#60 – Iskolai árnyak | Furcsa beszédek | Kétes változások

#60 – Iskolai árnyak |  Furcsa beszédek | Kétes változások
Na, mi van a postaládában?

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti neked, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. A héten csak az előfizetők és a támogató tagok kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Az új időszámítást kezdetét is jelző, magyar íróink egyik legnagyobbikát is dilemmákra késztető G-nap után hét évvel, Bayer Zsolt lovagekeresztje után hat évvel, azért kicsit meglepődtem, hogy némi trágársággal még tematizálni lehet a magyar közbeszédet. Persze, ez nem is annyira Pankotai Lilinek, hanem Nyisztor Zsolt igazgató úrnak köszönhető, mert valójában az elhatárolódással indult meg a #finglavina. A szagra meg csak gyűlt az éji vad.

Valószínűleg most már a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának (amiről itt egy friss és csodás fotóesszé) nemrégiben kinevezett vezetője is azt gondolja, hogy jó nagy faszság volt konkrétumok nélkül, buzgalomból, intézményileg és meg nem nevezett keresztény értékekre hivatkozva elhatárolódni egy diákjuk mondandójától. Ha nem, akkor még a láthatónál is nagyobb a baj. Ha csak simán kirúgták volna, az persze még nagyobb baj lett volna.

Viszont jó, hogy milyen sokan kiálltak a diáklány mellett. Ahogy a pécsi slammerek is.

De, az a legnagyobb baj, hogy az álszent, sok esetben soviniszta, máskor csak simán náci hangokkal sikerült elterelni a figyelmet a slam lényegéről és az oktatás valós problémáiról. Ha csak pár napra is, de sikerült.

Üdv,
Ervin


#kispont

Rendkívüli közgyűlés volt az energiaválságról múlt pénteken, mindössze két napirendi ponttal. Az összefoglaló a Telexen, míg a részletes tudósítás PécsMa.hu-n olvasható. A bruttó háromórás műsor YouTube-on is visszanézhető.

A biomassza alapú pécsi hőerőműnek és a távfűtésre csatlakozó intézmények (és lakossági fogyasztók) magas számának köszönhetően a városban nem lesznek olyan radikális takarékossági intézkedések (pl.: iskolák összevonása, teljes intézményhálózatok bezárása, 4 napos munkahét napi 10 órás munkaidővel), mint sok más városban. Persze, a kormányrendeletben rögzített áremelkedés így is drasztikus: a távhő ára gyakorlatilag a duplájára emelkedik, de legalább nem tízszeresére. Viszont az áram árának emelkedése ugyanúgy hat Pécsen is, mint máshol, így a teljes önkormányzati szférában a drágulás a 2021-es számlákhoz képest – és a jelenlegi árakon számolva – több mint ötszörös lehet 2023-ban.

Az elfogadott konkrét takarékossági intézkedések: a múzeumok egyes kiállításai a fűtési szezonban előzetes bejelentkezés alapján lesznek látogathatók, rendkívüli zárvatartás lesz a Tudásközpontban, közösségi tereknél, kulturális intézményekben karácsony és újév között. A Zsolnay Kulturális Negyed rövidebb ideig lesz nyitva, a kiállításokat hétfőtől szerdáig csak előzetes bejelentkezés alapján lehet látogatni. A Hullámfürdő nem zár be, de a medence vize hidegebb lesz, akárcsak a levegő a városi fenntartású zárt sportlétesítményekben. A legtöbb intézkedés feltételes, azaz havonta megnézik, hogy ténylegesen mennyire hatékonyak.

A második napirendi pontra láthatóan kifárasztották egymást a városatyák, így gyakorlatilag vita nélkül elfogadták a szociális csomagot. Ezzel megemelkedik a gyógyszertámogatás, valamint a lakhatási támogatás maximálisan igényelhető összege Pécsen. Valamint, a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők egyszeri nevelési támogatást (10 ezer forint) kaphatnak, míg szociális alapon havonta 8000 Ft megélhetési támogatást lehet majd igényelni. Utóbbit nem a kedvezményezetteknek, hanem közvetlenül szolgáltatóknak utalja a város.

💰
Az egyik legérdekesebb vita a volt Bőrklinika és az egykori Mandulás Kemping csereügylete miatt alakult ki. A kormánypárti képviselők baloldali mutyigyanút kiáltottak, mivel a kemping magánkézben van és Puch Lászlóhoz köthető. Ruzsa Csaba, alpolgármester szerint viszont a miniszterelnökség elvárása, hogy ingatlanokat is értékesítsenek a kormányzati kompenzációban bízó városok, ez a további tárgyalások sarkalatos pontja. Mindenesetre, az értékegyeztetéses cseréből 200 millió forint folyhat be a város kasszájába, miközben mindkét kihasználatlan, pusztuló terület fejlődhet. Az ügyben külön sajtóközlemény is született.
🤷🏻‍♂️
A délelőtt egyik legabszurdabb mozzanatát ismét Kővári János – és spórolási tippje – adta, ugyanis szerinte teljesen felesleges tanácsnokot, biztosokat fizetni. Ezzel persze legalább részben még egyet is lehet érteni: a momentumos innovációs biztost, Nemes Balázst emelte ki, akinek néhány oldalas „beszámolójáért könyörögni kellett”. Majd Kővári azt is hozzátette, hogy a sportbiztosi feladatot szívesen elvállalja ingyen is. Azért volt mégiscsak a képmutatás magasiskolája a hozzászólás, mert a fideszes vezetésű Baranya megyei közgyűlés éppen szeptemberben hosszabbította meg Kővári fenntartható városfejlesztési biztosi pozícióját. És az ezzel járó fizetését. Ám az elmúlt egyéves tevékenységéről, csak szóban, és alig öt percben számolt be.
🔥
A legvelősebb megjegyzést Kóbor József LMP-s képviselő tette, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Európa-szerte a kormányok központi megoldást keresnek (kompenzáció) az energiaválság miatt fellépő problémákra, addig Magyarországon éppenhogy ellentétes folyamatok zajlanak. 

#nagykötőjel

– CHAUFFEUR: Májusban jelentette be (#39) a fideszes Bognár László, hogy sem munkája és már életvitele sem köti már Pécshez (Pogányban lakik) ezért lemond a városházi képviselői mandátumáról. Meg, hogy jobban tudjon koncentrálni a melóra, ami felelős pozi, hiszen ő a szigetvári tankerület vezetője. Vezetni állítólag csak tankerületet tud, autót nem, ezért Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő szerint sofőr viszi be a munkahelyére. Az RTL pedig azt is felvette, hogy a gépkocsivezető nagyjából fél órát (!) vár Bognárra a háza előtt.

Az RTL azt is felemlegette, hogy Bognár és tankerülete nem is olyan régen szerepelt a hírekben: augusztus végén kétnapos csapatépítőre költöttek több százezer forintot. A programban borvacsora és drávai hajótúra is szerepelt – egy 45 perce munkaértekezlet mellett.

👬
Jól érzékelteti a közoktatásban tapasztalható feszültségeket, hogy az újabb Bognár-ügy napján tanárok sztrájkoltak a jobb munkakörülményekért, béremelésért, és eleve az oktatásért. Pécsen két kilométeres élőláncot alkottak a tiltakozók. A helyi főszervezők ebben a videóban röviden nyilatkoztak is.

– PÉCSPRIDE: Sajnos csak a héten – egy sajtóközlemény félmondatából – tudtam meg, hogy a nyári kormányzati átrendeződések milyen szinten érintették a a pécsi pártkádereket. Konkrétan Rákossy Balázs új pozíciójáról van szó: a volt európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a Diákhitel Központ élére ejtőernyőzött még augusztusban. A pécsi fideszes politikust egy időben még esetleges polgármester-jelöltként is emlegették, de érezhette az esélyeit a városban, és valahogy megtalálták Várit. A többit tudjuk.

A felfedezés kapcsán eszembe jutott megnézni egy másik állami cég élén történt vezetőváltást is. Ahogy korábban itt is jeleztem, az ex-alpolgármester Csizi Péternek a nagy visszatérése miatt (a belügy helyettes államtitkára lett) le kellett mondania az állami ERFO-KÉZMŰ-FŐKEFE cégcsoport vezetéséről. Az összeférhetetlenséget sikerült egy régi káderrel feloldani: Koszorus László Gáspár került a cégek élére. A 40 éves pécsi politikus két ciklus erejéig (2006–2014) volt parlamenti képviselő, de az elmúlt években is a tűz közelében maradt. Az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, majd a Digitális Kormányzati Ügynökség vezérigazgatója is volt,  de az igazgatóságának még mindig tagja.

– MEGÚSZVA: Ahogy az a Telex egy héttel ezelőtti cikkéből is kiderült, elég súlyos ügyek történhettek Vári Attila elnöksége alatt a Magyar Vízilabda Szövetségnél. A legutóbbinak próbált egy kicsit részletesebben utánajárni a 444.hu ebben az írásban. A szerző elmondása szerint nem volt egyszerű, mert a szövetségnél összezártak és nem akartak nyilatkozni arról a 120 ezer euróról, ami valahogyan egy ázsiai bankszámlán landolt – akárcsak a Volvo-botrányban – , pedig a horvátországi Európa-bajnokság szervezőihez kellett volna eljutnia. Mindenesetre a XIII. kerületi rendőrkapitányság a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) feljelentése alapján csalás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

⚖️
Vári Attila pécsi ügyei közül több is folyamatban van még, az eltűnt merevlemezek miatt indított pótmagánvádás eljárás következő tárgyalása előreláthatólag november 8-án lesz.

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli