Doboviczki Attila: Még a mai fiataloknak is húzószavak a new wave, az underground és az alternatív

Doboviczki Attila: Még a mai fiataloknak is húzószavak a new wave, az underground és az alternatív

Ugyanarról a korszakról, két nagyon eltérő kiállítás zárul a héten: a PTE BTK aulájában a „@Kádár_insta", míg a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékhez kötődő re:public projekttérben a „DOZSO az újhullám évtizedében". Előbbinek elég egyértelmű a koncepciója: milyen lett volna a Kádár-korszakban az Instagram? A másik az 1980-as évek helyi alternatív kultúrájába nyújt betekintést az egykori Doktor Sándor Művelődési Ház (DOZSO) történetével. Mindkét kiállításnál Doboviczki Attila, a PTE adjunktusa szerepel közreműködőként, így őt kérdeztem.

Ezeken a kiállításokon keresztül mi csapódik le a mai fiataloknál ebből a korszakból?

A mostani fiatalok szüleinek, illetve nagyszüleiknek a kultúrájáról beszélünk, és így is kell értékelni, hogy ők mit fogyasztottak, miben éltek. Mi számított meghatározó kulturális élménynek vagy mik voltak azok a hatások, amelyekbe ezek a mai generációk aztán beágyazódtak? A Dozsó-kiállítás azt próbálja körbe járni, hogy milyen volt a helyi new wave, alternatív, underground kultúra. Ezek ma is húzószavak a fiatalok bizonyos rétegeinek, mivel nyilván nem mindenki a mainstreamet kedveli. Vannak, akik inkább a társadalmi folyamatokra reflektáló, értelmező vagy éppen azokat generáló kulturális, művészeti produktumokat keresik. Mi ezeket a produktumokat válogattuk ki és helyeztük kontextusba. Vigyáztunk, nehogy retrós hangvételű legyen az anyag, miközben felvázoltunk egy történeti ívet.

Ezzel szemben a @Kádár_insta kiállításon – ahol én gyűjteménykezelőként jelenek meg – a kurátorok (Dr. Bernat Sára Emilia, Domoszlai-Lantner Doris, Maksa-Egri Petra) a szocialista divatot próbálták megjeleníteni. A kérdésfelvetés ott tényleg az volt, hogy hogyan tudja egy mai generáció az akkori divatkultúrát újraértelemezni, mai keretbe ültetni. Ehhez a Kommunikáció Tanszék számos korabeli diával tudott hozzájárulni.

(A DOZSO az újhullám évtizedében c. kiállítás zárásaként, ma este – 2021. december 2-án – kerekasztal beszélgetés lesz a re:public projekttérben.)


A cikk eredetileg ebben a hírlevélben jelent meg:

#14 – Bonyolódó buszbeszerzések | Kádárék undergroundja | Ízes vegaság
Ez itt a mecseki müzli, amiben minden csütörtök reggelre összegyűjtöm neked az elmúlt hét nap legfontosabb, legérdekesebb pécsi vonatkozású híreit. Tetszik, amit olvasol? Küldd tovább egy ismerősödnek! Annak, aki szeret jó borokat kóstolni. #nagykötőjel– EBUSZOK: Ismét elektromos buszokat próbálhat…

Tetszett, amit olvastál?
Kérsz még mecseki müzlit?

Semmi felesleges szénhidrát, semmi szemét. Itt feliratkozhatsz az ingyenes hírlevélre. Próbáld ki!

Tovább »»

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Ezért nincs kétkísérős szülés Pécsen – Interjú Kovács Kálmán András klinikaigazgatóval

Petíció indult Pécsen januárban, hogy ismét engedélyezzék az apa és egy dúla egyidejű jelenlétét a vajúdás alatt a klinikán. Aláírásgyűjtés azonban nem csak itt, hanem számos más vidéki és fővárosi intézmény gyakorlata kapcsán elindult, amiről korábban átfogó cikket írtunk. A témában megkérdeztük a pécsi klinikaigazgatót, Kovács Kálmán Andrást, akinek a

By mecseki müzli
Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Úttörő volt, de nagyon lemaradt a Tüke Busz járatkövető rendszere

Nehézkes a pécsi buszok egyébként korszerű helyzetkövető technológiájának használata, az alkalmazás elavult, ezért egy független fejlesztő saját megoldással jött ki. Az elektronikus jegy- és bérletváltás területén nagy előrelépések történtek, de itt is további fejlesztésekre lenne szükség. * Nehezen hozzáférhető, elavult szoftveres megoldásokkal használhatjuk a Tüke Busz járatkövető szolgáltatását a hivatalos felületeken.

By mecseki müzli
Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Nem itt szültem, hogy a dúlám és az apa is velem lehessen – Ezért indított petíciót egy pécsi anyuka

Aláírásgyűjtés kezdődött januárban, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának címezve a kérést, ne kelljen választania a szülő nőnek, hogy az apa vagy a dúla legyen jelen szülésénél. Tavaly ősszel az országban több helyen indultak petíciók a helyzet megváltoztatására, ugyanis a koronavírus-járvány óta a nők vajúdásánál nem lehet bent egyidejűleg két

By mecseki müzli