#141 –  Friss levegőt | Újabb vitát | Több programot

#141 –  Friss levegőt | Újabb vitát | Több programot
Na, de mennyire?

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

A szokásostól eltérően egy kicsit később küldtük ki a hírlevelet, aminek örömteli oka van. Ma reggel jelent meg az első, nemzetközi együttműködésnek köszönhető cikkünk és ehhez kellett időzítenünk a szokásos hírlevelet is. Bár a megközelítés európai, de a cikk témája nagyon is helyi ügy, olyannyira, hogy egy olvasónk javasolta és az előfizetők erre szavaztak. Az pedig egy kisebb-nagyobb véletlennek köszönhető, hogy nem sokkal később egy nemzetközi projektben is éppen ezzel a témával kerestek meg minket. Reméljük, hogy még sok ilyen szerencsés együttállásban lesz részünk!

Üdv,
Ervin


#kispont

Európai viszonylatban középmezőnyben, a 14. helyen áll Magyarország az ipari légszennyezés okozta költségek tekintetében. A visontai MVM Mátra erőmű a legnagyobb kibocsátó, amelynek bezárása évek óta napirenden van, Baranyában pedig a Pannon Hőerőmű felelős a legnagyobb terhelésért. A terhelésből fakadó társadalmi hátrányokat pedig forintosítani (eurósítani) is lehet, szakemberek erre külön módszertant dolgoztak ki. Vagyis azt is kérdezhetnénk, hogy mennyibe kerül Magyarországnak a károsanyag-kibocsátás?

Ráadásul Pécsen a szén-dioxid-kibocsátásnál még sürgetőbb problémát jelent, hogy a város a négy legszennyezettebb magyar régió egyikében található. Ahol a szálló por egészségkárosító hatása olyan súlyossá vált, hogy különböző szervezetek is összefogtak a helyzet súlyosságának feltérképezéséért. 

„Az országos levegőminőség európai összehasonlításban a szennyezettebbek közé tartozik még úgy is, hogy az elmúlt 25 évben nagyot csökkent a kibocsátás az ipari létesítmények tömeges bezárása miatt, a rendszerváltás után. Négy régióban a legszennyezettebb a levegő: Budapest, Miskolc és környéke, Sajó-völgye, valamint Pécs és környéke” – nyilatkozta megkeresésünkre Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. 

A CORRECTIVE.Europe németországi oknyomozó újságíró szervezet európai hálózatával együttműködve jutottunk hozzá a Magyarország kibocsátásáról szóló, strukturált és hivatalos adatokhoz. Ezeket felhasználva néztük meg a pécsi, baranyai helyzetet, és a kifejezetten helyi problémákat is megvizsgáltuk. 

Kapás Réka teljes cikke itt olvasható.


#2024

A kampányidőszak legterheltebb napja éppen egy héttel ezelőtt, múlt csütörtökön volt: 

  • A Fidesz polgármesterjelöltjének nagyszabású és zártkörű kampányeseményt szerveztek.
  • Pont abban az időpontban, amikor a többi induló párt, szervezet képviselői a Vasutas Művelődési Házban vitáztak.
  • Ha mindez még nem lett volna elég: Dobrev Klára is Pécsen pörgette az EP-kampányát. Az eseményről helyzetkomikumoktól sem mentes elemző beszámoló itt, míg egy szinte teljesen semleges hangvételű tudósítás itt olvasható.
  • Sőt! Nagyon mérsékelt érdeklődés mellett éppen ezen a napon látogatott Pécsre Márki-Zay Péter is. | YT
💡
A következő, polgármesterjelölti vitára ma (máj. 23.) este kerül sor: 18.00 órától ismét a Vasutas Művelődési Házban. | FB
#bezzeg: A 2019 előtti helyi propagandamédiában rendszeresen zengővárkonyi MSZP-P-s parlamenti politikusként hivatkozott Mellár Tamás nem is olyan régi álláspontjától eltérően már az ellenzéki városvezetés ellen kampányol. Bezzeg, a szegedi Mellár Tamás önkormányzati képviselőjelöltként Botka László (Összefogás Szegedért) csapatát erősíti és nem is olyan régen az újbalos Szikra Mozgalommal pacsizott le egy kampányfotó erejéig. 

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth