#82 – Vidéki propimutánsok | Ritkuló járatok | Alakuló tiltakozások

#82 – Vidéki propimutánsok | Ritkuló járatok | Alakuló tiltakozások
A tájékozottság nem kötelező, de hasznos. 

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Többen is jelezték (amit köszönök), hogy az előző számban, a #gyűjtő rovatban véletlenül Munkácsy-kiállítást írtam Csontváry helyett. Nézzük pozitívan: az y legalább stimmelt! A tévedésért elnézést kérek, az oldalon azonnal javítottam. A hírlevélküldés bája, hogy kicsit olyan, mint a nyomtatott sajtó. És ezért is szeretem.

Üdv,
Ervin


#nagykötőjel

– RITKULNAK: A Tüke Busz és a szakszervezetek közötti bérmegállapodásról szóló önkormányzati sajtóközlemény már múlt szerdán is jelezte, hogy április 6-tól új menetrend lép életbe. A frissített menetrendkönyv még nem került ki a Tüke Busz, illetve a Biokom oldalára, de mivel a módosításokra a városfejlesztési és kommunális bizottságnak is rá kellett bólintania, így az az önkormányzat oldaláról már most is letölthető (pdf).

  • Szeptember óta az elmúlt évek menetrendjeihez képest ritkábban közlekednek a járatok, aminek elsődleges oka az általános sofőrhiány és a váratlan kiesések (megbetegedés). Ráadásul a menetrendet rendszeresen felülvizsgálják, legutóbb 2022 decemberében igazították a valósághoz, de kicsit januárban is hozzányúltak.
  • A bizottsági előterjesztés (pdf) legaggasztóbb mutatója, hogy „az autóvezetők átlaglétszáma a 2022. januárjától 2023. februárjáig 265,2 főről 243,6 főre apadt, ami több mint 8%-os csökkenés, és ezzel a jelenlegi menetrend szerinti közlekedés tartósan nem biztosítható”.
  • A módosítás a fő vonalakat, valamint a csúcsidejű járatokat nem érinti, viszont a hajnali, délelőtti és késő esti járatok csökkentésével, valamint a 44-es járat szüneteltetésével jár. Érdemes megnézni a javasolt változtatások szakmai indoklását is (pdf).
  • Az 55-ös járat esetében hétköznap délelőttönként öt járat nem közlekedik majd.
  • A ritkítás azt is lehetővé teszi, hogy a csúcsidőszakokban három tartalékos sofőr álljon rendelkezésre.
💸
A Tüke Busz visszautalta a városnak azt a 410 millió forint kölcsönt, amiből az új elektromos buszok áfa-tartalmát tudták fedezni. Ezt a Európai Beruházási Banknál vezetett hitelkeretből tudta biztosítani a város, mivel „Pécsnek nem lehet folyószámlahitele addig, amíg a 2017-ben, az előző városvezetés idején a városnak folyósított 9,5 milliárd forintos állami hitelt teljes mértékben vissza nem fizeti az önkormányzat.” | pecs.hu

– MUTÁLÓDNAK: A Pécs Aktuál, a Pécsi Újság, a Bama.hu mellett nagy szükség volna egy újabb Fidesz-közeli médiumra Pécsen! – gondolhatták a szegedi Freakout Media Services Kft.-nél. A cég ugyanis bejegyeztette a pecs365.hu webcímet. Nem önmagában, hanem tucatnyi (városnév)+365.hu domainnevet foglaltak le egyszerre, ami akár egy nagyszabású, átgondolt stratégia része is lehet. De az is benne van a pakliban, hogy csak mernek nagyot blöffölni. A médiavállalkozás prototípusa Magyaroszágon nem is szokatlan körülmények között indult: lényegében a szegedi polgármester, Botka László ellen 2019-ben induló milliárdos-kormánybiztos, Nemesi Pál alapította. A csúfos vereséget követően Nemesi egykori kampánystábja viszi a szeged365.hu-t, ami leginkább a bulváros szoftpropaganda kategóriába sorolható. Bár a politikai termék (Nemesi) nem volt annyira sikeres, de a médiája megtalálta a működőképes modellt. Olyannyira, hogy tavaly ősszel már a leglátogatottabb szegedi hírportálnak hívták magukat – vitatható módon. A terjeszkedés szándéka tényleg megvan, tesznek is érte: januárban a kecskemet365.hu-t is elindították. Kérdés persze, hogy az országos terjeszkedésből lehet-e valami: emlékezetes, hogy a Pesti Hírlapnak sem sikerült elindítani a tervezett vidéki mutációkat. De, ha el is indulna, még nagyobb kérdés, hogy vajon az ebben az álfüggetlen-fideszes szegmensben lubickoló Kapitány Gergely, vagyis Páva Zsolt volt kampányfőnökének a médiaprojektjét a Pécs Aktuált vajon hazai pályán sikerülne-e kilökni a nyeregből?  

– KÉRDEZNEK: A múlt heti közgyűlésen Péterffy Attila két képviselői kérdésre is írásbeli választ ígért.

  • Hencsei Zsolt arra panaszkodott, hogy a Pécsi Ellátó Központ nem teljesíti az adatigényléseit, azaz akadályozzák a képviselői munkájában. A polgármester részletes válaszából (pdf) kicsit más kép rajzolódik ki: pontosan levezeti, hogy az ex-jobbikos, jelenleg a Tiszta Kezek Frakcióban ülő Hencsei milyen adatokat kért és kapott a PEK-től. A félreértést (?) az okozhatta, hogy Hencsei korábbi adatigényléseire a PEK már kiadta azokat a szerződéseket, dokumentációkat, amiket így lényegében ismét elkért a képviselő.
  • Kővári János (ÖPE) a Tettye feletti kutyasétáltó környékén tapasztalható „faaprításról” kérdezett jellegzetes stílusában. A polgármester válaszából (pdf) az derül ki, hogy a terület nem a városé, a bozót és faállomány „letermelését" a tulajdonos kezdeményezte. A telkek besorolása egyébként csak rekreációs célú fejlesztést tesz lehetővé – lakóparképítést nem. Jelenleg.

Tovább »»

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

Mellárék kritizálják az ellenzéki városvezetést, egy LMP-közeli szervezettel indulnak az önkormányzati választáson

A Mindenki Pécsért Egyesületnek polgármesterjelöltje nem lesz, és a civilségre helyezik a hangsúlyt. Nem ez az első eset, hogy konfliktusa van az országgyűlési képviselőnek és a nevéhez kötődő szervezetnek Pécs független polgármesterével és a mögötte álló ellenzéki pártokkal. Mellár Tamás napirend előtti felszólalásával kezdődött a pécsi közgyűlés kedden délelőtt. Az

By Ervin Gűth
Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek, hanem mindenkinek jó

Magyarországon egyedülálló szolgáltatást nyújt a pécsi People First Egyesület. Az elmúlt években aprólékos, kitartó munkával feltérképezték a környékbeli akadálymentes helyeket. És azóta is gondozzák, frissítik az oldalukon ingyenesen elérhető adatbázist. Ez a munka szemléletformálással is jár: az adatbázisba kerülő helyek üzemeltetői biztosan máshogy gondolkodnak az akadálymentességről. Közben társadalmi kapcsolatok is

By Ervin Gűth