#79 – Feltöltetlen akksik | Fonódó kérdések | Kínos változások

#79 – Feltöltetlen akksik | Fonódó kérdések | Kínos változások
↓↓↓ Nem szórólap ↓↓↓

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Az előző számban feltett kérdésre (A hírlevél melyik bekezdését szerkesztette mesterséges intelligencia?) 2:1 arányban jöttek jó és rossz válaszok. De a mecseki müzli átlátható működését szem előtt tartva mindenkinek elárulom, hogy a hivatalos sajtóközlemény alapján a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti együttműködéséről szóló hírt szerkesztette meg a ChatGPT. Szóval, a válaszolók egyharmada tévedett, de szerintem korai lenne eldönteni, hogy ez a mesterséges intelligenciáról, a rosszul válaszolókról vagy rólam árul el valamit.
Üdv,
Ervin


#kispont

Az előző számban (#78) a cég felhasználóknak kiküldött levele alapján tévesen harangoztam be, hogy március 6-tól Pécsen is bérelhetőek lesznek ismét a Blinkee elektromos robogói. A hírlevél megjelenésének délutánján a szemfülesebbek már észrevehették, hogy a cég friss posztjából hiányzott #Pécs. A hashtag minden korábbi bejegyzésüknél következetesen szerepelt. Pénteken hivatalosan is bejelentették, hogy idén csak Budapesten lesz elérhető a szolgáltatásuk, Pécsen nem. A hozzászólók kérdéseire válaszolva csak annyit fűztek hozzá, hogy „stratégiai okokból” döntöttek így. Pécs, több másik európai városhoz hasonlóan, úgy is szerepel még szerepel a cég oldalán, hogy nincsenek elérhető járműveik a szokásos szolgáltatási területen.

Megkerestem a céget, hogy pontosan mit értenek stratégiai okokon, de egyelőre nem kaptam választ. Az okok sokfélék lehetnek: rezsiköltségek növekedése, általános üzleti hangulat, elhibázott brüsszeli szankciók, stb. Arra sem kaptam választ, hogy a döntésnek köze van-e ahhoz a tervezett rendeletmódosításhoz (pdf), mely több új díjat is bevezetne Pécsen. Az egyik kifejezetten a Blinkee-t érintette volna, hiszen nem nagyon volt más hasonló szolgáltató a városban. A tervezet szerint az elektromos robogók bérbeadóinak naponta 200 Ft/jármű közterület-használati díjat kellene fizetni. Rollerek esetében – ha lennének – ez 100 Ft/nap/db díjat jelentene. Mindenesetre, az új díj a Blinkee 40 pécsi robogójára vetítve átlagosan havi 240 000 Ft-os extra kiadást jelentene a cégnek.

A módosításról szóló előterjesztést végül levették a legutóbbi közgyűlés (#77) napirendjéről: a polgármester indoklása szerint további előkészítésre van szükség. A további előkészítés sok mindenre vonatkozhat az előterjesztésen belül (csomagküldő automaták díja, elektromosautó-töltők díja), ezért megkerestem az önkormányzatot is. Egyelőre onnan sem kaptam válaszokat, így az sem derült ki egyelőre, hogy a Blinkee-vel egyeztettek-e előzetesen?

Egyébként az elektromos robogók és rollerek rövid távú bérbeadásával foglalkozó cégekre vonatkozó szabályozás már létezik Szegeden és a fővárosban is.


#nagykötőjel

– VÁROSINFÓK: Ismét a pécsiek kérdéseire válaszolt Péterffy Attila. Ráadásul két részben, az első hétfő délelőtt került fel a polgármester oldalára. A PécsMa a teljes videós bejelentkezést összefoglalta, de a legérdekesebb infók röviden:

  • Új gyalogátkelőhelyeket alakítanak ki idén, három ütemben: Vasason az általános iskolánál, a Balassa utca – Komlói út kereszteződésénél, a Nagykozári úton a Bor utcánál, a Hársfa úton három helyen is, Hirden a Zengő utca és a Poór utca kereszteződésénél, a Mohácsi úton a Géza utcánál, az Ady Endre utcában, majd a Komlói út – Kőrös utca kereszteződésében. Ezeknek a kiépítése tavasszal, nyáron és ősszel kezdődik meg.
  • Önkormányzati forrásból nem lehet az egykori 64-es számú vasútvonalat (Pécs–Bátaszék) kerékpárúttá alakítani, ehhez mindenképpen kormányzati támogatás kellene.
  • A nagyárpádi útkereszteződésbe tervezett körforgalomnak már megtalálták a kivitelezőjét. Bár a közbeszerzési eljárásban nem hirdettek még hivatalosan győztest, úgy tűnik a Strabag nettó 154 millió forintos ajánlata volt a legjobb. A témában március 16-án lakossági fórum is lesz.
  • A régi vásárcsarnok hasznosításával kapcsolatban még nincs konkrétum, de két befektetővel – akik szállodában gondolkodnak – folyamatosan tárgyal a városvezetés.
  • A Pécs–Pogányi Reptérben 2021-ben szerzett többséget az állam, azóta ez a rész többször is gazdát cserélt, és jelenleg a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik. A fejlesztési koncepció elkészült, a kormány döntése, hogy mikor látnak hozzá.
  • Napirenden van a vásár fejlesztése, a következő európai uniós finanszírozási ciklusban kerülhet erre sor, de a részletes tartalom kidolgozásába bevonnák a pécsieket.

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth