#93 – Új bótok | Elektromos olajkályhák | Három dések

#93 – Új bótok | Elektromos olajkályhák | Három dések
Tájpogrefi iz máj pessön.

A mecseki müzli minden csütörtök reggelre összegyűjti, amit Pécsről tudnod kell és tudni érdemes a héten. Ezúttal csak az előfizetők kapják a teljes hírlevelet.


#aszerk.

Bár jövő héten végre megkezdődik a csillagászati nyár, az uborkaszezon még mindig nem, így a mecseki müzli könnyedebb, nyáriasabb, csökkentett üzemmódban készülő számai is odébb vannak. De lesznek.

Üdv, 
Ervin


#kispont

Nem terveztem, de annyi buszos aktualitás jött össze a héten, hogy külön kell foglalkozni ezekkel. 

  • Maradéktalanul és a törvényi határidőt betartva válaszolt a két héttel ezelőtt benyújtott közérdekű adatigénylésemre a Tüke. Azért kérdeztem rá, hogy melyik elektromos buszokra melyik cégekkel kötöttek autóbuszjavítási keretszerződést és rezsiszerviz megállapodást, mert Péterffy Attila egy képviselői kérdésre adott válaszából ezek az információk valamiért ki voltak takarva. A kiadott dokumentumokból kiderül, hogy kínai BYD-flottára áprilisig az Eurotrade-del volt szerződése a Tükének: azaz ők állták a cehhet, ha garanciális javításokat kellett elvégezni. Az elmúlt kevesebb mint három évben inkább apróságok akadtak, bár úgy tűnik, hogy azokból elég sok. Ami a legfurcsább, hogy az elektromos buszok fűtése (igen, olajkályhák vannak ezekben) viszonylag gyakran okoz problémát. A Mercedesekre az Omnibus Hungariával, vagyis a magyarországi forgalmazóval kötöttek szerződést, de ezekkel nem volt gond (számlák nincsenek). Persze tény, hogy csak február óta vannak használatban.
  • Az elmúlt években egyre csökkent a Tüke Busznál a sofőrök száma (#82), amit márciusban az átlagosnál nagyobb (20%-os) béremeléssel próbált ellensúlyozni a cég- és a városvezetés. Egy friss felhívás szerint havi 340 ezer forintos nettó fizetéssel 15 munkavállalót azonnal alkalmaznának, de hosszabb távon 30 sofőrre lenne szükség. Ez még mindig nem feltétlenül versenyképes (a Volánbusznál így is jobb óradíjak vannak), azonban nem csak a pénz okoz utánpótlás-problémát. A közlemény szerint az autóbuszvezetői jogosítvány megszerzése túl hosszadalmas, költséges és ezeknek a lazítása ugyan várható – ezt a szakma évek óta szorgalmazza – azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormány mikor változat a jogszabályi kereteken. 
  • Nyári menetrend jön szombattól (jún. 17.), ami ismét kevesebb járatot jelent, de ezzel együtt visszatérnek az éjszakai járatok is. | tukebusz.hu
‼️

JAVÍTÁS: Az előző számban (#92) a Szabad Európa cikkét idézve tévesen írtam, hogy életkorukból adódóan „csak húsz pécsi helyi járatú buszon nincs klíma, 142-ben van”. A Tüke Busz múlt pénteki közleménye szerint valójában csak 40 buszon van klíma. A tévedést az oldalon rögtön javítottam, a SZE egyelőre nem válaszolt, hogy honnan szerezték a téves adatokat. | tukebusz.hu


#nagykötőjel

– MEOLA: Tavaly októberben írtam meg, hogy nemsokára már az ötödik egységét fogja megnyitni az Aldi Pécsen, a Pláza mellett. Ez egy kormányhivatali engedélyeztetési eljárás nyilvános dokumentumaiból derült ki, de most már az időpont is megvan. Ma reggel 7-kor nyit a Megyeri út 76/1. alatti új bót.

– SZÚNYOGTALANÍTÁS: A szeles idő miatt hétfő helyett kedden este irtották több városrészben a szúnyogokat, de következő héten újabb területeken végez kémiai beavatkozást a Biokom. Tehát, a tervek szerint június 19-én (esetleg 20-21-én) ezekben a városrészekben érdemes nyolc óra körül zárva tartani az ablakokat és bízni a szúnyoginvázió enyhülésében: Kertváros, Postavölgy, Nagyárpád, Üszög, Újhegy, Gyárváros, Jankovich-telep, Basamalom út környéke. A Biokom a közleményében azt sem mulasztotta el megjegyezni, hogy ez alapvetően a katasztrófavédelem hatáskörébe rendelt feladat, és jövő héten várhatóan idén először Pécs is sorra kerül majd. A katasztrófavédelemnek korábban már többször bejelentették az igényt, de egyelőre csak nem hivatalos információk vannak a jövő heti akcióról.

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli