#116 – Felmelegített viszonyok | Közérdekű borozások | Kortárs hiányosságok

#116 – Felmelegített viszonyok | Közérdekű borozások | Kortárs hiányosságok
Szerencsére ez nem az!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.

Nincs ez mindig így! Ha mindig a teljes hírlevelet szeretnéd, akkor most válts előfizetésre! Részletek: itt.


#aszerk.

Szolgálati közlemény 1.: Az infláció minket is utolért, jövőre biztosan emelkedni fog a hírlevél előfizetési díja. A támogatói előfizetés nem változik és azok sem fognak 2024-ben többet fizetni, akiknek december 31-én érvényes előfizetése van. Aztán meglátjuk. Szóval már csak ezért is érdemes most előfizetni.

Szolgálati közlemény 2.: Múlt pénteken megtartottuk az első nyílt szerkesztőségi megbeszélést. Köszönjük a részvételt, javaslatokat, beszélgetést! A teljes Mecseki Müzli csapat nevében mondhatom, hogy biztosan lesznek még ilyen alkalmak. Az este során megszavazott témá(ka)t pedig még idén feldolgozzuk.

Üdv, 
Ervin


#2024

Az ellenzéki tárgyalások megkezdődtek, Péterffy Attila újrázni szeretne, de a korábbi szövetségesek közül többeket pótolni kell. A Fidesz jelöltválasztását közvéleménykutatás segítheti. Gyorstalpalót készítettünk, hogy jelenleg mit lehet és mit nem lehet tudni a pécsi politikai sakktábláról.

 • Az MSZP elsőként, már februárban bejelentette, hogy támogatja Péterffy Attila újraindulását. 
 • A DK hivatalosan még nem jelentette be, kérdésünkre sem válaszoltak, de nagyon úgy tűnik, hogy a jelenlegi polgármestert támogatják. Az ATV-hez került lista legalábbis erről árulkodik. 
 • A Momentum 2021-ben kikerült a városvezető frakciószövetségből, de egy ideje már újra együttműködnek Péterffyékkel. Valószínűleg részt vesznek az ellenzéki összefogásban Pécsen.
 • A Jobbik Budapesten önálló főpolgármester-jelöltet indít. Pécsen ugyan hivatalos döntés még nincs, de minden jel szerint ilyesmire nem lehet számítani.   
 • A Mindenki Pécsért Egyesület (ami az összefogás ernyőszervezeteként szolgált 2019-ben) most újra aktivizálta magát, és jelöltek állítására készülnek. Nem kizárt, hogy ismét az ellenzéki szövetség részeként.
 • Az LMP – az elmúlt hónapok fejleményei tükrében – talán nem túl nagy meglepetésre, megint kimarad az összefogásból. Ahogy 2019-ben is.  
 • A Tiszta Kezek Frakció  (ex-Momentum, ex-Jobbik, ex-DK) egyelőre nem nyilatkozott a szándékairól. Nem lenne túl nagy meglepetés, hogy a 2022-es akciójukhoz hasonlóan – más kiábrándult ellenzékiekkel közösen – 2024-ben is megpróbálnának keresztbe tenni az ellenzéki pártoknak.
 • A Mi Hazánk országosan és Pécsen is erősebb lett az előző önkormányzati választáshoz képest. Akkor polgármesterjelöltet sem tudtak állítani, jövőre kompenzációs listáról akár be is kerülhetnek a közgyűlésbe.
 • A fideszes polgármesterjelölt kiválasztását közvélemény-kutatás támogathatja meg. Három pártember, azaz Csizmadia Péter, Decsi István, Őri László, valamint két külsős, azaz Szentgyörgyváry Péter és Kővári János került szóba. Várhatóan őket mérik meg, de a január – amikor a tényleges jelöltet várhatóan bejelentik – még messze van.

A részletes cikk itt olvasható:

Várkapitánnyal is ostromolhat a Fidesz Pécsen, az ellenzéki polgármester újrázna
Az ellenzéki tárgyalások megkezdődtek, a jelenlegi városvezető Péterffy Attila újrázni szeretne, de a korábbi szövetségesek közül többeket pótolni kell. A Fidesz jelöltválasztását közvéleménykutatás segítheti. A 2024-es önkormányzati választáson Pécsen egyelőre egy polgármesterjelölt indulása bizto…

#javítás

Az előző számban (#115) az ATV eredeti híre alapján – több más médiumhoz hasonlóan – tévesen írtuk, hogy Mellár Tamás kilépésével megszűnhet a Párbeszéd parlamenti frakciója. Valójában jelenleg 6 és nem 5 tagja van a frakciónak, és a jelenlegi házszabály szerint öt fő elegendő is. A tévedésért elnézést kérünk!


#nagykötőjel

– REOSZT: A kaposvári Csiky Gergely Színház közleményéből derült ki, hogy az Országos Színházi Találkozót jövőre Somogyország fővárosában tartják. Keserű szájízzel szembesül ezzel a fejleménnyel minden pécsi, aki fénykorában – a kezdetektől mondjuk 2009-ig – megtapasztalhatta a Pécsi Országos Színházi Találkozó fílingjét. Később a szakmát megosztó szakmai és politikai viták teljesen ellaposították a rendezvényt, aminek a Fidesz-közeli vezetése zűrös ügyeket is felhalmozott. A POSZT feltámasztására tett 2020-as kísérlet pedig eleve kudarcra volt ítélve: mi sem támasztja ezt jobban alá, mint a színház(nem)támogatási rendszer folyamatos visszásságai. Miért lett volna a kivégzett POSZT esetében ez másként? 

A friss bejelentés időzavarral is küzdő kísérőszövegeiből csodák derülnek ki: „A találkozó programjai az elmúlt évek tapasztalataira építve teljesen megújulnak, ami új korszakot jelenthet a színházi világban”. De érdemes a mellékelt anyagokat végigkattintgatni – különös tekintettel a kreatív koncepcióra –  amiben a RE:OSZT kifejezés is hangsúlyosan szerepel. Ami biztos, hogy a versenydarabok szelekciója is teljesen máshogy működik majd, mint egykoron. A kőszínházak nevezéseit előválogatók nézik meg, majd az ő ajánlásuk alapján a „Csiky Gergely Színház művészeti tanácsa dönt a ténylegesen meghívásra kerülő” darabokról. 

🎭
A Csiky Gergely Színház vezetője éppen az a Fidesz-közeli Fülöp Péter, aki nemrég – egy teljesen másról szóló vitában – pont a pécsi kultúrpolitikát szapulta, és aki egyébként a PTE kulturális tanácsadója.

– FINÁLÉ: Az idei utolsó rendes közgyűlés kedden lesz, még nem került fel minden napirendi pont a város hivatali oldalára, de néhány érdekességet azért már most is találni. A jövő csütörtöki hírlevélben a részletekről is beszámolunk, de íme egy kis előzetes:

 • Mivel népszerűek a Hopp e-rollerei és a városnak is szemmel látható bevétele van a rendszerből, így az üzemeltetésre koncessziós pályázatot kell kiírni. Sőt, a közterület használatáról szóló rendeletet módosítani kell. Ezeket a fejleményeket már korábban is valószínűsítette a városvezetés, azt viszont nem sejtették, hogy ilyen hamar bekövetkezik. A részletek ebben az előterjesztésben vannak.
 • Több helyen is módosulnak a parkolási zónák, védett és korlátozott várakozási övezetek. Ezek a változások csak februártól lépnek életbe, amennyiben a keddi közgyűlésen változatlanul fogadják el az előterjesztést.
 • A Tettye Forrásház energiakitettségének csökkentése érdekében naperőművet létesítenének, de ehhez egy sor technikai döntésen kell túlesni. Ezek között van egy 550 millió forintos kiadás: a város tulajdonába kerülne a Tettye Forrásház erősáramú hálózata. 
 • Több ponton módosíthatják az idei költségvetést, aminek a hátterében – részben – újabb állami támogatások állnak. Az előterjesztés és a mellékelt könyvvizsgálói jelentés szerint az idei költségvetés egyensúlyban van. 

– BORMIEZ: Mellár Tamás közérdekű adatigénylése kellett, hogy egy kicsit többen is megismerhessék az új Nemzeti Bormarketing Stratégiát. Legalábbis egy részét, mivel az infótörvényre hivatkozva a teljes stratégiát (mivel az „döntés megalapozását szolgáló adat”) nem adta ki a kormány. A szakmai nyilvánosság – regisztráció után – elvileg eddig is találkozhatott az „Akcióterv” néven futó dokumentummal, ami lényegében egy vezetői összefoglalónak és a tényleges stratégiából kiragadott néhány részletnek tűnik. Az anyag szerint a főbb problémák: 

 1. a magyar bor termelése: nem gazdaságos, 
 2. a magyar bor mint termék: kommunikálhatatlan, 
 3. a hazai borfogyasztás: hanyatlik,
 4. az EU: nem segíti a borfogyasztást.

A túl sok újdonságot, forradalmi gondolatot nem tartalmazó, de a javasolt lépéseket, kijelölt irányokat soroló akcióterv innen letölthető.

🍷
A stratégia megalkotásával megbízott Rókusfalvy Pál, mint Nemzeti Bormarketingért Felelős Kormánybiztos nemrég járt Pécsen

#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A fotón az István Pince cégére látható a Kazinczy utcában. A második abroncs mostanában eshetett le, nyáron még biztosan a helyén volt. A legendás vendéglátóipari egység történetét legtömörebben talán a helytörténettel foglalkozó Pécs8 projektben szedték össze. A helyet először 1899-ben nyitották meg, de ma is tapasztalható arculatát pont ötven évvel ezelőtt, 1973-ban kapta. A füst és az alkohol azóta konzerválta a hangulatot az intézményben. Az is tény, hogy „friss lendületet” (ha az IP esetében lehet ilyesmiről beszélni) az 1993-as tulajdonosváltás hozott, ugyanis ekkor ismét melegkonyhás lett a hely. A menüvariációk szerintem azóta se változtak. A napi ajánlatokat itt lehet követni

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a Mecseki Müzli instagramján látni? Küldj egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss és valamiért aktuális vagy csak simán érdekes pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#hájper

Önmagában is említésre méltó fejlemény, hogy megújultak a pécsi világörökségi helyszínek. A 900 millió forint uniós támogatásból megvalósult, és tegnap ünnepélyesen befejezettnek nyilvánított projektben nem csak a Cella Septichora esett át alapos ráncfelvarráson – bár a beázással továbbra is problémák vannak –, de egy új látogatóépületet is kapott a Szent István tér. Mégis miért került ez a téma a párhuzamos médiauniverzumokat szemléző rovatba? Ha nem is az ókeresztény időkig kell a magyarázatért visszaásni, de mondjuk 2022 nyaráig. 

Ugyanis, a Zsolnay Örökségkezelő előző vezetőjének menesztésekor attól volt hangos a fideszes média, hogy összeomlás közeleg az önkormányzati cégnél, és szakmaiatlanság miatt sorra mondanak fel a kulcsemberek. Veszélyben lehet a Fényfesztivál és veszélyben lehetnek a fejlesztések is. Veszélyben lehetett minden is! A hangzatos, de persze feltételes módban írt és felkiáltójelekkel tűzdelt címek alatti cikkeket ilyenkor érdemes azért újraolvasni, az információtartalmukat újraértékelni – és a megfelelő tanulságokat levonni.


Ez a hírlevél nem lehetne ennyire tartalmas az előfizetőink támogatása nélkül. Szeretnéd, ha máskor is ilyen lenne? Könnyen, gyorsan, biztonságosan előfizethetsz ITT. És persze bármikor le is mondhatod.


#csak1kérdés

Balogh Tünde, múzeumpedagógus – Fotó: Gűth Ervin

A kortárs művészet és a társadalom viszonya biztos, hogy nem felhőtlen, ami talán nem is baj. Ennél sokkal nagyobb gond a nyitottság és a tolerancia hiánya, amit egyáltalán nem segít, hogy a közoktatásban nem sok szó esik a kortárs vagy éppen modern művészetekről. Ezt a hiányt pótolhatná vagy egészíthetné ki a Kortárs Junior, ami a Zsolnay-negyed múzeumpedagógiai sorozata. A programban aktuális kiállításokra reagálva, dráma- és művészetpedagógiai elemek segítségével Balogh Tünde ösztönzi kritikus gondolkodásra a gyerekeket.

Mit csinál egy múzeumpedagógus?
A múzeumpedagógia a múzeumok gyűjteményeit, a múzeumokban található tárgyakat magyarázza, helyezi kontextusba. De sok múzeumpedagógus nem is múzeumokban dolgozik, hanem mondjuk galériákban. Nem is szeretem a megfogalmazást, mert kicsit ijesztő is, pláne gyerekeknek. Kiállításfüggő, hogy éppen milyen foglalkozásokat csinálunk, de egy aktuális példán keresztül tudnám elmondani. Breuer Marcell előtt tisztelgő tárlatnál a gyerekcsapatoknak, mint négy építésziroda képviselői, négy különböző épület mellett kell érvelni. Meg kell győzniük a „polgármestert”, vagyis engem, hogy mire kapjanak területet és pénzt. Ebben a játékos formában végigvesszük, kutatjuk a szóban forgó épületek (kórház, üzleti épület, privát nyaraló, templom) funkcióit, építészeti megoldásait, megnézzük az alaprajzokat. Aztán persze minden csapat nyer, de közben játszottunk egy jót. Van, amikor legózás vagy közös alkotás történik, és a személyes történetek sokat segítenek a kapcsolódási pontok kialakításában.     

A teljes beszélgetés érdekel? Itt meghallgathatod:

A gyerekeket legózás és drámajáték is nyitottabbá teheti a kortárs művészetre
A kortárs művészet és a közízlés viszonya sose volt felhőtlen. Nyilván a szembeállítás is tévút, de a feszült viszonynál van rosszabb is. A közömbösség. Az érdeklődés, a nyitottság hiánya. De lássuk be, a kortárs művészetekkel, művészekkel általában tényleg nem könnyű, ezért is hiánypótló a Zsolnay-…

#idézett

Addiktív típusú személyiségnek tartom magam, a műtárgyak gyűjtése pedig komoly függőség nálam, aminek a terheit is magammal cipelem.

Szluka Balázs, pécsi műgyűjtő | orszagut.com


#ajánlott

 • Az Adventi Borszalon már másodszor lesz az új vásárcsarnokban. A helyszín némi kompromisszummal is járt: vasárnapra került át a rendezvény. Ezúttal több mint 100 kiállítóval (borászatok, egyéb gasztro) és legalább 300 kóstolható borral. Szombatig még elővételes áron lehet belépőhöz jutni, a helyszínen már 14 900 Ft-ot kell kicsengetni érte. 
 • Idén is a gyerekek pályázati munkáiból összeállított fényfestés lehet a Széchenyi téri Adventi kézműves- és mesevásár legjobb része. De érdemes kiemelni Gryllus Vilmos koncertjét is, ami éppen a Mikulás érkezésével esik egybe. További programok: fényjátékkal kísért koncert, kvízest, kerámiafestés és meseolvasás. December 2-tól pedig minden vasárnap adventi gyertyagyújtás lesz délután 5 órai kezdettel. 
 • Ősszel új sorozatot indított a Duna-Dráva Nemzeti Park: minden hónap első péntekén idegenvezetéseket tartanak a tettyei Pintér-kert Arborétumban. Az egyórás kirándulás(ka) sajnos délelőtt 10 órakor kezdődik, így nem igazán értem, hogy ki lehet a célcsoportban, de tény, hogy legalább nem drága (1000 Ft).

#gyűjtő

 • Átalakul a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtári hálózata: elköltözik a Csipkefa és a Minerva, míg ideiglenesen – átalakítások miatt – be is zár a Belvárosi. | csgyk.hu
 • Cáfolatként is rosszul hangzik, de úgy tűnik, hogy a PTE-től semmilyen genetikai adat nem kerül Kínába. | qubit.hu
 • Szili Katalin még szocialista házelnökként nyilatkozik ebben a nemrég elérhetővé tett 2000-es kordokumentumban a PécsTV-nek. | @CSGYK/YT 
 • Ágoston Zoltán főszerkesztő köszönti a 65 éves irodalmi és művészeti folyóiratot | jelenkor.net
 • Adatbázisba rendezte a K-Monitor a vitorlásversenyek rajtlistáin, valamint a politikai-közéleti hírekben szereplők neveit. Látványos és kereshető kapcsolati háló rajzolódott ki, amiben több, könnyen kitalálható baranyai személy is akad. | k.blog.hu 
 • ​​Stephanie Perkről egészen múlt hétig nem hallottam, de miatta kellett majdnem két héttel korábban felállítani a Széchenyi téri karácsonyfát. A színésznő láthatóan jól érzi magát itt. | pecsma.hu
 • Apró tévedésektől sem mentes, de mégiscsak jó történeti áttekintés jelent meg a Széchenyi tér változásáról. | epiteszforum.hu
 • Újranyit hétfőtől a PTE uszodája, amit valamiért pont ősszel kezdtek el teljesen felújítani. | univpecs.com
 • Aranyrajzszöget (tervezőgrafikai szakmai elismerés) kapott a város új arculatát készítő csapat. | PTE-Tervezőgrafika/FB

Tetszett a hírlevél? Segíts!

 1. Küldd tovább egy barátodnak és mondd meg neki, hogy iratkozzon fel!
 2. Oszd meg Facebookon, Twitteren vagy ahol szeretnéd!
 3. Válts előfizetésre és segítsd a Mecseki Müzli működését! » ITT
 4. Segítsd a hírlevelet egyszeri támogatással, elköteleződés nélkül, akár egy jó kávé árával! » ITT

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth