#125 – Fásult kérdések | Bevallott gyarapodások | Elsumákolt támogatások

#125 – Fásult kérdések | Bevallott gyarapodások | Elsumákolt támogatások
Azok.

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Hosszú lett a hírlevél, így csak két szolgálati közlemény jön és röviden.

  1. Közkívánatra ezentúl valamivel több fotót használunk.
  2. Ismét várjuk a témájavaslatokat, amiket aztán hosszabb cikkekben feldolgozhatunk. Itt tudtok küldeni:

Köszi, 
Ervin


#kispont

Politikusoktól ritkán látott lépésre szánta el magát múlt héten Péterffy Attila: bejegyzésében saját vagyonnyilatkozatait elemezte. És nem csak az aktuálisat, hiszen a polgármester saját oldalán is közzétette a 2019 októberi megválasztásától 2023 decemberéig tartó időszak bevallásait. A gesztus előremutató, de a rendszer hibái miatt lényegében nem sokat ér.

A sokat kritizált magyar szabályozás szerint a kormánytagoknak, képviselőknek és közjogi méltóságoknak minden évben január 31-ig kell leadni és nyilvánosság számára elérhetővé tenni a vagyonnyilatkozataikat. Így van ez önkormányzati szinten is, azonban az átláthatóság látszatát keltő gyakorlat több szempontból is problémás és kijátszható. A politikusok ugyanis bármit leírhatnak az általuk összeállított dokumentumban és mivel tartalmukat semmilyen hatóság nem ellenőrzi, így valódi következményektől sem kell tartaniuk egy-egy lehagyott tételért. Ez pedig Pécsen is gyakran előfordul. 

Korábban Kővári János „felejtett ki”, potom havi 350 ezer forintnyi jövedelmet, majd nem sokkal később javította bevallását. Ezúttal 200 ezer forint „időszakos” extrajövedelmet tüntetett fel, amit úgy tűnik a fideszes vezetésű vármegyéhez kötődő Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökségtől kapott. 

Idén is az egyik legérdekesebb vagyonbevallás a jobbikos Fogarasi Gáboré, aki ezúttal már nem csak a P1 Media Group (Pécs Aktuál) ellen nyert peréből származó 900 ezer forintos sérelemdíjat, de a Mi Hazánkhoz kötődő Innovatív Kommunikáció Alapítványtól kiperelt sérelemdíjat (400 ezer Ft) is feltüntette. Újdonság még, hogy példuál az MSZP-s Csaba Istvánhoz hasonlóan ő is kap fizetést az Országgyűlés Hivatalától. 

Egy másik fejlemény, hogy Hencsei Zsolt (Tiszta Kezek Frakció) egy év alatt majdnem megduplázta a bevallott jövedelmét: míg 2022-ban havi bruttó 360 ezer forintot, 2023-ban már 650 000 forintot kapott saját épületgépészeti cégétől. Szóval az üzleti életben is szárnyal a képviselő – és nem csak a közgyűlésben. Ugyanis, 2023-ben összesen 42 alkalommal szólalt fel és olvasott fel a városvezetést kellemetlen helyzetbe hozni próbáló kérdéseket, míg a teljes 2022-es esztendőben csupán három napirendi ponthoz volt hozzáfűznivalója.

A városházi képviselők friss vagyonbevallásai itt találhatóak, egyedül a KDNP-s Kamarás Péter nyilatkozata nem került fel időben a hivatali oldalra.


#nagykötőjel

– SZTRÁJK: Vasárnap és hétfőn több mint 11 év után először volt sztrájk a pécsi tömegközlekedésben. Igaz, 2012-ben elsősorban a buszok műszaki állapota miatt tiltakoztak vadsztrájkkal a sofőrök és másodsorban a katasztrofális fizetés miatt.

A Tüke Busz tájékoztatása szerint a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett akcióban a hétfői napon a járatok ötöde maradt ki. Pontosabban: menetrend szerint 1884 járat indult volna, az elégséges szolgáltatást 1363 járat jelenti, végül 1497 járat indult. A SZAKSZ nem vitatta ezeket az adatokat – ellentétben az országos Volán-sztrájk hivatalos számaival. A keddi bértágyaláson ismét nem sikerült megegyezni a Tüke Busz vezetésével, így a sztrájk intéző bizottság február 5-i ülésén derül majd ki, hogy lesz-e újabb akció Pécsen a 20%-os emelésért. Országosan biztosan nem, mivel szerdán végül a SZAKSZ is kiegyezett a 17%-os béremeléssel. A Tüke egyébként éppen infláció feletti, azaz 17,7%-os emelést kínál.

– RETÚR: Keresztes László Lóránt (LMP) azt tudakolta írásban (pdf) Lázár Jánostól, hogy mikor száll be ismét az állam a városok közösségi közlekedésének finanszírozásába. Ugyanis, 2020-ban a vidéki városok tömegközlekedési támogatását a Járványvédelmi Alapba „mozgatta át” a kormány. Az építési és közlekedési miniszter helyett három bekezdésben az egyik államtitkára válaszolt: 

  1. a helyi közösségi közlekedés finanszírozásának alapvető forrása a helyi iparűzési adó,
  2. „jelképes összegért” helyközi járatokat is be lehet vonni a helyi tömegközlekedésbe, sok település tesz így,
  3. a támogatás egy módja lehet a zalaegerszegi megoldás: a vármegyebérletet is elfogadják a helyi tömegközlekedésben és az így kieső bevétel 50%-át átvállalja a kormány.  

Összefoglalva: a korábbi támogatási konstrukcióra nem igazán lehet számítani.

🚌
A Tüke Busz anyagi helyzetéről, az állami támogatás hiányáról, az infláció miatt kialakult nehézségekről itt írtunk részletesen.

– ELGURULT: Hoppál Péter – vagy „digitális kollégája” – szinte azonnal dollármédiázásba kezdett, amint kiderült, hogy melyik magyarországi médiumokat támogatják az amerikai nagykövetség által finanszírozott pályázatból. A nyílt, szakmai program lebonyolítását a Mérték Médiaműhely és az Ökotárs Alapítvány nyerte el egy korábbi pályázaton, az első támogatottak listáját is ők közölték a nyilvánossággal. A NER-közeli médiából először az idomított Index repült rá – semleges hangnemben – az eredményre, innen vehette át aztán több másik médium is. A pécsi propaganda és Hoppál Péter is a Szabad Pécs 4 millió forintos támogatását hangsúlyozta. Ráadásul a Pécs Aktuál fizetett hirdetésben terjesztette a saját cikkét. Pont az a médium, aminek a közvetlen közelében nemrég tízmilliók landoltak valódi civileknek címkézett kormányzati forrásokból. A kommentek és az interakciók alapján úgy tűnik, visszafelé sült el a dezinformációs manőver: inkább a kormányzati propaganda brutális költéseit kérték számon a megszólalók. 

💡
Egyelőre egyetlen díjazott hivatalos kommunikációja jutott el hozzám: érdemes elolvasni az egykori Magyar Nemzet-es Tóth Szabolcs Töhötöm vagyis Az élet meg minden podcast készítőjének a reakcióját a lejáratókampányra. | azeletmegminden.hu

– FAKIVÁGÁS: Vásártéri, egészségesnek tűnő fák kivágásáról tett ki képsorozatot a Zöld Fiatalok még szombaton. Bejegyzésükben azt is írják, hogy elkezdődött a terület vagyis a vásártér megújítása. Megkerestük az önkormányzatot, hogy milyen beruházás keretében történnek a munkálatok és hogyan pótolják a fákat? Az önkormányzat szerint a területen állami beruházás zajlik, egészen pontosan a „Pécs és térsége szennyvízelvezetésének fejlesztése, csatornahálózatának bővítése” projekt. A 8,16 milliárd forintos beruházás keretében történik meg például több környező település (Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók) csatornázása. A beruházás miatt kellett ismét megbontani a Nagy Imre utat és ez a beruházás akadályozza hónapok óta a közlekedést a Megyeri úton, a kosárlabda-akadémiánál. És ennek a projektnek a folytatás miatt vágták ki a fákat is. A beruházást két vállalkozás, a Szabadics és az A-Híd nyerte, utóbbi kért a Biokomtól szakvéleményt a teljes projekt során kivágandó fákkal („megszüntetendő zöldterületet”), illetve pótlásukkal kapcsolatban. Az önkormányzat szerint a kiadott szakvélemény alapján a kivágott fák a projekt területén nem pótolhatók, ezért azt javasolták, hogy a kivitelező a városi faalapba fizesse meg ezek megváltását. Így a pótlás időpontja és helyszíne lényegében már független a projekttől és – ahogy a ZöFi posztja helyesen rámutat – tényleges értékük pótlására már csak pár évtizedet kell várni...

– FASZÁLLÍTÁS: Bár tegnap (jan. 31.) volt az úgynevezett gyűjtőjáratok utolsó napja még most is sok helyen halmokban állnak a karácsonyfák. A tűlevelek nyilván nem csak nekem szúrtak szemet: volt, aki – nagyon helyesen – a Járókelő segítségével jelzett az illetékeseknek. Valószínűtlen, hogy idén sokkal több lenne a fa, így lehet, hogy #xmastreechallenge rekordot szeretne felállítani a DélKom és majd december 23-án betakarítják a zöldhulladékot? Csupán azért tippelgetek, mert hiába küldtem kérdéseket az önkormányzati cégnek, nem válaszoltak a megkeresésre, így nem tudjuk, hogy mi a probléma oka. Ha válaszolnak, eskü megírom.

♻️
Tovább is van: a kérdésemre érkező automatikus válaszüzenetben az önkormányzati cég eléggé érdekes oldalt linkel. Legalább nem adathalászat, de nagyon úgy tűnik, hogy a new.delkom.hu nem is az ő felségterületük, hanem egy magánvállalkozást hirdet.