#43 – Hangok hiánya | Magyarázatok életszerűtlensége | Séták hétvégéje

#43 – Hangok hiánya | Magyarázatok életszerűtlensége | Séták hétvégéje
Méghozzá helyi, papírmentes, könnyű és tartalmas. 

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezen a héten csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Elengedtem most egy kicsit a podcast-gyártást, mivel a szabadságolások miatt egyszerűen képtelenség volt új adásokat összehozni. Szóval, elnézést kérek, ha már a folytatást vártad. Ősszel lesznek új epizódok – kicsit megújulva, kicsit hosszabban.

A hírlevélből egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz hiány, azaz akkor is lesz egy-egy rövidebb verzió a legfontosabb infókkal, amikor éppen szabadságon leszek.

Köszi,
Ervin


#nagykötőjel

– IÓ-CIÓ-DECENTRALIZÁCIÓ: Valószínűleg sose tudjuk meg, hogy pontosan mi vezetett a Zsolnay Örökségkezelő botrányos körülmények között kinevezett ügyvezetőjének hirtelen leváltásához. A városvezetés indoklása több mint életszerűtlen, pláne a nyilatkozat tükrében, mely szerint elégedettek voltak Bleszity Péter munkájával. A telexes összefoglaló készítésekor sokakkal beszéltem, és a legtöbben nem is Bleszity menesztését nehezményezték, hanem annak módját. És közben rengeteg megerősíthetetlen pletyka, lehetséges ok és ürügy merült fel. De a lényeget egy lépés távolságból megvizsgálva talán az is látszik, hogy a probléma a rendszerbe van kódolva. A struktúrába. Az is lehet, hogy megoldásként, első lépésben mégiscsak ezzel a struktúrával kellene valamit kezdeni. Lehet, hogy pont ez a cél?

– TEMETETLENÜL: Leállt a Karolina-külfejtés rekultivációja az Átlátszó cikke szerint, azaz most éppen nem hordanak naponta 3000 m³ földet vissza a 30 évig bányaként használt területre. A Pécs melletti 120 hektáros tájseb feltöltése 55%-os, és a rekultivációt végző Pannon Hőerőmű (a Veolia-csoport tagja) állítólag az ülepedésre hivatkozva szünetelteti a munkát. Az Átlátszó által megszólaltatott, de név nélkül nyilatkozó szakértő szerint ez nem túl életszerű, ugyanis a teljes feltöltés után sokkal gyorsabban roskad, tömörödik a talaj, így inkább ezután kellene várni. A háttérben inkább anyagi okok sejthetőek (üzemanyagár-drágulás), illetve a beígért kormányzati támogatás hiánya. A pécsi önkormányzatot is megkereste az Átlátszó, de nem nyilatkoztak az ügyben.

– JÖVŐKÉPTELENSÉG: A PTE egyetemi modellváltása után majdnem egy évvel többen értékelték a helyzetet. Persze az egészet, az összes nyilatkozatot érdemes elolvasni, de nem véletlen, hogy a bölcsészkar dékánjának a mondanivalóját emelem ki, ami a legpesszimistább a Szabad Pécs cikkében. Bár az alábbi idézet nem Heidl Györgytől származik, de én is ilyen számokról hallottam: „A pécsi bölcsészkaron – információink szerint – 5-6-szor annyi pedagógus képzését fedezné az állam, mint ahányan jelentkeztek. Eközben a bölcsész alapképzésre hozzávetőleg ötvenszer annyian jelentkeztek, mint ahány fiatal tanítását magára vállalja az állam, emellett a több mint száz szakot meghirdető pécsi btk számos képzést nem tud majd elindítani állami finanszírozással.” A képzésekre jelentkezők száma mindenesetre nyilvános adat, itt lehet közöttük böngészni. Tanulságos. Főleg annak tükrében, hogy a modellváltás ellen lényegében egyedül a bölcsészkaron volt komolyabb szervezkedés.

MOGYORÓSKÚT: Egyedi csomagolásokkal hazai tájegységeket népszerűsít a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nutella (Ferrero) most elindított kampánya. Dél-Dunántúl, és így Pécs esetében a Zsolnay-kútra esett a választás, azaz most majd lesz eozinzöld nutellásüveg. Mivel a város nevének és jelképeinek használata kulturális bizottsági ajánláshoz, de még inkább polgármesteri jóváhagyáshoz kötött, így hivatalos állásfoglalás (pdf) van az ügyben. Ahogy ősszel már írtam is (#2), várhatóan 10-15 ezer üveg pécsies Nutella kerül forgalomba. Annyit pedig ismét elmondanék a cuccról, hogy egyes országok ízléséhez igazodva, több recept szerint készül, mogyorótartalma mindössze 13% körül van, míg cukortartalma 60% körüli. És akkor még a mogyorótermesztéshez kapcsolódó gyerekmunkát is érdemes felidézni. Szóval, reggelire én inkább még mindig helyi müzlit ajánlok…