Bejártam a fény útját, és majdnem megvilágosodtam

Bejártam a fény útját, és majdnem megvilágosodtam
Koros Design Semina című alkotása a Barbakán bástyában, ami a Fény útjának első állomása – Fotó: Gűth Ervin

Tisztázzuk az elején: fényfesztiválhoz sötétség kell. Az okokat nem nehéz megfejteni. Az se véletlen, hogy a világ más tájain a hasonló rendezvényeket nem a nyár közepére, hanem jellemzően az őszi-téli hónapokra időzítik. Amikor korábban sötétedik.

Pécsen teljesen más megközelítéssel vágtak bele 2016-ban: a helyi kulturális (és turisztikai) holtszezon felpörgetésére egy olyan fesztivált szerettek volna összehozni a Zsolnay Kulturális Negyed szervezői, ami a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa évad örökségét menti át. Feltéve, hogy van olyan. Folytonosságról eleve nem beszélhetünk, ugyanis a 2010–2015 közötti időszakban a város inkább az EKF okozta sebeket nyalogatta, sőt újabbakat is okozott magának az ötletszerűen felbukkanó nagyrendezvényekkel és gyorsan hanyatló fesztiválokkal.

Viszont a fényfesztivál az alapítása óta töretlenül sikeres, amihez nyilván az is hozzájárul, hogy a programok jelentős része ingyenesen látogatható. A felhozatal gerincét a kezdetektől a Fény útja és a Zsolnay Light Art verseny adja. Előbbi a város különböző helyszínein megtapasztalható tucatnyi fény- és hanginstallációból áll, amik gyakran bevonják, interakcióra késztetik a látogatókat. A nemzetközi fényfestőverseny vászna pedig a székesegyház, amin esténként többször elképesztő animációk futnak (ez maga a versenyprogram).

A csütörtöki nap ugyan még csak az éles főpróbája volt a vasárnapig tartó rendezvénynek, de az érdeklődés így is jelentősnek mondható. Sokan gondolták, hogy a számozás szerint haladnak végig a Fény útján, de a számok valójában csak a tájékozódást, a helyszínek beazonosítását segítik, nincsen hozzáadott értéke a sorrendnek.

Az állomások kisebb része csak karszalaggal látható, de ezek rengeteg helyen megvásárolhatóak (felnőtt/gyerek: 3000/2000 Ft), így akkor sincs baj, ha valaki az egyik bejáratnál szembesül ezzel. Megvenni pedig mégiscsak érdemes, mert bizony a legjobb, leghatásosabb alkotások fizetőkapuk mögé kerültek.

A felhozatalból egyértelműen kiemelkedik a fényfestőverseny tavalyi első helyezettje és közönségdíjasa, a spanyol Los Romeras. A Jakováli Hasszán dzsámi kupolájának belsejébe vetített Light in the Darkness című meditációs folyam sok geometriával és organikus struktúrák hömpölygésével egyszerre lenyűgöző és elgondolkodtató.

Los Romeras: Light in the Darkness (részlet)

De ez csak egy példa, nyilván nagyon szubjektív is, lehet, hogy másoknak teljesen más alkotások fognak beütni. Van mit véleményezni: idén városszerte 18 állomáson, 23 installációt lehet megtapasztalni. Alaposan eltervezve ezt nagyjából 2,5-3 óra alatt, már-már rohamtempóban, végig lehet csinálni, csak szerintem nem érdemes. Egyrészt, nehéz ennyi mindent befogadni, másrészt meg, aki teheti az inkább szánjon rá két napot. Akinek pedig csak egy estéje van rá, az inkább válogasson a helyszínek között előzetesen az egyébként nagyon pontos leírások alapján.

Ahogy feljebb írtam is, a csütörtök erős bemelegítés volt, de az igazi tömegérdeklődés péntektől várható, hiszen a versenyprogrammal, koncertekkel, utcai színházzal, gyerekprogramokkal, előadásokkal, workshopokkal kiegészülő Zsolnay Fényfesztiválba még vasárnapig szinte bármikor be lehet folyni.

A cikk eredetileg a Telexen jelent meg.

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli