#59 – Vizes nyolcasok | Naphemüs dűlők | Vitathatatlan viták

#59  – Vizes nyolcasok | Naphemüs dűlők | Vitathatatlan viták
OK, akkor nem küldök reklámanyagot.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal az ingyenes feliratkozók, az előfizetők és a támogató tagok is a teljes hírlevelet kapják.


#aszerk.

Számomra, az elmúlt hét nap meghatározó élménye a Közvélemény lett, amiken ezentúl szeretnék mindig ott lenni. Szórakoztató a formátum, és bár kipukkantani nem fogja, de legalább tágítja a véleménybuborékokat.

Amit sajnálok, hogy még mindig kicsit szét voltam esve egy csúnya megfázás miatt, így nem volt olyan összeszedett a mondandóm a médiáról és a nyilvánosságról, no meg a mecseki müzliről, amilyennek szerettem volna. Szóval, bennem is maradt némi hiányérzet. A bent ragadt gondolatokat kiírom magamból, és az előfizetőknek, támogatóknak egy hétfői különkiadásban elmondom, hogy mit tanultam az elmúlt bő egy évben a hírlevélírásról. Addig még ér előfizetni.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– ÖSSZEÜLTEK: Ezúttal elsősorban technikai jellegű előterjesztések voltak az októberi rendes közgyűlés napirendjén. A nettó 5 óra 45 perces ülést két részletben, itt és itt lehet visszanézni – de csak, ha valaki szeretné nagyon rosszul érezni magát. A probléma elsősorban megint a színvonallal volt, ami átjön a PécsMa – részletes, sok helyen teljesen szöveghű – közvetítéséből is. A mélypontra az ülés végén került sor: a fideszes Csizmadia Péter azt szerette volna elérni, hogy a város csatlakozzon az európai bizottság szankciós politikáját elítélő nyilatkozathoz. Ezeknek a nyilatkozatoknak nem szokott jó vége lenni. De szerencsére az egyórás, kormánypárti (putyinista) hazugságokat és csúsztatásokat felvonultató „vita” ezúttal nem hozta meg a fideszesek által remélt eredményt: a városvezető frakciók a momentumosokkal közösen utasították el az indítványt.

😎
Az ülésen többször is felmerült a Füzes-dűlőben két éve átadott naperőművek ügye. Ugyanis, engedélyeztetési problémák miatt még mindig nem üzemelnek. Szakértőt bíz meg az önkormányzat, hogy most akkor mi is legyen? A helyzet azért sem egyértelmű, mert a pályázati feltételeknek nem megfelelő hasznosítás (a termelt áram piaci értékesítése) esetén vissza kellene fizetni a támogatás 40%-át, de még az is lehet, hogy ez is megéri. Mindenesetre módosítani kell (pdf) a támogatási szerződésen, amíg nem derül ki, hogy mi legyen.
👷🏻
Jó hírem van a közgyűlések rajongóinak: pénteken egy rendkívüli szessön várja az érdeklőket, amin kizárólag az energiaválság miatt szükséges döntésekről fognak vitázni a városatyák.

– SZEKFŰPÖRKÖLT: Tagtoborzó rendezvényeket és kihelyezett frakcióülést szervezett Pécsre a Demokratikus Koalíció, amiben a közösségi főzés is szerepet kapott. Pártrendezvényekkel nem sűrűn foglalkozom itt, de az eseménynek hosszabb távon mégiscsak jelentősége lehet, mert látható építkezést mutat az ellenzéki oldalon. Vagyis a második legnépszerűbb – ha Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban ez a szó értelmezhető egyáltalán – pártban tényleg készülnek. Ebbe a készülésbe pedig beletartozik a 2024-es önkormányzati választásra való felkészülés is. Az országos erőviszonyok alakulásának tükrében pedig egyáltalán nem valószínű, hogy a következő közgyűlési ciklus is 4 MSZP-és és 4 DK-ás képviselőt tud majd felmutatni Pécsen.

– KÉTÉSFÉL: Ezen a héten is országszerte folytatódnak a közoktatás problémáit hangsúlyozó megmozdulások, és úgy tűnik, hogy a legnagyobb Budapesten kívüli élőláncot Pécsre tervezik a tiltakozók. Péntek reggel 7 és 8 óra között 24 intézmény pedagógusai, diákjai – PTE-sekkel és támogatókkal kiegészülve – a Kürt utcától a Mária utcáig tartó élőláncot alkotnak, ami 2,25-2,5 km-es szakaszt jelent. A tervek szerint a kiállás „a járdán, a forgalom normál rendjét biztosítva valósul meg”. Ami ezen a szakaszon, ebben az időszakban egyébként a dugó.

👩🏼‍🏫
Múlt csütörtökön ilyen volt a tanárok szerenádja a tankerület előtt. Pénteken pedig több pécsi iskolában is szolidarítottak, sztrájkoltak vagy éppen polgári engedetlenséggel tiltakoztak. Esetleg tüntettek.

– KICSAVARTA: A Fidesz volt polgármesterjelöltje múlt pénteken „váratlanul” lemondott a vízilabda-szövetség éléről. A váratlanságot azért tettem idézőjelbe, mert ahogy a Telex írja: Vári Attila távozása már egy ideje napirenden volt, annak csupán időzítése volt kérdéses. A cikk szerint a háttérben a szövetség átláthatatlan pénzügyei és az olimpikon vezetési stílusával kapcsolatos elégedetlenség húzódik meg. Konkrét példát is felhoz a szerző: a horvátországi Európa-bajnokság idején a csapatok szállodai költségét lényegében kétszer kellett kifizetni, mert az első utalás valahogyan egy Hong Kong-i bankszámlán landolt. Ezzel kapcsolatban egy belső vizsgálat van folyamatban. De az írás felelevenít több, a sportvezetőhöz kapcsolódó korábbi problémás ügyet is, kiemelve az ellene indított pécsi pótmagánvádas eljárást.

🤽🏻
A lemondás okaival kapcsolatos életszerűtlen nyilatkozatokra az Eurosport is rámutatott. És arra is, hogy hétfő este az M1 műsorában egy olyan riporter faggatta Várit, aki jelenleg is a vízilabda-szövetség kommunikációs tanácsadója. Vagyis az újságíró pár nappal korábbi főnökével beszélgetett. Ami úgy tűnik visszatérő motívum Vári Attila életében, hiszen a sportoló lemondásáról a bama.hu-n is megjelent egy interjú írás, aminek a szerzője korábban nagyon sokáig Vári Attilának dolgozott. Igaz, még a Pécsi Sport Nzrt.-nél.

– FEK: Bár egyelőre még nem jelent meg hirdetmény az európai uniós közbeszerzési értesítőben, sem a hazaiban, de a Mathias Corvinus Collegium pécsi tagozata bejelentette, hogy a Masszi Építész Iroda tervezheti át az egykori tiszti kaszinót. Lényegében azt adták ki egy közleményben, ami egy hónapja már a mecseki müzliben is megjelent. Illetve valamivel kevesebbet, mert a hírlevélben számszerűsítve is megírtam, hogy a legkedvezőbb ajánlat 130 millió forint volt, míg a legdrágább 652 millió forintról szólt. A kivitelezés már más nagyságrend lesz: több milliárd forintba fog kerülni, míg a Király utcai épületkomplexum valóban a MCC pécsi főhadiszállása lehet.

👨🏻‍🎓
Ha valakinek eddig kétségei lettek volna, hogy mi az és hogyan működik az MCC akkor ezt a szerdai cikket mindenképpen olvassa el. | szabadeuropa.hu

Tetszik, amit olvasol?
Kérsz még mecseki müzlit? Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!


#holmiez

Szerdán az instagramon, csütörtökön a hírlevélben. Hol van és mi ez?

Megosztó, többek szerint méltatlan, szörnyű, sivár stb. lett az Ókeresztény Mauzóleum nemrég teljesen megújult fogadótere, aminek az egyik falába üvegrudakat építettek. Ezeken keresztül ki lehet nézni a szabadba, vagyis az 1970-es években feltárt kápolna alapfalaira, ami viszont elég menő látvány. Ahogy a fotó is mutatja.

📸
Szeretnéd a fotódat a hírlevélben és a mecseki müzli instagramján látni? Küldj nekem egy frankó, feladványnak sem utolsó, friss pécsi képet az info@mecsekimuzli.com-ra, és írd meg, hogy másoknak miért lenne érdekes, amit látunk! Instán taggelés, itt meg kredit jár érte. És persze köszönet.

#közügy

Elkezdődött a Pécsi Közösségi Alapítvány (PKA) idei swimathonja, amibe 4+1 projekt fért bele. A négyhetes kampányban az Élmény Tárnak, a Pécs Bike Maffiának, a Pécsi Flamenco Egyesületnek, valamint az S.O.S. É.L.E.T. Telefonszolgálatnak lehet segíteni, és követek segítik a konkrét célért zajló gyűjtéseket. A +1 projekt pedig maga a szervező PKA. Eddig már összesen több mint 1 millió forint támogatás érkezett be. Több infó, követek, ügyek itt.

💰
Tudtad? A mecseki müzli előfizetésekből, tagsági díjakból származó bevételének 10%-át minden hónapban a PKA-nak utalom tovább.

#idézett

„Alapvetően kisebbek a hozamaink egy ideje, az ágazat energiaigényes, egyszerűen nem tehet mást. Így is hátul fog kullogni arányait tekintve a bor áremelkedése, de végre ideje lenne felszámolni az indokolatlanul olcsó (és szar) borok nagy számú piaci jelenlétét"

– Szabó Zoltán, pécsi borász kiegészítő gondolatai az idei évjárat kapcsán | Szabó Pince/Facebook


#gyűjtő

  • Hosszabb távon is megállapodott a város és a Biokom vezetése a szemétszállítókkal: változó összegű, de havi juttatásokat kapnak a következő, tavaszi bértárgyalásokig. | pecsma.hu
  • Emeletes retróbuszt lehet kipróbálni szombaton és vasárnap a Volán jóvoltából. A járatok a távolsági autóbusz-végállomástól, illetve az Expo Centertől indulnak. A 20-25 perces városnézés(?) 1500 Ft-ba kerül. | volanbusz.hu
  • Megtisztították a Széchenyi téri Hunyadi szobrot, amit pár nappal később valakik be is mocskoltak. Gratulálok! | biokom.hu
  • Bánkuti Gábor A pálosok és Pécs című könyvéről Siptár Dániel írt recenziót. | jelenkor.net
  • Péntek Orsolya újabb Pécs-regénnyel gyarapította az irodalmat, a Vénusz jegyében budapesti bemutatójáról rövid beszámoló is készült. | konyvesmagazin.hu
  • Boskovitz Oszkár (PTE tervezőgrafika tanszék) Kadarka-betűcsaládja Magyar Formatervezési Díjat kapott vizuális kommunikáció kategóriában. | art.pte.hu
  • Elköltözik a koronavírus-oltópont a Kórház térről a Dischka Győző utcába. Már péntektől. | kk.pte.hu
  • Változik a Tudásközpont nyitvatartási ideje, október 24-től hétfőnként zárva lesz, keddtől péntekig 10-18 óra között lesz nyitva, hétvégenként pedig 10-16 óra között. | tudaskozpont-pecs.hu
  • Két épülő tűzoltólaktanyából az egyik átadása biztosan elhúzódik, mert a kivitelezővel szerződést bontott a katasztrófavédelem. A másik (Expo Center melletti) még ebben a hónapban „átadásra kerülhet”. | bama.hu

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit? Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Hetente egy e-mail, a legfontosabb pécsi hírekkel. Itt feliratkozhatsz. Próbáld ki!

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth