#108 – Közös kérdés | Zavart zavarkeltés | Lendületes lanyhulás

#108 – Közös kérdés | Zavart zavarkeltés | Lendületes lanyhulás
Vajon manók lakták le?

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az ingyenes feliratkozók és az előfizetők is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Hosszú lett hírlevél, nem pazarlom a karaktereket. Viszont el kell mondanom, hogy a Gmail megint csavarni fog a levélszemétszűrő algoritmusán. Szóval, ha ilyen címre kapod a Müzlit és biztosan meg szeretnéd kapni a következő számokat is, akkor vedd fel az info@mecsekimuzli.com-ot a névjegyzékedbe!

Üdv, 
Ervin


#kispont

Pécsen először lesz közösségi költségvetés. A világszerte ismert és bevett módszer javaslatok megfogalmazásával és tényleges döntéseken keresztül vonja be a helyi közösségeket, és a segítségükkel válhat élhetőbbé a saját lakókörnyezetük. Most nyolcvan millió forintot lehet így elkölteni, de a gyakorlati, kézzel fogható fejlesztéseken túl az egész folyamatnak egy fontosabb hozadéka is lehet. A módszer nagykövetei szerint a lakosok és az önkormányzat szorosabb együttműködése erősíti a részvételi demokráciát. Ahogy a projekt koordinátora, Salamon Péter fogalmazott: a részvételiség érzékenyíti az embereket a közpolitikum, a hivatali adminisztráció felé – és viszont. 

A több mint 200 beadott ötlet változatos – és részben lehangoló – képet fest a pécsiek igényeiről. A pályázat célja elsősorban az innovációk és a tágabb lakókörnyezet számára értékteremtő újítások feltérképezése és kivitelezése volna, és szerencsére erre is vannak példák. Ilyen például a városi vizek felszínre hozása vagy éppen a bicibuszos szemléletformálás. De mégiscsak feltűnő, hogy ahol az alapvető infrastruktúrával probléma van, ott az ötletek is erre reagálnak. Sokan akadálymentesítést, több közvécét, utak, járdák vagy éppen bicikliutak építését javasolják. Az egyik javaslatban pedig 25 család kéri, hogy vezessék be hozzájuk az ivóvizet a Mária-dűlőben lévő házaikba. Ezek az ötletek sem vesznek el, hiszen továbbítják a hivatalok, önkormányzati cégek és a politikusok felé. 

Kapás Réka teljes cikke a Mecseki Müzli oldalán olvasható.


#nagykötőjel

– AMA: Nem lehet véletlen, hogy a legújabb polgármesteri városinfóban Péterffy Attila is leginkább városüzemeltetési kérdésekre reagált. A háromnegyed órás videót itt lehet visszanézni, míg az írásos összefoglalót az önkormányzati PécsMa.hu-n lehet átfutni. Elsősorban köztisztasági, parkolási gondokról, nehéz közlekedésről, az utak, járdák állapotáról panaszkodtak a pécsiek, de szóba került közösségi és játszóterek hiánya is. Újabb gyalogátkelőkre is érkeztek javaslatok. Többen kritikával illették a városvezetés eddigi tevékenységét: volt, akinek az iskolák közelében létrehozott Kiss&Go parkolók nem tetszenek, és volt, aki szerint vannak ügyek, amikben évtizedek óta nem történik érdemben semmi.

Az önkormányzati képviselők legutóbbi közgyűlésen feltett kérdéseire is befutottak a polgármester írásbeli válaszai. Ezekből többek között az is kiderül, hogy a Vince utcában lakossági kérésre bevezetett forgalomváltozást nem módosítják, viszont várhatóan korlátozott parkolási övezet lesz. És az egészet felújítják | pecsma.hu

– FORBÁT5: Idén ötödik alkalommal adták át a Forbát-díjat. Az elsősorban a Dél-Dunántúli Építész Kamara tagjainak meghirdetett pályázaton minden évben az 5 évnél nem idősebb, értékes építészeti munkákkal lehet nevezni. De indulhatnak nem DDÉK-tagok is, amennyiben a nevezés tárgya Baranyához vagy Tolnához köthető. A díj névadója, a pécsi születésű Forbát Alfréd a 20. század jelentős európai építésze volt, aki Breuer Marcellal szemben Pécsen is alkotott. A szakmai bíráló bizottság döntése alapján az idei 11 érvényes pályázat közül két nyertest hirdettek:

 • Máté Tamás és Vass-Eysen Áron (Pápai Református Diákotthon)
 • Schunk Tímea DLA és Getto Tamás DLA (A Pellérdi Általános Iskola és Bölcsőde bővítése)

Míg Építészetért elismerő oklevelet Dr. Lőke Ferenc és Koller József (Hegykői Hotel átalakítása) és Zilahi Péter DLA, Tamás Anna Mária DLA, Kovács-Andor Krisztián DLA és Dancs Tamás (Komlói Autóbusz Állomás) kapott.

🏗️
A Magyar Építészeti Kamara Szakmai különdíját kapta az új pécsi Vásárcsarnok két pécsi tervezője, Getto Tamás és Sztranyák Gergely az Év Háza 2023 pályázaton. 

– PHDPLUSZ: Kiegészítő doktori hallgatói ösztöndíjra írt ki pályázatot két kategóriában a PTE, 580 millió forintos keretösszeggel. Az egyetem és modellváltás utáni fenntartója vagyis az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) is 290-290 millió forintot különített el erre a célra. Bódis József, az UQA elnöke szerint a cél, hogy „pusztán anyagi okokból a fiatal tudóspalánták ne hagyják el a pályát”. A magyar doktoranduszok ösztöndíja, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal folyósít 2023. július 1-től havi bruttó 295 ezer forint, melyhez – a PhD-hallgató élethelyzete alapján – havi bruttó 40 ezer forint családi pótlék is járhat.

A kiegészítő PhD-ösztöndíjjal ezeket havi nettó 60, illetve 100 ezer forinttal lehet feljebb tornászni. A két kategória pontos leírása, valamint minden pályázati információ itt érhető el, beadási határidő október 13., péntek.

🎓
Hasonló programot indított februárban a debreceni egyetem is, igaz, ott a kiválósági ösztöndíjasoknak azt is vállalniuk kell, hogy helyben „fognak dolgozni a jövőben”. Sőt, nyár óta már Szegeden is van hasonló program, ott négy kategóriában 40-90 ezer forintra lehet pályázni.

– PAPÍRON: A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) 2023 első félévére vonatkozó adatai szerint már 10 000 értékesített példány alá esett a Dunántúli Napló. Tavaly, azaz 2022 II. félévében még bő hatszázzal voltak a lélektani határ felett. Az idei adat azt is jelenti, hogy Pécsen nagyjából 3000 eladott példánynál járhat a fideszesített megyei napilap. Csak érdekességként: 2016-ban, tehát a Mészáros Lőrinc-féle átvétel előtt naponta több mint 20 000 példányt értékesítettek a Dunántúli Naplóból.

A visszaeső példányszámokkal természetesen a teljes nyomtatott lappiac küzd – a Magyar Hang a saját bevallása szerint egyébként nem –, de mégiscsak szembetűnő a vidéki kormánysajtó zuhanása. 

Ha már hanyatlás: a KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint – az országos folyamatnak megfelelően – csupán fele annyian vallották magukat katolikusnak Pécsen, mint 2001-ben (95 864 vs. 42 542), miközben a lakosság „csak” 23 ezer fővel csökkent, 162 ezerről 139 ezerre. | ksh.hu

#hájper

Bár a pécsi KDNP ifjú titánja első közéleti szereplésénél [Péterffy-bankókat szórva a közgyűlésben (#77 és #78)], még nem vállalta pártkötődését, de most már ilyen minőségben tartott sajtótájékoztatót az LMP Ferencesek utcai irodája előtt múlt pénteken. Egyébként az álesemények műfajába tartozó sajtótájékoztató Keresztes László Lóránt (LMP) megjelenésével vett érdekes fordulatot.

A Fidesz-barát sajtónak meghirdetett eseményt némi tipródás után tudta csak elkezdeni a fiatal KDNP-s politikus, de láthatóan továbbra is nagyon izgult. Azért pár értelmes mondatot össze tudtak vágni a megjelent profi médiások, igaz, a BaMa még a politikus nevével sem bajlódott a tudósításában. Pedig a téma rendkívül érdekes és felettébb aktuális volt: miért asszisztált az LMP – még 2019-ben (!!!) – a helyi értéktár bizottság megszüntetéséhez? A valójában költőinek szánt kérdésre Keresztes mégiscsak reagált, szerinte hiba volt, hogy a városvezetés megszüntette a bizottságot. 

Azt sajnos senkinek sem sikerült a helyszínen összerakni, hogy bár az értéktár bizottságot valóban megszüntették, annak feladatát – vagyis a helyi értékek gyűjtését – a kulturális bizottság vette át. Azaz a helyi értékek (évente 1-2) továbbra is gurulnak tovább a megyei értéktárba felfele és onnan eljuthatnak akár a hungarikumpiramis csúcsára is! Arról, hogy ennek az egész hungarikumozásnak, értéktárazásnak ebben a formában semmi értelme és hozzáadott értéke nincs, itt írtam bővebben.


#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A fotón Gázi Kászim pasa dzsámijának altemplomában található kősír faragott díszítése látható. A templom története a 13. században kezdődött, de talán senki sem lepődik meg, hogy a modernkori átépítések során ókeresztény leleteket is találtak itt. A legnagyobb átépítés és bővítés a török korban történt, ennek köszönhetően a hódoltság idején keresztények és muszlimok osztozni tudtak a 100x100 lépés alapterületű épületen. A törökök kiűzése után a jezsuiták teljesen átalakították, a kupolát is lecserélték. A jelenlegi állapotát Gosztonyi Gyula feltárásainak és az 1939–1942 közötti helyreállításnak köszönheti a belvárosi templom. A török emlékek egy része is visszakerült, viszont a neoreneszánsz kupola csak 1959-ben tűnt el, és lényegében az eredeti dzsámis állapotát nyerte ekkor vissza az épület. Az altemtempomot 2015-ben turisztikailag is látogathatóvá tette az egyházmegye, ahol sírok vannak. 

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a Mecseki Müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss és valamiért aktuális vagy csak simán érdekes pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

A Mecseki Müzli elsősorban a hűséges olvasóira számíthat. Remélem, hogy rád is. Ha tetszik a hírlevél, akkor segítsd a működését előfizetéssel! Már havi 1190 Ft-ért reklámmentes tartalmakat és mindig teljes hírlevelet kapsz. Bármikor lemondhatod. Részletek » ITT.


#bezzeg

Miközben Pécs évtizedek óta tanuszoda és -medencehiánnyal küzd Szentlőrincen bezzeg újat avattak. Ráadásul kétmedencéset (tan- és sportmedence), amiket az oktatási időn kívül bárki használhat. A beruházás 1,7 milliárd forint volt – és dobpergés – először 2017-ben jelentették be. A szerdai avatón csak fideszes politikusok szólaltak meg, a város ellenzéki polgármestere, Koltai Péter a közönség soraiból nézhette a szalagátvágást.

Pécsen, az MSZP városi sportlobbistájának, Török Ottónak a legfrissebb beszámolója szerint bár Pécs is bekerült a nemzeti tanuszoda programba, és a helyszín is megvan, a fejlesztés kormánydöntésre vár, ez pedig már 2022-ben elakadt. Szóval a kanyarban sincs. Ráadásul, a helyzet szeptembertől csak rosszabb lett, hiszen a pécsi tanuszodák közül kettő tankerületi spórolás miatt nem nyitott ki, míg a PTE-TTK uszoda felújítás miatt – várhatóan novemberig – lesz zárva.

Frissítés: Olvasói jelzés alapján az egyik érintett uszoda már kinyitott.


#ajánlott

 • Mintavétel címmel nyílt kiállítás a Bázis Szobrász Egyesület munkáiból a Pécsi Galériában (Széchenyi tér), a válogatás november 5-ig látogatható (Sze–Cs: 13–17h, P–Szo: 11–17h). | pecsigaleriak.hu
 • Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét mától (okt. 5.) vetítik a pécsi mozikban is. Kórkép, a magyar társadalom politikai megosztottságáról. Olyan mondatokkal, amelyek ismerősek lehetnek családi ebédekről. | apollopecs.hu
 • Féregjárat márpedig van Pécs és Szeged között, ezt bizonyítja a Szabad Terek Hálózat újraszervezését ígérő mai (okt. 5.) program is a Nappaliban, amit a szegedi Grand Café segít. Íróműhely, Lucy Dreamin' + Suhov. | @Nappali
 • Budapest Design Week-hez kapcsolódva idén is lesz Design Pécs, a programok ma (okt. 5.) kezdődnek. A szokásos oldalt ugyan nem frissítették, de a főszervező Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara oldalán minden megtalálható. | pbkik.hu

#gyűjtő

 • Hosszabbodott a városi egészségügyi intézményekben a szakrendelések rendelési ideje október 1-jétől, és külön 40 perces idősávban van már „telefonos rendelés”. | pecsma.hu
 • Mayer Mihály, nyugalmazott pécsi püspököt, jelenleg a kakasdi plébánia lelkipásztorát köszöntette névnapja alkalmából az egyházmegye, de a jó hangulatú beszámoló mellé egy 12 évvel ezelőtti írást is ajánlok. | magyarnarancs.hu
 • Tömegközlekedési influencerszcéna hazai fenegyereke alaposan megdicsérte a felújított Pécsi Villamost, ami valójában sose volt Pécsen menetrend szerint közlekedő villamos. | @Kuhár Bence/YT 
 • Elpusztult Tara, a Pécsi Állatkert négyéves vöröspandája. | pecsma.hu
 • Átok ülhet a Petőfi utcán: alig adták át a hónapokig lezárt szakaszt, csőtörés miatt aszfaltot kellett bontani. A cikk szerint csak szennyvízrekonstrukció történt, de most az ivóvízvezeték tört el. | szabadpecs.hu
 • Tüke-díj kompatibilis jelölteket keres idén is a Tüke Alapítvány, október 14-én 12 óráig lehet nevezni. | pecsma.hu
 • Újabb nemzetközi informatikai szolgáltató nyitott pécsi központot: az online szerencsejátékra és sportfogadásra specializálódott Amelco. | europeangaming.eu

Tetszett a hírlevél? Segíts!

 1. Küldd tovább egy barátodnak és mondd meg neki, hogy iratkozzon fel!
 2. Oszd meg Facebookon, Twitteren vagy ahol szeretnéd!
 3. Válts előfizetésre és segítsd a Mecseki Müzli működését! » ITT
 4. Segítsd a hírlevelet egyszeri támogatással, elköteleződés nélkül, akár egy jó kávé árával! » ITT

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth