#137 –  Befüstölt kampányok | Eltitkolt fertőzések | Közösségi cselekvések

#137 –  Befüstölt kampányok | Eltitkolt fertőzések | Közösségi cselekvések
Erősen vár a mi postaládánk!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az előfizetők és az ingyenes feliratkozók is a teljes hírlevelet kapják.

Havonta csak egyszer van ez így. Ha mindig a teljes hírlevelet szeretnéd, akkor válts előfizetésre! Részletek itt.


#aszerk.

Ismét nagyot ugrott a feliratkozók száma (Köszi!) és ilyenkor két dolgot szoktam elmondani:

 1. Ha eddig nem tetted volna, akkor mindenképpen olvasd el, hogy mi is ez a hírlevél, így később nem ér csalódás!
 2. Ha most megkaptad és máskor is biztosan meg szeretnéd kapni a Mecseki Müzlit, akkor vedd fel a feladóját a címjegyzékedbe!

Üdv,
Ervin


#2024

– Szombat reggel nyolckor vagyis a hivatalos kampányidőszak lehető legkorábbi időpontjában, csupán a kormánypártok, az ellenzéki városvezetést adó pártszövetség (Pécs Jövőjéért), a kétfarkúak és a Mi Hazánk aktivistái vették fel az ajánlóíveket a helyi választási irodában. Aznap délelőtt a Fidesz uránvárosi aláírásgyűjtő standjánál többen is elmondták nekem, hogy a változás reményében támogatják a kormánypártokat. Az aktivisták egyik koordinátora ennek láthatóan nem örült. „Márti néni, a sajtónak nem nyilatkozunk” – mondta, de ennek a jótanácsnak meg láthatóan Márti néni nem örült. 

– Hétfőre Péterffy Attila polgármester és fideszes kihívója Csizmadia Péter is leadta a kellő számú ajánlást, akárcsak a választókerületi jelöltjeik. Rajtuk kívül ez – vagyis a hétfői leadás – csak a Mindenki Pécsért Egyesület egy jelöltjének, a Mi Hazánk két jelöltjének és egy független jelöltnek sikerült.

– Kedden, ahogy a múlt heti hírlevélben is előrejeleztem, a „Városi Fidesz Alapból” decemberben megtámogatott Tiszta Kezek Egyesület is felvette az ajánlóíveket. Nincs meglepetés: az ex-DK-s exalpolgármester Bognár Szilvia a hatodik bejelentkező a polgármesteri címre. Egyelőre 13 képviselőjelöltjüknek gyűjthetnek aláírásokat, de ez a szám még változhat. Nincs ez máshogy a Mindenki Pécsért Egyesület esetében sem, ugyanis ők is egyelőre csak 13 jelöltet találtak az LMP-közeli Pécs Most Egyesülettel összefogva. Ugyan a kompenzációs lista állításához már ennyi jelölt is elég lenne, de információim szerint még dolgoznak azon, hogy több indulójuk legyen. 

– Szerdai állás szerint a 17 pécsi választókerületben összesen 98 jelölt indulna, de hát a próbálkozók száma várhatóan még nőni fog. Meszesen, a Mecsekoldalban és az egyik kertvárosi választókerületben már most is hét jelölt jelentette be indulási szándékát. Ez nem jelenti azt, hogy a szavazólapokon is ennyien lesznek majd, de az már most borítékolható, hogy a 2019-es három-öt induló helyett inkább öt-hat induló lesz az egyéni választókerületekben a jellemző felállás. Polgármesterjelöltből öt éve is öt volt a szavazólapokon, úgy tűnik, hogy ennyi indulóval most is számolhatunk. A jelölteket hivatalosan bejelenteni (a kellő mennyiségű ajánlások leadásával) május 6-ig lehet, amikor is sorsolással dől el a szavazólapokon olvasható nevek sorrendje.

🇭🇺
Magyar Pétert bár Pécsről is keresték szervezetek, jelöltek, de egyelőre nem jelentette be, hogy az indulók közül bárkit is úgy támogatnának, mint például a Békéscsabai Lokálpatrióta Egyesületet. A politikus komlói állomásán hétfőn arról beszélt, hogy nem elégedett a pécsi ellenzéki városvezetéssel. Konkrétumokat sem a kérdésemre, sem keddi, Széchenyi téri beszédében nem mondott. Elszalasztott lehetőségekkel és a kormányzati támogatás hiányával viszont annál többet foglalkozott a több ezer érdeklődőt vonzó pécsi kampányrendezvényen. A PTE-t, mint a város egyetlen sikertörténetét említette, amire fideszes körök tették rá a kezüket. Kormányváltás esetére az egyetemi autonómia visszaállítását ígérte. 
💡
„Szerintem nem végzi olyan rosszul a dolgát, én sokkal rosszabbra számítottam” – mondta a polgármesterről Ruff Bálint politikai elemző, tanácsadó Gulyás Márton kérdésére a Vétó pécsi különkiadásában. Ruff szerint a fideszes Csizmadia Péter nem veszélyezteti Péterffy Attila újrázását, mert „hivatalban lévő polgármesterként sokkal könnyebb újrázni, az emberek megszokták olyan nagy hibát nem követett el, maradjon. Voltak persze náluk is balhék…de szerintem olyan nagyon nagy hibát nem követett el, főleg az előző vezetéshez képest.” De, azt is hozzátette, hogy erről mégiscsak elsősorban a pécsieket kell megkérdezni. Szó esett a Fidesz gyenge jelöltjeiről, és az ötlettelen kampányokról is. „Egy kétharmados korlátlan hatalommal bíró kormányzó pártban nem találtak effektív jelölteket” – mondta Ruff, és szerinte akkorát bukott a Fidesz a városban, ami már elrettentésként szolgál, de emiatt nem kellene elengedniük Pécset. Azt is felvetette, hogy a Fidesz országszerte ugyanazokat a sablonos üzeneteket próbálja célba juttatni, ráadásul nem túl hatékonyan.

#nagykötőjel

– KIADÁS: Továbbra is bérlőt keres a vendéglátó egység a tavaly novemberben átadott Régészeti Múzeumban. Az épület több mint tíz év pusztulás után, 1,3 milliárd forintból újult meg. Úgy tűnik, hogy a 100 négyzetméteres bérlemény így sem elég vonzó, sokadik licit következik május 10-én. Az első közgyűlési határozat alapján (#85), szinte pont egy évvel ezelőtt, a város még nettó 620 ezer Ft/hó bérleti díjról indította volna a licitet, de a friss kiírás alapján most már úgy tűnik, hogy nettó 250 ezer Ft/hó bérleti díjjal is megelégednének. A bérlemény sok szempontból (elhelyezkedés, méret, adottságok és most már ár alapján is) zseniális, a gazdasági körülmények viszont láthatóan nem kedveznek a helyi gasztronómiának.

– KIMARADÁS: Nem lesz újabb buszos sztrájk Pécsen, mivel a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet bejelentette, hogy a legutóbbi felmérésük szerint a Tüke Busz 250 autóbuszvezetőjéből csupán 42 (16%) támogatta a bérkövetelés fenntartását. A sofőrök többsége elégedett a már bevezetett 18,5%-os keresetfejlesztéssel, és nem szándékoznak a 25%-os növelésért küzdeni. „Mindezek után kijelenthető, hogy a SZAKSZ 2024. évre szóló bértárgyalásokat a munkáltatóval befejezi és bérmegállapodást nem kíván kötni a Tüke Busz Zrt. vezetésével” – írta Dobi István szakszervezeti vezető.

Még a bejelentés előtt megnéztük a szakszervezet és a Tüke Busz küzdelmének a háttérét, és részletesen bemutattuk mindkét fél álláspontját. | mecsekimuzli.com
🤔
Bár a korábbi sztrájkokról a fideszes propaganda rendszeresen, tucatnyi cikkben számolt be, erről a fejleményről – a hírlevél írásakor – még nem jelent meg írás a helyi NER-médiában. 

– KIFÜSTÖLÉS: 60 milliárd forintos pécsi fejlesztést jelentett be Usman Zahur, a BAT Közép-Európai Régió igazgatója Budapesten, Szijjártó Péter, Hoppál Péter és Csizmadia Péter társaságában. A tudósításokból, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjével lőtt közös fotókból, de még a hivatalos közleményből sem derül ki, hogy a beruházás,

 1. Pécsen belül hol valósul meg,
 2. a bejelentett 450 munkavállaló milyen típusú munkára számíthat majd,
 3. milyen jellegű és mekkora kormányzati támogatást kap a cég?

Megkerestem a BAT-ot, de csak annyit válaszoltak, hogy a „fejlesztéssel kapcsolatos további részletekről a későbbiekben fogunk kommunikálni”. 

🚬
Az utolsó nagyobb pécsi fejlesztését 2019-ben, éppen egy hónappal az önkormányzati választások előtt adta át a BAT Pécsen. Szijjártó Péter mellé akkor is a Fidesz polgármesterjelöltjét, Vári Attilát ültették. Nem mintha látnék valami mintázatot, csak mondom.

A Mecseki Müzlit most teljesen ingyenes, de a működéshez előfizetőkre, támogatókra van szükségünk. Ha tetszik, amit olvasol, még többet szeretnél, akkor segíts!

ELŐFIZETEK!

#csak1kérdés

Március végén új szakszervezet jelent meg a PTE-n. A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének pécsi csoportja 60 fővel alakult, de már több mint 90-en vannak. Rövid távú céljuk, hogy reprezentatív szakszervezetként, vagyis az egyetemi dolgozók tíz százalékát tagjaik közt tudva tárgyalhassanak a munkáltatóval. Ezt őszre szeretnék elérni, de közben a tagság számára fontos témákat keresik.

Miért kezdtetek pécsi csoportot szervezni?
Mert azt gondoljuk, hogy az oktatásban, tudományban dolgozóknak egy alulról jövő kezdeményezés mentén kellene összefogni, amire jellemző a közösségi gondolkodás és döntéshozatal. És, ami adott esetben nyomásgyakorlásra is képes, és szolidárisan tud fellépni, ha arra van szükség. Ennek a lehetőségét meg kell teremteni. Ez azzal is jár, hogy egy kicsit elmozdulunk a „szolgáltatást biztosító” szakszervezetiségtől az érdekérvényesítő szakszervezetiség felé. Előbbi egyébként eddig gyakoribb elvárás volt a dolgozók részéről. Utóbbira, azaz a közösségi gondolkodásra, cselekvésre most megnőtt az igény. Globálisan tapasztalható ez a tendencia. Ráadásul, a krízisekre adott válaszok a mozgalmak is, de ha nincs mögöttük szervezettség, ami nem csak becsatornázza az embereket, hanem működteti is a közösségeket, akkor ezek a mozgalmak kifulladnak. 

A kezdeményezés fő szervezőivel – Barna Beáta (b), Velősy Gabriella (k), Bigazzi Sára (j) – készült teljes interjú itt olvasható


🎤
Mire jó egy szakszervezet? És mire nem? Milyen lehetőségei vannak a munkavállalói érdekérvényesítésnek? Ezekről beszélgetünk a Mecseki Müzli második rendezvényén, április 29-én, hétfőn 17 órától a Reggeliben (Király u. 23–25.). Részletek itt.

#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen a Tudásközpont kaptár formájú, Zsolnay kerámiával burkolt belső terének részlete látható. A Kaptár a könyvtár központi terében, több emelet magasan nyúlik fel, búbos kemencére emlékeztető alakjával. Belső felületét hatszáz négyzetméternyi Zsolnay kerámia díszíti, amelynek összértéke meghaladja a százmillió forintot. A 60 ezer darabból álló, 19 színű szivárvány-díszítést Nagy Márta, expécsi keramikusművész alkotta. A Kaptár díszburkolata a legnagyobb egyedi tervezésű, egybefüggő kerámiaburkolat a modern magyar építészetben. Megvalósítására a Zsolnay porcelánmanufaktúra új színeket és árnyalatokat is kifejlesztett.

📸
A rovatot a Pécs Története Alapítvány támogatta.

#köz.ügy

A Társaság A Szabadságjogokért évekig pereskedett, hogy a kórházi fertőzésekről szóló adatokat, amik egyébként Európa-szerte nyilvánosak, Magyarországon is közérthető formában megismerhesse a közvélemény. A Direkt36 csapata egy évet szentelt a témának és a Semmelweis Projekt keretén belül négyrészes cikksorozat készült. A szerzők, Marton Kamilla és Wirth Zsuzsanna 2023-ban elnyerték a legjobb tényfeltáró cikkért járó Transparency-Soma díjat. A cikksorozat alapján forgatták a Mossuk kezeinket című dokumentumfilmet, ami április 25-én 19 órakor az Apolló Moziban is látható lesz. Az ingyenes vetítés után Lőrinczi Lillával, a TASZ jogászával, Marton Kamillával, a Direkt36 újságírójával, valamint Fuchs Mátéval és Kőrösi Mátéval, a dokumentumfilm rendezőivel Árkovits Amaryl beszélget.


#gyűjtő

 • Szekunderszégyenérzet-kedvelők figyelmébe ajánlom Trombitás Kristóf hosszú percekig tartó vergődését: az egyik legutóbbi ostobaságáról kérdezték. | BogosCsaba/YT
 • Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Rómában, a Rome Prisma Independent Film Awardson. | pnsz.hu
 • Konkoly Zsófia, a PSN parasportolója Európa-bajnok lett 100 méter pillangóúszásban. | psnzrt.hu
 • Száztíz ötlet érkezett eddig az idei részvételi költségvetésre, amiben 10 projektre lehet majd 100 millió forintot elkölteni. Ötletgeneráló műhelyek is vannak még. | dontsvelunkpecs.hu
 • Másodfokon tárgyalja a Pécsi Törvényszék a Volvo-botrányt, amiben egy évvel ezelőtt született felmentés. Ítélethirdetés április 30-án, kedden lesz. | pecsma.hu
 • Időskorúak kulturális és szabadidős programjait támogatja 500-500 ezer forinttal az önkormányzat, 10 millió forintos keretösszeggel. Pályázni pécsi szervezetek tudnak. | pecsma.hu

Tetszett a hírlevél? Segíts!

 1. Küldd tovább egy barátodnak és mondd meg neki, hogy iratkozzon fel!
 2. Oszd meg Facebookon vagy ahol szeretnéd!
 3. Segítsd a hírlevelet egyszeri támogatással, elköteleződés nélkül, akár egy jó kávé árával! Itt.
 4. Idáig elolvastad? Ez bizony három hónapos, titkos kedvezményt ér! Itt.

Tovább »

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai szinten is lehangolóak Pécs légszennyezettségi mutatói – és erről nem az ipar tehet

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű okozza a legnagyobb szén-dioxid-terhelést. Pécsen viszont ennél is sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb

By mecseki müzli
Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

Élő adásban utalta át a város utolsó törlesztőrészletét a pécsi polgármester

„Ebből a 9,5 milliárd forintból épülhettek volna új utak, járdák, játszóterek vagy parkok, lehettek volna belőle jövőbe mutató fejlesztések” – mondta Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a keddi közgyűlésen a kormányzati kölcsönről, amit a korábbi fideszes városvezetés alatt kellett igénybe venni még 2017-2018-ban. Néhány perccel később a polgármester élő adásban,

By Ervin Gűth