#146 – Túlélőképes dinók | Jogerőtlen ítéletek | Klímatudatos kertek

#146 – Túlélőképes dinók | Jogerőtlen ítéletek | Klímatudatos kertek
Ha mindig meg szeretnéd kapni a hírlevelet, akkor a feladót vedd fel a névjegyzékedbe!

A Mecseki Müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal mindenki a teljes hírlevelet kapja.


#aszerk.

A NER negyedik ciklusának közepén senkit sem nem érhet meglepetésként, hogy a színpadon megjelenő pisztollyal nem csak fenyegetőznek, de lőnek is. Nyilván, az orosz–ukrán béke érdekében volt fontos – alig egy héttel az európai és önkormányzati választás után, no meg a forint, a benzinár elszállása közben – a korrupció ellen küzdő Transparency International Magyarországot és az Átlátszót revolverezni egy kicsit. Hogy valójában mennyire, az majd kiderül. De abból kiindulva, hogy néhány hónapja még a sajtó „szuverenitásvédelmi érintettségét is tagadták, most meg ez van, nyilván lehet következtetni megint csak valamire. Nyilván konszolidálódik-konszolidálgat a rendszer, mert konszolidálják. Ahogy eddig minden választás után! Na, de a lényeg, hogy próbálok majd időben szólni, ha jönnek értünk.

Üdv,
Ervin


#közgyűlés

Az önkormányzati választás utáni első és a nyári szünet előtti utolsó rendes közgyűlésen majdnem 50 napirendi pontot tárgyaltak. A teljes közvetítés itt nézhető vissza, a PécsMa írásos beszámolója itt érhető el. Szokás szerint itt csak a legfontosabb, legérdekesebb, illetve máshol kevésbé tárgyalt mozzanatokkal foglalkozunk:

Döntések

 • A Zsolnay Örökségkezelő élére újabb egy évre Hummel Márkot nevezték ki, akinek az ellenzék szerint még ilyen távra sem szabadott volna megbízást adni. (2022-es kinevezése óta, minden évben így alkalmazzák.) A napirendi pont kapcsán az is elhangzott, hogy a ZSÖK, mint legnagyobb vidéki kulturális intézmény állami finanszírozásával kapcsolatban megakadtak a tárgyalások a kormányzattal. (előterjesztés)
 • Mathiász János szőlőnemesítő emléktáblát (Illa Gábor munkája) kap a Zsolnay-negyed északi oldalán. (előterjeszés)
 • Pécs–Kozármisleny kerékpárúthoz koncepcióterv készülhet, erre bruttó 6,4 millió forintot különítettek el. (előterjesztés
 • Érvényben marad – némileg módosított feltételekkel – a Pécsi Sörfőzde és város közötti, először 2011-ben aláírt együttműködési megállapodás (pdf), ami bebiztosítja, hogy a gyártó termékei kiemelt figyelmet kaphassanak az önkormányzati létesítményekben, rendezvényeken, bérleményekben. 
 • Feljutott a PVSK-Veolia az NBI-A-ba, a csapatban az önkormányzat is tulajdonos, így a sikerrel járó kötelezettségek fedezésére – polgármesteri döntést jóváhagyva – 37 millió forintot adott a város. (pdf)
 • 38 millió forint támogatás ad a város a Pécsi Vagyonhasznosítónak az idei évre, ezzel biztosítva, hogy az új vásárcsarnokban ne emelkedjenek a bérleti díjak. (előterjesztés) 15-15 millió forint támogatást kap hasonló okokból a PMFC is (női csapat), valamint a Pécsi Vízilabda Kft., ami a tartozásait törleszti az összegből. 
 • Hamarosan nyílik a pécsi (kökénypusztai) dinópark, 15 ezer négyzetméternyi területen. A városi tulajdonú telekért évente bruttó 1 millió forintot bérleti díjat fog fizetni az üzemeltető (Dino Élmény Kft.), 2028-ig kötöttek szerződést. 

Fény- és mélypontok

 • A napirend előtt felszólaló Keresztes László Lóránt abban bízik, hogy mivel a városvezetés elvesztette erőfölényét és a Fidesznek sem lesz önmagában többsége az ősszel felálló közgyűlésben, így pártpolitikai csatározások helyett érdemi viták zajlanak majd, és szerinte a helyzet a város javát szolgálja majd. (hozzászólás)
 • A költségvetésről szóló vita meglepően konstruktív mederben zajlott, ami már a következő ciklus előszele is lehet. Nagykoalíció? Kiegyezés? (előterjesztés)
 • Ráadásul, Auth István érintettsége miatt az egyik fideszes módosítót Péterffy Attila javaslatára fogadta be a városvezetés. (vita)
 • Épületes vita alakult ki arról is, hogy Novi Sad vagy Újvidék lenne a helyes megnevezés Pécs testvérvárosi kapcsolatairól szóló előterjesztésnél, amiben aztán Zag Gábor felrótta Csizmadia Péternek, hogy a kampányban lehazaárulózta a pécsiek egy részét. (vita)

Milyen lesz az ősszel felálló közgyűlésben a hangulat? Többek között erről fogunk Csizmadia Péterrel (Fidesz) és Zag Gáborral (Pécs Jövőjéért – DK) beszélgetni a Mecseki Müzli következő rendezvényén. Új képviselőként Hankó Viktóriát (MKKP), szakértőként pedig Szegedi Pétert (politológus, PTE) hívtuk el július 1-jén, 17 órára a Reggelibe. Te is jössz?

#nagykötőjel

– JOGERŐSÍTÉS: A Kúria mindhárom pécsi fellebbezést – más-más okokból – elutasította, így június 9-i választás eredménye végleges. A 15-ös egyéni választókerületben új választás lesz: ezúttal sem sikerült formailag jó fellebbezést benyújtani a Fidesz–KDNP–ÖPE jelöltjének és jogi képviselőjének. Péterffy Attila már be is jelentette, hogy ismét Fürj Csabát indítják a körzetben. Nem lenne meglepő, ha a Fidesz új kertvárosi jelöltben gondolkodna, és az is beszédes lehet, hogy a kisebb, kevésbé esélyes szervezetek közül egyáltal kik indulnak ebben a kiélezett helyzetben.  

Nem lesz új szavazás a 8-as és 9-es választókerületekben sem, így a két fideszes jelölt, azaz Cziráki Attila és Barkóczi Csaba is biztosan helyet kap a közgyűlésben.  A Kúria ugyanakkor részben felülírta a Területi Választási Bizottság határozatát Barkóczi esetében, ugyanis közszereplőként kellett volna megítélni a képviselő tevékenységét vagyis azt, hogy élő választási plakátként viselkedett. Jogsértést azonban a Kúria sem állapított meg: bizonyítottság hiányában. A másik fellebbezés a Kúria szerint nem volt elég konkrét, a becsatolt nyilatkozatok túl általánosak voltak, így nem lesz újraszámlálás. Ebben a választókerületben Zag Gábor öt szavazattal kapott ki fideszes riválisától.

– FASZÁMLÁLÁS: Hétszáz hektáron vizsgálják Pécsen a fákat, bokrokat, cserjéket és a gyepet a város levegőminőségének javítását célzó Hungairy Life projekt keretén belül. A zöldfelületi kataszter, vagyis a zöldfelületek szisztematikus felmérése során négy területet jelöltek ki: az első ütemben a nyugati és uránvárosi területeket fedték le, a második ütemben a déli területeket és Kertvárost, a harmadikban a belvárost, a negyedikben pedig a keleti városrészt. Jelenleg a belvárost mérik fel, hamarosan a Tettye zöldfelületei következnek. Az eddigi eredmények alapján Pécsen változatos a növény- és az állatvilág is, azonban lehetőség lenne további bővítésekre. A vizsgálatnak köszönhetően a jövőben össze tudják vetni a közművezetékek helyét és irányát a fák gyökérzetével, így beruházások során ki tudják kerülni az területen lévő fákat. Emellett a lehetséges faültetési helyeket is ki tudják deríteni, valamint azt, hogy mikor van szükség az egyes növények cseréjére, növényvédelmi beavatkozások elvégzésére. A felmérés során nem csak szakembereket, hanem helyieket is bevonnak. A vizsgálat célja, hogy a jövőben a lakosok észrevételeikkel és javaslataikkal tudják segíteni a Biokom munkáját. 


#kispont

Szivacsváros néven futó nemzetközi projekthez csatlakozott egyetlen magyar partnerként a Pécsi Tudományegyetem két oktatója, akik az Ifjúság úti kampuszon esőkert kialakításával kísérleteznek. Az esőkert vízmegtartó képességével egyaránt segít a villámárvizek és az aszályos periódusok során és hozzájárul a hőhullámok csillapításához. Terepbejárás során kérdeztük dr. Czigány Szabolcsot a projekt hátteréről és az éghajlatváltozás mérséklésének természetes lehetőségeiről. 

„A mérnöki, infrastrukturális megoldások nagyon fontosak és erre van a pályázatunk, amit a Sponge City, vagyis Szivacsváros néven elnyertünk. A projekt 2,5 éves, 2024 januárjában kezdődött és 2026 júniusáig tart. Nemzetközi szinten összesen tíz partner vesz részt benne, de négy partnernél lesz esőkert. Mi vagyunk a vezető partnerek, ezért nekünk kell kidolgozni ennek a technológiának a mérnöki megoldását, amihez mérjük a vízkörforgás összes elemét. Igazából nem is esőkerteknek nevezném ezeket, hanem lizimétereknek, vagyis tudományos, beműszerezett esőkerteknek” – mesélte a projektről Czigány Szabolcs.

Cikkünkből többek között az is kiderül, hogy 

 • Pécsen készült el Magyarország első esőkertje még 2018-ban,
 • nemsokára a város melyik pontján lesz még,
 • milyen növényeket érdemes esőkertbe telepíteni,
 • hány liter vizet képes felszívni és elpárologtatni egy kifejlett tölgyfa.

Kapás Réka teljes írása itt olvasható.


#csak1kérdés

Győrffy Zoltán nemrég jelentette be, hogy több mint másfél évtized után leköszön a Pécsi Borozó, gasztronómiai és bormagazin éléről, sőt egy időre a borszakírást is biztosan abbahagyja. Írásában több szakmai válságra is utalt, valamint az örökös szélmalomharcra, amit egy többszörösen hátrányos helyzetű – színvonalas, független, vidéki – magazinnak folytatnia kell a magyar piacon. 

Volt konkrét oka, hogy most hoztad meg ezt a döntést?
Az hiszem, hogy a nyomtatott magazin megszűnése után még megvolt a lendület, az akarat és a lelkes csapat, ami az online megjelenés folytatását lehetővé tette. De a tartalmat nem csak előállítani, hanem gondozni is kell, miközben folyamatosan mással is kellett foglalkozni, hogy működni tudjunk, mint média. Ráadásul mi mindvégig – 50 lapszámról beszélünk – minőségi, eredeti tartalmat állítottunk elő, ami nyilván drágább, mint ha sajtóközlemények, pr-cikkek másolására rendezkedtünk volna be. A finanszírozás soha nem volt igazán megoldott, nem volt elég jó a sales, vidéken nem lehet a rendezvényekre sem alapozni. Én pedig belefáradtam abba, hogy mindig valamit ki kelljen találni, hogy újságot tudjunk csinálni. Nem akartam, hogy mindez a borkultúrához fűződő viszonyom rovására menjen. Mindenesetre, a magyar boros világtól egy időre most biztosan búcsúzom, de nemzetközi projektekben vannak még kötelezettségeim. Közben azt is érzem, hogy a boros szektor globális válságaira válaszokat kellene találni, és ebben benne van a borszakírás krízise is. A magyar bormédián például egy komoly átrendeződés, összefogás, együttműködés segíthetne. Együtt elérhetnénk egy kritikus tömeget, de ennek már többször hangot adtam szakmai körökben. 

A beszélgetés podcastként itt hallgatható meg#holmiez

Szerdán az Instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

A képen látható installáció Gáspár Kiara Dorina, negyedéves szobrász hallgató munkája. Az alkotás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, a Zsolnay Vilmos utca 16. szám alatt volt kiállítva. 

Az idén tavasszal készült installáció a menstruáció témáját dolgozza fel. Felső részén egy több mint egy méter nagyságú, stilizált vulva látható. A belőle induló piros szálak a női ciklust szimbolizálják, az alatta lévő vörös tárgyak pedig mind a női léthez köthetőek. Az installáció arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy amikor egy nő menstruál, akkor ez az állapot teljesen behálózza az életét, ami mellett ugyanúgy teljesítenie kell. Az alkotó a művel nagyobb társadalmi elfogadást és támogatást szeretne elérni a nők ciklusával kapcsolatban. 

Gáspár Kiara műveiben a nők helyzetével foglalkozik, azon belül a női lét nehézségeivel és ezekre szeretné felhívni a figyelmet. Az installáció újfajta formában egy októberben nyíló csoportos kiállításon lesz látható, a Nádor Galériában. 

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a Mecseki Müzli instagramján látni? Küldj egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss és valamiért aktuális vagy csak simán érdekes pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#köz.ügy 

Nyári tábort szervez „lázadó lányoknak” augusztus 26–30. között a PATENT és a NANE Egyesület. A Civil Közösségek Házában zajló programra 13–18 éveseket várnak. A táborban a résztvevők fejleszthetik önismeretüket, megismerkedhetnek a kölcsönösségre épülő párkapcsolatok jellemzőivel, tanulhatnak a reproduktív egészségről és az erőszak figyelmeztető jeleiről, valamint eszközöket kapnak az iskolai erőszak kortárs áldozatainak támogatására. A jelentkezési határidő június 31-ig tart, azonban a táborba legfeljebb 25 főt tudnak fogadni, így teltház esetén hamarabb zárul a jelentkezési időszak. 


#idézett

Elkészült a honlapunk, ez a korábbinál átláthatóbb és kényelmesebb rendelőfelületet tartalmaz, a gazdák számára pedig bevezettünk egy online nyugtázási rendszert. Az idei évben vásárlói csoportok létrehozására fókuszálunk. Ezek célja, hogy olyan módon fejlesszünk rövid ellátási láncokat, amelyekben a közösségi részvétel erőforrásai visszacsatornázódnak a termelőkig, hatással vannak a termelésre. 

Radnóti Zsolt, a Pécsi Kosárközösség szervezője | pbkik.hu


#ajánlott

 • Tértervezés címmel Arató Eszter kiállítása látható a Partisanban (Széchenyi tér). Munkáiban vizuális eszközökkel dolgozza fel a Budapestről Pécsre hazaköltözéséből fakadó új, személyes terek megnyílását. 
 • Nyolc ingyenes koncerttel várja a látogatókat az idei Sétatér Fesztivál. A június 27-től 30-ig tartó eseményen fellép az Első Emelet, az Anna and The Barbies, Paulina és a The Biebers is. 
 • Családi élménynap lesz június 30-án a Misina Tetőponton. A kisebbeknek szóló zenés foglalkozások mellett játszóház, állatsimogató és óriás társasjáték is szerepel a programok között.

#gyűjtő

 • Kevésbé szép hírek a pécsi vendéglátásból: újabb Király utcai egység húzta le a rolót. A Király utca 11. – a.k.a. Trezor, a.k.a. Bázis Klub – újra kiadó. | pvh.hu
 • Időseknek készült új park a kertvárosi Erika utcában a Dönts velünk! programnak köszönhetően. | pecsma.hu
 • Új padok kerültek ki az Aradi vértanúk sétányra. | biokom.hu
 • Csapatnyi játékos távozott a PMFC-től, ami annyira nem is nagy meglepetés, hiszen a következő szezonban NB III-ban szerepelnek. | pecsma.hu
 • Jászó Ádám, a PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola úszója 100m háton és a 4X100m gyorsváltóban is ott lehet az olimpián. | psnzrt.hu
 • Nyári – optimalizált (!!!) – menetrenddel közlekednek a buszok június 22. óta. | tukebusz.hu
 • Megjelent a Málta–Pécs–München járatok őszi/téli menetrendje – a rémhírek ellenére. | pecsma.hu

Tetszett a hírlevél? Segíts!

 1. Küldd tovább egy barátodnak és mondd meg neki, hogy iratkozzon fel!
 2. Gyere el hétfőn, a harmadik rendezvényünkre!
 3. Kihagytam, elrontottam valamit? Írd meg egy válaszlevélben!