Tárgyalása után, a bíróság előtt rögtön újra kipreparált egy propagandaplakátot a jogvédő aktivista

Tárgyalása után, a bíróság előtt rögtön újra kipreparált egy propagandaplakátot a jogvédő aktivista
Heindl Péter, jogász-aktivista a Pécsi Törvényszék előtt és egy „javított” kormányzati plakát mellett – Fotó: Gűth Ervin

Heindl Péter az elmúlt években folyamatosan „javítgatja” a kormányzati plakátokat. Szerinte csak a véleménynyilvánítási szabadságával él, de az ügyészség folytatólagosan elkövetett rongálás vádjával indított ellene eljárást. Az amúgy jogász Heindl szerint valójában a plakátok törvényellenesek. Csütörtökön már másodfokon, a Pécsi Törvényszéken folytatódott a büntetőpere, bár egyelőre azt sem tudni, hogy ki a sértett.

Másodfokon bizonyítási eljárás nyitásáról határozott a Pécsi Törvényszék annak eldöntésére, hogy valójában kinek a tulajdonát rongálta meg a pécsi jogvédő, Heindl Péter. A vádlott 2015 óta több esetben és sok helyszínen lefestette, átírta, leragasztotta a kormánypropagandát terjesztő közterületi plakátokat, oszlopokat és táblákat. A csütörtöki döntés eredményeként a Miniszterelnökségnek és a különböző kormányközeli hirdetőcégeknek kell majd nyilatkozniuk, hogy álláspontjuk szerint valójában ki is a sértett. A bíróság szerint ez most nem egyértelmű.

Heindl Péter szerint valójában az egész eljárás abszurd, hiszen ő csak a politikai véleményét nyilvánította ki, mindezt arányosan tette. Szerinte egy 2015-ös alkotmánybírósági döntés is ezt az álláspontot erősíti. Úgy látja, hogy a 100 milliárd forintos nagyságrendben közpénzből finanszírozott kormányzati plakátkampányok valójában egy párt, a Fidesz üzeneteit erősítik. Ez pedig olyan aránytalan, hogy lehetetlen ellensúlyozni. Ráadásul jóhiszeműen járt el, mivel mielőtt a plakátjavításba kezdett volna, megpróbált különböző fórumokon, így az ombudsmannál, ügyészségnél beadványokkal érvényt szerezni az igazának. Azonban ezek rendre visszapattantak.

Ebben az ügyben – egy másik is folyamatban van – a pécsi jogászt bizonyíték hiányában első fokon felmentette a Pécsi Járásbíróság 2022 áprilisában. Azt már akkor se sikerült megállapítani, hogy ki volna a bűncselekmény sértettje. Heindl Péter így is fellebbezett, mert azt szerette volna elérni, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel. Az önkormányzati választás után két nappal azonban egészen más történt: újraindult a nyomozás, és Heindl Péter cselekedetét – immár falfirkázásként – szabálysértésből átminősítették bűncselekménnyé.

A mai tárgyaláson az ügyészség felsorolta, hogy a hirdetőcégek szerint mekkora kár keletkezett a plakátokban (30-50 ezer forint). Érvelésük szerint ezek külön-külön valóban a szabálysértési határérték alatt vannak, azonban a folytatólagos és halmozott elkövetés súlyosító tényező. Ráadásul az ügyészség szerint a cselekmény nem volt arányos, ugyanis a vádlott máshogy is kifejezhette volna véleményét.

Heindl a csütörtöki tárgyaláson arra kérte a törvényszéket, hogy kérjenek előzetes döntéshozatalt az Európai Unió Bíróságától, mert szerinte nem ő hanem a kormány követett el törvénytelenséget, amikor pártüzenetekkel avatkoznak bele a választások tisztaságába.

Rövid tanácskozást követően a Pécsi Törvényszék bizonyítási eljárás indításáról döntött: a Miniszterelnökség, és a kormányközeli hirdetőcégek nyilatkozatai alapján azt kell meghatározni, hogy ki is a sértett. Erre viszont már csak az önkormányzati választások után, június végén kerülhet sor.

Kézműves csirizzel a nemzeti konzultáció ellen

A tárgyalást követően Heindl Péter a legnagyobb nyugalommal kisétált a Pécsi Törvényszék épülete elé és egy előre bekészített feliratot vett elő a táskájából. Egy tégelynyi, saját készítésű csiriz segítségével – a fotónkon is látható módon – kijavította a legközelebbi nemzeti konzultációt hirdető plakátot.

A csiriz jól tapad, de nem rongál Heindl Péter szerint – Fotó: Gűth Ervin

„Ennek a módszernek az az előnye, hogy tényleg nehéz bármilyen rongálást rámfogni” – mondta Heindl. A jogász szerint az első tettenérés során még az intézkedő rendőröknek sikerült kideríteni, hogy ki is a sértett és mekkora az okozott kár, ezért is volt gyáva az első fokú ítélethozatal. Heindl mindvégig arra törekedett, hogy ügye kerüljön az Európai Unió Bíróságára, és ott állapítsák meg, valójában a kormányzati plakátok jogellenesek.

Heindl Péter egyébként nem csak egyedül küzd a kormányzati propaganda ellen. Február elején a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP), valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel együtt megtámadta a kormány szuverenitásvédelmi konzultációját és plakátkampányát, mert szerintük ezek sértik a hazai jogrendet.

Pécsen már két éve kevesebb a propaganda

Pikó András éppen szerdán jelentette be, hogy a Mahir Cityposter 25 hirdetőoszlopa tűnik el a VIII. kerületből. Ezzel évente 3,6 millió forint bevételtől esik el az önkormányzat, cserében kevesebb lesz a „gyűlöletkeltő plakát” a polgármester szerint.

Pécsen egy nagyon hasonló szerződés keretében 22 hirdetőhengere volt a cégnek, amik évente 4 millió forint bevételt hoztak a városnak. Azonban 2017-2018 óta – egy rendeletmódosítás miatt – már csak közművelődési célú hirdetések lehettek volna ezeken, a legtöbbnek pedig le is járt a szerződése. A 2019 óta ellenzéki vezetésű önkormányzat többször felhívta a kormányközeli vállalkozás figyelmét, hogy bontsák el a hirdetőoszlopokat, de ennek valamiért éppen a 2022-es parlamenti választás hajrájában tettek csak eleget.

A cikk a Telex és a Mecseki Müzli együttműködésének keretében készült, először itt jelent meg.

Tovább »

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Ilyen csodák vannak, ha egy medence alja leér a mélytengerbe – interjú Simonfalvi Ancsa díjnyertes mesekönyvíróval

Könyvtáros, olvasó és író, akinek családjáról szóló Ali király karácsonyi vacsorája című kötete 2024-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve Díj Elsőkönyves kategóriáját. Ugyanebben az évben jelent meg A csodálatos nagyapó című műve is. A Pécs környékén élő és a Csorba Győző Könyvtárban dolgozó szerző az Ünnepi Könyvhéten is dedikált.  A korábbi

By mecseki müzli
Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

Péterffy Attila: Pécs a megtűrt városok között van, szakmai munkával és egyenes gerinccel ennyit lehet elérni a kormánynál

A várost 2019 óta vezető polgármester már 2023 elején bejelentette, hogy újrázni szeretne. A korábbi jelölőszervezet helyett azonban most már a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben indul – részben megújult csapattal. Péterffy Attilát az önkormányzatok és a kormányzat közötti feszültségekről, a ciklus nehézségeiről, átláthatóságról kérdeztük és – a többi polgármesterjelölttől eltérően – e-mailban kaptunk

By Ervin Gűth