be lehetne vonni, ahogy ez korábban többször is előfordult. Volt arra is példa, hogy a dokumentum frissítése történt csak meg, akkor kevesebben is lettek bevonva. Ez most egy köztes megoldás, és nem érzem, hogy ez a dokumentum abban az állapotban lenne, ahol csupán véleményezésre volna szükség. Vannak kifejezetten jó részei, például a helyzet ismertetése, elemzése és az elvi részek. De sok helyen még hiányos, például a nyilvánosság megteremtéséről csak az elvek között van szó, a konkrét tevékenységek között semmi sincs erről. Vagy: az ingatlanhasználat kérdésköre teljesen hiányzik a tervezetből. A területi-városrészi egyeztetések sincsenek benne, miközben éppen a Nevelők Háza Egyesületnek volt egy jó projektje a témakörben, a Civil Kapuk. Vagy: a civil tanácsnok szerepéről csak egy mondat van. Reményeim szerint, a tervezett novemberi elfogadása előtt még sok minden bekerülhet a koncepcióba.


A cikk eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

#7 – Parkolásügy | Vízügy | Közügy
Ez itt a mecseki müzli, ami minden csütörtök reggel érkezik. Elolvasok minden pécsi hírt, és összefoglalom neked a lényeget. Ha valaki továbbította neked ezt a hírlevelet, vagy először jársz az oldalon, akkor itt elolvashatod, hogy mi is ez. #aszerk.A jelenlegi ütemmel számolva valamikor a hétvégén…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!